Boekverslag Lange dagen door Pia de Jong

Boekverslag Lange dagen door Pia de Jong Het boek Lange dagen is een prachtig boek geschreven door Pia de Jong. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat. Het is een boek dat aan te raden is, het leest fijn weg en het is echt een heel mooi boek.

Samenvatting van het verhaal

De hoofdpersoon is Eva, Eva is 14 jaar en ze kan het goed vinden met haar broer. Ze heeft één beste vriendin, Madeleine. Van Eva’s ouders mag Eva niet met Madeleine omgaan, omdat ze volgens hun niet netjes is (zo heeft Madeleine vaak haar haar los). Madeleine is een persoon die af en toe in het verhaal voorkomt, vooral in flashbacks die Eva verteld, Madeleine is heel anders dan Eva, veel uitbundiger en ze doet wat ze wilt. De vader van Eva is een belangrijk persoon in het boek, hij bepaald wat er gebeurd en hoe iets gebeurd in het gezin. Eva en haar vader hebben geen goede band met elkaar, dit komt voornamelijk omdat de vader van Eva voor de zoveelste keer iets raars in zijn hoofd heeft en dat per se moet gebeuren. De moeder van Eva is ook een persoon die af en toe voorkomt, ze is erg zorgzaam, probeert erg haar best voor haar man te doen en haar man te steunen met zijn ideeën. Eva heeft ook een broer, Steven. Hij tekent het liefst en is erg in zichzelf gekeerd, hij heeft soms rare gedachtes (grote zwarte vogels die hem willen aanvallen, terwijl dat niet gebeurd). Ook Steven heeft geen goede band met zijn vader, omdat zijn vader liever iemand heeft die survivalt in plaats van tekent. Axel, een oud-schoolgenoot van Steven die erg goed is in survivallen, speelt ook een rol in het verhaal. Ten slotte is er nog Balder, de hond die de vader van Eva op een dag mee heeft genomen, volgens Eva’s vader komt Balder op een dag nog goed van pas.

Het verhaal speelt zich in het begin af bij Eva’s huis, rond deze tijd. Dit merk je door het taalgebruik, de taal is van deze tijd, ook het vervoer is van deze tijd .

Eva's vader wil namelijk een survivaltocht maken in Lapland en alles moet tot in de puntjes worden voorbereid. In de speelkamer wordt alles voorbereid, onder andere de voedselvoorraad en de bijzondere regenpakken die de moeder van Eva met de hand maakt. Eva praat er met Madeleine over, die in de vakantie naar Zuid-Frankrijk gaat. Steven moet van zijn vader op survivalkamp, waar ze Axel tegenkomen, Steven komt ziek thuis, hij heeft een oorontsteking. In een van de laatste paar dagen voordat ze vertrekken meldt Eva’s vader dat Axel ook mee gaat. Eva heeft daar echt geen zin in, ze heeft een hekel aan Axel, maar er zit niets anders op, haar vader doet toch wat hij wil, en Axel gaat mee.

Het is een hele lange reis met de trein, de boot en met de voet en de rugzakken zijn erg zwaar, wanneer ze in lapland zijn lopen ze een heel eind, en Eva krijgt gelijk een blaar. Haar vader vind dat ze beter in moest lopen en moest oefenen toen ze nog thuis waren, Eva had dit namelijk niet gedaan. Ze komen bij een verlaten camping uit en Eva verkend de buurt, ze wordt lastig gevallen door een Duitser, hij heet Dennis. Het scheelde niet veel of ze werd aangerand, daar heeft Axel een stokje voor gestoken, hij sloeg Dennis in één klap op de grond. Samen besluiten ze dat ze er met niemand over zullen praten.

De vader van Eva heeft een heel oud kompas, daarmee willen ze Lapland doorreizen, er bestaan namelijk geen kaarten van het gebied waar ze zich in zullen bevinden. Er zijn erg veel muggen en Eva’s gezicht zit helemaal onder de muggenbulten, Eva komt een echtpaar tegen, de vrouw is arts en geeft haar een zalfje mee voor haar gezicht. Ze vraagt ook of Eva niet met hun mee wil gaan, Eva wil wel, maar van haar ouders mag het niet.

