Boekverslag Het Diner door Herman Koch

Boekverslag Het Diner door Herman Koch Het boek Het Diner is een mooi boek geschreven door Herman Koch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting van het verhaal

De hoofdpersoon van dit verhaal is Paul Lohman, hij is vroeger leraar geschiedenis geweest, hij is de vader van Michel en de man van Claire. Hij gaat uit eten met Claire, zijn broer Serge en de vrouw van Serge, Babette. Serge is een bekend politicus, hij maakt kans om minister-president te worden. Serge en Babette hebben twee zonen, een is geadopteerd, hij heet Beau, en de andere zoon heet Rick.

Paul heeft voor het etentje al iets ontdekt bij zijn zoon, maar wat precies is niet duidelijk. Paul vind het restaurant vreselijk, het is een erg duur restaurant en je staat heel lang op de wachtlijst voordat je er kunt eten, en hij ergert zich aan de garant. Babette heeft een zonnebril op tijdens het diner, ze heeft gehuild. Wanneer Paul naar de wc gaat en weer terugkomt gaat Babette huilend weg, gevolgd door Claire die haar probeert te troosten. Serge zegt dat het door de hormonen komt. Paul gelooft daar niets van, maar dat zegt hij niet.

Paul gaat achter zijn vrouw aan, wanneer hij buiten is gaat het mobieltje af van zijn zoon, hij had het mobieltje meegenomen die middag. Zijn zoon belt hem en vraagt wat Paul met zijn mobieltje doet, Paul zegt dat hij het per ongeluk mee genomen heeft. Michel heeft het mobieltje nodig en hij komt het ophalen. In de tussentijd dat Michel naar zijn vader toekomt kijkt Paul in Michels mobieltje. Hij ziet een filmpje waarin zijn zoon en een zoon van Serge een zwerver mishandelen, ook ontdekt hij een voicemail, die hij later afluistert. In de voicemail zegt Claire dat Michel het vanavond moet doen, zij blijft namelijk tot over 12 uur weg en dan heeft Michel alle tijd. Waar dit over gaat is niet duidelijk.

Hij denkt terug aan de een aflevering van Opsporing Verzocht, waarin twee jongeren een zwerver mishandelen en vermoorden, hij herkende zijn zoon meteen, Claire deed net alsof ze haar zoon niet herkende. Paul is toen naar zijn zoon toegegaan, die de moord heeft toegegeven. Verder hebben ze het er niet meer over gehad.

Wanneer Michel aankomt bij het restaurant om zijn mobieltje op te halen zegt Michel dat hij gechanteerd werd door Beau. Michel gaat weer weg met zijn mobieltje en Paul gaat weer naar binnen. Binnen hebben Claire, Babette, Paul en Serge het over de moord, en wat ze kunnen doen. Serge trekt zich terug uit de verkiezingen, hij gaat daarom een persconferentie geven in een café. Babette en Claire proberen hem tegen te houden, maar Serge is vastbesloten.

In een flashback vertelt Paul dat hij vroeger geschiedenisleraar was, hij moest stoppen want hij moest met ziekteverlof van een psycholoog. Paul had namelijk moeite om zijn woede in te houden. Paul is bang dat Michel het ook heeft, het is namelijk een genetische afwijking.

Claire belt Michel op, ze speelt eigenlijk een toneelstukje want ze belt naar het antwoordapparaat, dit doet ze zodat Michel een alibi heeft. Michel doet namelijk samen met Rick, Beau iets aan, en dit weet Claire.

Serge en Babette gaan alvast naar het café waar de persconferentie gehouden wordt, en Babette vergeet haar mobieltje. Van Claire moet Paul Serge iets aan doen, zodat de persconferentie niet door gaat, dit wil Paul niet doen en daarom doet Claire het. Wanneer Paul aan de praat raakt met een garant let hij niet op Claire en gaat ze weg. Vervolgens hoort Paul sirenes, en hij weet dat het Claire is die Serge iets aan heeft gedaan. Wanneer hij gaat kijken ziet Paul Claire, ze wordt meegenomen door de politie, ze gebaart met haar hoofd dat Paul naar huis moet.

Wanneer hij thuis komt wist hij het bericht op het antwoordapparaat en gaat hij opzoek naar een papier waarop staat of Michel dezelfde genetische afwijking heeft als hij, hij vind het papier maar hij kijkt er niet naar, want hij wil niet weten of Michel iets mankeert.

Het verhaal speelt zich in een restaurant, maar de flashbacks spelen zich ook op andere plaatsen af, zoals in Frankrijk en in het Ziekenhuis. Het speelt zich af in deze tijd, dit merk je omdat ze het over George Bush en de oorlog in Irak hebben en ze betalen in Euro’s.

