Boekverslag: Anja Feliers 'Zuur' (Kathleen Verlinden (5))

Boekverslag: Anja Feliers 'Zuur' (Kathleen Verlinden (5)) Zuur is het vijfde boek in de reeks rond psychologe Kathleen Verlinden van de Belgische thrillerschrijfster Anja Feliers. Bij een avondfeest wordt Cara aangevallen door een persoon die een zuur in haar gezicht gooit. Als Cara het moeilijk krijgt, roept Daphne de hulp van Kathleen in om Cara te begeleiden. Al snel merkt Kathleen dat de relatie tussen moeder en dochter niet optimaal is, maar ze heeft het gevoel dat er nog iets is. Op een of andere manier slaagt ze er niet in om Cara te helpen. Wanneer ze ontdekt wie de hulp tegenhoudt, wordt ze geconfronteerd met een gruwelijk verhaal.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Zuur
  • Auteur: Anja Feliers
  • Serie: Kathleen Verlinden (5)
  • Eerst druk in het Nederlands: 2015
  • Aantal pagina's: 364
  • ISBN: 978-94-014-3012-8

Samenvatting

Cara

Kathleen wordt uitgenodigd voor het verjaardagsfeest van haar goede vriend, Guido, die vijftig is geworden. Het is een spectaculair feest op een mooie locatie met heel veel mensen. Onder de genodigden bevindt zich ook Daphne, de collega van Guido. Hun kinderen Alexander en Cara kennen elkaar al van kleins af, wat er dan ook voor zorgt dat ze samen op speurtocht gaan. Wanneer Alexander Cara alleen achterlaat, gooit iemand iets over haar gezicht. Aangezien er geen licht is, ziet ze niet wie het is. Plots heeft ze hevige pijn en lijkt de rechterkant van haar gezicht in brand te staan.. Wanneer ze gevonden wordt leeft ze nog, maar haar hartslag is zwak. Niet alleen haar gezicht is geraakt, maar ook haar hals en schouder. Cara wordt onmiddellijk naar de brandwondenafdeling gebracht. Het zuur dat ze in haar gezicht heeft gekregen blijkt puur zwavelzuur te zijn. Inspecteur Vanlaer, met wie Kathleen eerder al had samengewerkt neemt de zaak op.

Daphne ziet er tegenop om haar familie op de hoogte te brengen. Ze weet dat haar moeder enorm emotioneel zal reageren en ook haar zus Maud, die een hele goede band heeft met Cara, zal aangeslagen zijn. En dat is nu net wat Daphne wil vermijden voor de gemoedstoestand van Cara. Ze legt hen uit dat Cara een vijftigtal operaties nodig zal hebben om alle littekens weg te krijgen. Wanneer Daphnes moeder hoort wat Cara allemaal nog moet meemaken en hoe haar dochter spreekt over Cara, eist ze dat Daphne op zoek gaat naar een psycholoog voor haar kleindochter. Daphne neemt contact op met Kathleen in de hoop dat ze Cara wil helpen, wat ze ook doet.

Terwijl Kathleen overdag gesprekken voert met Cara, krijgt ze 's nachts bezoekjes van Lea, een van de verpleegkundigen. Al snel heeft Cara een band met Lea, doordat ze het gevoel heeft dat Lea haar begrijpt en echt luistert. Terwijl ze merkt dat haar moeder niet beseft hoe ze zich voelt. Zo houdt ze haar beste vriendin bij haar weg, omdat ze vreest dat Elke ervan zou genieten dat ze nu mooier is dan Cara.

Veronique

Naast Cara, heeft Kathleen haar persoonlijke problemen. Zo is ze uitgenodigd voor de reünie van de psychologiefaculteit, maar ze twijfelt nog of ze zal gaan. Het doet haar terug denken aan het verleden waar ze onder andere haar zus Veronique is verloren. Ze heeft nooit de mogelijkheid gekregen om het met haar ouders te bespreken, maar nu is ze overtuigd om uit te zoeken wat er met haar zus is gebeurd. Al snel merkt ze dat haar moeder liever niet heeft dat ze dit onderwerp aankaart.

Kathleen die op zoek is naar het dagboek van haar zus, vindt het goed verstopt bij haar moeder. Door het dagboek ontdekt Kathleen dat haar vader direct verantwoordelijk was voor Veroniques dood. Veronique had een gesprek gehad met hun vader om te vertellen dat ze met haar vriendin Tine wou samenwonen. Hij wou niet aanhoren dat zijn dochter lesbisch was en verbood haar Tine nog te zien. Veronique besloot om weg te gaan en niet meer terug te keren. Hij is haar toen met de auto gevolgd en had haar opgejaagd, waardoor ze tegen een boom was terechtgekomen.

