Het boek 'De hut van oom Tom' van Harriet Beecher Stowe

Het boek 'De hut van oom Tom' van Harriet Beecher Stowe Een van de bekendste boeken uit de lijst van de Amerikaanse klassiekers is ‘de hut van oom Tom’, geschreven door Harriet Beecher Stowe. Het verhaal verscheen eerst tussen 1851 en 1852 als serie, en had erg veel invloed op de meningen en kijk op de slavernij. Uiteindelijk werd het in 1852 als boek uitgegeven. In het boek worden een aantal slaven beschreven, en hoe ze in ellende leven tijdens hun slavernij in en om een plantage in de Amerikaanse staat Kentucky. De originele titel waaronder de schrijfster het boek uitbracht is 'Uncle Tom's Cabin: Life among the Lowly'. In het Nederlands is het boek uitgegeven als ‘De negerhut’ en ‘De negerhut van oom Tom’.

Inhoud


Gegevens van het boek: De hut van oom Tom

 • Titel: De hut van oom Tom, originele titel: Uncle Toms Cabin
 • Druk: 46e druk
 • Schrijfster: Harriet Beecher Stowe, vertaald door H. Smit
 • ISBN-nummer: 9789000030439
 • Uitgeverij: van Goor
 • Informatie: Een beroemd en op waarheid gebaseerd verhaal uit de geschiedenis over de slaventijd in de negentiende eeuw. De hoofdpersoon van het boek is Tom, een zwarte man die als slaaf moet werken op een aantal plantages bij drie verschillende meesters. Het boek vertelt het verhaal over Tom en wat hij heeft meegemaakt. Ook zijn geloof in God komt sterk naar voren in dit boek.

Harriet Beecher Stowe / Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)Harriet Beecher Stowe / Bron: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)

Schrijfster Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe werd geboren op 14 juni 1811 in Litchfield, dat ligt in de staat Connecticut. Ze werd als laatste geboren in een gezin met 13 kinderen. Haar vader, Lyman Beecher, was een dominee. Haar moeder, Roxana Beecher, stierf toen Harriet 5 jaar was. Ze groeide verder op in de stad Hartford, die ook in de staat Connecticut ligt. In 1832 verhuisde het gezin naar Cincinnati, een stad in de staat Ohio. Harriet was toen 21 jaar. Op 8 januari 1836 trouwde ze met Calvin Ellis Stowe, hij was een hoogleraar en theoloog. Hij was ook sterk tegen de slavernij en zo kwam Harriet in contact met het abolitionisme, een beweging die voor de afschaffing van de slavernij staat. Door deze kennis over de slavernij, voelde ze zich verplicht om hier een boek over te schrijven. Dit werd ‘Uncle Tom’s Cabin’, haar bekendste werk en uitgebracht in 1852. Samen met haar man heeft ze 7 kinderen gekregen. Op 22 augustus 1886 werd ze weduwe, haar man stierf en is 84 jaar geworden. Op 1 juli 1896 is Harriet overleden in Hartfort. Ze is 85 jaar geworden.

De invloed van het boek op de slavernij

Dit boek was bedoeld om de slechte omstandigheden van de slavernij, de slavenhandel en de wrede, mensonterende toestanden naar buiten te brengen en te vertellen aan de mensen. Het verhaal is tot stand gekomen door de verhalen van mensen die het hebben meegemaakt. Ook wordt dit boek in de moderne geschiedenis gezien als het eerste voorbeeld, waarbij er actie werd gevoerd voor een politiek doel, via een groter communicatiemiddel. In dit geval was dit de drukpers. Dit boek werd in korte tijd massaal gekocht en over andere landen verspreid, daarmee werd het een internationale bestseller. Niet iedereen was hier blij mee, vooral de slaven houdende staten in Amerika niet. Zij vervloekten het boek. Uiteindelijk heeft dit boek een grote rol gespeeld bij de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten.

