Boekverslag Het Schnitzelparadijs door Khalid Boudou

Boekverslag Het Schnitzelparadijs door Khalid Boudou Het boek Het Schnitzelparadijs is een prachtig boek geschreven door Khalid boudou en onlangs ook verfilmd. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting van het verhaal

Nordip Doenia, een Marokkaanse jongen, ookwel Sopkop genoemd, vertelt het verhaal. Nordip heeft twee jaar lang niets met zijn leven gedaan, hij heeft alleen maar ‘geslapen’. Dankzij zijn neef Krimo gaat hij werken bij een hotel/restaurant De Blauwe Gier zonder ervoor betaald te krijgen. hij maakt daar pannen schoon, vandaar zijn bijnaam ‘Sopkop’. Toen hij voor het eerst kwam werken hoorde hij dat hij ‘het spel’ niet mee hoefde te spelen, Nordip had geen idee waar ze het over hadden. In het hoekje waar Nordip schoonmaakt komt iedereen met hem praten en hoort hij van het mysterieuze spel, ondertussen denkt zijn vader dat hij administratie doet en vertelt hij dat trots aan iedereen die het horen wilt. Er komen veel personen voor in het boek omdat er veel mensen in de keuken werken, zoals Meerman, de baas of Bartels, die in de gaten houdt hoe het in de keuken gaat en inspringt als het fout gaat en Bokma die altijd ruzie heeft. Er zijn twee serveersters, Agnes en Sophie, op Agnes heeft Nordip een oogje. Ook krijgt Nordip te maken met Amimoem, Wilhelm en Ali, die ook in het restaurant werken. Zijn vader is erachter gekomen dat Nordip sopjongen is en is daar behoorlijk boos over en begint te preken, een halleluja preek zoals Nordip dat noemt. Nordip vind zelf dat hij het verdient om geslagen te worden, maar in plaats van dat preekt zijn vader altijd, daarom vraag hij aan zijn vader of hij hem niet gewoon een keer kan slaan. Op een dag komt de FIOD, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, binnenvallen om te controleren of er niet illegaal gewerkt wordt, dit is wel het geval en er worden mensen opgepakt. Nordip is de enige die voor niets werkt maar de mensen van de FIOD willen hem niet geloven. Ze begrijpen niet waarom hij het werk voor niets doen en lachen hem uit, hij wordt uiteindelijk niet meegenomen.

Er zijn veel mensen weg en de sfeer gaat achteruit het restaurant, de kwaliteit verslechterd omdat er te weinig koks zijn en veel klanten klagen. Het is niet leuk meer om er te werken en mensen doen ook hun best niet meer. Meerman, de eigenaar van De Blauwe Gier, was ook door de FIOD meegenomen. Wanneer hij weer terugkomt stelt hij voor dat Nordip het spel gaat spelen, dit doet hij omdat er meer koks moeten komen. Het spel blijkt dammen te zijn, een spel dat Nordip helemaal niet kent en helemaal nog nooit gespeeld heeft. Hij moest spelen tegen Wilhelm, die er behoorlijk goed in was geworden. Niemand verwacht dat Nordip gaat winnen maar hij wint toch. Hij neemt de plaats in van Krimo, zijn neef, en wordt chef-kok. Krimo zong vroeger goed maar dat heeft hij laten vallen toen ze naar Nederland gingen, toen de FIOD binnen kwam vallen heeft hij De Blauwe Gier verlaten en heeft hij het zingen weer opgepakt.

Nordip is nu chef-kok en Wilhelm komt naar hem toe om hem te feliciteren. Ook zegt hij dat Meerman liever heeft dat Nordip nu Sjoerd gaat heten omdat hij veel buitenlandse namen niet kan onthouden. Nordip weigert dit omdat zijn vader vroeger veel geld heeft betaald voor twee schapen die werden geslacht toen Nordip zijn naam kreeg. Dat is goed en Nordip is ook best trots op zichzelf, hij heeft zijn eigen spel gespeeld, en nog goed ook.

