Hoe maak je een profielwerkstuk?

Hoe maak je een profielwerkstuk? Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een presentatie over geven. Maar hoe pak je dit nou eigenlijk aan? Hoe zorg je ervoor dat je je profielwerkstuk goed maakt en hoe je goed presenteert?

Samen of alleen

Vaak moet je je profielwerkstuk samen maken, maar het komt ook voor dat je het alleen kan maken wanneer je bijvoorbeeld niemand hebt om je profielwerkstuk samen mee te maken of je blijft in je eentje over omdat de rest van je klasgenoten al iemand hebben om samen mee te doen. Vaak is het handig om je profielwerkstuk níét samen met een vriend/vriendin te maken omdat je vaak ruzie krijgt. Je moet je taken goed verdelen, doe je dit niet dan maakt de ene persoon veel meer dan de andere persoon, terwijl je allebei 80 uur per persoon aan je profielwerkstuk moet werken (dit kan per school verschillen).

Het onderwerp

Denk van te voren goed na over het onderwerp van je profielwerkstuk. Het onderwerp moet gaan over één of twee vakken van de hoofdvakken die je gekozen hebt met je profiel. Wanneer je het profiel Economie en Maatschappij, of Cultuur en Maatschappij hebt gekozen kan je géén onderwerp kiezen wat bijvoorbeeld met biologie of natuurkunde te maken heeft, dit zullen je begeleiders ook niet goed vinden en dan moet je weer een ander onderwerp kiezen. Dus wees slim, bespaar tijd en kies je onderwerp goed en zorgvuldig. Lees hier handige tips voor het maken van je PWS.

Begeleiders

In de tijd dat je je profielwerkstuk moet maken krijg je een begeleiders aangewezen, in sommige scholen kan je je begeleider zelf kiezen en met een beetje geluk hebben andere leerlingen deze leraar/lerares nog niet gekozen. Wanneer je vastloopt of problemen hebt tijdens je profielwerkstuk kan je altijd naar je begeleider toe, ook helpt je begeleider je met het opstellen van een plan zodat je weet wanneer je iets af moet hebben en waar je aan toe bent.

Presenteren

Wanneer je je profielwerkstuk helemaal af hebt moet je je profielwerkstuk gaan presenteren voor een heleboel mensen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, let erop dat je powerpoint (als je die gebruikt) goed is. Je powerpoint moet niet te druk zijn en het belangrijkste is dat het duidelijk moet zijn. Je zult een lager cijfer hebben als je powerpoint er slordig uit ziet, neem er dan ook de tijd voor.

Het is vaak eng om voor zoveel mensen te presenteren. Zorg er dan ook voor dat je je tekst goed uit je hoofd kent, ga bijvoorbeeld samen met je klasgenoot waar je samen je profielwerkstuk mee gemaakt hebt oefenen. Wanneer je samen gaat oefenen weet je precies wanneer jij moet beginnen met praten wanneer je klasgenoot klaar is en voorkom je een hele boel verwarring.
Veel succes met je profielwerkstuk!

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Profielwerkstuk: een onderwerp kiezenAls leerling van 6vwo of 5havo is het verplicht om een profielwerkstuk te maken. Het maken van dit werkstuk begint met h…
Stappenplan profielwerkstukLeerlingen die in de laatste klas van de middelbare school zitten, maken een profielwerkstuk. Maar wat is het profielwer…
Profielwerkstuk als onderdeel van het eindexamen havo en vwoHet profielwerkstuk (pws) is een verplicht onderdeel van het eindexamen. Havo- en VWO-leerlingen van de middelbare schoo…

Boekverslag Au pair door Willem Frederik HermansBoekverslag Au pair door Willem Frederik HermansHet boek Au Pair is een prachtig boek geschreven door Willen Frederik Hermans. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VW…
Fileproblemen in NederlandDe issue files wordt een steeds groter onderwerp in Nederland. Steeds meer autobanen worden er aangelegd om het probleem…
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 21-10-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.