Vertalingen en titels

In 1853 verschenen in Nederland verschillende uitvoeringen van het boek, waaronder ook een kinderboek, dit was ‘Een kijkje in de hut van oom Tom’. Van het begin af aan is dit verhaal in verschillende landen als toneelstuk opgevoerd. Sinds het boek is uitgebracht in 1852 is het boek ontzettend vaak herdrukt en bewerkt en zijn er miljoenen boeken van verkocht. Het boek is in 1853 vertaald door C.M. Mensing en de titel werd toen 'De negerhut'. Later is het boek ook vertaald door Jan Goeverneur. De titel ‘De hut van oom Tom’ bestaat sinds 1856 en wordt sinds begin jaren tachtig algemeen gebruikt. De uitvoeringen waarin het woord ‘negerhut’ voorkomt in de titel zijn voor het laatst gedrukt in 1982. Het boek is in 2013 nog uitgebracht, samen met een aantal andere klassiekers door Readers Digest. Deze serie van boeken kreeg de naam '‘s werelds meest geliefde boeken' en daar is De hut van oom Tom er een van.

Personen in het boek

 • Tom - Een eerlijke, christelijke slaaf die hard werkt en altijd luistert naar zijn meester, tenzij het niet overeenkomt met zijn geweten. Hij woonde in Kentucky met zijn vrouw Chloë en zijn kinderen. Hij was slaaf bij Arhur Shelby, Augustine St. Claire en later bij Legree. Bij Legree sterft Tom door mishandeling.
 • Chloë - De vrouw van Tom die heel erg goed kan koken.
 • Eliza - Slavin bij de familie Shelby. Ze heeft een zoontje Harry en is getrouwd met George.
 • George - Hij is getrouwd met Eliza en slaaf bij een andere meester.
 • Cassy - De dochter van een rijke blanke man en een slavin. Ze groeit op als vrije burger, maar ze staat officieel in de boeken als slavin. Als haar vader sterft wordt ze verkocht aan Legree. Ze ontsnapt en later verzorgt ze Tom op zijn sterfbed. Ze is de moeder van Eliza die vroeger als klein meisje verkocht werd door familie Shelby.
 • Arthur en Emily Shelby - Goede meesters van slaven, zij wonen in Kentucky. Helaas moeten zij Tom en Harry, het zoontje van Eliza verkopen aan Haley door geldgebrek.
 • George Shelby - De zoon van Arthur en Emily Shelby. Hij heeft een goede band met Tom en Chloë, die hij oom en tante noemt. Hij is aanwezig bij het sterfbed van Tom en zorgt er daarna voor dat al zijn slaven werknemers worden. Hij keert zich tegen de slavernij.
 • Haley - Slechte slavenhandelaar die Tom en Harry koopt van de familie Shelby.
 • Tom Loker - Slavenjager die door Haley ingehuurd wordt om Harry en Eliza te vangen. Tijdens de achtervolging raakt hij gewond en wordt hij door een groep gelovigen opgevangen en verzorgd.
 • Eva St. Clare - Een gelovig meisje dat op de boot naar New Orleans bevriend wordt met Tom. Haar vader koopt Tom als slaaf. Ze overlijdt op jonge leeftijd vanwege een slechte gezondheid.
 • Augustine St. Clare - De vader van Eva. Hij was een rijke en goede slavenhouder in St. Orleans. Zijn gezin is christelijk, maar hij zelf gelooft niet. Totdat hij Tom als slaaf krijgt en goed bevriend raakt met hem, zo leert hij steeds meer over het geloof weten en gaat hij in de bijbel lezen. Hij komt tot bekering en belooft zijn slaven vrij te maken. Helaas sterft hij, voordat hij hiervoor kan tekenen. Zijn slaven komen in handen van zijn slechte vrouw Marie.
 • Marie St. Clare - De vrouw van Augustine st. Claire. Hun huwelijk is niet goed. Ze heeft altijd wat te klagen en vindt dat de slaven niet goed voor haar zorgen. Als haar man overlijdt luistert ze niet naar zijn wens en verkoopt alle slaven aan Legree.
 • Ophelia St. Clare - Dit is een nicht van Augustine st. Claire. Zij komt in het gezin om orde op zaken te stellen. Ze is geen slavenhoudster, maar toch heeft ze een hekel aan donkergekleurde mannen en ze wilt niet dat Eva door de slaven geknuffeld wordt. Zij krijgt van Augustine St. Claire het zwarte meisje Topsy cadeau. Ze krijgen een hechte vriendschapsband en hierdoor verdwijnt de afkeer voor zwarte mensen bij Ophelia.
 • Simon Legree - Een slechte slavenhouder die een katoenplantage bezit in Louisiana. Hij mishandelt zijn slaven of geeft opdracht aan andere slaven om ze te mishandelen. Als er slaven doodgaan door mishandeling, koopt hij gewoon weer nieuwe. Hij wilt graag dat Tom opzichter wordt op zijn plantage, maar Tom wilt niet meewerken aan mishandeling en verraadt andere gevangen ook niet.
 • Quimbo en Sambo - Twee negers die als knechten werken voor Legree. Zij martelen Tom en andere slaven, maar krijgen uiteindelijk spijt van hun daden, als ze zien dat Tom doodgaat door hun mishandeling. Tom vergeeft hun daden en door Toms getuigenis komen ze tot het christelijke geloof.

