Boekverslag: Michelle Richmond 'Het huwelijkspact'

Boekverslag: Michelle Richmond 'Het huwelijkspact' Het huwelijkspact is een thriller van de Amerikaanse Michelle Richmond. Jake en Alice ontvangen op hun bruiloft een uitnodiging om zich aan te sluiten bij Het Pact, dat als doel heeft om een huwelijk te doen slagen. Jake en Alice willen ook dat ze eeuwig bij elkaar blijven en sluiten zich aan bij de groep. Maar al snel merken ze dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. De regels zijn strikt en wie ze niet opvolgt wordt dan ook gestraft. De straffen die ze krijgen zijn zwaar en staan niet in verhouding met de overtreding van de regel, waardoor Alice en Jake er snel genoeg van krijgen en hun eigen weg willen gaan.

Gegevens

  • Originele titel: The Marriage Pact
  • Titel: Het huwelijkspact
  • Auteur: Michelle Richmond
  • Eerste druk: 2017
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
  • Vertaling: Marja Borg
  • Aantal pagina's: 475
  • ISBN: 978 90 446 3201 9

Samenvatting

Het Pact

Jake en Alice krijgen van één van Alices klanten, Liam Finnegan en zijn vrouw Vivian, een ongewoon trouwcadeau. Het is een lidmaatschap van Het Pact, geen van beiden weet wat het betekent. Vivian legt hen uit dat Het Pact een overeenkomst is die een koppel tussen elkaar aangaat en een groep van leden die er voor elkaar zijn. Het Pact zorgt ervoor dat een huwelijk niet strandt. In het Handboek staan alle regels, waarvan wordt verwacht dat iedereen binnen Het Pact deze kent en ook volgt. Verrast door het cadeau sluiten Alice en Jake zich aan zonder goed te weten waar ze aan beginnen, maar het spreekt hen wel aan dat Het Pact er alles aan doet om het huwelijk te doen slagen.

Tijdens hun eerste feest van Het Pact ontmoeten Alice en Jake alle andere leden, die elkaar Vrienden noemen. Tot zijn verrassing ziet Jake een oude vriendin van hem, JoAnne. Wanneer ze de kans krijgt om hem alleen te spreken, verontschuldigt ze zich. Ze had ervoor moeten zorgen dat ze niet waren toegelaten, op die manier had ze Jake en Alice kunnen redden. Jake zegt niets tegen Alice, die genoten heeft van het feest en zich helemaal thuis voelt in Het Pact met zijn regels.

Niet veel later komt Jake JoAnne weer tegen. Ze laat hem weten dat haar man Neil veel connecties heeft binnen Het Pact. Ze had gehoord dat ze hun aandacht hadden gelegd op Alice en dat was geen goed teken. JoAnne geeft hem de raad om het handboek te lezen om zo te vermijden dat ze gestraft worden. Jake wil dat ze Het Pact verlaten, maar Alice is bang omdat ze zelf al gewaarschuwd is dat niemand Het Pact verlaat. Jake kan het niet laten rusten en spreekt af met Vivian. Zij wil niets horen van hun vertrek en adviseert hem om Het Pact te aanvaarden.

De straf

Alice krijgt een bevel om op een afspraak aanwezig te zijn, maar ze komt tot de conclusie dat ze niet kan gaan. Op dat ogenblik moet ze in de rechtbank zijn om een zaak te gaan bepleiten. Jake beslist om in haar plaats te gaan. Maar dat valt niet in goede aarde. De piloot die Alice opwacht, maakt Jake duidelijk dat de uitnodiging van Finnegan komt en enkel gericht is aan Alice.

Een dag later komen een man en een vrouw langs om Alice mee te nemen, als straf omdat ze niet was ingegaan op de uitnodiging. Wanneer Alice Jake belt vertelt ze hem dat ze opgesloten zit in een cel in een gevangenis, die Het Pact overgekocht heeft van de overheid. Hier moet ze wachten tot er een straf is uitgesproken. Als straf moet Alice een maand lang een soort van kraag omdoen waarop haar kin kan steunen. Maar ze mag ook naar huis gaan en dat is voor Alice het belangrijkste. Weken later merkt Jake dat ze na de gevangenisstraf veel closer zijn geworden, ze hebben ook geen plannen meer gemaakt om weg te gaan van Het Pact.

