Boekverslag: Dorsvloer vol confetti, Franca Treur
Dorsvloer vol confetti is de debuutroman van Franca Treur. Het is een roman over een boerenfamilie in Zeeland. De hoofdpersoon, Katelijne is het enige meisje in een gezin vol jongens. Haar ouders zijn erg gelovig en ze moeten vaak naar de kerk. Ze is erg op zichzelf en een buitenstaander in het gezin, ze schrijft en fantaseert veel. Ze zou ook graag de jongens willen helpen met de koeien te melken en het vee voeren. Maar dat gebeurt zelden, als meisje wordt ze ingezet voor de huishoudelijke taken.
Belangrijke gegevens
- Franca Treur, Dorsvloer vol confetti
- Uitgeverij Prometheus
- Amsterdam 2009
- 26e druk, 2011
- ISBN10: 9044610236
- ISBN13: 9789044610239
Beknopte samenvatting
Katelijne Minderhoud is twaalf jaar en woont in een klein dorp op een boerderij. Ze is het enige meisje in een gezin met zeven kinderen en ze heeft drie oudere en jongere broers. Haar relatie met haar ouders is niet erg sterk. Vergeleken met haar broers is ze veel slimmer en ze leest graag, integendeel tot haar broers.
Katelijne moet veel in het huishouden doen, de jongens doen helemaal niks. Wanneer ze bij haar tante blijft logeren weet ze dat het ook anders kan zijn. De buurvrouw van haar tante leest haar sprookjes voor, maar thuis vinden ze sprookjes zondige verhalen. Haar vader verkoopt melk en koeien, maar Katelijne vindt dat haar vader veel te zachtaardig is en de koeien voor te weinig geld wegdoet, zij zou graag weleens koeien willen verkopen in plaats van haar vader.
Op school leert Katelijne veel en scoort ze goed. Er wordt echter gewaarschuwd dat de verleidingen van buitenwereld zoals popmuziek erg tegen het geloof in zijn. Haar broer Christiaan heeft verkering met Petra, Petra blijkt zwanger te zijn, wat een schande is en ze dus snel moeten trouwen. Om zo min mogelijk geld uit te geven vindt de bruiloft plaats op de boerderij. Katelijne maakt vijf schoenendozen vol met confetti voor op de dansvloer. Het feest speelt zich af op de dorpsvloer, Katelijne verzint een plan om de confetti over het bruidspaar te strooien, het gaat bijna fout maar uiteindelijk valt de confetti toch op de dorpsvloer.
Verhaalanalyse
Rol en ontwikkeling van de belangrijkste personages
Katelijne is de hoofdpersonage en is erg op zichzelf ondanks dat ze graag weleens aandacht zou willen. Hierdoor deelt ze haar gedachten niet met haar familie en fantaseert ze veel over de verhalen die zij leest. De vader en moeder van Katelijne hebben andere normen en waarden dan Katelijne zelf, ze zijn strenggelovige mensen.
De setting
Het verhaal speelt zich af in Zeeland in een dorpje in Walcheren. Er wordt niet duidelijk vermeld in welke tijd het verhaal zich afspeelt, maar aan het verhaal te zien is het rond de jaren '80.
Tijd
- Verteltijd. Het boek heeft 219 bladzijden.
- Vertelde tijd. De vertelde tijd is iets minder dan één jaar, ze is namelijk in het begin en aan het einde van het boek twaalf jaar.
- Chronologie. Het boek is chronologisch, maar er worden wel dingen vertraagd en meer gedetailleerd beschreven zoals de keer dat Katelijne haar tante in de stad bezoekt.
- Flashbacks en flashforwards. Er komen geen flashforwards in voor, maar wel een flashback over Katelijne’s opa die in de gierput valt.
Citaat:
“Opa’s grote klompen – hij had maat 47 – bleven achter in de ronddraaiende stront en blokkeerden uiteindelijk de mixer.”
Motieven
- Godsdienst. Binnen het gezin van Katelijne speelt godsdienst een grote rol.
- Vrijheid. Katelijne wil graag vrijheid en doen en denken wat ze zelf wil. Ze voelt zich erg thuis in de grote stad.
Vertelinstantie(s)
Het verhaal wordt verteld vanuit het personaal perspectief, alleen Katelijne wordt gevolgd en je kunt hierdoor ook te weten komen wat de reden is dat Katelijne sommige dingen doet en zo leer je haar goed kennen.
Titelverklaring
Het boek heet “Dorsvloer vol confetti” omdat er aan het einde van het boek de zelfgemaakte confetti voor de bruiloft van haar broer uiteindelijk op de dorpsvloer valt.
Thematiek
Een strenggelovig meisje krijgt haar twijfels over het geloof en of ze er beter van wordt om iedere week weer naar de kerk te gaan en ze voelt zich niet thuis in de gemeenschap.
Recensie
Inleiding
Het boek Dorsvloer vol confetti gaat over een meisje in een streng gereformeerd gezin in Zeeland. Franca Treur (Meliskerke, 23 juni 1979) groeide op in Zeeland en is een Nederlands schrijfster en freelance journaliste voor NRC handelsblad en nrc.next. Ze bracht haar jeugd door in een boerengezin. Na haar middelbare schooltijd op het Calvijn College ging ze psychologie studeren. Later switchte ze naar Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Dorsvloer vol confetti is een psychologische roman, het boek is fictief maar er zitten ook autobiografische elementen in, aangezien Franca Treur zelf ook is opgegroeid in Zeeland.
Kern
Het verhaal loopt chronologisch en is goed en makkelijk te volgen en te begrijpen. Er worden niet te moeilijke woorden gebruikt. De vertelwijze is in een personaal perspectief, waardoor je Katelijne goed leert kennen. Godsdienst is een groot motief in het verhaal, ook merk je dat Katelijne zich duidelijk niet thuis voelt in de godsdienstige gemeenschap.
Het verhaal is erg geloofwaardig en past ook bij het leven van een streng gereformeerde familie. Katelijne is duidelijk wel de hoofdpersonage, er wordt niet veel op andere personages ingegaan, wat wel jammer is. Het verhaal gaat verder en het is duidelijk dat veranderingen in het boerenleven erg ongewoon zijn. Dit maakt het verhaal af en toe ook een beetje saai. Het is wel fijn dat het verhaal in het algemeen niet zo gedetailleerd is opgeschreven, waardoor je er wel makkelijk doorheen leest. Katelijne mag dan maar twaalf jaar zijn, ze begrijpt goed dat er op andere plaatsen duidelijk niet zo wordt geleefd dan waar zij woont. En dat er plekken zijn waar godsdienst een minder grote rol speelt, het is begrijpelijk dat Katelijne in de war is en graag vrijheid wilt. Strenggelovig is een thema van veel boeken maar de stijl van het verhaal is origineel vanwege het feit dat er niet veel geschreven wordt over de gereformeerden in Zeeland. Het taalgebruik is niet te moeilijk en makkelijk te begrijpen.
Slot
Het is een erg mooi boek dat goed het leven in een gereformeerd gezin heeft beschreven. Franca weet de Zeeuwse gereformeerde gemeenschap op een subtiele manier te brengen. Als je geïnteresseerd bent in het Zeeuwse leven als gereformeerde kan dit boek zeker worden aangeraden.