Lord of the flies - William Golding

Lord of the flies - William Golding Lord of the Flies (Heer der vliegen) is een boek geschreven door William Goulding, wie in 1983 de Nobelprijs voor de literatuur won. Op een eiland in de grote oceaan komt een groep jongens terecht. Er ontstaan verschillende groepen die ruzie met elkaar krijgen, hierdoor ontstaat een samenleving die ronduit beestachtig is. Het boek is door TIME magazine uitgekozen als een van de 100 beste Engelstalige boeken.
  • Titel: Heer der Vliegen
  • Auteur: William Golding
  • Eerste publicatie: 1954
  • Genre: Roman/ Psychologische roman

William Golding

De Britse schrijver William Golding is geboren in Cornwall in 1911. Hij studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford. Hij had vooral interesse in de Angelsaksische periode. Na zijn examens heeft hij nog kort gewerkt als acteur, producent en scriptschrijver. William werkte voor de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was luitenant, maakte deel uit van de landing in Normandië en hij hielp het oorlogsschip 'Bismarck' zinken. Soms gebruikt hij zijn ervaringen in zijn boeken. Na de oorlog ging hij lesgeven en schrijven. Lord of the Flies was zijn eerste boek en werd al snel een bestseller. Het wordt gezien als een van de meesterwerken van deze tijd. Het boek is twee keer verfilmd.
Golding heeft veel boeken geschreven. Hij heeft zijn eigen stijl ontwikkeld en gebruikt thema's die belangrijk zijn in zijn leven. In 1955 werd hij lid van de Royal Society van de Literatuur. In 1983 won William Golding de Nobelprijs voor de literatuur en hij werd geridderd in 1988. Tien jaar later overleed hij.

Personages

Ralph

Ralph is een dappere held in het boek. Hij is de jongen met de goede wil en het gezonde verstand. Hij gelooft in democratie en eerlijk spel. Hij is de leider en hij is tactisch.

Piggy

Hij is een slimme, eerlijke en trouwe jongen. Hij adviseert Ralph met wat hij moet doen. Hij is het slimste van de jongens, maar hij is gehandicapt. Hierdoor wordt hij niet helemaal geaccepteerd door de andere jongens. Sommige van zijn handicaps zijn fysiek, hij is dik, lui en heeft astma. Sommige zijn sociaal, hij is van de lagere middenklasse en hij heeft geen gevoel voor humor.

Jack

Is de jongen die al snel verandert in een jager. Hij heeft een natuurlijke autoriteit over de anderen en hij kan de anderen makkelijk beïnvloeden. Hij wil veel regels, niet om orde te creëren, maar om de jongens die ze verbreken te kunnen straffen. Jack kan worden vergeleken met de duivel, hij trekt mensen weg van het goede.

Simon

Simon is een beetje een heilige jongen. Hij is filosofisch, stil en teruggetrokken. Hij komt er achter dat het beest niet iets is wat ze pijn kunnen doen of vermoorden, maar dat het een deel van henzelf is. Wanneer hij hier achter komt, wil hij dit aan de anderen vertellen maar hij wordt vermoord door de stam van Jack.

Roger

Roger is het tegenovergestelde van Simon. Hij is een sadist en vindt grote voldoening in het vermogen om anderen pijn te doen. Hij drukt zijn wil door als Jacks rechterhand. Hij is de beul en folteraar van de stam.

Samenvatting

Twee jongens ontmoetten elkaar op het strand van een lagune. Een van hen, Ralph, is een knappe jongen, de ander, Piggy, is een dikke jongen met een grote bril. Uit hun gesprek wordt duidelijk dat ze een deel zijn van een groep kinderen die ergens heen werden gebracht nadat er een atoombom op Engeland was afgevuurd. Hun vliegtuig werd aangevallen, maar de jongens werden neergelaten voordat het vliegtuig neerstortte. Piggy denkt dat nog meer jongens de crash hebben overleefd en hij wil ze proberen te vinden. De jongens vinden een schelp en Piggy stelt voor dat Ralph er op blaast om de andere jongens te roepen. Al snel antwoorden jongens op de oproep van Ralph.

