Boekverslag Elementen door Harry Mulisch

Boekverslag Elementen door Harry Mulisch Het boek Elementen is een mooi boek geschreven door Harry Mulisch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting van het verhaal

Dit boek gaat over een man, die samen met zijn gezin op vakantie is in Kreta. Hij heet Dick Bender en is 40 jaar oud. Hij is getrouwd met een vrouw Regina en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter. Zijn dochter heet Ida en is 11 jaar oud. Zijn zoon heet Dick en is 9 jaar oud, hij houdt veel van Griekse mythologie. Zijn werk bevindt zich in de reclame wereld als artdirector. De laatste tijd kan hij het niet meer zo goed vinden met zijn vrouw Regina. Regina denkt dat iedereen een beter huwelijk heeft dan zij zelf, omdat anderen rijker zijn dan hen.

Tijdens hun vakantie gaat Dick samen met zijn zoon naar een paar ruïnes. Zijn zoon vraagt op een gegeven moment aan hem, of hij gaat scheiden met Regina. Dick zegt hem dat, dat niet gaat gebeuren, maar ondertussen is hij niet gelukkig met zijn huwelijk. Hij denkt dat het enige wat zijn huwelijk in stand houdt, de kinderen zijn. Dick vraagt zich na de vraag van zijn zoon af hoe Ida erover denkt. Hij neemt haar een dagje mee uit, net als met zijn zoon. Ze gaan naar het Dikti gebergte, maar Ida wil niet veel vertellen of vragen.

Op de laatste dag van de vakantie komen Dick, Regina, Ida en Dick Ingeborg tegen. Ingeborg is de vrouw van Job. Job is steenrijk en een vaste klant van Dick. Hij heeft een jacht in de haven van Kreta liggen. Ingeborg vroeg of zij misschien behoefte hadden om een stukje mee te varen. Ze gaan met z’n vieren mee, maar na enige tijd merken ze dat ze tussen al deze rijke en belangrijke mensen niet thuis horen en gaan terug naar hun vakantiehuisje. Op dezelfde avond zitten Dick en Regina samen op het strand. Ze praatte helemaal niet tegen elkaar. Ondanks ze niet met elkaar praatte, vreeën ze toch met elkaar. Dit kwam doordat ze toch een gesprek op gang hadden gekregen, vanwege een vleermuis die in hun huisje was gevlogen.

De volgende dag zouden ze eigenlijk naar het strand gaan met z’n vieren, maar er stond een harde wind, die zou overgaan in een storm. Ze besluiten daarom maar om te gaan picknicken in de hevels, tussen de wijngaarden. Dick loopt toch even op het strand en besluit dan om te gaan diepzeeduiken, wat een van zijn hobby’s is. Op een gegeven moment duikt hij 23 meter naar beneden om een mooie steen mee te nemen. Hoe meer hij afdaalde merkte hij dat dit geen steen was, maar een beeldje. Hij zwemt naar boven en bedenkt zich allerlei dingen over dat de politie hem zou oppakken, als hij dit oeroude beeldje mee naar huis zou nemen. Ze zouden waarschijnlijk vinden dat het in een museum thuis hoorde.

Dan hoort hij een helikopter. Hij denkt dat het de politie is en dat hij al een hele tijd in de gaten werd gehouden. Hij duikt snel weer onder water. Opeens wordt hij opgezogen. Hij weet niet wat er met hem gebeurt. Hij kan door een spleetje van het vliegtuig naar buiten kijken. Dan ziet hij opeens heel veel vuur. Op dat moment beseft Dick dat hij in een waterzak zit onder een vliegtuig om het vuur te blussen. Vlak nadat hij dit realiseerde zag hij nog Regina’s auto. Hij besefte dat Regina weer was vergeten haar sigaret uit te maken en zij was dus de veroorzaker van de brand.

Verhaalanalyse

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Kreta. Hier zijn Dick, Regina, Ida en Dick op vakantie. Ze varen ook één keer op de Middellandse zee. Het verhaal wordt verteld over een zomerperiode.

Karakters

  • Dick Bender is 40 jaar oud en heeft een carrière in de reclamewereld als artdirector. Hij heeft twee kinderen Dick en Ida en wil graag zijn kinderen beschermen. Hij heeft de laatste tijd wat moeite met zijn huwelijk met Regina.
  • Regina is de vrouw van Dick en heeft samen met hem twee kinderen Dick en Ida. Ze is 7 jaar jonger dan Dick. Ze is dus 33 jaar oud. Ze is blond, slank, knap, sportief en heeft lange benen.
  • Ida is de dochter van Regina en Dick. Ze is 11 jaar oud. Ze zit midden in haar puberteit en dat maakt het voor Regina niet gemakkelijker haar op te voeden.
  • Dick is de zoon van Regina en Dick. Hij is geboren in die tijd dat de vader dezelfde naam had als de zoon, maar dan met junior of senior ervoor. Hij is 9 jaar oud, maar heeft veel kennis voor zijn leeftijd. Hij leest veel Griekse mythologie en weet daar ook veel van.
  • Job is een rijke zakenman en een vaste klant van Dick (senior). Hij is een standaard rijke man en geeft veel geld uit aan onbenulligheden.
  • Ingeborg is de vrouw van Job. Zij is ook een standaard rijke vrouw. Ze wordt in de watten gelegd door haar man en krijgt bijna altijd haar zin. Ook zij geeft veel geld uit aan onbenulligheden.

Genre

Het boek is een psychologische roman. Het wordt in de je-perspectief verteld, zodat je jezelf heel goed kan inleven in de hoofdpersoon. Het boek gaat veel over wat de hoofdpersoon denkt en hoe hij dat uitvoert. Het gehele boek hangt met elkaar samen. Het is opgedeeld in vijf delen. De eerste vier zijn de elementen: aarde, water, lucht en vuur. In elk deel komt hij in aanmerking met het beschreven element. Het laatste deel heet Quintessens. Daar verontschuldigd de schrijver, dat jou (Dick’s) leven zo is gelopen en zo eindigt d.m.v. een brief te schrijven.

Perspectief

Het boek is geschreven in de je-perspectief. In het begin wordt Dick beschreven, alsof de lezer Dick is.

Titelverklaring

De titel van dit boek is: “De elementen.” Dit heeft te maken met dat het boek is opgesplitst in de vier elementen. Alles wat er in dit boek gebeurd hangt samen met deze elementen.

Thema

Het thema van het boek is: “geld maakt niet gelukkig.” Dick verdient veel geld in de reclamebusiness en zijn vrouw Regina is dol op geld. Maar ondanks het geld loopt het huwelijk niet zoals het hoort.

Motieven

  • Slecht huwelijk.
  • Rijk zijn.
  • Toeval (vooral op het einde met het vliegtuig en de brand).

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

KCV: Homerus' Odyssee, een verslagKCV: Homerus' Odyssee, een verslagDe Odyssee van Homerus is het bekendste dichtwerk uit de Griekse oudheid. Veel gymnasiasten lezen dit werk bij grieks of…
Boekverslag 'Warenar' van P.C. Hooft'Warenar' is een toneelstuk geschreven in de 17e eeuw door de bekende schrijver en kunstenaar P.C. Hooft. Hieronder volg…
Bronnen en referenties
  • Boek: Elementen, Auteur: Harry Mulisch, Uitgave: De bezige bij, Amsterdam (1988 2e druk), 154 pagina’s, Genre: Psychologische roman.
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.