Boekverslag Triggerhappy - Bart Chabot

Boekverslag Triggerhappy - Bart Chabot Triggerhappy is een boek van Bart Chabot. Schrijver, dichter en tv-maker Bart Chabot schreef in zijn leven al veel boeken, maar Triggerhappy is zijn eerste roman. Chabot verwierf bekendheid met zijn succesvolle biografieën over vriend Herman Brood. Naast schrijven en televisie toerde hij, en anno 2015 nog steeds, regelmatig met theatershows door het land.

Inhoud


Algemene informatie

 • Titel: Triggerhappy
 • Ondertitel: -
 • Auteur: Bart Chabot
 • Nationaliteit: Nederland
 • Geboortedatum: 26 september 1954
 • Eerste druk: 29 oktober 2013
 • Uitgeverij: De Bezige Bij
 • Aantal pagina’s: 253
 • ISBN: 9023473582

Motto
I shot a man in Reno
Just to watch him die

(Johnny Cash – ‘Folsom Prison Blues’, 1955)

Next Sunday, darlin’, is my birthday
Do you care?

(Hank Williams, 1951)

Samenvatting

Het boek gaat simpel gezegd over Frank Versteeghe. Nadat het eerste huwelijk met zijn vrouw, Juliette, niet gelukt is, is hij getrouwd met Nicole. Eigenlijk zijn deze vrouwen in het boek vrijwel identiek (met opzet waarschijnlijk). In het boek lezen we over Frank die samen met zijn tweede vrouw Nicole op vakantie is in Frankrijk. Tijdens het verhaal zien we hoe Frank terugkijkt op zijn leven; wat hij in zijn leven heeft gedaan en welke gevaren er op de loer lagen en liggen. Hierbij worden vooral veel suggesties gewekt, maar wordt de handeling niet uitgeschreven en daarmee zodanig bevestigd. Ook bevat het boek passages over zijn jeugd. We krijgen in het boek eigenlijk een doodnormale man voorgespiegeld. En in die, op het eerste oog lijkende normale man, blijkt het pure kwaad te zitten. Vanaf zijn jeugd heeft hij overmacht doordat hij zijn vader betrapt met een andere vrouw, en daardoor kan hij thuis alles maken, want zijn vader heeft liever dat zijn affaires geheim blijven. Ook in zijn jeugd doet hij al bizarre dingen: vieze dingen met poppen, een hond die hij laat verdrinken, zoektochten in stukken bos (waarnaar blijft onbeantwoord), het pesten van zijn zusje en ga zo maar door.

Tijdens het boek zien we ook dat Frank, nadat hij chirurg geworden is, zijn fascinatie voor het snijden in beesten en lichamen niet alleen maar tot op de werkvloer kan bewaren. De lezer krijgt een zeer sterk vermoeden dat Frank op zijn vakantie-adressen ook chirurg speelt, maar dan bij onschuldige mensen. Let wel; dit wordt nergens als zodanig in het boek letterlijk opgeschreven. Het verhaal is zo genoteerd dat er voornamelijk gesuggereerd wordt wat er gaat gebeuren. Dit maakt het boek spannender en dit geeft ruimte voor eigen fantasie. Zo is het aannemelijk dat hij een ene Ellen opruimt, een Florance en meerdere andere mensen waarvan we geen beeld krijgen. Ook is er een terugkerende man: Van Halsteren. Een man waar niet veel grip op te krijgen valt, maar die wel allerlei spanningen oproept. Hij kan gezien worden als de slechte en kwade wederhelft van Frank. Het boek zorgt voor allerlei open plekken, waardoor de lezer kan fantaseren.

Verdieping

De tijd (waarin het afspeelt)

De tijd waarin Triggerhappy afspeelt is in de zomervakantie. Het jaartal is niet duidelijk. Maar wel rond 2005-2013, aangezien er ook een BlackBerry in het boek voorkomt.

De vertelde tijd

De vertelde tijd is ongeveer de zomervakantie. Dus vier weken. Verder komen er nog ontzettend veel flashbacks in het boek voor.

Tijdsverloop

Het verhaal is niet-chronologisch. Voortdurend denkt Frank terug aan zijn eerste vrouw en de vakanties die hij met haar meemaakte, ook aan het begin van het boek krijg je een grote flashback; namelijk zijn jeugd.

Decor

De gebeurtenissen vinden vooral plaats in Frankrijk. Gedurende het hele boek krijg je ook zeer regelmatig Franse plaatsnamen voorgeschoteld. Delen spelen ook in Den Haag af, in het park Rozendael, en zelfs in Canada, waar de ex van Frank, Juliette, heen is verhuisd met een nieuwe man en kinderen.

