Paper Towns - John Green samenvatting

Paper Towns - John Green samenvatting Paper towns is een boek geschreven door John Green, bekend van The Fault In Our Stars. Het gaat over Quentin, die al zijn hele leven verliefd is op zijn buurmeisje Margo. Net voordat ze hun diploma krijgen staat Margo voor Quentins raam en vraagt ze aan hem om haar te helpen wraak te nemen op haar ex-vriend die vreemdgegaan was. Dan verdwijnt ze ineens en probeert ze hem te lokken door middel van hints.
 • Auteur: John Green
 • Titel: Paper Towns
 • Eerste publicatie: 2008
 • Uitgever: Dutton Books
 • ISBN: 9780525478188
 • Genre: Jeugdroman

John Green

John Green werd in 1977 geboren in Indianapolis. Toen hij vijftien was verhuisde hij naar Birmingham waar hij naar een kostschool ging. John Green studeerde in 2000 af aan het Kenyon College, hij heeft twee masters, een in Engels en een in religieuze studies. Hij wilde graag als Episcopaalse priester werken, maar nadat hij bij een ziekenhuis heeft gewerkt besloot hij boeken te gaan schrijven om zijn ervaringen te delen. Hij is getrouwd met Sarah Urist, met wie hij twee kinderen heeft gekregen.

John Green heeft zijn inspiratie voor het boek gekregen omdat hij van mysterie verhalen houdt, hij wilde er zelf een schrijven. Daarnaast wilde hij graag schrijven over het feit dat mensen elkaar vaak gaan idealiseren wanneer ze verliefd op elkaar zijn. Ook wilde hij graag een boek schrijven dat zich afspeelde in Orlando omdat hij daar zelf is opgegroeid. Tenslotte wilde hij graag het fenomeen van paper towns in het verhaal includeren omdat dat hem al heel lang interesseerde. Paper Towns is een New York Times bestseller en heeft de Edgar Allen Poe Award gewonnen voor beste mysterie voor jongvolwassenen.

Zijn bekendste boeken zijn Paper Towns en The Fault in Our Stars. Voor het schrijven The Fault in Our Stars heeft John Green enkele maanden in Nederland doorgebracht, het verhaal speelt zich dan ook deels af in Nederland. Zijn debuutroman Looking for Alaska wordt in 2016 verfilmd. John Green is in 2008 een samenwerking aangegaan met Maureen Johnson en Lauren Myracle, samen hebben ze het boek Let it Snow geschreven.

Samenvatting

Proloog

Het verhaal speelt zich af in en rond Orlando in de Verenigde Staten. Het verhaal begint in Jefferson Park. De verteller, Quentin, Jacobsen, ook wel Q genaamd, en zijn buurmeisje Margo Roth Spiegelman zijn beiden jonge kinderen. Ze hebben allebei een oogje op elkaar. Ze gaan naar het park waar ze een lijk ontdekken van een man genaamd Robert Joyner. Robert was gescheiden en had zelfmoord gepleegd.

Part one: The strings

Het verhaalt spoelt dan vooruit naar de middelbare school waar het duidelijk wordt dat Quentin en Margo uit elkaar zijn gegroeid. In het midden van een gewone nacht staat Margo ineens voor het raam van Quentin, verkleed als een ninja. Ze heeft zwarte gezichtsverf en zwarte kleren aan. Ze overtuigt hem om het huis uit te gaan en om haar te helpen om wraak te nemen op de mensen die haar pijn hebben gedaan. Ze bezoeken de ex-vriend van Margo die was vreemdgegaan, Jase, het meisje waarmee hij was vreemdgegaan, Becca, en een vriendin van Margot die volgens haar nooit echt een goede vriendin is geweest, Lacey. Bij deze drie personen schrijven ze een blauwe 'M' met graffiti en laten ze een dode vis achter. Ook gaan ze naar een meisje genaamd Karin waar ze een boeket bloemen achterlaten omdat zij Margo heeft verteld over het vreemdgaan.