Na een aantal dagen lijkt het wel of ze verdwaald zijn, Axel controleert het kompas en hij zegt dat het kompas niet werkt. Ze hebben nog weinig voedsel over en de drinkvoorraad wordt ook minder. Eva’s vader en Axel gaan naar een berg toe, zodat ze kunnen zien waar er water is. Ze zijn ’s ochtends vroeg vertrokken en Steven is niet meegevraagd, Steven vindt dit niet leuk, het lijkt alsof zijn vader liever Axel als zoon heeft dan Steven. Eva wordt ziek, ze krijgt erg hoge koorts met waanbeelden. De volgende dag lopen ze verder, Eva moet meelopen, hoe ziek ze ook is.

Eva en Axel krijgen ruzie, Axel is namelijk bang dat hij Dennis heeft vermoord omdat hij hem te hard heeft geslagen, en hij wil niet opgepakt worden door de politie. Axel is ook nog eens verliefd op Eva, terwijl Eva hem niet mag.

Ze komen een soort zwerver tegen, die hen een plek geeft in zijn huis, ze krijgen wat te eten en ook wat te drinken. Toch vertrouwen Eva en haar moeder het niet helemaal, vooral niet wanneer de zwerver terugkomt met nog twee andere mannen. Uiteindelijk gaan de mannen weg. Axel gaat voor de deur liggen slapen, zodat er niemand binnen kan komen die iets met Eva en haar moeder kunnen doen. De volgende dag zegt Eva’s vader dat hij een militair heeft gezien en hem de weg heeft gewezen naar water, de anderen hebben de militair niet gezien, maar ze gaan toch de andere kant op en doen wat de vader van Eva wil. Uiteindelijk vinden ze de rivier, iedereen steekt over, behalve Axel, omdat hij bang is opgepakt te worden door de politie. Ze gaan verder en komen een man tegen die Heikki heet, ze eten veel bij hem en overnachten die nacht in zijn boomhut, Heikki is een aardige man, hij vind het wel jammer dat de familie alweer weggaat, want hij is altijd erg alleen.

Ze gaan weer terug naar huis, thuis wordt alles opgeruimd maar er worden nog dingen van de reis bewaard in de speelkamer, onder andere Axels tent. Ze weten nog steeds niet waar Axel gebleven is. Eva denkt aan school, want over een paar dagen begint school weer.

Het einde is aan de ene kant een gesloten einde en aan de andere kant een open einde. Aan de ene kant een gesloten einde omdat de reis die ze maakten is afgelopen en ze zijn weer veilig thuis, het leven gaat weer verder. Aan de andere kant een open einde omdat ze nog steeds niet weten waar Axel is en of Dennis wel of niet dood is.

Verhaaltechniek

Maatschappelijke context waarin het werk geschreven is

Het maatschappelijke context waarin het boek geschreven is is familiebanden, de boeken van Pia de Jong gaan daar allemaal over.

Een opvallend stuk tekst is

Een opvallende tekst is de tekst waarin de vader van Eva verteld over een vreemde man die hij heeft ontmoet, bladzijde 24 en 25, hoofdstuk 2:
‘Een boodschap?’ vroeg ik. “U hebt een boodschap voor mij?” “Ik heb op u gewacht,” zei hij. “Ik wist dat u vanavond zou komen.” Ik keek naar Balder, die aan zijn voeten was gaan liggen. God had me persoonlijk naar deze man geleid, dat kon niet anders. Hij had balder als zijn boodschapper gekozen. “U moet een reis maken,” zei de man. “Een reis naar het noorden. Daar zult u vinden wat u zoekt.” Dat zei hij, naar het noorden. Ik wilde nog vragen waarom en waar precies in het noorden, maar hij verdween, zonder nog iets te zeggen, in de nacht.

De functie van deze tekst is dat er wordt uitgelegd waarom de vader van Eva rare ideeën heeft, waarom hij per se naar Lapland wil. De vader van Eva ontmoet in Lapland ook nog een militair, die hem de goede weg wijst. Niemand anders heeft deze militair gezien, dus de vraag is maar of het waar is, of de vader van Eva het niet zelf heeft ‘verzonnen’.

