The color purple (De kleur paars) - Alice Walker

The color purple (De kleur paars) - Alice Walker The Colour Purple is een briefroman geschreven door Alice Walker. Ze won hiervoor een Pulitzer prijs voor beste fictie. Het verhaal richt zich op een gekleurde vrouw in het zuiden van de Verenigde Staten. Verschillende kwesties komen aan de orde zoals haar lage positie in de Amerikaanse sociale cultuur.
  • Auteur: Alice Walker
  • Titel: The Color Purple
  • Eerste druk: 1983
  • Uitgave: onbekend
  • Druk: gedrukt in 1997 uitgeverij Wolters- Noordhoff Groningen, aantal bladzijde: 229
  • ISBN: 9001 54986 I
  • Soort boek: historische fictie
  • Genre: briefroman/ bekentenisroman

Auteur

Alice Malsenior Walker werd geboren op 9 februari 1944. Ze schrijft haar meeste boeken over ras en geslacht. Samen met de Joodse mensenrechten activist, Melvyn Roseman Leventhal, werden ze het eerste legale interraciale getrouwde stel. Hierdoor werd Alice vaak bedreigd door de Ku Klux Klan. Alice heeft een dochter genaamd Rebecca, 7 jaar later scheidde ze van haar man Melvyn.
Rebecca voelde zich een politiek symbool en schreef daarom het boek ‘Black, White and Jewish, waarin ze de relatie van haar ouders besprak.The Colour Purple is een verhaal geschreven in 1982. Alice Walker won de Pulitzer prijs in 1983 voor beste fictie voor dit boek. Later werd het boek verfilmd en er werd een musical van gemaakt.

Titel

De kleur paars is de letterlijke vertaling van de Engelse titel. Het staat voor onafhankelijkheid en vrijheid van de geest. Het speelt een grote rol in het leven van Celie en Shug. Wanneer Celie voor het eerst in haar leven een jurk uit mag zoeken kiest ze een paarse jurk. Celie heeft een paarse kamer in haar huis. De kleur verwijst naar Shugs waarde om van het leven te genieten en aandacht te besteden aan alle mooie dingen om je heen.

Personages

Celie

Celie is de hoofdpersoon van het boek. Ze is haar hele leven onderdrukt door mannen. Ze is verkracht door haar ‘vader’ van wie ze twee kinderen kreeg tijdens haar jeugd. Haar ‘vader’ geeft haar twee kinderen weg en huwelijkt haar uit aan Mr.__. Mr.__ is verliefd op Shug Avery, daarom mag Shug bij Mr.__ en Celie in huis blijven. Hierdoor ontstaat een seksuele relatie tussen Shug en Celie. Shug heeft een grote invloed op Celie, De hoofdpersoon probeert zich te vormen naar Shug en volgt haar gedachten en meningen zodat ze uiteindelijk onafhankelijk wordt. Shug zorgt er niet alleen voor dat Celie zich niet meer slecht laat behandelen door Mr.__, maar ook dat het oké is om dingen te doen die volgens anderen ‘zondig’ zijn, terwijl ze nog wel gelooft in en leeft voor god. Ze verbreedt de inzichten van Celie over god, religie en ethiek. Het is ook Shug die er voor zorgt dat Celie vrij komt uit de armen van Mr.__, eerst door van haar te houden, daarna door haar te helpen met het opzetten van een naai-dienst. Celie ontdekt dat Mr.__ de brieven geschreven door Nettie heeft verstopt. Deze brieven geven een observatie over het leven in Afrika. Ze laten zien dat ook in Afrika, vrouwen worden onderdrukt door mannen.

Nettie

Nettie is het jongere zusje van Celie. Nettie is knapper dan Celie. Mr.__ wou eerst met Nettie trouwen, maar neemt genoegen met Celie. Nettie rent weg van huis om bij Celie te komen wonen. Maar mag daar niet blijven wonen wanneer Mr.__ opnieuw fysiek aan haar gehecht raakt. Nettie verlaat het huis en belooft Celie te blijven schrijven. Nettie wordt meegenomen door Samuel en Corrine, een missionariskoppel. Ze nemen haar mee naar Afrika, waar Nettie Celie voor decennia blijft schrijven. Nettie trouwt met Samuel nadat Corrine overlijdt en ze verhuizen samen met de kinderen terug naar Amerika. Door het vertellen van haar ervaringen, moedigt Nettie Celie aan om enthousiaster en optimistischer te zijn over het leven. Nettie komt er achter dat er geen raciale ongelijkheid is in Afrika, maar dat er wel verschillen tussen geslachten zijn. De vrouwen in de stammen worden niet gelijkwaardig behandeld en mogen niet naar school.

