Romeo en Julia samenvatting

Romeo en Julia samenvatting Misschien is het wel het meest bekende liefdesverhaal: Romeo en Julia. Liefde tot de dood ons scheidt. Heb je het toneelstuk gelezen en begreep je het niet goed? Of heb je het verhaal nooit gelezen maar wil je er toch een indruk over krijgen? Het kan zijn dat je deze samenvatting om een hele andere reden leest. Door deze samenvatting te lezen over Romeo en Julia van Shakespeare snap je het boer beter of ga je het alsnog lezen. Het verhaal gaat over twee families met een vete en speelt zich af in de Renaissance. Romeo en Julia komen beiden uit een andere familie en mogen eigenlijk niet samen zijn.

Inhoud


Zakelijke gegevens

 • Auteur: William Shakespeare
 • Titel The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet.
 • Vertaling: De meest voortreffelijke en betreurenswaardige tragedie van Romeo en Julia
 • Eerste opvoering: 1596

Romeo en Julia

William Shakespeare (1564-1616)
William Shakespeare is misschien wel de grootste Engelse schrijver. Hij heeft niet alleen prachtige toneelstukken geschreven maar hij heeft ook de Engelse taal verrijkt met nieuwe woorden, zinnen en uitdrukkingen. Naast dat hij een toneelschrijver was, was hij ook een groot dichter. Zelf kwam ik er pas later achter dat Romeo en Julia niet zomaar een verhaal was, maar een toneelstuk. Shakespeare schreef namelijk geen verhalen maar toneelstukken. Romeo en Julia is in de periode 1594-96 geschreven. Het is geïnspireerd door het verhaal: The Tragicall Historye of Romeus and Juliet geschreven door de Engelse dichter Arthur Brooke. Die het verhaal heeft overgenomen van de Italiaanse schrijver Matteo Bandello.

Personages uit het stuk

In toneelstukken zitten vaak veel meer belangrijke personages dan in gewone boeken. Ze staan dan ook vaak voorin het stuk aangegeven. Dit is de lijst met de belangrijkste personages uit het toneelstuk Romeo en Julia:

De Capulets
 • Lord Capulet is het mannelijke familiehoofd van de Capulets.
 • Lady Capulet is het vrouwlijke familiehoofd van de Capulets.
 • Julia is de dochter van Lady en Lord Capulet, ze is de vrouwelijke hoofdrolspeelster.
 • Tybalt is de neef van Julia.
 • Rosalinde Romeo is verliefd op haar voordat hij Julia kende.

Het koningshuis van Verona
 • Paris wil met Julia trouwen.
 • Mercutio is een vriend van romeo.