Nordip neemt afscheid, iedereen is er maar Amimoem en Bokma zijn verdwenen. Allebei zijn fietsbanden zijn lek gestoken. Wanneer Nordip naar huis gaat ziet hij Bokma en Amimoem,. Hij zwaait naar ze maar ze zwaaien niet terug. Ze stonden op het balkon naar twee flessen spiritus. Nordip loopt door en hoorde even later brandweersirenes, De Blauwe Gier staat in vuur en vlam en de brandweer is onderweg. Nordip loopt verder en gaat zitten in de sneeuw, hij begint te fluiten.

Verhaaltechniek

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich rond deze tijd af, dat merk je aan het taalgebruik wat er in het boek is gebruikt en hoe Nordip denkt. Het speelt zich het grootste deel af in Nederland in het hotel/restaurant De Blauwe Gier, maar af en toe ook bij Nordip thuis. In het verhaal komen ook vaak flashbacks voor maar het is niet duidelijk uit welke tijd die komen.

Personen

  • De hoofdpersoon is Nordip, hij is een 18-jarige jongen en wilt, nadat zijn jeugdliefde Tsjoepita hem heeft verlaten, zijn leven oppakken, daarom gaat hij werken bij het hotel/restaurant De Blauwe Gier. Zijn broertje noemt hem de Weerwolfman omdat hij 2 jaar niets heeft gedaan, alleen maar heeft geslapen. In De Blauwe Gier gaat hij werken als sopjongen krijgt daarom de bijnaam Sopkop.
  • Agnes is, samen met Sophie, de serveerster. Ze is de rijkeluisdochter van Meerman, de eigenaar. Ze komt Nordip elke dag koffie brengen.
  • Nordip’s vader, hij is erg trots op Nordip omdat hij denkt dat Nordip administratie doet. Hij schreeuwt het bijna van de daken en vertelt het tegen iedereen die het horen wilt. Hij weet niet dat Nordip eigenlijk sopjongen is.
  • Krimo, hij is de neef van Nordip en heeft ervoor gezorgd dat Nordip in de Blauwe Gier werkt. Hij schrijft veel gedichten omdat hij heimwee heeft naar zijn geboortedorp.
  • Amimoen, hij is de collega van Nordip, ze zien elkaar altijd tijdens het werk.

Thema

Het thema van het boek is volwassen worden. Nordip wilt iets met zijn leven gaan doen nadat hij 2 jaar niets heeft gedaan, hij gaat vrijwillig werken en wordt daardoor steeds iets meer volwassen, op het einde wordt hij chef-kok en heeft hij iets bereikt.

Motieven

Een motief in het boek is het woordje ‘O, boy’ dat erg vaak terugkomt in het verhaal. Nordip zegt dit woord vaak als er iets gebeurd, het is zijn stopwoordje. Een ander motief is de flashbacks naar Marokko, deze flashbacks komen in het hele boek voor. Hij verteld bijvoorbeeld over Tjoepita, zijn jeugdliefde die hem verlaten heeft.

Titelverklaring

De titel van het boek is ‘Het Schnitzelparadijs’, ik denk dat het boek zo heet omdat waar Nordip werkt veel schnitzels worden gemaakt. Op een dag moet Nordip meer dan 90 schnitzels maken, dit is voor hem een hoogtepunt want wanneer hij op een dag op het podium in een zaaltje moet staan (hij ging serveren) vroeg een man wat hij bereikt had en Nordip zei dat hij meer dan 90 schnitzels had gebakken. Het kan zijn paradijs zijn omdat hij eindelijk weer iets doet nadat hij 2 jaar niets heeft gedaan en hij daar meer volwassen wordt., hij wordt er uiteindelijk chef-kok.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Onverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsOnverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toetsDe score voor de Cito-toets is in belangrijke mate bepalend voor de keuze van een vervolgopleiding van een kind. Is de s…

Boekverslag Lange dagen door Pia de JongBoekverslag Lange dagen door Pia de JongHet boek Lange dagen is een prachtig boek geschreven door Pia de Jong. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit…
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Bronnen en referenties
  • Boek: Het schnitzelparadijs, Auteur: Khalid Boudou, Uitgave : Vassallucci, Amsterdam 2001, 10e druk, 299 bladzijden, (2001), Genre: Roman
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 03-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.