Bron: Gutenberg.org, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Gutenberg.org, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het verhaal van het boek

Het boek begint met het verhaal dat de familie Shelby in een financiële crisis verkeert en daardoor zich genoodzaakt voelen om oom Tom en Harry, het zoontje van Eliza, te verkopen aan Haley, een slavenhandelaar. Het lukt Eliza om weg te komen met haar zoontje en ze komt bij een vriendelijke meneer die haar verder helpt. George, de man van Eliza, is slaaf bij iemand anders en wordt door zijn meester mishandeld. Hij vlucht weg bij zijn meester en ontmoet Eliza weer. Samen besluiten ze weg te vluchten door naar Canada te gaan. Helaas worden ze achterna gezeten door een slavenjager die door Haley is ingehuurd. Deze slavenjager heet Tom Loker en hij raakt tijdens de achtervolging gewond. Eliza en George brengen hem bij een groep gelovigen die quakers genoemd worden.

Oom Tom

Oom Tom woont samen met zijn vrouw Chloë en zijn kinderen in Kentucky en wordt bij hen weggehaald. Hij ondergaat de verkoop en verzet zich niet. Na zijn verkoop aan Haley wordt hij op een boot gezet en naar een katoenplantage gebracht. Op deze boot komt hij in contact met Eva en zij vraagt aan haar vader Augustine St. Clare of hij Tom wilt kopen. Bij deze familie heeft Tom het erg goed. Hij wordt goed behandeld door meneer Clare. Hij heeft bij deze familie een eigen kamer en hij mag een brief schrijven en versturen naar zijn vrouw en kinderen die achtergebleven zijn in Kentucky. Ook had hij een bijbel meegenomen van huis en deze mag hij gewoon houden. Eva die net als Tom ook gelovig is, is een vrolijk en gevoelig meisje en zij heeft medelijden met alle slaven. Tom en Eva krijgen een hechte band met elkaar, maar helaas sterft Eva vanwege een zwakke lichamelijke gezondheid en uitputting. De vader van Eva is erg depressief geworden door het verlies van zijn dochter. Tom, die ondertussen ook met zijn meester een goede band heeft, is erg bezorgd over zijn meester en zorgt nog meer voor hem dan eerst. Door het sterven van Eva heeft haar vader andere gedachten gekregen over de slavernij en belooft aan Tom dat hij snel vrij zal komen. Dit was ook de wens van Eva, dat haar vader alle slaven zou bevrijden. Helaas sterft Augustine, nadat hij is neergestoken in een café. Tom en de andere slaven van de familie St. Clares behoren nu aan Marie, de vrouw van Augustine. Zij is een harde, wrede vrouw en zij neemt het besluit om alle slaven te verkopen. Tom heeft geen hoop meer dat hij zijn vrouw en kinderen ooit weer te zien krijgt. Vlak voordat Tom opnieuw verkocht wordt besluit nicht Ophelia iets aardigs voor Tom te doen en schrijft een brief aan familie Shelby.

