Samenvatting - De Vijfde Golf - Rick Yancey

Samenvatting - De Vijfde Golf - Rick Yancey De vijfde golf is de vertaling van het Engelse boek The 5th wave, geschreven door Rick Yancey. De aarde is aangevallen door aliens door drie golven waardoor bijna iedereen is overleden. Cassie en haar broertje hebben weten te overleven, maar haar broertje wordt meegenomen door militairen. Cassie probeert hem te redden maar kan zich dan niet meer aan haar eigen regels houden: 'vertrouw niemand' en 'blijf alleen'. Ze komt Evan tegen die een alien blijkt te zijn en haar in haar been heeft geschoten. Is hij de enige manier om haar broertje terug te vinden? 22 januari 2016 komt de verfilming van het boek uit.

Feitelijke gegevens

 • Auteur: Rick Yancey
 • Vertaald door: Fanneke Cnossen
 • Titel: De Vijfde Golf
 • Engelse titel: The 5th Wave
 • Uitgeverij: Bruna Uitgevers
 • Eerste druk: Mei 2013
 • Pagina's: 336
 • ISBN10: 9400502974
 • ISBN13: 9789400502970

Rick Yancey

Richard Yancey is geboren in Florida en heeft zijn Bachelor in Engels gehaald aan de Roosevelt universiteit in Chicago. Hij heeft een tijdje Engelse les gegeven en geacteerd, waarna hij besloot een baan bij de overheid te nemen. Tijdens deze baan is hij begonnen als scenarioschrijver. In 2003 werd het eerste scenario gepubliceerd als boek Burning in Homeland. Hierna besloot hij om fulltime schrijver te worden.

Genre

Het boek is een sciencefictionboek voor jongvolwassenen. Het is onderdeel uit een trilogie, bestaande uit de volgende delen:
 • Deel 1 The Fifth Wave, De Vijfde Golf (2013)
 • Deel 2 The Infinite Sea, De Oneindige Zee (2014)
 • Deel 3 The Last Star, titelvertaling onbekend (2016)

Samenvatting

Aliens die door Cassie 'de Anderen' worden genoemd, hebben de aarde aangevallen met vier golven. De eerste golf zorgde voor duisternis, de tweede golf liet alleen de gelukkigen overleven en bij de derde golf overleefden alleen de ongelukkigen. Na de vierde golf, waarbij moordenaars mensen proberen uit te roeien, bestaat er nog maar een regel: 'vertrouw niemand!'. Door de vier aanvallen zijn de meeste mensen op aarde overleden en door de stroomuitval zijn ze weer terug in het stenen tijdperk. Cassie en haar broertje, Sammy, hebben overleefd maar ze zijn gescheiden. Haar broertje is meegenomen door militairen, maar Cassie heeft beloofd om hem te komen halen en te redden. De vijfde golf is ondertussen bezig, de kinderen worden gehersenspoeld en gaan geloven dat de Anderen mensen zijn en andersom. De kinderen worden zo geprogrammeerd om de laatst overgebleven mensen aan te vallen.

Cassie komt er achter dat ze niemand kan vertrouwen en alleen moet blijven om te overleven. Bij de vierde golf zijn er namelijk moordenaars op aarde gekomen die niet van gewone mensen zijn te onderscheiden. Dan komt ze Evan Walker tegen die misschien wel als enige kan helpen om haar broertje terug te vinden.

De vijf golven

In het boek vallen aliens de wereld aan door middel van vijf golven van aanvallen:

De eerste golf

Tijdens de eerste golf worden er een elektromagnetische pulsen uitgezonden waardoor alle elektronica uitvalt en een half miljoen mensen overlijden. Dit komt voornamelijk omdat alle voertuigen, waaronder auto's, vliegtuigen en treinen ineens onbestuurbaar zijn.

De tweede golf

Bij de tweede golf weten alleen de gelukkigen te ontsnappen. Er ontstaat een enorme tsunami die iedereen in de buurt van de kust uitroeit, er overlijden door de tweede golf drie miljard mensen.

De derde golf

De Anderen hebben een schema gemaakt om zo veel mogelijk overlevenden te infecteren met een dodelijk virus dat wordt overgedragen via vogels. Hierdoor overlijdt 97% van de overgebleven overlevenden. Wanneer je geïnfecteerd bent zul je langzaam doodbloeden en uiteindelijk exploderen, hierdoor besmet je weer anderen.

De vierde golf

Bij deze golf is een regel belangrijk en dat is: 'Vertrouw niemand!'. Iedereen is druk met overleven en probeert de leiders te vertrouwen. Militairen vermoorden iedereen behalve de kinderen, de kinderen ontvoeren ze.

De vijfde golf

Cassie stelt voor zichzelf een nieuwe regel op: 'Blijf alleen'. De kinderen die gevangen zijn genomen, worden in een militair complex gedesocialiseerd en daarna geresocialiseerd. Ze worden zo geprogrammeerd dat ze de rest van de mensen op de aarde zullen doden.

