Boekverslag De Schervenverzamelaar door Monika Feth

Boekverslag De Schervenverzamelaar door Monika Feth Het boek De Schervenverzamelaar is een prachtig boek geschreven door Monika Feth. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken wanneer je het onderwerp Dissociatieve Identiteitsstoornis gekozen hebt om er verder onderzoek over te doen, dit boek sluit perfect aan bij dat onderwerp.

Samenvatting van het verhaal

Het verhaal wordt door verschillende personen verteld, het aantal personen die in het boek voorkomen is negen. Het begin met Mina, op dat moment weet je nog niet wie Mina is, wat het heel spannend maakt. Het verhaal wordt verteld in de hij/zij-vorm en als er een stukje wordt geschreven over Jette, is dat geschreven in de ik-vorm. Het ene moment lees je over de gedachtes van Mina, de volgende over de gedachtes van Jette en van de andere hoofdpersonen. Dat het boek zo is opgedeeld is erg verwarrend, maar maakt het verhaal ook erg spannend. Als er net iets belangrijks is gebeurd stopt het stukje en moet je eerst het volgende stukje lezen dat over een ander persoon gaat.

Wanneer Jette Mina ontdekt in de achtertuin van haar moeder Imke, neemt ze haar mee naar haar huis. Mina zit helemaal onder het bloed en wil bijna niets zeggen. Wanneer ze thuis is kijkt Merle, haar huisgenootje, haar vreemd aan; wie heeft ze nou meegenomen? Jette en Merle zijn twee vriendinnen die samen op kamers wonen. Ze hebben al meerdere dingen meegemaakt, wat precies wordt er niet vertelt, daarvoor moet je de andere delen van de serie lezen. Jette werkt in een verzorgingstehuis voor demente mensen en Merle werkt in een dierenasiel.

Bert Melzig, de rechercheur, wordt ’s nachts wakker gemaakt. Hij moet een moord, de moord op Dietmar Kronmeyer, oplossen. Dietmar was Mina’s vader en hij was een leider van een soort sekte, “de ware aanbidders van god”. Hij mishandelde Mina en haar vriend Ben heel erg. Ben accepteerde Mina zoals ze was, hij had er geen idee van dat ze DIS had, wat later in het verhaal blijkt. Bert ondervraagt iedereen die iets met de moord te maken heeft, maar Mina kan hij nergens vinden.

Merle en Jette vinden Mina wel vreemd, Mina weet soms niet wie ze is en heeft erge stemmingswisselingen. Na ongeveer twee weken vraagt Mina aan Merle en Jette of ze haar naar Tilo Baumgart willen brengen, haar psycholoog. Toevallig is Tilo de vriend van Jette’s moeder. Wanneer Mina toestemming heeft gegeven aan Tilo om te vertellen wat ze heeft, wordt duidelijk dat Mina DIS heeft, dissociatieve identiteitsstoornis. Ook vertelt Mina dat ze denkt dat ze haar vader heeft vermoord, maar Tilo gelooft haar niet.

Bert komt te weten waar Mina verblijft en hij ondervraagt Mina ook. Op de dag dat Bert haar ondervraagt, komt Ben naar Mina toe. Hij vertelt haar dat hij verliefd op haar is, Mina wijst hem heel erg bot af omdat ze op dat moment een andere identiteit heeft, een identiteit die voor niets en niemand bang is. Ben is gekwetst en heel erg boos. Hij stormt weg en op dat moment komt Bert binnen. Bert krijgt te horen dat Mina DIS heeft, wat haar verdacht maakt. De ondervraging duurt niet lang, omdat Mina niet verder ondervraagd wilt worden. Bert spreekt af om haar op een ander moment nog een keer te ondervragen.