In het hoogste gebouw van Orlando is het de eerste keer dat Margo ‘paper town’ noemt. Ze vindt de mensen en de gebouwen nep, net alsof ze zijn gemaakt van papier. Wanneer ze het gebouw verlaten vraag Margo aan Quentin op wie hij graag wraak zou willen nemen. Hij noemt de jongen die hem op de middelbare school heeft gepest, Chuck Parson. Margo en Quentin gaan naar het huis van Chuck, halen een van Chucks wenkbrauwen weg en smeren alle deurklinken in met vaseline. Margo en Quentin komen thuis rond de tijd dat ze weer naar school moeten. Quentin vraagt zich af of Margot nu met hem en zijn vrienden zal gaan afspreken.

Part two: The grass

Maar Margo laat zich de volgende dag niet op school zien. Wanneer ze drie dagen vermist is, maken haar ouders melding van haar vermissing. Margo is al vier keer eerder weggelopen dus echt bezorgd zijn haar ouders niet. Margot laat hints achter zodat Quentin haar kan vinden. Hij schakelt de hulp in van zijn vrienden.Quentin wordt steeds banger dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Ook is hij bang dat hij haar gewoon verzonnen heeft en dat ze een 'paper girl' is. Terwijl hij zich klaarmaakt voor zijn diploma-uitreiking, komt Quentin er achter dat ze waarschijnlijk is een 'paper town' zit genaamd Agloe in New York. Agloe is een fictieve plaatsnaam. Paper towns worden gebruikt door kaartenmakers om plagiaat van landkaarten te voorkomen.

Part three: The vessel

Deel drie begint met de nacht van de diploma-uitreiking. Quentin en zijn vrienden gaan van Orlando naar Agloe om Margo te vinden. Quentin, Radar, Ben en Lacey moeten Margo vinden voordat ze Agloe voor altijd zal verlaten. Ze vinden Margo in een oude schuur. Ze krijgen ruzie omdat ze Margo egoïstisch vinden omdat ze is weggegaan. Margo is boos dat de anderen haar hebben gevonden en ze scheldt ze daarom uit. Quentin blijft bij Margo, maar de anderen zijn boos en gaan weg. Quentin en Margo komen er achter dat ze elkaar leuk vinden. Ze realiseren zich dat hun liefde gebaseerd is op het feit dat ze een 'paper boy' en een 'paper girl' zijn. Het beeld wat ze van elkaar hebben is gebaseerd op onjuistheden die ze zelf hebben bedacht. Margo is weggegaan omdat ze niet langer wil dat mensen met haar omgaan omdat ze nep is. Quentin en Margo zoenen maar besluiten toch om allebei hun eigen weg te gaan. Ze spreken af dat ze in de toekomst elkaar nog zullen zien.

Titelverklaring

Door het hele verhaal wordt er meerdere keren verwezen naar 'Paper Towns'. Paper Towns zijn plaatsen met een naam om te voorkomen dat er plagiaat wordt gepleegd. Een maker van een kaart zet dan een denkbeeldig dorp op zijn kaart. Als een concurrent dat overneemt weet hij dat er plagiaat is gepleegd. Margo vertrekt naar een Paper Town genaamd Agloe.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Orlando, de plaats waar John Green zelf ook geboren is. Daarnaast speelt het verhaal zich af In Agloe, de 'Paper Town' waar Margo zich verstopt heeft.