Shug Avery

Shug is een zwoele blues zangeres die verschijnt als de minnares van Mr.__. Shug raakt bevriend met Celie en wordt uiteindelijk op haar verliefd. Shug blijft een geruststellende mentor die Celie helpt te veranderen in onafhankelijke en assertieve vrouw. Eerst lijkt Shug niet zo moederlijk en verzorgend, maar ze koestert Celie fysiek, spiritueel en emotioneel. Shug helpt Celie met het zoeken naar de verloren brieven van haar zus Nettie die Mr.__ voor decennia heeft verstopt. Door het vinden van de brieven ziet Celie dat uiteindelijk alles goed komt.

Albert (Bekend als Mr.___)

Albert is de man aan wie Celie wordt uitgehuwelijkt. Eigenlijk wil hij een relatie met Nettie, maar hij neemt genoegen met Celie. Mr.__ behandelt Celie slecht, net als haar vader. Celie snapt niet dat ze deze mishandelingen niet hoeft te tolereren. Mr.__ gebruikt Celie om zijn kinderen op te voeden, die het haar moeilijk maken omdat ze niet hun biologische moeder is. Als Shug in de stad verschijnt valt Mr.__ voor haar en maakt hij haar zijn minnares. Door de verleidelijke en manipulatieve invloed van Shug gaat Albert Celie beter behandelen. Uiteindelijk komt Mr.__ er achter dat hij Celie verkeerd heeft behandeld en probeert hij een vriendschap met haar op te bouwen.

Thema's

Onderdrukking

Het hoofdthema van het boek is het onderdrukken van een Afro-Amerikaanse vrouw door andere Afro-Amerikaanse mannen en blanke mensen die Afro-Amerikaanse mensen onderdrukken.

Geweld

Een ander thema is geweld. Zwarte vrouwen zijn in het boek vaak slachtoffer van geweld. Mannen proberen hun dominantie over vrouwen, voornamelijk hun echtgenotes, te uiten door ze te slaan. De mannen begaan ook seksueel geweld door vrouwen te verkrachten voor hun seksuele verlangen of om de vrouwen minderwaardig te laten voelen. De hoofdpersoon wordt meerdere malen mishandeld door haar vader en man en reageert hierop door emotioneel dicht te klappen en ze wordt enorm onderdanig. Andere vrouwen in het boek laten juist hun kracht zien wanneer ze geweld tegen komen.

Geloof

Het geloof is ook een belangrijk thema in het boek. De hoofdpersoon schrijft brieven waarvan het merendeel gericht is aan god. De hoofdpersoon ziet god als een oude witte man. Omdat ze haar hele leven mishandeld is door mannen komt ze in opstand tegen dit beeld van god. Ze begint god als een geslachtloos en ras-loos persoon te zien, een universeel persoon die wil dat mensen alle aspecten van het leven liefhebben.

Liefde

Een ander groot thema in het boek is liefde, niet alleen romantisch, maar ook liefde die binnen families bestaat. De hoofdpersoon ervaart liefde voor haar kleine zusje, dit laat ze zien door onzelfzuchtige zelfopofferingen te doen voor haar welzijn. Voor het grootste gedeelte van haar leven kreeg de hoofdpersoon alleen liefde van haar zusje en gaf ze alleen liefde aan haar terug. Haar vader en man hielden niet van haar. De eerste keer dat ze een romantische belevenis ervaart, is met een andere vrouw. Het boek laat zien dat liefde gaat over zelfopoffering, wederzijds respect en onvoorwaardelijke zorg.

Gezichtspunt

Celie vertelt het verhaal in de eerste persoon door een serie van persoonlijke brieven aan God en later aan Nettie. Eerst richten de brieven van Celie zich vooral op wat ze doet, hoort, ziet en voelt. Hoe meer het verhaal vordert, hoe complexer de thema's en inzichten worden. Later in het verhaal wisselt het boek tussen brieven geschreven door Celie en Nettie. Hoewel de brieven geschreven door Nettie nog steeds worden gelezen door de ogen van Celie.

