Samenvatting Hamlet

Samenvatting Hamlet Hamlet is een bekend toneelstuk dat geschreven is door Shakespeare tussen 1600 en 1602. Het is een klassieke tragedie die vaak is opgevoerd door veel verschillende toneelgroepen. Ook zijn er al verscheidene films van uitgekomen. In mijn werkstuk geef ik een samenvatting van het stuk en een uitgebreide beschrijving van twee personages.

Samenvatting

De koning van Denemarken, Hamlet de oude, was plotseling gestorven. Zijn broer Claudius neemt de kroon over en trouwt de oude koningin Gertrude, wat haatgevoelens teweegbrengt bij Hamlet. Hamlet ziet de geest van zijn overleden vader die hem vertelt hoe hij werkelijk aan zijn dood is gekomen; hij is in zijn slaap vergiftigd door zijn broer Claudius! De geest van de oude Hamlet draagt zijn zoon op om zijn dood te wreken om zo eindelijk rust te kunnen vinden. Hamlet waarschuwt Horatio en Marcellus dat hij vanaf nu gestoord kan lijken.

Hij zet samen met zijn oude kameraden, Guildenstern en Rosencrantz, een toneelstuk op voor Claudius wat sterk lijkt op de moord die de huidige koning op zijn broer heeft gepleegd. De reactie van Claudius is zoals Hamlet had gehoopt: Claudius loopt weg, gek van woede.

In een gesprek tussen de moeder van Hamlet, Gertrude, en Hamlet zelf, vermoordt Hamlet in een vlaag van woede de afluisterende opperkamerheer Polonius.

Hamlet wordt door Claudius naar Engeland gestuurd in de hoop dat hij daar wordt gedood. Ophelia, dochter van Polonius, is al een tijd tot over haar oren verliefd op Hamlet en pleegt zelfmoord door het gemis van haar vader en de afwezigheid van Hamlet.

Hamlet is terug in Denemarken en komt bij toeval op de begrafenis van Ophelia terecht. Hier ontstaat een ruzie tussen Hamlet en de enige zoon van Polonius (en broer van Ophelia). Claudius haalt hen uit elkaar en organiseert een duel tussen beiden. Voor dit duel heeft Claudius de degens vergiftigd en ook de beker wijn voor Hamlet is vergiftigd; dit alles omdat Claudius nog steeds van Hamlet af wil. Beide duellisten raken gewond en worden vergiftigd door de degens. Gertrude wil een toost uitbrengen op Hamlet, waarbij ze de vergiftigde wijn drinkt en zo in de handen van Hamlet sterft. Hamlet doodt met zijn laatste kracht Claudius. De enige overlevende is op dat moment Horatio, die aan Hamlet zweert zijn verhaal te vertellen.

Beschrijving van twee personages

Hamlet

De hoofdpersoon van het hele stuk en het lastigste en interessantste personage van iedereen. Hamlet is verdrietig bij het verliezen van zijn vader. Hij maakt kans op de kroon, maar die gaat naar zijn oom Claudius. Claudius trouwt met de moeder van Hamlet en dus de oude koningin. Hamlet is hier woedend over. Hij krijgt contact met de geest van zijn overleden vader die hem vertelt dat Claudius hem heeft vergiftigd in zijn slaap. Vanaf dat moment is Hamlet geobsedeerd door de gedachte om de dood van zijn vader te wreken door Claudius te vermoorden.

Hij krijgt hier wel kansen voor, zoals bijvoorbeeld als Claudius aan het bidden is, maar hij verzuimt om het te doen. Hij verzint smoesjes en praat zichzelf om door tegen zichzelf te zeggen dat hij op een beter moment moet wachten. Hij veracht zichzelf omdat hij steeds van zijn doel afwijkt.

Hij is verliefd op Ophelia die ook helemaal stapel is op hem, maar toch houdt hij haar af. Hij wil Claudius confronteren met een toneelstuk dat gaat over de laffe daad die hij heeft begaan om de oude Hamlet te vergiftigen in zijn slaap. Hij voert dit toneelstuk op samen met zijn oude vrienden Guildenstern en Rosencrantz. Zijn plan lukt en Claudius stuurt hem naar Engeland in de hoop dat hij daar vermoord wordt. Na zijn tijdelijk verblijf in Engeland keert hij terug naar Denemarken waar hij slaags raakt met de broer van Ophelia die zelfmoord heeft gepleegd. Hij vecht dit uit in een duel dat Claudius heeft georganiseerd. Ze worden allebei vergiftigd door de zwaarden waar Claudius mee heeft gesjoemeld. In zijn laatste adem doodt Hamlet Claudius alsnog.

Laertes

Dit personage komt weinig in het stuk voor. Volgens het verhaal studeert hij in Frankrijk. Laertes is de broer van Ophelia en de zoon van Polonius. Laertes komt naar Denemarken om de begrafenis van zijn zusje bij te wonen. Na het verlies van haar vader – die door Hamlet in een woede-uitbarsting werd vermoord – en door de afwezigheid van Hamlet, had Ophelia zichzelf namelijk verdronken.

Bij deze begrafenis is Hamlet bij toeval aanwezig. Laertes wil de dood van zijn vader en zusje wreken en Hamlet en Laertes krijgen ruzie. Claudius komt tussen beiden en laat hen deze ruzie uitvechten in een door hem georganiseerd duel. Voordat dit duel begint vergiftigt Claudius, door de nog steeds grote haat jegens Hamlet, de degens. Tijdens het gevecht raken ze allebei gewond en door het gif sterven ze beiden. Voordat ze dood gaan geven ze elkaar nog de hand om vrede te sluiten.
© 2010 - 2024 Lucian0s, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Shakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneShakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneThe tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, is één van William Shakespeares meest bekende toneelstukken. Het heeft grote i…
Romeo en Julia samenvattingRomeo en Julia samenvattingMisschien is het wel het meest bekende liefdesverhaal: Romeo en Julia. Liefde tot de dood ons scheidt. Heb je het toneel…
Koning MacBeth, de inspiratiebron voor ShakespeareKoning MacBeth, de inspiratiebron voor ShakespeareIedereen kent Macbeth van het toneelstuk van Shakespeare. Dit toneelstuk is een merkwaardige samenhang van werkelijkheid…
De erfenis van William ShakespeareWilliam Shakespeare wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote invloed op de Engels taal. Veel Engelse woorden, citaten…

Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Nora Roberts (1950) is een gekende Amerikaanse schrijfster, die meer dan honderd boeken op haar palmares heeft. Veel van…
Boekverslag: Rik Launspach '1953'Boekverslag: Rik Launspach '1953'Rik Launspach (1958) is bekend door zijn verschillende rollen in tv-series, films en op de planken. Maar deze acteur is…
Lucian0s (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.