Boekverslag Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart

Boekverslag Het is de liefde die we niet begrijpen door Bart Het boek Het is de liefde die we niet begrijpen is een mooi boek geschreven door Herman Bart Moeyeart. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting van het verhaal

Het boek bestaat uit drie verhalen in een bundel met een meisje van 14 jaar als hoofdpersoon. Het meisje woont met haar broer Axel, haar kleine zusje Edie en haar moeder in een huis. Het meisje heeft ook nog een oudere zus, Bonnie, die al op zichzelf woont. Haar vader is jaren geleden bij hun vertrokken en haar moeder haalt nog steeds vaak andere mannen in huis.

In het eerste verhaal word beschreven hoe de familie op weg is naar de oudere zus Bonnie. Axel zit voorin en Edie zit naast hem. Het meisje zit tussen haar moeder en haar moeders nieuwe Poolse vriend Bordezk op de achterbank van de auto. Opeens midden op de weg stopt Axel en hij is woedend. Hij is boos op Bordezk, maar ook op zijn moeder, die deze vreemde kerel mee naar huis heeft genomen. Het meisje en Edie denken wel dat ze weten waarom Axel zo boos is. Het heeft te maken met de geluiden die zij ’s nachts horen. Bordezk gaat namelijk ’s nachts altijd naar Axels kamer toe.

Aan het einde van het verhaal rijden ze weer verder naar Bonnie, met nu de moeder aan het stuur, omdat Axel nog steeds woedend is. Op de weg verder naar Bonnie toe, zegt Edie opeens: “Bordezk klopt altijd zeven keer op je deur, hè Axel?” dan dringt het pas tot de moeder door wat er ’s nachts met haar zoon gebeurd.

In het tweede verhaal word beschreven hoe de oma van het meisje overlijdt. Haar oma woonde samen met een man, Skip de Bootsman, die voor haar zorgde. Het gezin erft geld en de spullen van de oma, op voorwaarde dat Skip voorlopig bij hen in mag trekken. Het meisje hoopt op een soort vaderfiguur voor haar en haar zusje. Het meisje en haar moeder gaan hem van de trein halen. Het blijkt alleen dat Skip zelf ook een bejaarde man is in een rolstoel. En hij heeft ook nog eens een stinkend luie hond. Nadat het meisje en haar moeder teleurstellend naar huis gaan en voor hem zorgen zegt het meisje tegen haar moeder: “Hij blijft niet lang hoor, moeder!”

In het derde verhaal word beschreven dat Axel, het huis uit gaat, omdat hij weer ruzie heeft gehad met weer een andere vriend van zijn moeder. Na een ruzie waarbij Axel die vriend tegen de grond heeft geslagen is hij vertrokken. Hij woont nu samen met zijn vriend Mortimer in Charlestown. Bonnie komt nu zorgen voor het meisje, Edie en Bootsman, als haar moeder er weer eens niet is. Het meisje mist haar broer heel erg. Uiteindelijk schrijft ze een brief naar haar broer, dat het lijkt alsof hij naast haar zit. Eigenlijk is hij de gehele dag bij haar, bij alles wat ze doet. Maar zegt tegen haar: “Je bent lief zus, maar als ik moet kiezen blijf ik bij Mortimer.”

Het boek

Het boek bestaat uit drie verschillende verhalen. Het eerste en tweede verhaal verschillen van elkaar, maar in het derde verhaal komen deze twee samen. De eerste gaat namelijk over Bonnie, Axel en haar vriend. Het tweede boek gaat over Skip en het derde boek gaat erover dat Axel het huis uitgaat vanwege de vriend van haar moeder en dat Bonnie voor de zorg van het meisje, Edie en Skip moet opdraaien. Het boek sluit dus goed op elkaar aan.

Verhaalanalyse

Spanning

De spanning in het boek word opgebouwd door alle gebeurtenissen heel uitgebreid te beschrijven. Op deze manier word de spanning steeds sterker. Maar wanneer er de hoofdgebeurtenis word beschreven word dat minder uitgebreid gedaan. Er word dus meer aandacht geschonken aan de bijzaken dan de hoofdzaken, om de spanning op te bouwen.