De laatste katoenplantage

In het slavenmagazijn wordt een veiling gehouden. Tom en een ander meisje Emmeline worden gekocht door Simon Legree. Een ontzettende gemene en harteloze man die een plantage heeft. Hij behandelt zijn slaven ontzettend slecht. Tom is een goede en gehoorzame knecht maar hij weigert om het bevel op te volgen van Legree, om een andere slaaf af te ranselen. Hierdoor wordt Tom ontzettend mishandeld door Sambo en Quimbo, twee zwarte knechten van Legree. Cassy, een andere slavin op de plantage verzorgt Tom na zijn mishandeling. Zij en Emmeline vluchten uiteindelijk weg van de plantage en Tom vertelt hier niks tegen Legree over de ontsnapping van Cassy en Emmeline. Legree is hier zo kwaad over dat hij Tom zo verschrikkelijk martelt, dat Tom een paar dagen later hierdoor sterft. Sambo en Quimbo krijgen spijt van alles wat ze gedaan hebben en op het sterfbed van Tom vragen ze om zijn vergeving. Ondertussen heeft George Shelby, de zoon van de Shelby’s, de brief gelezen die Ophelia naar hun verstuurd had. Hij is onderweg naar New Orleans om Tom op te zoeken. Hij komt nog net op tijd bij de plantage aan en ziet Tom nog levend.

Na Toms dood

Nadat Tom dood is, begraaft George Tom in een zandheuvel en gaat terug naar Kentucky om dit trieste nieuws te vertellen aan de familie van Tom. George Shelby die zelf eigenaar is van een plantage is zo boos door alles wat hij heeft gezien, dat hij al zijn slaven vrijlaat en niets meer met de slavernij te maken wilt hebben. Cassy en Emmeline slagen in hun vlucht en vertrekken naar Canada en daar ontdekt Cassy dat Eliza haar dochter is. Ook ontmoeten ze de zus van George. De hele familie is nu weer bij elkaar gekomen en met z’n allen vertrekken ze via Frankrijk naar Liberia, en daar vinden ze ook de zoon van Cassy, die vroeger ook verkocht is.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Harriet Beecher Stowe en de Negerhut van Oom TomHarriet Beecher Stowe werd wereldberoemd met haar roman “De negerhut van oom Tom”, waarin zij de slavernij aan de kaak s…
Boekrecensie: De hut van oom TomrecensieBoekrecensie: De hut van oom TomHarriet Beecher-Stowe schreef het boek De hut van oom Tom uit woede tegen de slavernij. Het tragische verhaal van oom To…
Abolitionisme; afschaffing van de slavernijHaïti was het eerste land dat officieel de slavernij afschafte, Groot-Brittanië het tweede en Nederland één van de laats…
Harriet Tubman, AbolitionisteHarriet Tubman werd geboren in slavernij in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze ontvluchtte het zuiden en ging zich v…

Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Boekverslag: Lisa Gardner 'Korte metten'Lisa Gardner is de New York Times-bestsellerauteur van thrillers als Aangeraakt, Tot op de bodem, Zonder angst en Doodve…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Onzichtbaar' (Grant County 4)Boekverslag: Karin Slaughter 'Onzichtbaar' (Grant County 4)Onzichtbaar is het vierde deel uit de reeks Grant County van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Jeffrey Tolliver en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gutenberg.org, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Harriet_Beecher_Stowe
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_hut_van_Oom_Tom
 • Boek De negerhut van oom Tom ISBN: 9789000030439
 • Inleidingsfoto: https://en.wikipedia.org/wiki/Uncle_Tom%27s_Cabin
 • Illustratie Harriet: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Beecher-Stowe_3.jpg
 • Illustratie boek: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:UTC000.jpg
 • Afbeelding bron 1: Gouwenaar, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 2: Gutenberg.org, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.