Boekverslag: Karin Slaughter 'Onzichtbaar' (Grant County 4)

Boekverslag: Karin Slaughter 'Onzichtbaar' (Grant County 4) Onzichtbaar is het vierde deel uit de reeks Grant County van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Jeffrey Tolliver en Sara Linton komen in een benarde situatie terecht wanneer het politiekantoor wordt gegijzeld. Al snel vallen de nodige slachtoffers en Sara probeert zo goed mogelijk de zaak onder controle te krijgen, alhoewel ze niet weet wat het motief is van de twee jonge mannen. En waarom ze zo graag de baas, Jeffrey, willen spreken. Is dit puur toeval of zit er een persoonlijke reden achter?

Gegevens

 • Originele titel: Indelible
 • Titel: Onzichtbaar
 • Auteur: Karin Slaughter
 • Reeks: Grant County (4)
 • Eerste druk: 2004
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2004
 • Vertaling: Paul Syrier
 • Aantal pagina's: 395
 • ISBN: 90-234-1576-0

Samenvatting

Het is een doordeweekse dag wanneer Sara naar het politiekantoor gaat. Ze maakt een praatje met een paar mensen, groet enkele kinderen die ze kent in het groepje dat een rondleiding krijgt. Twee jongemannen komen binnen en vragen naar de baas. En dan barst de hel los. De jongemannen openen het vuur en raken een paar politieagenten.

Alles verloopt heel snel, Sara ziet bekenden neervallen, slaagt er in enkele kinderen met de hulp van Frank te helpen ontsnappen, om uiteindelijk te zien hoe Jeffrey wordt geraakt en niet meer beweegt. Het politiekantoor is een waar slagveld, zij en de kinderen zijn de enigen die nog niet geraakt of dood zijn.

Sara realiseert zich dat het niet gemakkelijk zal worden om vrij te komen, de twee jongens vormen een geoliede machine. Een jongen die zichzelf de naam Smith geeft, weet zelfs haar naam en beweert haar te kennen, terwijl ze hem niet herkent.

Waarom zijn die jonge mannen in het politiekantoor? Het eerste wat ze vroegen was de baas zien. Zaten ze achter Jeffrey aan? Wie waren ze en waarom moesten ze Jeffrey hebben?

Het antwoord is terug te vinden in het verleden. In 1991 toen Jeffrey en Sara pas samen waren, bezochten ze Sylacauga in Alabama, de geboorteplaats van Jeffrey, waar hij al zes jaar niet meer was geweest. Sara ontmoette er zijn jeugdvrienden Jerry en Robert, samen met hun vrouwen Nell en Jessie. Wat een leuk uitje had moeten zijn, werd een ware nachtmerrie voor Sara en Jeffrey.

In het huis van Robert en Jessie, was een man neergeschoten. Sara had het gevoel dat er ergens iets niet klopte aan het verhaal van Robert. Dit zorgde voor wrevel bij Jeffrey. Uiteindelijk ging het over zijn beste vriend. Terwijl Sara op zoek ging naar de waarheid, werd ze geconfronteerd met leugens en geheimen. Wie kon ze nog geloven en vertrouwen? En waarom kwamen deze jongens na al die jaren weer het verleden opgraven?

Hoofdpersonen

Heden

Sara Linton
Sara had een tijd in Atlanta gewoond voor haar studies en haar werk in het Grady Hospital. Daarvoor had ze altijd in Grant County gewoond en daar was ze ook naar teruggekeerd om er te werken als kinderarts in combinatie met de baan van lijkschouwer.

Jeffrey Tolliver
Hij was uit Birmingham gekomen om chef te worden van het politiekorps van Grant County. Hij had geen gemakkelijke jeugd gehad. Beide ouders waren alcoholisten en er was veel huiselijk geweld, tot Jimmy, in de gevangenis was terechtgekomen door een uit de hand gelopen bankoverval. Jeffrey zelf was ook veel in contact gekomen met de politie in zijn jeugd, hij was een echt problemenkind geweest.

Lena Adams
Lena is ondertussen drieëndertig jaar en heeft nog steeds een relatie met de tien jaar jongere Ethan. Hij is een ex-bajesklant met geen gemakkelijk karakter. Zo kan hij vrij dominant zijn naar Lena toe.

Marla Simms
Ze is de bejaarde telefoniste van het politiekantoor. Marla weet alles van het reilen en zijlen van wat er gebeurt in het stadje. Terwijl ze er in slaagt om haar eigen leven enorm geheim te houden. Haar man was in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld en sindsdien is ze een weduwe zonder kinderen.

Brad Stevens
Hij is een onhandige, jonge agent en werkt als zes jaar bij Jeffreys team. Brad is één van de agenten die geraakt is en Frank weet dat hij niet kalm zal blijven onder al die druk.

Smith
Hij is de leider van de twee jongens die het politiekantoor gijzelen. Hij is volledig uitgerust met een kogelvrije vest, geweren en pistolen. Hij is agressief en geeft de commando's. De tweede schutter doet alles wat Smith zegt. Ze zijn allebei nog jong.

Frank Wallace
Frank is Jeffreys directe ondergeschikte en Lena's partner. Hij voelt zich niet lekker die morgen en is dan ook wat vroeger vertrokken, waardoor hij net op het moment dat alles gebeurt buiten staat en via de nooddeur enkele mensen kan helpen ontsnappen.

