Verhaalanalytische elementen - is er hoop, Renate Dorrestein
Het boek is er hoop van Renate Dorrestein gaat over een jongen Igor. Hij is aan het begin van het boek 16 jaar en is gehandicapt. Hij woont bij zijn oma en die zorgt voor hem. Op een dag kan hij bij de sociale werkvoorziening gaan werken. Vanaf dat moment maakt hij allemaal dingen mee en hij vind zelfs een baby. In dit artikel de verhaalanalytische elementen van het boek is er hoop. Op scholieren.com staat een erg goede samenvatting (zie link onderaan het artikel)
Structuur
Het boek is opgebouwd uit 4 delen. De delen zijn weer opgebouwd uit hoofdstukken. De hoofdstukken hebben allemaal een titel van een ingrediënt of benodigdheden (bijvoorbeeld vork, vergiet of weegschaal) voor een recept. Aan het eind van het boek wordt duidelijk wat het gerecht is: plumpudding. Als de titel van een hoofdstuk bijvoorbeeld 1 eetlepel boter is, dan is boter in dat hoofdstuk in een klein detail terug te vinden. Dat is bij elk hoofdstuk zo, erg mooi en knap geschreven.
Spanningsopbouw
Het boek heeft niet heel veel spanning. Dat komt omdat het boek eigenlijk een verhaal verteld, hoe iets gegaan is. Een van de weinige momenten dat er echt spanning in zit is wanneer Nettie Stanley even vervangt in zijn Toko. Ze wordt dan overvallen door een drugsverslaafde.
Tijdverloop
Het boek is in chronologische volgorde geschreven. Met een paar flashbacks van Nettie, naar de tijd van haar jeugd toen ze nog hippie was. Het eerste deel is 8 jaar eerder dan deel 2, 3 en 4. Ik denk dat de verteltijd een van deel 2, 3 en 4 ongeveer een jaar duurt. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is denk ik rond deze tijd. Dat kan je duidelijk zien aan de mobieltjes die veel gebruikt worden en de computers.
Perspectief
Het verhaal wordt voor het grootste gedeelte verteld door de alwetende vertelsituatie. Ook wordt het wel eens door de ogen van Nettie of Igor verteld.
Thema en Motieven
Ik denk dat het thema van het boek hoop is. Er zijn verschillende personages die hoop op iets hebben. Bijvoorbeeld, Igor die in de sociale werkplaats mag werken, Lisa die graag een kind (Bobbie) en een vriend (Igor) wil, Nettie die haar dochter Jolie weer terug hoopt te zien, ook hoopt ze dat hun relatie weer goed wordt. Lisa die weer terug gaat naar haar ouders, de ouders van Babette die hopen dat ze hun kind weer terug vinden en Nettie die hoopt op een relatie met Stanley.
Er zijn verschillende
motieven in het boek:
- zwakbegaafdheid (down syndroom)
- moeder-dochter verhouding
- een onmogelijke liefde (tussen Igor en Lisa)
- de hippietijd (van Nettie)
- het zoeken naar een verdwenen kind
- seksualiteit
- drugsverslaving
- alcoholverslaving
- schuldgevoelens
- tienermoeders
- zwerver zijn
- eenoudergezin
Een vraag die iedere keer weer naar voren komt in het boek: hebben mensen met laag IQ recht op de verzorging van een kind?
Taalgebruik
Het is niet een heel moeilijk boek om te lezen. De zinnen zijn best kort en de schrijfstijl is goed te volgen.
Titelverklaring
Het boek ‘’is er hoop’’ is een vervolg op het boek ‘’Zolang er leven is’’. De titel is daarom ook bewust niet met een hoofdletter geschreven. De uitdrukking is namelijk: Zolang er leven is, is er hoop. Ik denk dat hoop het belangrijkste thema is in het boek (zie: thema en motieven). Het thema hoop komt iedere keer weer terug.
Samenvatting is er hoop