Boekverslag Twee vrouwen door Harry Mulisch

Boekverslag Twee vrouwen door Harry Mulisch Het boek Twee vrouwen is een mooi boek geschreven door Harry Mulisch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting van het verhaal

Degene die dit verhaal vertelt is Laura. Op een dag ontmoette Laura een vrouw. Die vrouw heette Sylvia. Sylvia was ongeveer twintig jaar jonger dan Laura. Laura had net een relatie achter de rug. Ze had zeven jaar lang een relatie met Alfred. Ze hebben nooit kinderen kunnen krijgen. Toen Laura en Alfred gescheiden waren, trouwde Alfred snel daarna met een vrouw. Ze heette Karin en ze kregen samen twee kinderen. Sylvia had al een paar relaties met vrouwen gehad en was dus al bekend met het lesbisch zijn. Toen Sylvia en Laura elkaar net hadden ontmoet ging Sylvia bij Laura inwonen. Sylvia wilde haar relatie met Laura geheim houden. Ze bedachten samen een jongen, Thomas. Ze deden of Laura de moeder was van Thomas, want Laura was oud genoeg om Sylvia’s moeder te zijn.

Laura en Sylvia hadden zin om een keer naar de dierentuin te gaan en maakten dus een uitstapje. In de dierentuin maakten ze foto’s van elkaar met verschillende dieren erbij. Ze kwamen daar een jongen tegen en Sylvia vroeg aan hem of hij een foto van Sylvia en Laura kon maken. Nadat de foto was gemaakt, wilde Sylvia met die jongen op de foto. Laura wist niet waarom en vroeg het haar. Sylvia zei dat ze er later wel achter zou komen.

Toen de moeder van Sylvia bij hun in de buurt was, besloot ze om even langs te komen. Laura had helemaal niet op dit bezoek verwacht en wist dus ook niets te zeggen. Sylvia’s moeder vroeg of Laura een foto van haar zoon had (Thomas). Laura wist niets te zeggen, wat was een moeder nou zonder een foto van haar eigen kind? Toen kwam Sylvia met de foto van de jongen en haar in de dierentuin. Sylvia’s moeder geloofde haar en ging later die dag weer naar huis.

Laura wilde haar moeder ook niet vertellen over haar relatie met Sylvia. Als Laura naar het verzorgingstehuis gaat in Nice, waar haar moeder zit, wilde ze zonder Sylvia gaan. Haar moeder was namelijk weduwe en ze was heel fel op homoseksuele relaties. Toen Laura naar haar moeder ging, dook Sylvia ineens in het niets op. Laura’s moeder had meteen door wie Sylvia was en sloeg haar met een stok. Laura en Sylvia gingen naar hun huis en kregen heftige ruzie.

Na deze ruzie hadden Sylvia en Laura behoefte aan een rustig uitje met zijn tweeën. Ze gingen naar het homoseksuele toneelstuk Orpheus en Eurydike. Bij dit toneelstuk ontmoet Sylvia de ex-man van Laura, Alfred.

Nadat Sylvia Alfred had ontmoet ging het steeds slechter met de relatie tussen Laura en Sylvia. Na een tijdje zei Sylvia dat ze naar haar ouders wilde, maar dit keer alleen. Ze vertrok en beloofde na drie dagen weer terug te komen. Na drie dagen heeft Sylvia nog niets van haar laten horen. Laura werd toen gebeld door Karin. Karin vertelde dat Sylvia er vandoor was met Alfred.

