Boekverslag Die zomer door Wanda Reisel

Boekverslag Die zomer door Wanda Reisel Het boek Die zomer is een mooi boek geschreven door Wanda Reisel. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting Van het verhaal

De hoofdpersoon in het verhaal is Dana Davidson. Ze is 17 jaar oud en is in verwarring met haar seksuele gevoelens. Het boek speelt zich af in de zomer in Parijs en in Amsterdam. Ze woont zelf in Amsterdam en gaat vaak naar het park achter bij haar tuin. Als ze een keer met haar vriendin Tessa op vakantie gaat gaan ze naar Parijs. Het boek speelt zich af in de jaren ’70. Dit merk je aan de manier waarop de mensen om haar heen met elkaar omgaan. Er word ook af en toe gesproken over hippies en die komen uit de jaren’70.

Het probleem in het verhaal is dat Dana met haar seksuele gevoelens in de war is. Haar vriendin Tessa is een echte losbol als het gaat in het wereldje van alcohol, drugs en seks. Dana doet hieraan mee, om erbij te horen. Het enige waar ze niet mee aan doet is de seks. Dat vind ze nog een eng idee. Maar ze wil zich in een later stadium laten ontmaagden door haar leraar, waar ze een “relatie” mee heeft, om er toch bij te horen.

Het hoogtepunt in het boek is toch wel dat Dana haar vriendin in Parijs achter laat, omdat ze naar huis wil. Op dat moment zit haar vriendin in hun appartement met een Tunesiër (Karim) te rotzooien. Dana heeft dan de keuze voor zichzelf gemaakt zich op dit gebied los te laten van haar vriendin Tessa.

Het verhaal eindigt in het ziekenhuis en thuis met haar broer Daaf. Daaf is namelijk met de scooter gevallen in een putdeksel en is daarmee in coma geraakt. Als hij uit de coma komt is hij zijn geheugen kwijt. Hij herinnert zich dingen als namen etc. niet meer, alleen nog die van Dana, maar hij kon zich wel nog een belangrijke plaats in zijn kamer herinneren. Namelijk een hoekje aan de achterkant van de kast, waar hij geheime briefjes bewaarde. Een van die briefjes gaf hij aan Dana om zijn zusje te laten zien dat hij zich nog wel iets herinnerde. Op het briefje stond: “… Ik kus je op je prachtige lippen, liefste lief. Forever T. Dana’s broer herinnerd de naam van het meisje niet van wie de voorletter T. is, maar Dana weet maar al te goed dat het haar vriendin Tessa is.

Samenvatting per hoofdstuk

I Voorspel
Dana Davidson is een meisje van 17 jaar oud. Op een avond tijdens een feestje ligt ze met haar vriendje Arthur op bed te tongzoenen, wat Arthur al een keer eerder op een schoolfeest had gedaan. Later op de avond hoort ze dat Arthur haar wil overdoen aan een vriend van hem, omdat er met haar toch niets meer te beginnen valt. Ze is er helemaal van streek van en raapt haar kleren bij elkaar en gaat naar huis

II Haar summer of love
Hierbij word een beeld gegeven op wat er in het park achter Dana’s huis zich afspeelt. Joints roken, zoenen, seks en after party’s. Alles wat in de jaren ’70 bij de hippies een belangrijk aspect waren

III Zaadvragende ogen
Dana en haar vriendin Tessa willen samen op vakantie naar Parijs. Dana krijgt van haar vader toestemming om te gaan en pakt haar spullen bij elkaar. Door middel van liften komen ze in Parijs terecht. In Parijs ontmoeten Dana en Tessa twee Tunesische jongens met wie ze ‘s avonds gaan eten. Na een tijdje ontsnapt Tessa met een van de twee jongens (Karin, de oudste van de twee) naar de wc in het restaurant om hem te pijpen. Dana blijft met de andere aan de tafel achter. Als het etentje voorbij is spreekt Tessa voor de dag erna af met Karim. Ze wil namelijk dan ook echt seks met hem hebben. Als ze de dag erna uit eten is geweest met hem gaan Tessa en Karim naar het appartement van Dana en Tessa en hebben daar hevige seks. Dana had haar rugzak al voor de deur gezet om die twee niet te storen. Dana besluit die avond om terug te gaan naar Amsterdam. Ze is het seksistische gedrag van haar vriendin een beetje zat.