Piggy vraagt gelijk naar de namen van de jongens en probeert ze te onthouden. Er is ook een groep met jongens uit een koor die allemaal hetzelfde dragen. Hun leider, Jack, wil leider worden van alle jongens, maar de meerderheid stemt voor Ralph. Ralph stelt voor dat de jongens uit het koor jagers worden onder leiding van Jack.

Ralph, Jack en Simon gaan op een expeditie om uit te vinden of ze op een eiland zijn. Ze klimmen een berg op en komen daar een jong biggetje tegen. Jack wil het beestje doden maar hij wacht te lang waardoor hij ontsnapt. Als ze terug komen hebben de jongens een nieuwe bijeenkomst waarin ze regels willen opstellen. Jack vindt het een goed idee om de mensen die zich niet aan de regels te houden, te straffen. Niemand geeft aandacht aan de goeie ideeën van Piggy. Een jongen vertelt over een beest dat hij zag, hierdoor worden de jongens een beetje onrustig.

Ralph zegt dat ze een vuur moeten maken zodat ze boten en vliegtuigen kunnen waarschuwen. Jack zegt tegen iedereen dat ze hem moeten volgen, waarna ze allemaal naar de bergtop gaan. Een grote berg hout is opgestapeld alleen er is een probleem, er is geen vuur. Ze gebruiken de bril van Piggy om het vuur te starten, maar ze weten niet hoe ze het vuur kunnen controleren, waardoor de hele heuvel in vlammen opgaat. Piggy geeft een preek over hoe dom de jongens bezig waren. Niemand geeft hem aandacht, totdat hij aangeeft dat een van de kleine jongens vermist is en mogelijk is verbrand.

Op het strand bouwen Ralph en Simon hutten, terwijl de meeste jongens liever zwemmen en spelen dan hen helpen. De jongens vinden het leuk om nieuwe vergaderingen te houden en ze zijn enthousiast over nieuwe ideeën, maar ze verliezen snel hun interesse. Omdat Jack samen met zijn jagers geen vlees kan vinden stelt Ralph voor dat ze beter kunnen helpen met hutten bouwen. Het wordt duidelijk dat er een groot verschil is tussen Ralph en Jack.

Het leven op het eiland wordt een routine. Ralph en Piggy liggen op het strand en zien rook van een schip af komen. Ze zien dat het vuur op de top uit is, ze proberen het opnieuw aan te steken, maar voordat dat lukt is het schip al weer weg. Net als ze zich realiseren dat de jagers het vuur hebben verwaarloosd, komen de jagers aan met een varken. Ze luisteren niet naar kritiek. Het doden van het beest in combinatie met het bloed maakt de jagers gek en Jack slaat Piggy in het gezicht waardoor een van de glazen van zijn bril breekt.

De jongens hebben een feest maar Jack wil Piggy geen stuk vlees geven. Simon deelt zijn stuk met Piggy. Na het eten gaan de jongens wild dansen om het slachten van het varken na te doen. Ralph kondigt weer een vergadering aan. Hij weet dat het een effectieve ontmoeting moet zijn, anders zullen de jongens al hun discipline verliezen,

Ralph is boos op de jongens omdat ze niet daar de basisregels hebben geluisterd en omdat ze snel opgeven als een taak niet meer zo leuk is. Hij legt uit hoe belangrijk het vuur is. De jongens praten over de enge dromen en ervaringen die ze hebben. Ralph realiseert zich dat hij de controle over de groep kwijt is. Jack zegt dat hij niet meer naar de regels luistert en gaat weg met een grote groep en hij vormt zijn eigen stam. Alleen Ralph, Piggy en Simon blijven achter.

Die nacht landt er een dode parachutist op het eiland, maar alle jongens slapen. Ook de tweeling Sam en Eric die het vuur in de gaten moesten houden. Het geluid dat de parachutist maakte, heeft ze wakker gemaakt en ze vertellen iedereen over het beest dat ze heeft aangevallen. Ralph wordt zelfs een beetje bang. Jack wil een jacht starten, de meeste jongens doen mee omdat ze bang zijn om alleen achter te blijven. Ze komen bij een heuvel die ze niet eerder hebben gezien. Een steile klif laat het op een kasteel lijken en ze bedenken het plan om daar een fort te bouwen.