Personages

 • Quentin Jacobsen, ook wel Q genoemd is de protagonist en vertellen van het verhaal. Hij heeft al een oogje op Margo sinds ze kinderen zijn. Door het verhaal. Hij is een gemiddelde middelbare school leerling. Hij staat op het punt om zijn diploma te halen, tot zijn vroegere vriendin Margo ineens verdwijnt. Quentin komt er achter dat hij verlieft op haar is en hij probeert haar te vinden door middel van de hints die ze voor hem heeft achtergelaten.
 • Margo Roth Spiegelman is de jeugdvriendin van Quentin. Ze verdwijnt plotseling, waarna Quentin en zijn vrienden Radar, Ben en Lacey naar haar opzoek gaan. Ze vindt de stad waarin ze wonen een 'Paper Town' omdat alles in de stad nep is.
 • Ben Starling is een van Quentins beste vrienden. Hij zit in de schoolband en helpt Quentin met het vinden van Margo. Tijdens het zoeken krijgen hij en Lacey een relatie. Hij is makkelijk om mee om te gaan en komt met veel, vaak rare, ideeën om Margo te vinden.
 • Marcus “Radar” Lincoln is ook een van de beste vrienden van Quentin. Hij is constant bezig met het aanpassen van zijn website genaamd Omnictionary. Hij helpt met het vinden van Margo omdat hij Quentin graag wil helpen. Zijn bijnaam Radar heeft hij gekregen omdat Quentin en Ben vonden dat hij op een van de acteurs uit MASH lijkt. ZIjn ouders hebben de grootste collectie zwarte kerstmannen.
 • Lacey Pemberton is al een vriendin van Margot sinds ze kinderen waren. Later probeert Lacey de jongens te helpen met het vinden van Margo.

Schrijfstijl

Het boek begint met een proloog, de rest van het verhaal is in drie delen geschreven, elk deel heeft een afzonderlijke titel en ze zijn genummerd. De namen zijn: The Strings, The Grass en The Vessel. In het derde deel wordt ook de tijd aangegeven. Het laatste hoofdstuk het Agloe, dit refereert naar de plek waar ze Margo vinden.
 • The strings (de draden). Dit gaat over een boek waar Margo in het verhaal naar refereert. Ze zegt dat in een persoon die zelfmoord pleegt alle draden zijn geknapt. Bij Margo zijn de draden ook geknapt omdat ze besluit dat ze weg moet. Quentin is bang dat haar draden zo geknapt zijn dat ze ook werkelijk zelfmoord heeft gepleegd.
 • The grass (het gras). Dit refereert naar het gedicht van Withman, dat Margo heeft onderstreept. Withman vindt dat mensen hetzelfde zijn als gras. Gras bestaat uit sprieten, maar ze hebben allemaal dezelfde bron. Hij denkt dat als je lang genoeg naar iemand kijkt, je de persoon kan begrijpen als je maar lang genoeg analyseert. Quentin probeert Margo te begrijpen door middel van de hints die ze heeft achter gelaten. Hij denkt dan hij haar begrijpt maar als hij haar eenmaal tegen komt blijkt dat toch niet zo te zijn.
 • The Vessel (Het voertuig). Slaat op de auto die ze gebruiken om Margo te vinden in Agloe.

Perspectief

Het vertaal is verteld vanuit het ik-perspectief vanuit Quentin. Je krijgt hierdoor een goed beeld van de motieven en gedachten van Quentin. Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd, hierdoor wordt het verhaal een terugblik. Quentin weet dus al hoe het verhaal afloopt maar zorgt er voor dat er voor de lezer nog veel vragen blijven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paper Towns - De filmPaper Towns - De filmPaper Towns, de verfilming van het succesvolle boek van John Green, verschijnt op 24 juli 2015 voor het eerst in de bios…
John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars'John Green, schrijver van 'The Fault in our Stars'John Michael Green (24 augustus 1977, Indianapolis, Indiana) is een Amerikaans schrijver. Hij schreef onder andere de be…
Film: The Fault in Our StarsFilm: The Fault in Our StarsThe Fault in Our Stars is een romantische komedie-drama film geregisseerd door Josh Broone, gebaseerd op het gelijknamig…
Hits jaren 80: 1981In 1981 stonden nummers van the Police, André Hazes, Kim Wilde en vele andere bekende artiesten in de hitlijsten.

Samenvatting 'De slangensteen' van Jason GoodwinSamenvatting 'De slangensteen' van Jason Goodwin'De Slangensteen' is een misdaadroman over historisch Istanbul. De thriller is geschreven door Jason Goodwin, een Engels…
Jane Austen’s roman Mansfield Park samengevatJane Austen’s roman Mansfield Park samengevatMansfield Park is een roman van de Engelse schrijfster Jane Austen. Het boek (met onder meer ISBN nummer: 0141439807) we…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 23-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.