Tijd

Dit boek is geschreven met vertragingen en versnellingen. Het boek is verteld op chronologische volgorde en de gebeurtenissen
worden duidelijk en uitgebreid beschreven.

Perspectief

Het verhaal is geschreven in de ik-perspectief. Het verhaal word namelijk verteld uit de beleving van het meisje van 14 jaar. Daardoor kom je haar naam ook niet te weten, omdat jij als het ware de hoofdpersoon bent in het verhaal.

Karakters

 • Het meisje is ongeveer 14 jaar, haar naam word niet in het boek opgeschreven. Alles wat je leest, zie je door de ogen van dit meisje. Ze is de op een na jongste van vier kinderen. Ze heeft een vrijwel lastig leven. Aan de ene kant is ze steeds betrokken bij alle problemen om haar heen. Ze vind het erg wat er allemaal gebeurd, maar ze laat het niet blijken.
 • Axel is de oudere broer van het meisje. Hij is echt een rolmodel voor het meisje en ze hebben een hele hechte band. Deze band blijkt heel sterkt te zijn in het derde verhaal, wanneer Axel verhuist naar Charlestown. Hij uit zijn gevoelens d.m.v. agressie en daarom heeft hij zo vaak ruzie met zijn moeder en haar vrienden.
 • Edie is de jongste dochter in het gezin. Het is alsof ze alles anders ervaart dan de rest van de familie. Ze praat heel weinig en daarmee verschilt ze zoveel van de anderen. Daardoor krijg je weinig te weten van dit meisje. Ze heeft in het eerste verhaal een heel belangrijke rol.
 • De moeder van het meisje kent geen moederlijke plichten, ze is alleen bezig constant nieuwe vrienden mee naar huis te nemen. Het is niet gemakkelijk voor haar kinderen, zijn moeten zich steeds aanpassen aan haar nieuwe vriend. De moeder houd veel van haar kinderen, hoewel het in sommige passages wel lijkt alsof zij hen verwaarloost.
 • Bonnie is de oudste van de vier kinderen. Ze woont alleen thuis en komt zelden thuis. Alleen in het laatste verhaal komt ze weer thuis, omdat haar broer en zusjes haar nodig hebben.
 • Bordezk is de nieuwe Poolse vriend van haar moeder. Hij komt alleen voor in het eerste verhaal. Hij is ook de reden waarom er een discussie ontstaat dat uiteindelijk eindigt in een soort gevecht. Alex en zijn kleinste zusje laten namelijk doorschemeren dat Bordezk Axel seksueel heeft misbruikt.
 • Skip is een oude man in een rolstoel. In het tweede verhaal word hij geïntroduceerd als een erfenis van de oma, maar in het derde verhaal blijk vooral dat hij meer een last is dan een hulp.

Titelverklaring

Ik denk dat de schrijver deze titel heeft gekozen, omdat het meisje en haar broer niet begrijpen waarom hun moeder steeds nieuwe mannen heeft. Meestal valt dat ik hun nadeel, dus de liefde tussen hun moeder en die mannen is voor hun niet te begrijpen.

Thema

Het thema in dit boek is de omgang met problemen. Het meisje krijgt met veel problemen te maken en los dat alles op, op haar eigen manier. Het gehele boek draait om de problemen dat dit meisje beleeft in haar leven.

Motieven

 • Ruzies.
 • Ontdekking misbruik van haar zoon.
 • Dood van haar oma.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

Boekverslag Het oog, één liefde door Chris BosBoekverslag Het oog, één liefde door Chris BosHet boek Het oog, één liefde is een mooi boek geschreven door Chris Bos. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zi…
Profielwerkstuk onderwerpenProfielwerkstuk onderwerpenIn Havo 5 en VWO 6 moet je een profielwerkstuk maken, afgekort PWS. Hiervoor moet je een onderwerp kiezen die bij je hoo…
Bronnen en referenties
 • Boek: Het is de liefde die we niet begrijpen, Schrijver: Bart Moeyeart, Uitgeverij: Querido, Plaats en jaar: Amsterdam, 2006, Aantal bladzijden: 95 pagina’s, Genre: Psychologische roman
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.