Profielwerkstuk: een onderwerp kiezen

Als leerling van 6vwo of 5havo is het verplicht om een profielwerkstuk te maken. Het maken van dit werkstuk begint met het kiezen van een geschikt onderwerp. Een geschikt onderwerp is namelijk de eerste stap van dit project. In dit artikel wordt er verder op het kiezen van een geschikt onderwerp ingegaan.

Bij welk vak?

Als je een profielwerkstuk maakt is het belangrijk dat je weet bij welk vak je je profielwerkstuk gaat maken. Hierbij moet je rekening houden met je profiel. Als je Economie in je vakkenpakket hebt en geen Natuurkunde, is het niet mogelijk om je profielwerkstuk bij Natuurkunde te maken. In de 3de klas heb je een profiel gekozen wat je interesseerde, daarom is het slim om je profielwerkstuk bij één van je profielvakken onder te brengen. Als je dus Natuur & Techniek als profiel hebt, is het slim om je profielwerkstuk te maken bij één van de exacte vakken zoals Natuurkunde, Scheikunde en Biologie. Ook moet je rekening houden met je toekomstige studie, als je Natuurkunde wilt gaan studeren, is het slim om daar je profielwerkstuk bij te doen en niet bij bijvoorbeeld Duits.

Bij het kiezen van een vak waar je je profielwerkstuk bij gaat maken moet je dus met een aantal dingen rekening houden:
  • Heb je het vak in je vakkenpakket?
  • Heb je interesse in het vak, omdat het bijvoorbeeld toegevoegde waarde heeft voor je studie later?
  • Kies je het vak omdat het vak je interesseert, of omdat je dan een leuke begeleider hebt?
  • Willen veel andere leerlingen ook een profielwerkstuk bij dat vak gaan houden, waardoor je rekening moet houden met een tweede optie bij een ander vak?

Alleen of samen?

Als je een vak gekozen hebt, is het slim om te bedenken of je het alleen of samen gaat doen. Als je het met iemand samen doet, zul je er rekening mee moeten houden dat jullie verschillende interesses hebben, waardoor een onderwerp vinden moeilijk is. Als je het alleen doet, mis je de ideeën over onderwerpen van een partner, maar heb je wel iets wat je interesseert.

Een onderwerp kiezen.

Als je dit allemaal weet is het tijd om na te gaan denken over een onderwerp. Hierbij is het slim om te denken aan je toekomstige studie, want dat is hoogstwaarschijnlijk iets wat je interesseert. Of door te kijken naar de actualiteit en jouw interesses. Het is slim om een lijstje te maken met verschillende onderwerpen en dan met je toekomstige begeleider en/of partner ernaar te kijken om zo een onderwerp uit te kiezen wat geschikt is voor je profielwerkstuk.

Tips om onderwerpen te verzinnen:
  • Wat voor studie ga je volgen en welke onderwerpen behandelen ze daarin? Zo kun je bijvoorbeeld bij je profielwerkstuk al iets onderzoeken wat later terugkomt in je studie of betrekking heeft op het onderwerp van je studie.
  • Wat heb je in de lessen behandeld over het vak waarbij je je profielwerkstuk wilt houden? Door te bladeren in het boek weet je welke onderwerpen horen bij jouw vak en kun je kiezen op welk onderwerp je dieper in wilt gaan.
  • Volg het nieuws, door te kijken naar actuele gebeurtenissen kun je ineens achter een interessant onderwerp komen! Zo kun je bijvoorbeeld door een nieuwsuitzending over aardbevingen besluiten daar bij Aardrijkskunde dieper op in te gaan.
  • Kijk ook naar andere programma's en lees tijdschriften en kranten. Vooral in wetenschappelijke rubrieken kun je op interessante ideeën komen waar je zelf nog niet aan had gedacht.
  • Kijk naar je hobby's. Het maken van een profielwerkstuk kost veel tijd, dan is het leuk als je met je hobby bezig bent. Vaak kun je hobby's samen met je begeleider linken aan onderwerpen voor je profielwerkstuk.
  • Als je echt geen onderwerp kunt verzinnen, kan het handig zijn om je toekomstige begeleider om hulp te vragen. Hij is je leraar en kent je al een beetje. Hij weet dus wat over jou en kan interessante onderdelen uit zijn vakgebied aan jou voorstellen.

En dan? Als je een lijstje hebt met onderwerpen kun je gaan kijken wat je partner en/of begeleider ervan vinden. Het voordeel van het maken van een lijstje onderwerpen is dat er meerdere onderwerpen instaan die je interessant vindt, zodat het niet erg is als je eerste keus wordt afgewezen. Het is daarom ook slim om voordat je een begeleider toegewezen krijgt, alvast met een mogelijke begeleider te gaan praten over je onderwerpen. Zo weet je begeleider dat jij bij zijn vak komt en kan hij daar rekening mee houden en kun jij meer te weten komen over je onderwerp en hoe het geschikt kan worden voor een profielwerkstuk.

Als je onderwerp wordt afgekeurd.

Het kan voorkomen dat je begeleider het onderwerp niet goedkeurt, dan is het slim om met meerdere onderwerpen te komen. Ook kan het zijn dat je je profielwerkstuk niet kan maken bij de begeleider en het vak van je keuze. Dan zul je na moeten denken over een tweede plan en vaak ook een nieuw onderwerp. Je kan dan proberen met je nieuwe toekomstige begeleider te kijken naar je verzonnen onderwerpen en daar wat nieuws uit verzinnen wat past bij dat vak. Opnieuw een onderwerp verzinnen kost namelijk veel tijd, daarom kun je beter proberen je oude onderwerpen aan te passen dan helemaal iets nieuws te verzinnen.

Als je eenmaal een geschikt onderwerp hebt en je begeleider het goedgekeurd heeft kun je beginnen aan het maken van je profielwerkstuk! Het maken van een profielwerkstuk kost veel tijd, dus zorg ervoor dat je echt een onderwerp hebt wat je interesseert en wat goedgekeurd is, het is namelijk niet leuk om erachter te komen dat je je onderwerp moet veranderen omdat het niet goed genoeg is, of je op het eind een lager cijfer krijgt omdat je niet genoeg onderzoek kon doen in dat onderwerp.
© 2012 - 2025 Palmboom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Profielwerkstuk als onderdeel van het eindexamen havo en vwoHet profielwerkstuk (pws) is een verplicht onderdeel van het eindexamen. Havo- en VWO-leerlingen van de middelbare schoo…
Stappenplan profielwerkstukLeerlingen die in de laatste klas van de middelbare school zitten, maken een profielwerkstuk. Maar wat is het profielwer…
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…

Profielwerkstuk: Tips om een goede begeleider te krijgenAls leerling van 6vwo of 5havo is het verplicht om een profielwerkstuk te maken. Het maken van dit werkstuk begint met h…
ManagementsamenvattingBij het opstellen van een werkstuk of adviesrapport, hoort ook het schrijven van een managementsamenvatting. Zo'n samenv…
Palmboom (4 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.