Ralph zegt dat ze door moeten gaan met zoeken en dat het vuur opnieuw aangestoken moet worden. De jongens luisteren met tegenzin. Het lukt de jagers niet om nog een varken te vangen. Wanneer de jongens de top opnieuw bereiken gaat de zoektocht verder. Ze zien een schaduw die lijkt op een aap, de jongens schrikken en rennen weg.

De dag erna gebruikt Jack de schelp van Ralph om weer een bijeenkomst te organiseren. Hij zegt tegen de jongens dat ze het beest hebben gevonden, hij vindt Ralph een lafaard en dat hij geen leider zou moeten zijn. Hij krijgt geen steun en Jack gaat alleen op het beest af. Simon stelt voor om de heuvel op te gaan om het beest te vinden, niemand vindt dit een goed idee. Piggy komt dan met het idee om het vuur op het strand te maken in plaats van op de berg. Als het vuur brandt zien Ralph en Piggy dat de meeste grotere jongens met Jack mee zijn naar de andere kant van het eiland. Jack laat zijn nieuwe stam op varkens jagen, en ze zetten de kop van het varken dat ze vangen op een paal. Ze gaan naar het kamp van Ralph, waar ze vuur stelen.

Simon loopt door de jungle en ziet het varkenshoofd, dat bedekt is met vliegen. Hij verbeeldt zich dat het hoofd - de heer der vliegen - tegen hem praat. Het waarschuwt hem dat niemand van het beest kan ontsnappen, omdat het beest van binnenuit komt. Simon valt flauw, wanneer hij weer bij komt klimt hij de heuvel op. Op de top ontdekt hij dat er een overleden piloot ligt met een parachute. Hij gaat naar beneden om de rest van de jongens over het beest te vertellen.

Ralph en Piggy hebben besloten naar het strand van Jack te gaan. Ralph probeert zijn autoriteit opnieuw te bewijzen, maar dit is niet succesvol. Wanneer de stam van Jack een zwart gedaante uit de jungle zien komen denken ze dat het beest er aankomt. Ze vallen het aan en ze slaan het dood. Pas wanneer het overleden is, komen ze er achter dat het Simon was. Die ochtend erna komen Ralph en Piggy er achter dat iedereen zich heeft aangesloten bij Jack behalve de tweeling en wat kleinere jongens. Ralph voelt zich verantwoordelijk voor het overlijden van Simon, maar Piggy probeert hem te troosten.

Jack is een tiran, hij waarschuwt zijn stam voor Ralph en Piggy, hij zegt dat ze gevaarlijk zijn en hij zet bewakers bij de poort. Hij valt opnieuw het kamp van Ralph binnen, wanneer de aanvallers weer weg zijn kan Piggy zijn bril nergens vinden.

's Ochtend overleggen Ralph en de andere drie jongens over de situatie. Piggy is nu bijna blind, maar daarnaast kunnen ze nu ook geen nieuw vuur maken. Ze gaan naar Jacks kamp en ze proberen met hem te onderhandelen. Deze ontmoeting mondt uit in een gevecht tussen Ralph en Jack. De tweeling wordt gevangengenomen door de jagers. Een van de jongens van Jack, een sadist genaamd Roger, gooit een steen over de klif, maar Piggy die het gevaar niet ziet aankomen wordt meegesleurd. De schelp valt kapot. Ralph kan ontsnappen, hij verstopt zich in de jungle en hij probeert te begrijpen hoe een groep van gewone jongens zo kan zijn geworden.

's Avonds glipt Ralph stiekem het kamp van Jack binnen. De tweeling vertelt Ralph dat de volgende dag een grote jacht is om hem te vinden.

Het bosje waar Ralph zich verstopte wordt aangestoken en Ralph moet rennen voor zijn leven. Het vuur verspreidt zich snel en hij vlucht naar het strand. Ralph zien een man in marine uniform staan. De man zegt dat ze op de rook zijn afgekomen en dat ze de kinderen willen redden. De achtervolgers en Jack zien de officier staan en stoppen met de jacht.