IV Huis aan het park
Wanneer Dana weer terug is uit Parijs is haar moeder nog steeds op vakantie in Israel met haar tweeling broertjes. Dana heeft geld nodig om haar reisje naar Parijs te bekostigen en gaar daarom oppassen bij twee verwende Amerikaanse jongetjes die in een hotel verblijven. Ze halen van allerlei kattenkwaad met haar uit en wanneer ze dat aan de ouders van de jongetjes vertelt krijgt Dana een “schadevergoeding” van honderd dollar. Wanneer ze naar beneden gaat om weer naar huis te gaan, ziet ze haar vader met een andere vrouw in de hal van het hotel staan. Waarschijnlijk had haar vader overspel gepleegd met deze vrouw. Maar haar vader geneert het zich niet en stelt deze vrouw (Nicolette) zelfs aan Dana voor. De volgende dag verveelt Dana zich, Tessa zit nog steeds in Parijs, en ze belt haar biologieleraar Ted op. Ze hebben orale seks met elkaar, maar Dana wil geen echte seks. Ted zegt tegen haar dat het er toch ooit wel een keer van komt.

V Dokters trip
Dana heeft een feestje bij een vriendin van haar Mercedes. Er is veel drugs en alcohol. Het is daar een één en ander mis gegaan met de combinatie alcohol en drugs. Een meisje ligt op de keukenvloer met schuim op haar mond te “shaken”. Ze hebben valium nodig, maar Mercedes heeft het niet meer in huis. Ze vraagt aan Dana of zij aan haar vader valium kan vragen. Mercedes biedt Dana een scooter aan en Dana scheurt naar huis. Eenmaal thuis aangekomen betrapt ze haar vader en Nicolette in bed. Weer schamen de twee zich niet en Dana krijgt haar valium mee. Twee dagen later komt Dana haar broer Daaf tegen, wanneer ze met haar vader en Nicolette tentoonstellingen aan het bekijken is. Daaf vind het helemaal niet raar dat zijn vader is uitgekeken is op zijn moeder en dat hij aanpapt met Nicolette. Die avond gaan Dana en Daaf naar een concert met fietsbellen en daarna nog naar een feest. Dana kent daar niemand en gaat eerder naar huis.

VI Tessa, a ticket to ride
Dana krijgt te horen dat Tessa weer terug is gekomen uit Parijs en ze lijkt een beetje terneergeslagen, dus Dana besluit even langs haar huis te gaan. Tessa vertelt dat ze seks heeft gehad met Karim en dat ze de dag erna een andere fransman had ontmoet. Een of andere musketier, met wie ze mee is gegaan naar zijn huis. Daar werd strippoker gespeeld met alcohol en drugs. Het strippoker liep bij twee andere meiden uit op seks en toen de musketier Tessa meenam naar de slaapkamer, wist ze wat haar te doen stond. Maar er was LSD in een suikerklontje gedaan wat Tessa had opgegeten en ze was volledig onder invloed. De musketier had haar verkracht en daarna gedumpt.
Een dag na Tessa’s openbaring belt Dana Ted op voor seks. Ted haalt Dana op met zijn motor en ze reden naar de duinen toe om daar seks te hebben, maar op het laatste moment haakt Dana toch af. Hij maakt zichzelf klaar naast Dana en zegt tegen haar dat het de volgende keer wel raak zou zijn. Hij raad haar aan om aan de pil te gaan. Dana gaat de dag erna naar een dokter die Tessa haar adviseerde en ze kreeg de pil voorgeschreven. Ze vroeg zich af of hij er wel in kom gaan en vroeg de dokter haar te onderzoeken. Ineens stoot hij een kunstpenis in haar en zegt haar dat er niets mis is met haar. In feite is ze dus kunstmatig ontmaagd.
De dag erna ligt ze met haar vriendje Martin op het gras, in het park achter haar huis. Ze liggen naast elkaar, maar Martin durft haar niet aan te raken en Dana hem ook niet. Dana verlangt naar een vrijpartij, maar omdat Martin haar niet aan durft te raken blijft dat achterwege.