Tijdens een gesprek met JoAnne ontdekt Jake dat er geen echtscheidingen zijn binnen Het Pact. Maar er verdwijnen en sterven wel veel jonge leden door ongelukken zoals verdrinking of voedselvergiftiging. En zodra iemand zijn partner verliest wordt deze aangemoedigd door Het Pact om een nieuwe relatie te starten en uiteindelijk te trouwen.

JoAnne

Jake wordt uitgenodigd om mee te doen aan een onderzoek. Alhoewel het vrijblijvend is, weet hij dat hij maar beter meegaat. Als hij bij het onderzoek is hoort hij dat het gericht is op JoAnne. De man die hem bevraagt is Gordon. Hij begint met vragen over het verleden, waarop Jake vage antwoorden geeft. Hij vertelt hem niets over zijn geheime afspraken met JoAnne en hoopt dat niemand hier iets van weet. Wanneer de ondervraging klaar is gaat Gordon in op Jakes vraag om JoAnne te zien. Hij brengt hem naar de cel, waarin ze volledig naakt zit.

Ze legt hem uit dat haar man Neil ervan overtuigd is dat ze een relatie heeft met Jake, maar ook met andere mannen. Hij had een agenda gevonden en was op basis van de afspraken conclusies gaan trekken. Ze is vrij sarcastisch en ziet er niet goed uit, Jake stelt dan ook voor aan Gordon om haar uit de cel te halen. Maar als reactie wordt hij neergeslagen en valt hij bewusteloos op de vloer. Wanneer hij wakker wordt zit Jake in een vliegtuig, die hem terug naar huis brengt.

Jake vertelt Alice alles wat er gebeurd is en het duurt dan ook niet lang of ze hebben ruzie. Hij heeft haar nooit verteld over zijn afspraakjes met JoAnne en nu denkt Alice dat er meer achter zit. Jake hoopt dat het in orde komt tussen hen, maar Alice vindt het normaal dat Jake voor zijn wangedrag wordt gestraft. In de gevangenis wordt hij beschuldigd van overspel met JoAnne. Alhoewel hij dit tegenspreekt wordt er niet naar hem geluisterd. Er wordt wel een voorstel gedaan om een getuigenis te doen tegen JoAnne om zo vrijuit te gaan, maar dat weigert hij. Hij wordt gefolterd en vernederd. In de rechtbank wordt hij ook nog eens zwaar gestraft
en het is Neil die hiervoor gezorgd heeft.

De waarheid

Wanneer hij vrijkomt en terug naar huis gaat, spreekt hij noch Alice over wat er allemaal gebeurd is en het leven gaat weer gewoon verder. Tot er aangebeld wordt en ze allebei weten dat ze weer in de problemen zitten. Ze vluchten weg, maar het duurt niet lang of ze worden gevonden. Alice wordt meegenomen omdat ze ontrouw was. Jake heeft het gehad en ziet maar één oplossing, en dat is vragen aan Orla, de oprichtster van Het Pact, of hij en Alice Het Pact mogen verlaten. Tijdens het gesprek ontdekt hij dat JoAnne geen slachtoffer is, maar hem en Alice constant heeft bespioneerd en in de problemen heeft gebracht. Zo verneemt hij ook dat Alice hem helemaal niet heeft bedrogen.

Orla is ziek en zoekt een waardige opvolger, zeker nu er een paar aasgieren, zoals Neil en JoAnne, zitten te wachten tot ze dood is. Ze geeft Jake en Alice de mogelijkheid om te kiezen: ze nemen de leiding over van Het Pact of ze gaan weg. Ze kiezen voor het laatste en genieten van elkaar en hun vrijheid.

Hoofdpersonen

Alice

Alice was al drie en een half jaar samen met Jake toen ze trouwden en heeft voor de rest geen familie meer. Alice werkt als advocaat en is heel gedreven. Alice had een carrière in de muziek voordat ze Jake leerde kennen. Ze is klein, heeft groene ogen en zwart haar.

