Boekverslag: 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck

Boekverslag: 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck 'Gezien de feiten' is het Boekenweekgeschenk van 2018. Het gaat over Olivia, een vrouw die weduwe is geworden. Ze had geen goed huwelijk en wil nu van het leven gaan genieten. Olivia gaat vrijwilligerswerk doen in Afrika en krijgt daar een relatie met Daniel, een zwarte man. Roos, de dochter van Olivia, is fel tegen de relatie. Na haar vader zou ze nu ook haar moeder verliezen. Maar Olivia vindt haar nieuwe liefde belangrijker dan de familiebanden. Ze nodigt Daniel uit om haar in België te bezoeken, maar hij mag daar niet permanent verblijven. Vervolgens neemt Olivia een beslissing die haar leven definitief verandert.

Inhoud


Algemene informatie

  • Titel: Gezien de feiten
  • Auteur: Griet Op de Beeck
  • Geboortedatum: 22 augustus 1973
  • Eerste druk: maart 2018
  • Uitgeverij: Stichting CPNB
  • Productie: Uitgeverij Prometheus
  • Aantal pagina's: 94
  • ISBN: 978 90 596 5433 4

Samenvatting

Een nieuw begin

Na de begrafenis van haar man voelde Olivia een zekere opluchting. Olivia was negenenveertig jaar getrouwd geweest met Ludo. Ze zag de dood van haar man niet als het einde, maar als een nieuw begin. In huis was er veel dat aan Ludo herinnerde. Een schilderij van Ludo bleef haar aankijken met zijn strenge blik. In huis stonden ook vele voorwerpen die ze in de loop der jaren van Ludo's familie hadden gekregen. Een aantal van deze voorwerpen deed ze in een metalen vuilnisbak en stak deze in brand.

Enkele dagen later kwamen haar dochter Roos en haar schoonzoon Sander op bezoek. Olivia vertelde dat ze wat spulletjes had verbrand. Roos was hier niet zo blij mee en zei dat ze deze eerst had willen bekijken. Olivia had nog wat spulletjes over en deze stonden onder de trap. De grotere spullen stonden bij de buurman in de garage. Deze zouden opgehaald worden door een centrum die deze verkoopt voor het goede doel.

Via het centrum voor goede doelen kwam Olivia in contact met Tim. Hij was een vroegere leerling van Olivia, ze was vroeger lerares. Vlak nadat Olivia getrouwd was met Ludo moest ze van hem stoppen met lesgeven. Tim laadde de grote spullen in zijn bestelwagen. Hij was één van de vrijwilligers van het centrum. Dit centrum werkte in Afrika samen met een internationale organisatie. Tim was al een aantal keren meegeweest naar Afrika om daar als vrijwilliger te werken. Hij vroeg Olivia om een keer met hem mee te gaan. Zij konden daar nog mensen gebruiken om les te geven. Zo kon Olivia het werk dat ze jaren geleden moest opgeven weer hervatten.

Olivia besloot met Tim mee te gaan. Ze vond het wel moeilijk om het haar dochter Roos te vertellen. Roos had het de laatste tijd erg moeilijk. Zij en haar man Sander konden vrijwel zeker geen kinderen krijgen. Om een bevruchting te forceren had zij enkele ivf-behandelingen ondergaan. Hier kwam ook de dood van haar vader bij. En nu kwam haar moeder vertellen dat ze vrijwilligerswerk in Afrika ging doen. Roos kon dit er moeilijk bij hebben, zij vond contacten met familie erg belangrijk.

Het verblijf in Afrika

Olivia zou zes weken in Afrika verblijven. Zij werd er voorgesteld aan Daniel, een lokale vrijwilliger die ook les gaf. Olivia vond Daniel al direct heel aantrekkelijk. Daniel was een mooie man met een opmerkelijk zachte blik. Daniel vond Olivia ook aantrekkelijk en zocht haar zoveel mogelijk op. Op een avond kwamen zij met elkaar in gesprek en vertelden veel over elkaar. Daniel vertelde dat zijn vrouw jaren geleden gestorven was. Olivia vertelde dat haar man onlangs was overleden en dat ze een moeizaam huwelijk had.

Tussen het werken door was er ook tijd voor ontspanning. Kinderen die les kregen zongen, dansten en bespeelden muziekinstrumenten. De vrijwilligers deden regelmatig mee met danswedstrijden en karaokewedstrijden. Er was ook contact met de buitenwereld. Olivia had regelmatig contact met Roos via een Skype-verbinding. Via deze verbinding zag Roos hoe Daniel haar moeder kuste. Ze werd gekust door een man die niet haar echtgenoot was. Ondertussen bloeide de liefde tussen Olivia en Daniel steeds verder op. Maar op een gegeven moment moesten zij afscheid van elkaar nemen. Na zes weken vloog Olivia met Tim terug naar België.