De marinier is geschokt wanneer hij er achter komt wat er zich op het eiland heeft afgespeeld. Ralph begint te huilen wanneer alles tot hem doordringt en al snel beginnen alle jongens om hem heen ook te huilen.

Titel

Heer der vliegen is de letterlijke vertaling van het woord Beëlzebub, een andere naam voor Satan. Beëlzebub is de god van de vliegen omdat toen hij werd aanbeden door heidenen, de priester bij zijn offers de toekomst voorspelde door naar een zwerm vliegen te kijken. In dit verhaal wordt de naam gegeven aan een varkenshoofd, die de jongens op een stok hebben gezet als vredesoffer voor het 'Beest' in de jungle. Het beest wordt omgeven door een zwerm vliegen, die daar vliegt omdat het zo warm is. De heer der vliegen praat tegen Simon en vertelt hem de waarheid over het beest. Hierdoor komt hij er achter dat het kwaad op het eiland van binnenuit komt.

Genre

Heer der vliegen is een dystopische roman. Het verhaal speelt zich af in een verzonnen toekomst, waar een atoomoorlog afspeelt. De jongens raken aangespoeld op een verlaten eiland. Ze raken alle vormen van beschaving kwijt en het wordt een groot machtsspel. Het boek gaat er over dat de ware natuur van mensen naar boven komt wanneer alle wetten en grenzen wegvallen.

Thema

Het thema in het boek is het kwaad. Golding laat zien wat er gebeurt als de mensheid loskomt van alle wetten, regels en beschaving. Hij laat het verschil tussen rede in het primitieve instinct zien, en laat zien dat het kwaad in het hart van ieder mens zit. In het boek verliest de goede stam met Ralph en Piggy van de slechte stam onder leiding van Jack. Jack is als leider erg strikt en bruut. Mensen volgen hem vooral om zijn sterke karakter. Hij is een jager en krijgt daarom het respect van de andere kinderen. Hij kan kinderen manipuleren door zijn kracht te gebruiken zodat ze slechte dingen gaan doen.

Tijd, plaats en setting

Het boek speelt zich af op een onbekend eiland in de Grote Oceaan. Er is een strand, een lagune, een jungle en een steen in de vorm van een kasteel. Er zijn geen volwassenen waardoor ze zijn toegewezen op hun binnenste natuur en natuurlijke middelen. Het speelt zich af tijdens een verzonnen Derde Wereldoorlog, na de Tweede Wereldoorlog. Er was een atoombom op Engeland afgevuurd waardoor de jongens werden geëvacueerd met een vliegtuig.

Gezichtspunt

Het verhaal is verteld door een alwetende verteller die vertelt wat er in de hoofden van de verschillende karakters om gaat. Maar hij blijft ook op een afstand en blijft redelijk objectief. Golding lijkt rede en gezond verstand te vragen van de lezers, twee eigenschappen die langzamerhand verdwijnen bij de jongens op het eiland.
© 2014 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deep Purple in RockDeep Purple in RockHet in 1970 uitgebrachte album Deep Purple in Rock is een van de monumenten in hardrock- en heavy metal-land. Een muzika…
The Hobbit: An Unexpected Journey – FilmThe Hobbit: An Unexpected Journey – FilmAn Unexpected Journey is het eerste deel van de filmtrilogie gebaseerd op J.R.R. Tolkiens boek 'De Hobbit'. Hiermee word…
Romeo en Julia samenvattingRomeo en Julia samenvattingMisschien is het wel het meest bekende liefdesverhaal: Romeo en Julia. Liefde tot de dood ons scheidt. Heb je het toneel…

Jane Austen’s roman Mansfield Park samengevatJane Austen’s roman Mansfield Park samengevatMansfield Park is een roman van de Engelse schrijfster Jane Austen. Het boek (met onder meer ISBN nummer: 0141439807) we…
The color purple (De kleur paars) - Alice WalkerThe color purple (De kleur paars) - Alice WalkerThe Colour Purple is een briefroman geschreven door Alice Walker. Ze won hiervoor een Pulitzer prijs voor beste fictie.…
Bronnen en referenties
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 16-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.