Het wordt Mina allemaal een beetje te veel. Jette heeft van Mevrouw Sternberg een sleutel gekregen van haar oude vakantiehuisje. Jette en Merle zijn van plan om samen met Mina daar naartoe te gaan, zodat Mina wat kan rusten. Tilo weet hier niets van af. De nacht waarin ze willen vertrekken komt Ben opeens het huis binnenstormen. Hij wil samen met Mina op de straat gaan leven, hij wil Mina meenemen en de Jette en Merle vermoorden. Jette zegt dat je onmogelijk op de straat kan gaan leven, en zij een vakantiehuisje heeft. Ben neemt Jette, Merle en Mina mee naar het vakantiehuisje. In het vakantiehuisje aangekomen is er niets te eten. Zelf hadden ze wel wat eten meegenomen, maar dat is niet genoeg. Wanneer Jette naar de plaatselijke supermarkt moet lopen, vraagt ze daar of ze even mag bellen. Ze belt de politie en loopt weer terug naar het vakantiehuisje. Uiteindelijk komt de politie eraan, Ben vertelt dat hij de vader van Mina heeft vermoord, omdat hij Mina en hem heeft mishandelt.

Verhaaltechniek

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Duitsland, dit merk je door de steden die genoemd worden, rond deze tijd, dit merk je aan het taalgebruik.

Personen

De hoofdpersoon is Mina. Mina is een 19 jarig meisje die DIS heeft. Ze heeft meerdere persoonlijkheden. Dit zijn persoonlijkheden die bekend zijn:
  • Cleo, de vechtster. Ze is voor niets en niemand bang en zit op de oude Chinese vechtsport Tai Chi en haar lichaam is door en door getraind.
  • Clarissa, zij is vijf jaar oud, ze lispelt een beetje en is erg bang. Ze kan goed tekenen en schildert prachtige beelden.
  • Marius, de onverschrokkene. Hij is een vijftien jarige jongen en wil niemand in zijn buurt hebben. Hij heeft twee kanten, aan de ene kant is bij lomp en bitter, en aan de andere kant is hij kwetsbaar en teder. Hij is altijd eerlijk en je kan hem niets wijsmaken.
  • Soraya, de bewaakster. Zij heeft als taak om iedereen te beschermen, over hun slaap te waken en ze te kalmeren als ze een benauwde droom hebben.
  • Carlos, de portier. Hij bepaalt wie er naar buiten mag, om zoveel mogelijk overlappingen te vermijden. (Overlappingen is de afwisseling van persoonlijkheden, als dit te vaak gebeurd, komen de persoonlijkheden onder stress te staan.)
  • De Schervenverzamelaar, een erg belangrijke persoonlijkheid. Hij weet onvoorstelbaar veel en heeft een fotografisch geheugen. Hij herinnert zich alles wat hij ooit heeft gezien. Hij verzamelt de “scherven” van Mina’s ervaringen en beslist hoeveel ze daarvan mag zien.

Thema

Het thema is dissociatieve identiteitsstoornis.

Motieven

Een motief voor dissociatieve identiteitsstoornis is dat Mina dingen vergeet, zo weet ze op een gegeven moment niet meer waar ze is, en dat ze erge stemmingswisselingen heeft. Het ene moment is ze Cleo, het volgende moment is ze Marius. Als ze veranderd van identiteit merk je dat ook, ze krijgt een andere stem of gaat opeens rechtop zitten.

Titelverklaring

De titel is “De Schervenverzamelaar”, de schrijfster heeft deze titel gekozen omdat de Schervenverzamelaar een identiteit is van Mina. Hij beslist hoeveel Mina mag weten. Wanneer Mina zich in het verhaal iets herinnert, is ze daar heel erg blij mee. Mina herinnerde het zich omdat de Schervenverzamelaar vond dat Mina de herinnering aankon.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

Boekverslag Het Diner door Herman KochBoekverslag Het Diner door Herman KochHet boek Het Diner is een mooi boek geschreven door Herman Koch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je…
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Bronnen en referenties
  • Boek: De schervenverzamelaar, Auteur : Monika Feth, Uitgave : Clavis, Duitsland 2007, 1e druk, 336 bladzijden. ( Het jaar van de eerste uitgave is 2007). Genre: Thriller
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 03-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.