Samenvatting De Avonden - Gerard Reve

Samenvatting De Avonden - Gerard Reve De avonden uit 1947 is een boek geschreven over de periode vlak na de oorlog door Gerard Reve. Het gaat over emoties die er toen centraal stonden. Een heel intrigerend boek geschreven over Frits in de periode rond kerst. Het beschrijft tien dagen uit het leven van de kantoorklerk Frits. Hij vindt dat zijn leven eigenlijk geen zin heeft omdat het saai is. Veel delen in het boek zijn autobiografisch.

Algemene informatie

  • Auteur: Gerard Reve.
  • Titel boek: De Avonden, een winterverhaal
  • Het Boek is voor het eerst verschenen in 1947

Thema's en motieven.

Het thema door het hele boek heen is angst. De angsten van Frits gaan er over dat hij ouder wordt, hij wordt volwassen. Hij probeert zijn angsten te bestrijden en verbergen door er constant over te praten.

De motieven hangen samen met het thema. Het zijn allemaal soorten angsten waar Frits last van heeft:
  • De angst voor geleerdheid en wetenschap. Frits is erg gelovig. Hij denkt dat de wetenschap niks kan uitrichten.
  • De angst voor wanorde en slordigheid. Alles moet netjes zijn bij Frits in huis. Frits beoordeelt zijn ouders en vrienden constant op eetgewoonten, kleding en dergelijke.
  • De angst voor de spiegel. In de spiegel moet Frits namelijk zijn angst voor het sterven onder ogen zien.
  • De angstdromen. Deze dromen gaan grotendeels over zijn andere angsten. Hij wordt iedere avond zwetend wakker.
  • De angst voor leegte en stilte. Het boek gaat over dat hij 's avonds zijn vrije tijd probeert op te vullen. Het laat zien dat zijn leven bestaat uit leegte.
  • De angst voor lichamelijk verval. Frits is bang voor de dood, ouder worden en alle dingen die bij het ouder worden horen. voorbeelden zijn kaalheid en ziektes.

Titelverklaring

De titel: 'De avonden', gaat over dat het hele verhaal zich afspeelt in de avond. Het verhaal bestrijkt er tien. Als een avond niet geslaagd is: Frits doet niks met zijn vrienden, of zijn vrienden zijn niet gezellig, dan komt Frits chagrijnig thuis.
De ondertitel: 'een winterverhaal', slaat er op dat het verhaal zich in de winter afspeelt.

Samenvatting

Het verhaal is moeilijk samen te vatten omdat Frits elke dag wat anders doet. Ieder klein dingetje wordt erg uitgebreid beschreven. Iedere dag vertelt Frits andere verhalen aan zijn vrienden en droomt hij weer wat anders. Ook zijn vrienden vertellen elke dag weer iets anders aan hem. Het echte verhaal begint met een droom van Frits, in die droom komt een lijk voor. Op die dag komt zijn broer Joop langs. Frits en Joop hebben het over zijn kaalheid en ze maken grapjes en lachen veel. Samen met zijn vrienden Joop en Ina gaat Frits vervolgens naar een schoolreünie. Tijdens de eerste en tweede kerstdag bezoekt Frits verschillende vrienden. Hij lacht veel om zichzelf terwijl andere mensen niet om zijn flauwe opmerkingen kunnen lachen.

Ook tijdens andere bezoeken aan vrienden maakt Frits regelmatig rare en onnodige opmerkingen over ziektes en de dood. Dit komt voor uit zijn angst voor het ouder worden. Iedere avond heeft Frits angstdromen. Hij luistert veel naar klassieke muziek, ook probeert hij zijn ouders zoveel mogelijk te vermijden. Daarom is hij 's avonds zoveel mogelijk weg. Hij bidt veel, ook voor zijn ouders.

Tijd en tijdsvolgorde

Het boek is chronologisch verteld. Het beslaat tien dagen tijdens de kerstdagen. Ieder hoofdstuk beschrijft een avond.

Personages

De hoofdpersoon van het verhaal is: Frits van Egtes. Hij is 23 jaar oud en na de vierde klas van het Gymnasium afgehaakt en op kantoor gaan werken. Dit heeft invloed gehad op zijn latere leven. Het is een round-character. Zijn meningen, gevoelens en belevenissen worden uitgebreid beschreven. De bijpersonen in het boek zijn: de familie en vrienden van Frits. Dit zijn de mensen waarmee Frits dagelijks omgaat.
© 2011 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schrijvers 20e eeuw: Romans van Gerard ReveSchrijvers 20e eeuw: Romans van Gerard ReveGerard Reve, sinds 1973 de schrijversnaam van Gerard van het Reve, wordt samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Herm…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Recensie: Mijn haar is lang - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Mijn haar is lang - Herman Brusselmans‘Mijn haar is lang’ was al het vijftigste boek dat Herman Brusselmans publiceerde. Deze roman verscheen in 2009 bij uitg…
Verhaalanalytische elementen - is er hoop, Renate DorresteinVerhaalanalytische elementen - is er hoop, Renate DorresteinHet boek is er hoop van Renate Dorrestein gaat over een jongen Igor. Hij is aan het begin van het boek 16 jaar en is geh…

Samenvatting 'Heren van de Thee' van Hella S. HaasseSamenvatting 'Heren van de Thee' van Hella S. Haasse'Heren van de Thee' werd geschreven door Hella S. Haasse. Het vertelt hoe Rudolf, zoon van een plantersfamilie in Indië,…
Romeo en Julia samenvattingRomeo en Julia samenvattingMisschien is het wel het meest bekende liefdesverhaal: Romeo en Julia. Liefde tot de dood ons scheidt. Heb je het toneel…
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 16-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.