VII Wilhelmina Gasthuis
Wanneer Dana weer thuis is, is haar vader met Nicolette ergens heen en haar moeder is nog steeds in Israel. Ze word door de politie opgebeld dat haar broer in het ziekenhuis (Wilhelmina Gasthuis) ligt met een coma. Ze licht haar vader in en gaan direct naar het ziekenhuis. Haar moeder word een paar dagen later ingelicht om geen onrust te veroorzaken. Op een gegeven moment zit Tessa aan Daaf’s bed. Dana vind dit raar, maar is blij met de steun van har vriendin. Dana weet wel dat Tessa Daaf vroeger wel leuk vond, maar ze zocht er verder niets achter. Tessa biecht een leugen op aan Dana, namelijk dat ze niet verkracht is door de musketier, maar dat ze bestolen en verkracht is door Karim. Ze loog om problemen met haar ouders te voorkomen. Dana voelt zich verraden door haar vriendin.

VIII Die zomer
Als Daaf uit de coma komt is hij zijn geheugen kwijt. Hij herinnert zich dingen als namen etc. niet meer, alleen nog die van Dana, maar hij kon zich wel nog een belangrijke plaats in zijn kamer herinneren. Namelijk een hoekje aan de achterkant van de kast, waar hij geheime briefjes bewaarde. Een van die briefjes gaf hij aan Dana om zijn zusje te laten zien dat hij zich nog wel iets herinnerde. Op het briefje stond: “… Ik kus je op je prachtige lippen, liefste lief. Forever T. Dana’s broer herinnerd de naam van het meisje niet van wie de voorletter T. is, maar Dana weet maar al te goed dat het haar vriendin Tessa is. Meteen is het Dana duidelijk wat Tessa in het ziekenhuis aan Daaf’s bed deed.
Diezelfde avond wanneer haar broer ligt te slapen op de bank gaat ze naast hem liggen, wanneer ze haar kleren uit heeft gedaan. Hij word wakker en pakt haar vast. Hoewel het niet letterlijk in het boek staat, is het de eerste keer voor Dana dat ze seks heeft gehad met een oudere man. Dit is te herleiden uit de woorden van haar broer: “Dit moet je je herinneren, zussie.” Dit zegt ie wanneer hij na de vrijpartij met zijn zus op de bank zit met een sigaret, wat ze normalerwijs altijd doen.

Verhaalanalyse

Spanning

Er zit weinig spanning in het verhaal, behalve wanneer Tessa vertelt dat ze is verkracht door de “musketier”, wanneer Tessa vertelt gelogen te hebben en wanneer er gebeld word dat Daaf in het ziekenhuis ligt. Dit kondigt zich aan, doordat alle handelingen voordat er een openbaring plaatsvindt heel uitgebreid beschreven worden.

Tijd

Het verhaal is chronologisch geschreven met enkele flashbacks erin. Deze flashbacks gaan voornamelijk over het vroegere leven van haar vader. Het verhaal is heel logisch geschreven, wat het gemakkelijker maakt om te lezen.