Louis

Op een avond ontdekt Daphne een briefje onder haar ruitenwisser met de zin 'Het is nog niet voorbij'. Tot nu toe was ze ervan overtuigd dat Cara het slachtoffer was geworden van een misverstand. Maar nu weet zet dat er iemand het op hen gemunt heeft.

Tijdens een gesprek met inspecteur Vanlaer vertelt Cara over haar vriend Louis, die een jaar ouder is dan zij. Zowel Elke als Cara hadden gevoelens voor hem, maar ze hadden afgesproken dat hun gevoelens belangrijker waren dan Louis. Maar Cara had hun deal verbroken en Elke was dit te weten gekomen. Cara heeft nog altijd een relatie met Louis, maar ze is ervan overtuigd dat Elke niet in staat is om haar met zuur aan te vallen. Elke wordt ondervraagd maar blijkt een alibi te hebben voor die avond.

Kathleen vindt dat Cara klaar is voor een gesprek met Louis en brengt haar haar telefoon. Het gesprek loopt fantastisch, wat Cara weer hoop en kracht geeft. Maar Daphne ziet Louis niet veel later Elke kussen. Ze neemt foto's als bewijs van wat ze gezien heeft. Ze confronteert Cara met de foto's, die woedend reageert en haar moeder de deur wijst.

Daphne die geschrokken is van haar dochters reactie, gaat even werken om haar gedachten te verzetten. Terwijl ze papieren op Guido's bureau legt, ontdekt ze een foto van Guido, zijn zoon en ex-vrouw. Daphne had haar nog nooit ontmoet, maar op een of andere manier komt ze haar bekend voor. En plots weet ze wie het is en gaat onmiddellijk naar Guido. Kathleen die al een tijdje het gevoel heeft dat Cara's situatie niet verbeterde, heeft het gevoel dat ze door iemand beïnvloed wordt. Wanneer ze Lea ontmoet voelt Kathleen dat er iets niet klopt aan haar.

Cara vertelt haar ruzie aan Lea, die voorstelt om Louis te confronteren met wat ze op de foto's gezien heeft. Onmiddellijk bevestigt hij het en Cara realiseert zich dat ze nu alleen is. Lea vraagt Cara mee naar een plek, waar ze tot rust kan komen. Cara beslist om mee te gaan.

Emma

Zowel Kathleen als Daphne zijn bij Guido, aan wie ze hun bedenkingen vertellen. Beiden schrikken wanneer ze vernemen dat Lea, die feitelijk Leanne noemt, de ex-vrouw is van Guido. Daphne realiseert zich dat zij de reden is van alle ellende en legt uit waarom. Toen Daphne jong was had ze een vriendin, Emma, waar ze lief en leed mee deelde. Maar Emma had een keuze gemaakt, die Daphne niet kon accepteren en alles kapot had gemaakt tussen hen. Emma was ervan overtuigd dat Daphne haar zou begrijpen, dus vertelde ze haar dat ze niet lesbisch was, maar dat ze eigenlijk een jongen was, die geboren was in het verkeerde lichaam.

Daphne was ervan overtuigd dat Emma in de war was, maar Emma bleef aandringen waardoor Daphne een afkeer kreeg van haar. Ze voelde zich ook verraden, waardoor ze niets meer met Emma te maken wou hebben. Ze wou deze freak zover mogelijk uit haar buurt hebben. Daphne was de volgende dag vroeg op school en was nog altijd bij haar standpunt gebleven en wou ervoor zorgen dat haar andere vriendinnen dit wisten. Dus legde ze hen uit wat er gebeurd was. Al snel ging het nieuws rond en was iedereen op de hoogte. Daphne lag niet wakker van wat er nu met Emma zou gebeuren. Een van de jongens, Eddy, stelde voor om Emma een lesje te leren.

Emma besloot naar de gala-avond te gaan, om zo nog een keer een gesprek te voeren met Daphne. In de hoop haar te kunnen overtuigen dat ze niet veranderd was. Maar Daphne vermeed het contact met Emma, die als jongen was gekleed. Op het ogenblik dat Emma haar achterna liep werden ze gevolgd door Eddy en Rudi. Daphne reageerde niet toen Eddy Emma vernederde door haar haar af te scheren, haar uit te kleden en borsthaar en een piemel met stift op haar lichaam te tekenen. Daphne vond dat ze dit verdiende en had dan ook geen greintje medelijden met haar. Op dat moment besloot Daphne ook nooit iemand nog te vertrouwen.