Verhaaltechniek

Maatschappelijke context waarin het werk geschreven is

Het boek is gebaseerd op de werkelijk gebeurde moord op een dakloze vrouw in Barcelona, Spanje. In december 2005 werd de zwerfster María del Rosario Endrinal Petit door drie jongens uit een fatsoenlijk milieu in het portaal van een bank mishandeld en daarna in brand gestoken.

Een opvallend stuk tekst is

Wat opvalt is dat Paul duidelijk maakt in het verhaal dat hij niet wil vertellen waar ze zich bevinden, hij wil de plaats niet noemen en hij vermijdt namen van ziekenhuizen en restaurants. Ook mankeert zijn vrouw iets, maar hij wil niet zeggen wat ze mankeert. Wat de functie hiervan is, is niet duidelijk, blijkbaar wil hij niet herkend worden.

Bladzijde 104, hoofdstuk 34: "Ik ga hier niet vertellen wat Claire mankeerde, dat is privé, vind ik. Het gaat niemand iets aan met wat voor ziekte je rondloopt, in elk geval is het haar zaak of ze daar iets over kwijt wil, niet de mijne."

Het boek

Opmaak

Het boek heeft een harde kaft en is dik, het bestaat uit hoofdstukken: Aperitief, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Nagerecht, Digestief, Fooi. De hoofdstukken ondersteunen de titel en waar het verhaal zich af speelt: in een restaurant.

Verhaalanalyse

Spanning

De schrijver heeft de spanning opgebouwd door op veel onderwerpen in te gaan. Wanneer er iets gezegd werd over een onderwerp, kwam daar gelijk een verhaal aan vast. Je werd daardoor steeds nieuwsgieriger naar wat er eigenlijk aan de hand was in het boek.

Tijd

Het verhaal is chronologisch verteld, het speelt zich af in een restaurant, maar er zitten wel veel flashbacks in. Bijvoorbeeld flashbacks over hun vakantie in Frankrijk, over de tijd dat Claire ziek was en over de tijd dat Michel klein was. De schrijver heeft hiervoor gekozen omdat het daardoor langer duurt voordat je eindelijk begrijpt waar het verhaal eigenlijk om gaat, het maakt het verhaal langdradig.

Karakters

  • Paul is een round character omdat je het verhaal door zijn ogen ziet, je ziet hoe hij dingen meemaakt (in flashbacks) en hoe hij daarmee om gaat (hoe hij omgaat met Michel nadat Michel de zwerver vermoord heeft).
  • Claire is ook een round character omdat je door Pauls ogen zien hoe zij is, ze is de vrouw van Paul en daardoor weet je veel over haar want Paul vertelt dingen over haar, zo is ze bijvoorbeeld erg slim.
  • Serge is een round character omdat je ook veel over hem weet, hij is de broer van Paul en hij is presidentskandidaat maar hij wil zo normaal mogelijk zijn. Hij wil eten in een normaal restaurant met normale mensen.
  • De flat characters zijn: Michel, Rick, Beau en Babette. Van Rick en Beau weet je weinig, alleen van Beau weet je dat hij geadopteerd is. Van Babette weet je ook weinig, je weet alleen dat ze de vrouw is van Serge. Michel is de zoon van Paul en Claire, maar je weet niet veel van hem.

Perspectief

Het perspectief waarin het verhaal verteld wordt is het ik-perspectief, je ziet alles door de ogen van Paul.

Titelverklaring

De titel is ‘Het diner’. De schrijver heeft hiervoor gekozen omdat het verhaal zich voor een groot deel afspeelt in een restaurant, waar ze eten.

Thema

Het thema van dit boek is de waarheid, moord en verantwoordelijkheid. Het gaat er namelijk om wat de ouders moeten doen, hun kinderen hebben iets gedaan. Zijn de ouders daar verantwoordelijk voor? Hoe ver moet je gaan om je kinderen te beschermen?

Motieven

Motieven zijn liefde: Hoever ga je voor je eigen kind? En moord en mishandeling: Dit komt meerdere keren terug in het boek, omdat de zwerver vermoord is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

Onderwerpen voor je profielwerkstukOnderwerpen voor je profielwerkstukAls je in de bovenbouw van havo of vwo zit, is het zover: je moet een profielwerkstuk (pws) maken. 'Over welk onderwerp…
Boekverslag Gebr door Ted van LieshoutBoekverslag Gebr door Ted van LieshoutHet boek Gebr is een prachtig boek geschreven door Ted van Lieshout. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit he…
Bronnen en referenties
  • Boek : Het Diner, Schrijver : Herman Koch, Uitgeverij : Anthos, Plaats en jaar : Amsterdam, 2009, Jaar eerste uitgave : 2009, Aantal bladzijden : 300, Genre : Psychologische roman
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Koch
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 25-09-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.