Het boek

Opmaak

Het boek ziet er nieuw uit, de kaft is stevig en het ziet eruit als een leuk boek. Op de voorkant zie je een meisje met een dikke muts op en ze kijkt niet vrolijk. Het meisje is volgens mij Eva, die niet vrolijk is omdat ze geen zin heeft in de lange reis.

De hoofdstukken zijn ingedeeld in nummers, nummer 1 tot en met nummer 23. Een bladzijde ziet er normaal uit, geen alinea’s, af en toe een lege regel. De schrijfster heeft voor een lege regel gekozen omdat er dan op dat moment iets anders gebeurd. Dit ondersteund het thema niet.

Verhaalanalyse

Spanning

De spanning is opgebouwd door het lange verhaal. Het lijkt alsof de familie erg lang in Lapland is, en er nooit een einde aan komt. De tijd begint wel te dringen, ze moeten een plek vinden waar water is, anders overleven ze het niet. Wanneer dan ook nog het kompas het niet doet en Eva hoge koorts krijgt, loopt de spanning dan ook hoog op. Wat opvalt aan dit verhaal is dat het taalgebruik van nu is, meestal verwacht je dat niet van literatuur, daarom is het een erg fijn boek om te lezen.

Tijd

De tijd die gebruikt wordt in het verhaal is grotendeels chronologisch. Af en toe zijn er flashbacks, meestal vertelt Eva dit (ze vertelt bijvoorbeeld over haar vriendin Madeleine), Axel vertelt ook een keer een flashback, over hoe zijn ouders waren. De rest van het verhaal is chronologisch.

Karakters

  • De roundcharacter is Eva, ze is een roundcharacter omdat je in het boek veel over haar te weten komt, hoe ze over haar ouders denkt en wat ze van Axel vindt.
  • Een ander Roundcharacter is de vader van Eva, je hoort van hem waarom hij per se naar Lapland wil en je weet over hem dat hij een doorzetter is.
  • De flatcharacters zijn Axel, omdat je erg weinig over hem weet.
  • De broer van Eva is ook een flatcharacter omdat hij erg gesloten is en je ook weinig over hem te weten komt.
  • De moeder van Eva omdat zij een niet erg grote rol speelt in het verhaal.

Perspectief

Het perspectief dat gebruikt wordt in dit boek is het ik-perspectief, alles wordt verteld door de ogen van Eva.

Titelverklaring

De titel van het boek is ‘Lange dagen’, de schrijfster heeft voor deze titel gekozen omdat het verhaal zich voor een groot deel afspeelt in Lapland, een land waar de zon niet onder gaat in de zomer, daardoor blijft het dag.

Thema

Het thema van dit boek is moeizame familiebanden, Eva en haar broer kunnen het niet goed vinden met hun ouders, vooral hun vader niet, dit komt omdat hun vader weer eens een raar idee heeft, zo had hij ook al een fobie voor kleurstoffen in voedsel en werd hij opeens een milieufreak, het lijkt alsof hun vader in een midlifecrisis zit. Hun moeder zegt er niets van, ook al is ze het niet met haar man eens, ze steunt hem zo goed als ze kan. Eva is daar best boos over geworden, omdat ze het nooit eens voor haar kinderen opneemt.

Motieven

Een motief is de midlifecrisis van Eva’s vader, een ander motief is het kompas wat het niet doet, en nog een ander motief is dat Eva’s vader liever Axel heeft als zoon dan zijn eigen zoon zelf.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Verschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijsVerschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijsAls je niet de havo gaat doen, nadat je het vmbo hebt afgerond, moet je een vervolgopleiding kiezen. Jongeren die na hun…

Boekverslag Twee koffer vol van Carl FriedmanBoekverslag Twee koffer vol van Carl FriedmanHet boek Twee koffers vol is een mooi boek geschreven door Carl Friedman. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 z…
Boekverslag Gebr door Ted van LieshoutBoekverslag Gebr door Ted van LieshoutHet boek Gebr is een prachtig boek geschreven door Ted van Lieshout. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit he…
Bronnen en referenties
  • Boek: Lange dagen, Schrijver : Pia de Jong, Uitgeverij : Prometeus, Plaats en jaar : Amsterdam 2008, Jaar eerste uitgave : 2008, Aantal bladzijden : 254, Genre : Het is een roman
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 03-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.