Emma, die zich realiseerde dat ze niet meer kon rekenen op Daphne, ging gebroken naar huis. Daar schreef ze een afscheidsbrief, slikte een hoop pillen en ging op bed liggen. Leanne, het jongere zusje van Emma, die benieuwd was hoe haar avond was geweest vond haar zus die kaalgeschoren was en merkte dat haar gezicht wit was. Het drong pas tot haar door dat Emma dood was, toen ze de reactie van haar ouders zag.

Lea

Wanneer Cara en Lea eenmaal geïnstalleerd zijn in hun schuilplaats, legt Lea uit aan Cara dat ze haar moeder kent en wat ze had gedaan. Ze zorgt ervoor dat Cara zich betrokken voelt, door aan te geven dat Daphne ook kil is naar Cara toe en ze er meer had moeten zijn voor haar. Cara beslist om Lea te helpen en belt naar haar moeder om af te spreken. Daphne moet wel beloven dat ze geen politie verwittigt. Guido brengt Kathleen en inspecteur Vanlaer op de hoogte dat Daphne verdwenen is. Kathleen legt al snel de link naar het kerkhof waar Emma begraven is.

De confrontatie tussen Daphne en Cara is hard. Ze staat op het punt haar moeder dood te schieten. Maar wanneer Daphne haar uitlegt dat Lea het zuur in haar gezicht heeft gegooid, begint ze te twijfelen. Vooral wanneer Lea zichzelf niet verdedigt. Plots komt Alexander ook op de proppen, die haar uitlegt dat hij zijn moeder wilde tegenhouden. Op het moment dat alles doordringt bij Cara, wil ze Lea vernietigen, net zoals zij bij haar had gedaan. Maar het is haar moeder die een schot lost. Daphne had echter Alexander neergeschoten, die voor zijn moeder was gesprongen. Net op dat moment komt Guido aan en ziet wat er gebeurd is. Razend neemt hij het pistool en schiet Daphne neer, die onmiddellijk dood is.

Hoofdpersonen

Daphne Den Hartog

Daphne is een harde tante, die nooit haar gevoelens toont en perfectionistisch is. Ze heeft alles wat ze wil. Zij is bijna veertig jaar en bloedmooi. Daphne is vrijgezel en werkt als plastisch chirurg. Haar ouders leven nog en ze heeft een zus.

Kathleen Verlinden

Kathleen heeft lang bruin haar en is een psycholoog. Ze heeft een dochter, Julie, en een vriend, Lucas. Mark is haar ex-man. Haar beste vriendin is Liesbeth. Kathleens zus Veronique was lesbisch en hun vader wou dit niet aanvaarden waardoor Kathleens relatie met haar vader niet optimaal was en ze apathisch had gereageerd toen hij zelfmoord had gepleegd. Van hun gezin bleven enkel zij en haar moeder over.

Cara

Ze is de knappe zeventienjarige dochter van Daphne. Cara heeft een vriend, Louis.

Inspecteur Vanlaer

Hij is goed in zijn werk, als hij zich in een onderzoek vastbijt, laat hij niet los.

Lea

Ze is de ex-vrouw van Guido en de moeder van Alexander. Lea werkt als nachtzuster in het ziekenhuis waar Cara ligt. Emma was haar oudere zus.

Symbolen en motieven

Wanhoop

Terwijl ze naar haar dochter kijkt, merkt Daphne dat haar mooie gezicht niet meer terug zal komen. Doordat ze plastisch chirurg is weet Daphne wat er nog allemaal zal komen. Ze is er kapot van dat Cara dit moet meemaken en weet ook niet wat ze tegen haar dochter moet zeggen als ze weer wakker wordt.

Gevoelloos

Daphne praat over Cara alsof het een monster is, waar ze zo weinig mogelijk mee te maken wil hebben. Ze denkt ook niet aan de gevoelens van haar dochter, maar geeft de indruk dat zij het grootste slachtoffer is.

Angst

Cara merkt dat iedereen zich anders gedraagt nu ze in het ziekenhuis ligt. Haar moeder zorgt ervoor dat ze geen contact heeft met haar vrienden en de rest van de familie gaat op een bepaalde manier met haar om, waardoor ze het gevoel krijgt dat het nooit meer goed gaat komen.