Weer thuis

Eenmaal thuis gekomen bleef Olivia naar Daniel verlangen. Zij kon hem niet vergeten. Roos vertelde dat ze zo haar bedenkingen had over Daniel. Zij vond haar moeder de ideale prooi, een weduwe uit het Westen. Roos vroeg ook aan haar of hij niet gevraagd had om naar België te komen. Ze had het gevoel dat ze niet alleen haar vader had verloren, maar nu ook haar moeder. Haar man Sander was minder negatief. Hij had het idee dat Daniel een goed mens was, iemand die zich inzette voor anderen. Olivia was het niet eens met de bezwaren van Roos. Zij hield contact met Daniel en vroeg hem zelfs om naar België te komen.

Het tijdelijke verblijf van Daniel

Daniel had een visum gekregen voor drie maanden. Nadat Olivia en Daniel naar een café waren geweest zei Daniel dat vanavond de avond was. De avond hadden zij voor het eerst seks met elkaar. De volgende ochtend ging de bel, Olivia en Daniel lagen nog in bed. Aan de deur stonden Roos en Sander. Ze waren eerder teruggekomen van vakantie. Ze hadden een bericht gekregen van een buurtbewoner. Olivia was gezien met een knappe, zwarte man. Toen Roos Daniel zag werd zij woedend. Olivia had niet verteld dat Daniel bij haar op bezoek zou komen. Sander stelde voor om rustig te worden, hij had ook wel een beetje begrip voor Olivia en Daniel. Maar Roos bleef kwaad. Zij vond dat haar moeder zich door de eerste de beste had laten inpalmen. Roos verliet de woning en knalde de voordeur achter zich dicht. Hierna nam Sander afscheid en vertrok ook.

Olivia en Daniel genoten van elkaar en van allerlei activiteiten die zij ondernamen. De meeste mensen reageerden positief op Daniel. Olivia en Daniel gingen werken in het centrum waar Tim actief was, en daar ontmoetten ze fijne nieuwe mensen. Daniel had het zo naar zijn zin dat hij bereid was zijn land voor Olivia te verlaten. Na drie maanden moest Daniel België verlaten. Maar hij zou over zes weken weer terugkomen. Roos en Sander kwamen weer op bezoek bij Olivia. Toen Roos hoorde dat Daniel hier permanent wilde wonen, zei ze dat ze dit al had zien aankomen. Sander kon het zich voorstellen dat hij liever hier wilde wonen. Op de radio hoorde Olivia het nieuws. Er zou een verbod komen om het land binnen te komen vanuit negen landen. Eén van die landen was dat van Daniel.

Daniel kon dus niet meer naar België komen, iets wat Roos wel goed vond. Sander was het niet eens met het nieuwe inreisverbod. Olivia vertelde hen dat ze overwoog om naar Daniel toe te gaan, om daar te gaan wonen. Dit vond zelfs Sander te ver gaan. Later schreef Olivia een mail naar Roos en Sander, waarin ze schreef dat ze alles tegen elkaar had afgewogen en had besloten om naar Daniel te gaan. Die mail had ze echter niet verstuurd.

Het nieuwe leven in Afrika

Toen Olivia in het vliegtuig zat hoopte ze dat Roos haar zou vergeven. Nadat ze Daniel had ontmoet op de luchthaven verzond ze de mail die nog niet was verstuurd. Olivia en Daniel stapten in de auto. Na een tijd hoorden zij opeens een raar geluid van buitenaf en hun auto reed van de weg af. Olivia leek gewond aan haar buik en Daniel aan zijn ogen. Ze werden door de auto heen geschud. Olivia probeerde Daniel rechtop te helpen, maar dat lukte niet. Wat er gebeurde was vrijwel zeker geen ongeluk, want ze hoorden ook geschreeuw vlak buiten de auto. Het was zeer waarschijnlijk een aanslag. Of Olivia en Daniel deze aanslag hebben overleefd wordt niet bekend.

Personen

Olivia en Ludo

Olivia is eenenzeventig jaar. Zij was negenenveertig jaar getrouwd geweest met Ludo. Hij is gestorven aan kanker. Olivia had geen goed huwelijk, zij stond jarenlang ten dienste van haar man. Olivia wilde vroeger naar de universiteit gaan, maar daar was thuis geen geld voor. Ze ging werken als lerares en volgde ook een aantal jaren de avondschool. Toen ze trouwde met Ludo moest ze van hem stoppen met werken. Na de dood van Ludo gaat Olivia weer van het leven genieten. Ze gaat vrijwilligerswerk doen in Afrika en ontmoet daar Daniel, haar nieuwe vriend. Tijdens haar huwelijk met Ludo was er veel niet mogelijk. Een reis maken naar Afrika om daar mensen te helpen was ondenkbaar. Het was normaal gesproken al onmogelijk om iets goed te doen, of gewoon iets te doen.

Daniel

Daniel is vijfenzestig jaar. Zijn vrouw is jaren geleden gestorven door een beroerte. Ook verloor hij een kind. Daniel is al jaren actief als lokale vrijwilliger voor de organisatie. Hij was vroeger leraar en is nu met pensioen. Tegenwoordig geeft hij naast zijn werk als vrijwilliger ook bijles om rond te komen. Daniel is een mooie man met een opmerkelijk zachte blik. Hij is groot, heeft een donker gezicht, wit haar, een sterke kaaklijn en een sterk lijf.