Hoofdpersoon

Frank Versteeghe
Frank is een man die al in zijn jeugd gefascineerd was in het menselijke lichaam. Later maakt hij van zijn interesse, of liever gezegd hobby, zijn werk, namelijk chirurgie. Hij beoefent dit vak ook buiten de werktijden. Frank is een nare man met een slecht karakter. Hoewel je kunt betwijfelen of dat aan Frank zelf ligt, of toch aan Van Halsteren. Verder hield Frank er bijzondere handelingen in zijn jeugd op na, met de poppen van zijn zus, Cathy. Franks eerste huwelijk met Juliette strandde, en zijn tweede huwelijk met Nicole, loopt ook zeer slecht.

Kleine hoofdrol

Van Halsteren
Van Halsteren is een vage man, of liever gezegd figuur. Alleen Frank ziet deze man. Van Halsteren, die de suggestie doet wekken het kwaad te zijn, lijkt langzamerhand in de hoofdpersoon te kruipen.

Bijfiguren

 • Nicole, de tweede vrouw waar Frank mee getrouwd is.
 • Juliette, de ex van Frank.
 • Cathy, de zus van Frank.

De vertelwijze

De vertelwijze is de alwetende verteller, maar anders toegepast dan gebruikelijk. Zo blijven veel vragen onbeantwoord door de verteller.
Het boek bestaat uit 253 pagina´s die verdeeld zijn in 32 niet-getitelde hoofdstukken.

Thematiek en interpretatie

Titelverklaring

De titel Triggerhappy moet je als volgt vertalen: 'trigger' als schiet/trekker, en 'happy' als graag of blij: samen schietgraag. De hoofdpersoon voelt zich op zijn gemak in het besef dat hij beschikt over een vuurwapen en daarmee de macht heeft in een één op één situaties. Aan het bezit van een vuurwapen ontleent Frank rust.

Motieven

Van Halsteren
Een figuur die regelmatig in het boek terugkomt is Van Halsteren. Tevens lijkt het erop dat alleen de hoofdpersoon deze man ziet. Het is maar de vraag of hij echt bestaat. Het is een figuur die meerdere kanten heeft, anders wel meerdere personen belichaamt. Hij is een doodsaankondiger, het kwaad en Van Halsteren beschikt over voorspellende gave. Hij is deels misschien ook een projectie van Versteeghe en is deels ook een mythologisch figuur. In het boek vereenzelvigt Frank zich gaandeweg steeds meer met Van Halsteren. In Cordebugle valt Versteeghe samen met Van Halsteren. Wat wel vreemd is, is dat een Van Halsteren-achtig figuur aanbelt bij het woonhuis in Nederland, waar op dat moment alleen Nicole is.

Bestelwagen
Wanneer Frank samen met Nicole in Frankrijk de zomervakantie doorbrengt, wordt Frank's aandacht geregeld weggenomen door een bestelwagen aan de overkant van de vallei waarin zij verblijven. Het opmerkelijke aan deze bestelwagen is dat het geen bestuurder bevat. Toch hoort en ziet Frank geregeld de auto vertrekken en terugkomen. De bestelwagen symboliseert een begrafenisauto, de bestuurder ontbreekt omdat het om een projectie gaat van Versteeghe (lees: Van Halsteren). Door het hele boek heen komt Frank verwijzingen naar die bestelwagen tegen. Zoals de stank bij de zigeunerkamp, de stank bij de 'office de toerisme', het ongeluk met de tankwagen, de vrachtwagen die een deur mist bij de wijnboerderij.

Botjes, vuurwapen, koude wind, de poppen.
Deze motieven zijn ook terugkerend. Net zoals met de bestelwagen geeft dit de lezer een spannend en onheilspellend gevoel.

Thema

Het thema is kwaad en kwaadaardigheid. Het kwaad dat overal aanwezig kan zijn, en zich veel dichter bij je kan ophouden dan je denkt.
© 2015 - 2024 Storming, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Het maken van een boekverslag!Het maken van een boekverslag!Een boekverslag maken kan op verschillende manieren. Over het algemeen wil een docent graag vaste onderwerpen in een boe…
Hoe schrijf ik een boekverslag?Hoe schrijf ik een boekverslag?Voor elke taal die je op de middelbare school hebt moet je wel een boekverslag schrijven van boeken of gedichtenbundels.…

Boekverslag Turks Fruit - Jan WolkersBoekverslag Turks Fruit - Jan WolkersTurks Fruit is een boek van Jan Wolkers. Jan Wolkers was onder andere een bekend Nederlands schrijver. Naast schrijver a…
Boekverslag: Harlan Coben 'Houvast'Boekverslag: Harlan Coben 'Houvast'Harlan Coben (1962) is een Amerikaanse thrillerauteur, die gekend is van onder andere volgende titels: 'Ik mis je', 'Ver…
Bronnen en referenties
Storming (18 artikelen)
Laatste update: 24-09-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.