Verleden

Robert en Jessie
Robert was getrouwd met Jessie en was politieman in Sylacauga. Zijn doel was mensen redden en zijn vrouw was één daarvan. Jessie zag overal het negatieve in en dronk veel.

Jerry en Nell
Jerry, die nog altijd met zijn bijnaam Possum werd aangesproken, was getrouwd met de praatgrage Nell en had een winkel in het stadje. Ze hadden twee kinderen. Nell had ooit een relatie gehad met Jeffrey en ze was niet meer wild van Jeffrey en verwittigde Sara dan ook voor hem.

Clayton Hollister
Hij was bij Jeffrey gekend als Hoss. Hoss was de sheriff in de geboortestad van Jeffrey en had een belangrijke rol in zijn jeugd gespeeld. Hij had zowel Jeffrey als Robert constant in de gaten gehouden om te zorgen dat ze op het rechte pad bleven.

Reggie Ray
Regie was hulpsheriff en de ondergeschikte van Robert. Reggie vertrouwde Jeffrey langs geen kanten en liet dan ook geen moment voorbijgaan om dit duidelijk te maken.

Symbolen en motieven

Geheimen

Sara had in het verleden iets meegemaakt dat een stuk van haar toekomst had bepaald. Uit schrik dat Jeffrey haar zou verlaten, wou ze er niets over vertellen tegen hem, tot het juiste moment kwam.

Wanneer Sara en Jeffrey zijn geboorteplaats bezochten, kwam ze veel te weten van hem door Nell, die graag zijn verleden op tafel smeet. En Sara kwam zelfs dingen te weten, die Jeffrey niet eens wist. Ze had beloofd hem niets te vertellen, maar zou ze dit kunnen volhouden zonder de nodige gevolgen?

Sara kreeg het gevoel dat de mensen in Sylacauga uit leugens en geheimen bestonden. Ze had nooit verwacht dat deze haar ook in de toekomst gingen achtervolgen.

Woede

Lena is kwaad. Kwaad op zichzelf dat ze niet eerder was aangekomen, op de jongens die binnen waren en er een rotzooi van hadden gemaakt en op de tijd, die voorbij ging zonder dat er actie werd genomen.

Frustratie

Jeffrey geraakte zo gefrustreerd door de volledige situatie met Robert dat hij niet meer normaal kon nadenken en alles afreageerde op Sara. Waardoor hij hun relatie op het spel zette.

Liefde

Ondanks de afkomst van Jeffrey, de verhalen die ze over hem hoorde en de tegenkanting van haar ouders, hield Sara vanaf het begin van Jeffrey. Ze wist dat hij een goede man was.

Structuur en perspectief/vertelwijze

De thriller is opgedragen aan Doris Smart. Het bestaat uit vijfentwintig hoofdstukken en een nawoord. Elk hoofdstuk geeft een verwijzing van tijd of jaar. De hoofdstukken die in derde persoon zijn geschreven, spelen zich zowel in het heden als in het verleden af, in 1991, de tijd dat Sara en Jeffrey elkaar pas hadden leren kennen. In de hoofdstukken krijg je het standpunt van Sara, Jeffrey en Lena.

Thema

De leugen is soms beter te begrijpen dan de waarheid.

Tijd en plaats

Het verhaal dat geschreven is in het heden speelt zich af in Grant County, in Sylacauga speelt zich het verhaal af dat Jeffrey en Sara beleven in 1991.

Evaluatie

Karin Slaughter brengt twee verhalen in dit boek. Het eerste verhaal gebeurt in het politiekantoor waar een gijzeling plaatsvindt. Het heeft op het eerste zicht niets te maken met het verhaal dat Sara en Jeffrey meemaken, wanneer ze nog maar pas samen zijn en tijdens een bezoek aan Jeffreys geboorteplaats in een rare situatie terechtkomen. Maar langzaam aan komen de verhalen bijeen en zit er toch een link. Amanda Wagner, wordt hier ook voor de eerste keer geïntroduceerd, zij komt later terug in de andere reeksen van Karin Slaughter. Dit deel heeft niet zo'n vaart als de andere boeken van Karin Slaughter, maar ze schrijft het weer op haar eigen stijl en zorgt ervoor dat het een goede thriller is.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering'Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering''Een lichte koude huivering' is het derde deel uit de Grant County-reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Sar…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Verbroken' (Georgia-reeks 2)Verbroken is het tweede deel uit de Georgiareeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter met Sara Linton en Will Tren…

Het boek 'De hut van oom Tom' van Harriet Beecher StoweHet boek 'De hut van oom Tom' van Harriet Beecher StoweEen van de bekendste boeken uit de lijst van de Amerikaanse klassiekers is ‘de hut van oom Tom’, geschreven door Harriet…
Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan'Boekverslag: James Patterson 'Schepen vergaan''Schepen vergaan' is het vervolg op 'Rozen verwelken', die samen een apart verhaal vormen binnen de reeks rond Alex Cros…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Karin Slaughter 'Onzichtbaar' (ISBN: 90-234-1576-0) - gelezen op 17/02/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.