Woede

Cara vindt zichzelf een monster als ze zichzelf voor de eerste keer in de spiegel ziet. Iemand had bewust haar leven kapot gemaakt. Ze had helemaal geen zin om op deze manier door het leven te gaan en nog verschillende behandelingen te ondergaan in de hoop dat ze beter wordt.

Verdriet

Eindelijk komt Kathleen te weten wat er precies gebeurd is met Veronique, waardoor ze het een plaats kan geven en echt kan rouwen om haar zus.

Onbegrip

Emma was ervan overtuigd dat Daphne al doorhad dat ze anders was. Haar moeder had haar gewaarschuwd dat er verkeerde reacties gingen komen, omdat niet iedereen begreep waarmee Emma worstelde. Maar Emma had van Daphne nooit zo een reactie verwacht. Ze had de walging in haar ogen gezien, waardoor ze wist dat ze Daphne kwijt was.

Wraak

Na de dood van Emma, die ze feitelijk al Emmet noemde wist Jeanne dat ze wraak zou nemen op Daphne. Alleen had ze nog geen idee hoe en wanneer, maar ze zou niet rusten tot Daphne ooit hetzelfde zou meemaken.

Verraad

Cara ontdekt dat de vrouw die ze vertrouwt een geheime agenda heeft. Lea, de vrouw van wie ze was gaan houden, had haar misbruikt enkel om wraak te nemen. Cara had niets te maken met het verleden van Lea en haar moeder, maar was het slachtoffer van hun egoïstische karakters.

Titelverklaring

Zuur verwijst naar het zwavelzuur dat in het gezicht wordt gesmeten van Cara. Maar het kan ook een verwijzing zijn naar de karakters van Daphne en Lea, die ook behoorlijk zuur overkomen.

Thema

Wraak is een gerecht best koud geserveerd

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 364 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog en 97 hoofdstukken. De hoofdstukken hebben steeds als titel de naam van de persoon, die in dat deel aan bod komt. Het verhaal geeft het standpunt van Cara, Daphne, Emma/Emmet en Leanne, die in derde persoon is geschreven en Kathleen, die in ik-persoon is geschreven. Het verhaal heeft een open einde.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Belgisch Limburg: Hasselt, Rekem, Oud-Rekem, Bilzen en Eigenbilzen. Naast het verhaal dat zich in het heden afspeelt is er ook nog het verhaal van Emma, dat zich in het verleden afspeelt.

Evaluatie

Het boek bevat de nodige spanning, maar is eerder een psychologische thriller. Het verhaal gaat direct van start met de nodige pijnlijke details. Wat direct opvalt zijn de goed uitgeschreven emoties en karakters. Zo heb je het gebrek aan emoties van Daphne en de schreeuw naar aandacht van Cara. En is er het hoofdpersonage Kathleen die met haar eigen problemen heel menselijk wordt neergezet. Zo kom je in dit boek weer heel wat te weten over haar verleden. De schrijfstijl van dit boek is prettig, het leest lekker vlot. Je krijgt wel een idee van wie de dader zou kunnen zijn, de ontknoping is heel spannend en als lezer voel je wat er gaat gebeuren. Tenminste, dat denk je. Het verhaal heeft uiteindelijk een open einde, waardoor je als lezer toch nog met enkele vragen zit.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Van zuur naar neutraal naar basischVan zuur naar neutraal naar basischZuur-base reacties kom je eigenlijk overal wel tegen. Ze vinden zelfs in je eigen lichaam plaats. Het maagzuur moet wel…
De sterkte van zuren en basen: de zuur- en baseconstanteDe sterkte van zuren en basen: de zuur- en baseconstanteNiet alle zuren vertonen dezelfde neiging om protonen af te geven en niet alle basen vertonen dezelfde neiging om proton…
Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een chemische reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reag…

Boekverslag 'De Trooster' van Esther GerritsenBoekverslag 'De Trooster' van Esther GerritsenDe Trooster speelt zich af in een klooster waar hoofdpersoon en conciërge Jacob, Henry Loman ontvangt. Loman is een ex-s…
Boekverslag: Lisa Gardner 'In haar naam' (D.D. Warren 6)Boekverslag: Lisa Gardner 'In haar naam' (D.D. Warren 6)In haar naam is het zesde deel van de reeks met D.D. Warren in de hoofdrol van de Amerikaanse thrillerschrijfster, Lisa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Lannoo
  • Boek: Anja Feliers 'Zuur'' (ISBN: 978-94-014-3012-8) - gelezen op: 24/04/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.