De Montagues
 • Lord Montague is het mannelijke familiehoofd van de Montagues.
 • Lady Montague is het vrouwlijke familiehoofd van de Montagues.
 • Romeo is de zoon van de Montagues, hij is de mannelijke hoofdrolspeler.
 • Benvolio is een neef van Romeo en bevriend met Romeo.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Verona. De familie Capulet en Montague zijn aartsvijanden van elkaar. Een relatie met iemand van een andere familie is onmogelijk. Romeo is verliefd op Rosalinde, maar ze ziet hem niet staan, hij heeft hierdoor veel verdriet. Romeo's neef Benvolio heeft een oplossing bedacht: ze gaan samen naar het gemaskerde bal van de Capulets. Julia is dertien jaar oud. De vader van Julia heeft een man voor haar uitgezocht: graaf Paris. Julia is niet verliefd op hem. Omdat het een gemaskerd bal is komen de twee heren makkelijk binnen. Wanneer Romeo en Julia elkaar ontmoeten vallen ze gelijk voor elkaar. Wanneer het masker van Benvolio per ongeluk van zijn hoofd wordt gehaald, wordt onthuld dat ze geen Capulets zijn en worden ze van het bal verwijderd. Toch heeft Benvolio's plan gewerkt. Romeo is opnieuw verliefd. Nadat ze uit het kasteel zijn gegooid, gaat Romeo naar de tuin van de familie Capulet. Hij ziet daar Julia op het balkon staan. Dit is de bekende balkonscène. De dag erna Trouwen Romeo en Julia in het geheim. Als Romeo terug gaat naar huis komt hij een neef van Julia tegen. Er breekt een gevecht uit. Uit beide families sterft een persoon. Romeo heeft iemand vermoord, daarom mag hij niet meer in het gebied komen waar hij woont. Romeo en Julia gaan liever dood dan dat ze niet bij elkaar kunnen zijn. Julia bedenkt een plan. Ze verkrijgt een drankje, als ze dan inneemt, lijkt ze dood maar na een paar dagen zal ze weer ontwaken. Ondertussen is er een feest georganiseerd voor het huwelijk tussen Paris en Julia. De avond voor de bruiloft neemt Julia het drankje in. Er is een brief onderweg naar Romeo waar het plan in staat, maar de brief komt nooit bij Romeo aan. Wel ontvangt hij het nieuws dat Julia is overleden. Romeo koopt een sterk gif. Hij keert terug naar Julia en neemt naast haar tombe het gif in. Wanneer Julia ontwaakt ziet ze Romeo dood naast haar liggen. Ze steekt zichzelf neer met Romeo's dolk. Nadat dit verhaal bekend is geworden sluiten de twee families vrede.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in de Renaissance in Verona en Mantua in Italië. De Renaissance is de tijd waarin het toneelstuk geschreven werd. Shakespeare laat zien dat Romeo en Julia in hele verschillende werelden leven. Het leven van Romeo is zorgeloos en speelt zich af in een mannelijke wereld met veel geweld. Julia wordt goed beschermd, ze mag bijna nooit het huis van haar vader uit. De enige plek waar ze heen mag, is de kerk van de monnik Lawrence. Dit is de enige plek waar de werelden van Romeo en Julia kruisen.

Genre

Romeo en Julia is een tragedie zoals de volledige titel al doet vermoeden. Het begint met de dood van Mercutio. Omdat de liefde tussen Romeo en Julia wordt gedwarsboomd door hun ouders moeten ze een plan bedenken zodat ze toch bij elkaar kunnen zijn. Julia neemt een drankje waardoor ze dood lijkt. Dit plannetje loopt echter verkeerd waardoor Romeo echt denkt dat ze is overleden, hij pleegt zelfmoord. Julia wordt wakker en ziet hem liggen waarna ze ook zelfmoord pleegt.

Schrijfstijl

Het verhaal is geschreven als toneelstuk als jambische pentameter. Het verhaal is ingedeeld in vijf bedrijven die in vijf tot zes scenes zijn onderverdeeld. Sommige scenes zijn in dichtvorm geschreven. In het begin probeert Shakespeare de indruk te wekken dat het verhaal een komedie is. Maar na de dood van Mercutio slaat dat om naar een tragedie.

Titelverklaring

De titel wordt door het gehele verhaal duidelijk. Het slaat op de liefde tussen Romeo en Julia die verliefd op elkaar zijn maar niet bij elkaar mogen zijn, dit komt door de vete die tussen hun twee families is.
© 2011 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De erfenis van William ShakespeareWilliam Shakespeare wordt nog steeds geroemd vanwege zijn grote invloed op de Engels taal. Veel Engelse woorden, citaten…
Muziekcomposities - ComponistenMuziekcomposities - ComponistenWie componeerde de Onvoltooide Symfonie? Wie was de componist die de Rhapsody in Blue (Porgy and Bess) schreef? Wie comp…
Cilie de Nevelhekse uit Hollandscheveld - Albert SteenbergenCilie de Nevelhekse uit Hollandscheveld - Albert SteenbergenHet verhaal over de Nevelhekse Cilie en haar minnaar, de arts Allard, behoort tot de canon van de Drentse literatuur. To…

Samenvatting De Avonden - Gerard ReveSamenvatting De Avonden - Gerard ReveDe avonden uit 1947 is een boek geschreven over de periode vlak na de oorlog door Gerard Reve. Het gaat over emoties die…
KCV: Homerus' Odyssee, een verslagKCV: Homerus' Odyssee, een verslagDe Odyssee van Homerus is het bekendste dichtwerk uit de Griekse oudheid. Veel gymnasiasten lezen dit werk bij grieks of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 2dweb, Pixabay
 • Romeo and Juliet, W. Shakespeare, first edition, Washington square press, 0671722859
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 19-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.