Roos en Sander

Roos is vierenveertig jaar. Zij en haar man Sander kunnen waarschijnlijk geen kinderen krijgen. Ondanks jaren van behandelingen was het Roos niet gelukt om zwanger te worden. Sander wil graag vader worden, desnoods door middel van adoptie. Maar Roos is hier tegen, zij wil geen kind uit zijn oorspronkelijke omgeving weghalen. Als Roos ergens tegen is laat zij zich niet ompraten, daarin lijkt ze op haar vader. Roos mist haar vader heel erg. Zij kan het moeilijk accepteren dat haar moeder, kort na het overlijden van haar man, alweer een nieuwe vriend heeft. Roos vindt dat Daniel haar moeder inpakt en zij vindt daardoor dat zij haar moeder verliest. Sander denkt hier heel anders over. Hij ziet dat zijn schoonmoeder weer van het leven geniet en weer gelukkig is. Sander kan het begrijpen dat Olivia vrijwilligerswerk is gaan doen en nu weer een nieuwe relatie heeft.

Plaats en tijd

Gezien de feiten speelt zich af in België en in een Afrikaans land. Welk land is niet bekend. Wel is bekend dat het een land is met veel problemen. Er is veel geweld in de regio, er is corruptie en de mensenrechten worden geschonden. Er dreigt hongersnood door de opvang van mensen uit de buurlanden en de gevolgen van de klimaatverandering.

In Gezien de feiten worden geen jaartallen genoemd, maar het is een modern en actueel verhaal. Internet, e-mail, YouTube en Skype spelen een rol. Het verhaal speelt zich af in een tijdsbestek van ongeveer een jaar. Ongeveer vier maanden na de dood van haar man gaat Olivia vrijwilligerswerk doen. Zij doet dat zes weken en enige tijd daarna komt Daniel voor drie maanden naar België. Zes weken daarna zou Daniel weer terugkomen, maar dat gaat niet door vanwege het inreisverbod. Enkele weken daarna besluit Olivia om naar Daniel te gaan.

Titelverklaring

Na de dood van haar man gaat Olivia weer van het leven genieten. Ze mag ineens weer van alles en wordt gelukkig met Daniel. Olivia nodigt Daniel uit om naar België te komen. Als hij Olivia voor de tweede keer wil bezoeken komt er een inreisverbod. Gezien de feiten zou hij dus nooit meer naar België kunnen reizen. Olivia overweegt nu om in het land van Daniel te gaan wonen. Ze weegt alles tegen elkaar af. Roos en Sander zijn tegen, maar ze zou ze wel regelmatig kunnen bezoeken. Bovendien heeft Roos een goed leven met een man die haar steunt. Olivia vindt haar liefde voor Daniel belangrijker dan de familiebanden. Daarom besluit zij om definitief bij Daniel te gaan wonen.

Over de auteur

Griet Op de Beeck (1973) debuteerde in 2013 met Vele hemels boven de zevende. Hiervoor ontving zij de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013 en de Academica Literatuurprijs 2014. Ook haar tweede boek, Kom hier dat ik u kus (2014), werd door de lezers omarmd en genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015. In 2016 verscheen Gij nu, dat datzelfde jaar eveneens genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. Haar roman Het beste wat we hebben is verschenen in 2017. Haar romans worden vertaald in het Engels, Frans, Duits, Afrikaans, Tsjechisch, Japans en Arabisch. Van al haar boeken zijn de filmrechten verkocht.
© 2018 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie en communicatieInformatie en communicatieWanneer is iets informatie of een gegeven? Of zit daar geen verschil tussen? En hoe zit het met die eindeloze getallen?…
Boekverslag: 'Broer' van Esther GerritsenBoekverslag: 'Broer' van Esther Gerritsen'Broer' is het Boekenweekgeschenk van 2016. Olivia krijgt een telefoontje van haar broer Marcus. Zijn been dreigt te wor…
Romans over Johannes VermeerrecensieRomans over Johannes VermeerWe weten niet veel over Johannes Vermeer, één van Nederlands grootste schilders. We kennen een paar losse feiten uit zij…
Wat is communicatie?Wat is communicatie?Communicatie is het overbrengen van informatie, alleen wanneer de intentie is informatie over te brengen. De informatie…

Boekverslag: Lisa Gardner 'In haar naam' (D.D. Warren 6)Boekverslag: Lisa Gardner 'In haar naam' (D.D. Warren 6)In haar naam is het zesde deel van de reeks met D.D. Warren in de hoofdrol van de Amerikaanse thrillerschrijfster, Lisa…
Boekverslag: Michael Berg 'Nacht in Parijs'Boekverslag: Michael Berg 'Nacht in Parijs'Nacht in Parijs is het vierde deel in de serie over Chantal Zwart van Michael Berg. Ondertussen heeft Chantal het platte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bol.com
  • Gezien de feiten, Griet Op de Beeck, Stichting CPNB/Uitgeverij Prometheus, 2018
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.