Toen Sylvia terug kwam bij Laura, was ze zwanger. Tijdens de ontmoeting had Laura tegen Sylvia verteld dat ze een kind wilde, maar dat het niet kon als ze met haar ging samenwonen. Alfred zat nog steeds in Londen en Sylvia had een briefje voor hem achter gelaten. Laura vond dat Sylvia het wel eerst met Alfred moest uitpraten en dat deed ze. Toen Laura op haar werk zat zou Sylvia met Alfred gaan praten. Laura maakte haar wel een beetje zorgen om Sylvia. Later in de middag werd Laura opgebeld. Ze moest zo snel mogelijk naar huis komen. Daar zag ze Sylvia op de grond liggen met bloed om haar heen. Alfred had haar vermoord.
Sylvia probeerde telkens haar moeder een brief te sturen. Dit lukte haar telkens niet. Een paar dagen na de dood van Sylvia, overleed Laura’s moeder ook. Toen Laura te horen kreeg dat haar moeder gestorven was, reed ze naar Nice. Ze had in een stuk door gereden en was verschrikkelijk moe. Ze stopte bij een café langs de snelweg. Uiteindelijk door alle omstandigheden heeft ze na de begrafenis van haar moeder zelfmoord gepleegd.

Verhaalanalyse

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich het meeste af in de plaats waar Laura woont, Amsterdam. Laura ontmoette Sylvia in februari en het verhaal word over ongeveer een half jaar lang verteld.

Karakters

  • Laura Tinhuizen is ongeveer 35 jaar oud. Ze heeft zeven jaar lang een relatie gehad met Alfred. Ze heeft nog nooit een relatie gehad met een vrouw. Ze kan goed evenwicht vinden tussen wat wel en niet kan.
  • Sylvia Nithart is ongeveer 20 jaar oud. Ze heeft al vaker relaties met vrouwen gehad. Ze heeft een heel koppig karakter en ze doet alles eraan om haar eigen zin te krijgen. Dit lijdt soms nog tot problemen.
  • Alfred Boeken heeft een relatie gehad met Laura, maar ze zijn uit elkaar gegaan. Vlek daarna is hij opnieuw getrouwd met een vrouw Karin en hij kreeg twee dochters. Hij is heel erg oppervlakkig en heeft een beetje hetzelfde karakter als Sylvia.
  • De moeder van Laura woont in Nice in een verzorgingstehuis. Haar man is een paar jaar geleden overleden en word daar dus verzorgd. Ze is streng tegen homoseksuele relaties. Ze is dus helemaal niet blij met de relatie tussen Laura en Sylvia.

Genre

Het boek is een liefdesroman. Het boek heeft twee hoofdpersonen en meerdere bijpersonen, die relaties hebben. Neem als voorbeeld de relatie tussen Laura en Sylvia en de relatie tussen Alfred en Karin. Het boek heeft ook verschillende verhaallijnen. Deze verschillende verhaallijnen komen pas in de laatste twee hoofdstukken bij elkaar. Er wordt namelijk een deel verteld over Laura en Sylvia, maar er wordt ook een deel verteld over Alfred en Karin.

Perspectief

Het boek is geschreven in de ik-vorm. Laura Tinhuizen vertelt in dit boek haar verhaal over wat er in een half jaar is gebeurd.

Titelverklaring
De titel is ‘twee vrouwen’. Dit heeft te maken met het feit dat het verhaal word geschreven over twee vrouwen die een relatie hebben. Het hele verhaal draait om de twee vrouwen Laura en Sylvia, die samen hard moeten strijden om hun relatie in stand te houden. Dit verhaal vertelt sterk wat over; doorzettingsvermogen en liefde.

Thema

Het thema van dit boek is de verhouding tussen twee vrouwen, dus homoseksuele verhoudingen.

Motieven

Dat regelmatig herhaald word dat Sylvia en Laura een homoseksuele relatie hebben.
Dat Sylvia erg onverschillig is en dat Laura juist het tegenovergestelde is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

Een betoog schrijvenEen betoog schrijvenEen betoog schrijven; hoe doe je dat? Op de eerste plaats is een betoog bedoeld om de lezer te beïnvloeden. Je kunt je m…
Profielwerkstuk onderwerpenProfielwerkstuk onderwerpenIn Havo 5 en VWO 6 moet je een profielwerkstuk maken, afgekort PWS. Hiervoor moet je een onderwerp kiezen die bij je hoo…
Bronnen en referenties
  • Boek: Twee vrouwen, Auteur: Harry Mulisch, Uitgave: De bezige bij, Amsterdam (2002), 153 pagina’s, Genre: Liefdesroman
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.