Karakters

 • Dana is een onzeker meisje van 17 jaar oud die seksuele verwarring heeft. Ze loopt mee met haar vriendin, omdat ze erbij wil horen binnen de drugs en alcohol. Maar als ze eenmaal een mening heeft staat ze daar ook achter.
 • Tessa is een vrij meisje rond de 17 jaar oud. Ze speelt met haar seksuele gevoelens en laat zichzelf helemaal gaan. Ze kent geen rem en geen gevaren, totdat ze geconfronteerd word met een gevaar (verkrachting).
 • Vader van Dana is het huwelijk met zijn vrouw een beetje zat en pleegt overspel. Hij is zeker van zichzelf en schaamt zich zeker niet tegenover zijn kinderen.
 • Moeder van Dana is haar huwelijk met haar man een beetje zat en ligt te rotzooien in Israel. Houd veel van haar kinderen, maar heeft wel een beetje moeite om Dana het goede advies te geven.
 • Nicolette heeft een verhouding met de vader van Dana. Ze weet niet goed hoe ze met het idee moet omgaan dat Dana’s zo open is tegen zijn kinderen over hun verhouding. Ze is onzeker, maar Dana’s vader geeft haar deels zelfvertrouwen.
 • Karim doet zich aardig en charmant voor bij de meiden. Zodra ze voor hem zijn gevallen en ze met hem willen afspreken, smeed hij een plannetje. In het geval van Tessa d.m.v. LSD verkrachting en beroving. Hij heeft dus een heel achterbaks karakter.
 • Daaf is een lieve en aardige jongen. Hij houd van feesten, maar ook om samen met zijn zusje of vader wat te gaan doen. Hij vind de verhouding tussen zijn vader en Nicolette niet vreemd. Hij vind het zelfs begrijpelijk dat zijn vader en moeder op elkaar zijn uitgekeken.
 • Biologieleraar Ted is seksueel aangetrokken tot zijn leerlinge. Hij is heel gevoelig voor de charmes van de jonge meiden. Hij is getrouwd en heeft kinderen, maar hij is qua karakter een zwak persoon.
 • Vriendje Arthur is alleen maar bezig met meisjes verleiden en seks. Zodra hij een meisje niet het bed in krijgt, dankt hij ze af en geeft ze weg aan een vriend. Hij misbruikt dus het vertrouwen van de meisjes voor zijn eigen verlangens.
 • Vriendje Martin is anders dan de meeste jongens van zijn leeftijd. Hij is bijna niet bezig met seks en verleiden. Hij vind Dana leuk, maar durft het niet toe te geven, laat staan aanraken. Dana heeft in het begin niet door dat hij wat voor haar voelt, omdat hij verlegen reageert tegenover haar en haar vrienden, maar in een later stadium begint ze het toch langzamerhand door te krijgen.

Perspectief

Het verhaal word verteld in de hij/zij-perspectief. De hoofdpersoon is Dana en het hele boek word verteld over haar belevingen.

Titelverklaring

De titel is: “Die zomer”. Hetzelfde als het laatste hoofdstuk in het boek. Ik denk dat Wanda voor deze titel heeft gekozen, omdat het verhaal zich afspeelt in een zomer rond 1970. In deze zomer ontdekt Dana de ware gevoelens voor mensen en haar seksuele gevoelens.

Thema

Het thema van het boek is het volwassen worden van de hoofdpersoon op het gebied van denken, relaties en seks.

Motieven

 • Seksualiteit en relaties.
 • Vader-dochterrelatie.
 • Alcohol en drugs.
 • Vriendschap.
 • Verraad.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

KCV: Homerus' Odyssee, een verslagKCV: Homerus' Odyssee, een verslagDe Odyssee van Homerus is het bekendste dichtwerk uit de Griekse oudheid. Veel gymnasiasten lezen dit werk bij grieks of…
Boekverslag 'Warenar' van P.C. Hooft'Warenar' is een toneelstuk geschreven in de 17e eeuw door de bekende schrijver en kunstenaar P.C. Hooft. Hieronder volg…
Bronnen en referenties
 • Boek: Die zomer, Schrijver: Wanda Reisel, Uitgeverij: Querido, Plaats en jaar: Amsterdam, 2008, Jaar eerste uitgave: 7 september 2008, Aantal bladzijden: 214 pagina’s, Genre: Psychologische roman
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.