Samenvatting

Celie werd mishandeld en verkracht door haar vader. Hij neemt haar kinderen van haar weg nadat ze zijn geboren. Uiteindelijk huwelijkt hij Celie uit aan een man die net zo gewelddadig is. Celies nieuwe man, Mr.__ trouwt met Celie zodat ze voor zijn vier kinderen kan zorgen, zijn huishouden kan doen, en in zijn velden kan werken.

Celie is blij dat ze eindelijk weg kan bij haar vader door Mr.__ te trouwen. Zo kan ze haar jongere zusje, Nettie, mee nemen. Nadat Nettie een tijdje in het huis van Mr.__ heeft gewoond, maar niet op zijn seksuele avances is ingegaan, gooit hij haar uit huis. Hoewel Nettie belooft haar grote zus te schrijven hoor Celie niks meer van haar. Het leven van Celie wordt steeds slechter nu dat ze gescheiden is van de enige persoon in de wereld van wie ze houdt en die van haar houdt.

Het leven van Celie verandert als Mr.__ zijn minnares mee naar huis neemt voor Celie om te verzorgen. Shug, De minnares van Mr.__, is alles wat Celie niet is, sexy, levendig en onafhankelijk. Celie wordt al snel verliefd op Shug, en Shug wordt verliefd op Celie. Voor het eerst in haar leven heeft Celie de kans om te genieten van seks, romantiek en vriendschap.

Samen met Shug, ontdekt Celie waarom Nettie voor decennia stil is geweest. Mr.__ heeft alle brieven die Nettie heeft verstuurd in een afgesloten koffer verstopt. Wanneer Celie de verstopte brieven van haar zus vindt, opent zich een nieuwe wereld voor haar. Ze hoeft niet langer onderdanig en onderdrukt te zijn. Ze ziet in hoeveel ze geleden heeft van de mishandelingen van Mr.__. Deze wetenschap geeft haar de kracht om hem te verlaten. Samen met Shug, vertrekt Celie naar Memphis om een nieuw leven te beginnen.

De brieven van Nettie zorgen ervoor dat Celie de wereld op een andere manier ziet. Celie leert dat haar vader, niet haar biologische vader is. Ze komt er ook achter dat Nettie samen met de dominee Samuel en zijn familie woont, werkende als missionaris in Afrika. Dominee Samuel heeft twee van Celies kinderen geadopteerd, vele jaren terug. Nettie, Samuel en de kinderen hebben gepland om binnenkort terug uit Afrika te komen.

Cellie komt er achter dat haar vader is overleden, en dat het huis waar hij woonde eigenlijk eigendom was van Nettie en Celie nadat hun moeder was overleden. Nu bezit Celie een huis, wat ze klaarmaakt voor de aankomst van Nettie. Hoewel Celie nu een onafhankelijke vrouw is blijft ze contact houden met Shug. Ook al is Shug niet altijd trouw of constant in hun relatie. Celie krijgt ook een nieuwe vriend. Nadat ze het huis van Mr.__ heeft verlaten, werd hij een andere man. Hij is gereformeerd en nu een nette man. Hoewel Celie niet romantisch geïnteresseerd is, genieten de twee van elkaars gezelschap.

Na enkele decennia in Afrika komen Nettie en Samuel, die nu haar man is, terug samen met Celies twee kinderen. De twee zussen hebben een gelukkige ontmoeting en, hoewel ze nu oude vrouwen zijn, lijkt het alsof ze nu aan de beste jaren van hun leven gaan beginnen.
© 2014 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhaalanalytische elementen - is er hoop, Renate DorresteinVerhaalanalytische elementen - is er hoop, Renate DorresteinHet boek is er hoop van Renate Dorrestein gaat over een jongen Igor. Hij is aan het begin van het boek 16 jaar en is geh…
De Oscarwinnaars 1985De Oscarwinnaars 1985De Academy Awards van het jaar 1985. De beste films van dit jaar waren Out of Africa, The color purple, Cocoon, Witness,…
Schrijfster Cami Walker geneest van MS door een wonderDe Amerikaanse schrijfster Cami Walker was slechts 35 jaar toen er bij haar de ziekte MS werd geconstateerd. Al snel kan…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…

Lord of the flies - William GoldingLord of the flies - William GoldingLord of the Flies (Heer der vliegen) is een boek geschreven door William Goulding, wie in 1983 de Nobelprijs voor de lit…
The fault in our stars - John Green samenvattingThe fault in our stars - John Green samenvattingThe fault in our stars is het zesde boek geschreven door de auteur John Green in 2012. Het verhaal wordt verteld door ee…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.