Belangrijke personages

Cassiopeia "Cassie" Sullivan is het hoofdpersonage van het boek. Cassie is 16 jaar, klein en heeft roodblond krullend haar. Ze had op de middelbare school een oogje op de populaire football speler Ben Parish. Cassie's moeder is tijdens de derde golf omgekomen en haar vader was vermoord door een militair. Sammy, het broertje van Cassie is meegenomen met de andere kinderen naar een militair kamp. Het enige doel van Cassie is om haar broertje terug te vinden. Ze wordt in haar been geschoten maar weet weg te komen. Dan komt ze Evan tegen, maar komt er al snel achter dat hij diegene was die haar in haar been heeft geschoten. Is hij de enige die haar kan helpen om haar broertje te vinden en is hij te vertrouwen?

Evan Walker komt uit een grote familie maar die zijn allemaal overleden tijdens de derde golf. Hij redt Cassie nadat ze is neergeschoten en neemt haar mee naar huis. Evan begint Cassie al snel leuk te vinden maar ze komt er vrij snel achter dat hij haar in haar been heeft geschoten en niet helemaal menselijk is. Om het goed te maken gaat hij mee met Cassie om haar broertje te redden. Uiteindelijk weet hij Cassie, Sammy en Ben uit het militaire kamp te krijgen maar is zelf verdwenen.

Ben Parish is een footballspeler op de middelbare school van Cassie. Cassie heeft hem leuk gevonden maar hij heeft haar nooit zien staan. Ben komt in aanraking met het virus van de derde golf maar militairen nemen hem mee en redden hem. Hij krijgt hier de naam zombie. Hij komt er vrij snel achter dat de militairen eigenlijk aliens in vermomming zijn. Hij weet uiteindelijk samen met Cassie en Sammy te ontsnappen.

Sammy is het broertje van Cassie. Hij wordt meegenomen door de militairen en krijgt daar de naam Nugget. Hij en Ben worden goede vrienden. Sammy weet samen met Cassie en Ben te ontsnappen.

Thema's

Vertrouwen

Het belangrijkste thema in het boek is vertrouwen. Gedurende het boek komt Cassie er achter dat ze niemand helemaal kan vertrouwen. Het wordt duidelijk gemaakt dat je niet dichtbij iemand moet komen tenzij je diegene helemaal vertrouwt. Een voorbeeld hiervan is wanneer Cassie Evan ontmoet begint ze hem leuk te vinden maar ze kan pas echt goed met hem omgaan als ze hem echt vertrouwt.

Menselijkheid

Een ander belangrijk thema in het boek is menselijkheid. Aliens hebben de wereld overgenomen maar in hoeverre verschillen ze eigenlijk van mensen. Wat maakt de mens, de mens? Hoe kun je een alien onderscheiden van een echt mens?

Titelverklaring

De titel van het boek lijkt misschien vreemd gekozen omdat Cassie in het begin van het boek midden in de vierde golf zit. In deze golf wordt iedereen vermoord behalve de kinderen, die worden apart genomen. Later komen ze er achter dat in de vijfde golf kinderen worden 'geherprogrammeerd' om de overgebleven mensen te doden. De kinderen krijgen wapens en moeten alle opdrachten volgen. Eigenlijk zijn de kinderen de vijfde golf.

Tijd

 • Verteltijd. Het boek heeft 336 bladzijden.
 • Chronologie. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven en het wordt wisselend verteld vanuit drie personages: Cassie, een menselijke jongen en een silencer. Het verhaal wordt chronologisch verteld maar er is wel sprake van meerdere flashbacks.

Verfilming

In januari 2015 is de verfilming van het boek afgerond. In Amerika komt de film uit op 22 januari, 2016. De regisseur van de film is J Blakeson, Susannah Grant heeft het script geschreven.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt een tsunami?Een tsunami is een verwoestende natuurramp en wordt veroorzaakt in gebieden met platentektoniek waar seismische activite…
Mechanische golvenMechanische golvenMen onderscheidt drie golftypen, wanneer men de zogenaamde mechanische golven onder de loep neemt. Deze zijn de transver…
Basiseigenschappen van een eenvoudige golfBasiseigenschappen van een eenvoudige golfEen eenvoudige golf heeft enkele basiskenmerken. Deze zijn de golflengte, periode, amplitude, frequentie en snelheid. La…
Golven in de natuurkundeGolven in de natuurkundeDe lopende en staande golven zijn twee verschillende soorten van golven. Daarna kun je deze golven ook nog indelen in tw…

Samenvatting - Looking for Alaska - John GreenSamenvatting - Looking for Alaska - John GreenLooking for Alaska, Het Grote Misschien, is geschreven door de Amerikaanse schrijven John Green. Het boek is geschreven…
Samenvatting - Let it snow, three holiday romancesSamenvatting - Let it snow, three holiday romancesLet it snow, Three holiday romances is een boek met drie kerstverhalen geschreven door John Green, Maureen Johnson en La…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.