Jake

Hij is een therapeut en bekommert zich enorm over zijn patiënten.

Liam Finnegan

Hij is een bekende leadzanger geweest van een Ierse folkrock-band. Hij kent Alice doordat ze meegeholpen heeft aan een zaak van hem. Hij is getrouwd met Vivian.

JoAnne

Ze heeft in hetzelfde jaar als Jake gestudeerd, ze woonden in dezelfde studentenflat en ze had hem geïnspireerd om therapeut te worden. JoAnne is getrouwd met Neil. Het Pact vertrouwt haar niet, terwijl haar man Neil de voorzitter is van het Noord-Amerikaanse regionale bestuur.

Symbolen en motieven

Veranderingen

In een paar jaar tijd is Alice veranderd van een onafhankelijke vrouw, met een muzikale carrière, naar een advocate die gebukt gaat onder verantwoordelijkheden.

Paranoia

Jake weet helemaal niet meer wie en wat hij moet geloven. Na alle verhalen van JoAnne begint hij ook aan zichzelf te twijfelen. Is hij wel zo een liefdevolle echtgenoot of bepaalt hij de regels binnen zijn huwelijk? Misschien wordt Alice door alle die straffen wel voorbereid om een ideale weduwe te worden?

Dilemma

Jake weet dat Het Pact slecht is, maar het doel erachter om een huwelijk te doen slagen is ook wat Jake wil.

Schuldgevoelens

Jake had allerlei dingen achtergehouden voor Alice, wat niet mag volgens de regels van Het Pact. Hij weet dat hij haar alles had moeten vertellen. Maar nu is het te laat en weet hij niet hoe hij het haar moet vertellen.

Titelverklaring en boekomslag

Het huwelijkspact is een verwijzing naar Het Pact waar Alice en Jake lid van worden. Op de boekomslag zie je een vrouw die met haar hand met blauwe nagels als het ware door het papier heen komt en je bekijkt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Kevin en bestaat uit 475 bladzijden, die verdeeld zijn over 101 hoofdstukken. In het boek wordt het standpunt gegeven van Jake, dat geschreven is in de ik-persoon.

Thema

Welke compromissen sluit je voor een goed huwelijk?

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Alabama, San Francisco, Nevada, Fernley (de gevangenis) en Ierland.

Evaluatie

Het huwelijkspact is bizar maar slaagt erin om de nieuwsgierigheid op te wekken, waardoor je blijft lezen. Het eerste hoofdstuk begint goed, maar er zit niet altijd even veel vaart in en soms is het wat langdradig, dus had het verhaal ook in minder dan 475 pagina's verteld kunnen worden. Michelle Richmond heeft een fijne schrijfstijl, maakt gebruik van kleine hoofdstukken en heeft werk gemaakt van haar hoofdpersonages, waardoor het boek snel leest en je interesse in het verhaal blijft bestaan, omdat je wil weten wat er gaat gebeuren met Alice en Jake. Maar dan krijg je een anticlimax, want het plot is wat bizar en vrij snel in elkaar gestoken, als je ziet hoeveel tijd het neemt om daar te komen. Zeker genoeg inhoud en spanning om te verfilmen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Het VN-migratiepact / het pact van MarrakeshHet VN-migratiepact / het pact van MarrakeshOp 10 december 2018 werd door een meerderheid van de VN-lidstaten het migratiepact formeel goedgekeurd. Met dit pact wil…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…

Boekverslag "De testamenten" van Margaret AtwoodBoekverslag "De testamenten" van Margaret AtwoodDe Testamenten van Margaret Atwood is een dystopische roman. Het speelt zich af in de republiek Gilead, de voormalige Ve…
Boekverslag: Esther Verhoef 'De kraamhulp'Boekverslag: Esther Verhoef 'De kraamhulp'De kraamhulp is een thriller van de Nederlandse schrijfster Esther Verhoef. Didi is bevallen van haar eerste kind maar o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Prometheus
  • Michelle Richmond 'Het huwelijkspact' (ISBN: 978 90 446 3201 9) - gelezen op 6/11/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.