Profielwerkstuk: Tips om een goede begeleider te krijgen
Als leerling van 6vwo of 5havo is het verplicht om een profielwerkstuk te maken. Het maken van dit werkstuk begint met het kiezen van een geschikt onderwerp. Maar als je een onderwerp hebt, is het helemaal perfect als je begeleider de leraar van je keuze is. Dit wordt besproken in twee gedeeltes, waar een goede begeleider aan voldoet en hoe je bij een begeleider ingedeeld wordt. Het kiezen van een goede begeleider maakt het maken van een profielwerkstuk alleen maar makkelijker!
Hoe is het geregeld?
Er zijn verschillende manieren om aan een begeleider te komen, dat ligt voornamelijk aan hoe de school het geregeld heeft.
- De school geeft je een begeleider die ook van een ander vak kan zijn.
- De school geeft je een begeleider uit alle docenten die dat vak geven aan de bovenbouw.
- Je kunt je favoriete begeleider zelf vinden, het kan voorkomen dat je een andere begeleider krijgt dan je eerste keus.
- Je kiest zelf je begeleider.
1. Als de school het regelt
Als de school het regelt heb je minder invloed op de keus voor je begeleider dan als je zelf mag kiezen. Je kunt wel altijd proberen eerst een gesprek aan te gaan met je begeleider die je het liefste zal hebben, als de begeleiders namelijk zelf kunnen kiezen welke leerlingen ze begeleiden kan het altijd in je voordeel werken als je begeleider weet welk onderwerp je hebt gekozen. Een andere tip om een docent te krijgen uit jouw vakgebied, het is namelijk altijd beter om een natuurkundedocent te hebben dan een economiedocent als je je profielwerkstuk bij natuurkunde wilt maken. Daardoor is het aan te raden een onderwerp te kiezen waarbij je echt een begeleider nodig hebt die er wat vanaf weet. In je onderwerp moet je daarom ook proberen duidelijk te laten zien bij welk vak het hoort. Als je als onderwerp Geluid kiest en je wilt een natuurkundedocent, dan is het slimmer om je onderwerp te veranderen naar trillingen. Geluid kan namelijk ook slaan op muziek, iets wat je bij meerdere vakken kunt onderzoeken, trillingen is wel iets wat bij natuurkunde hoort.
2. Als je bij een vak wordt ingedeeld
Als de school het regelt dat je bij een vak wordt ingedeeld, heb je het voordeel dat je in ieder geval al bij het vak van je keuze zit en de begeleider wat van het onderwerp af weet. Op grotere scholen zijn er vaak meerdere leraren per vak voor de bovenbouw, daar is dan meer kans dat je bij een andere begeleider dan je favoriet komt. Om dit te voorkomen kun je rekening houden met een aantal dingen. Het is om te beginnen verstandig om te kijken welke docenten je begeleider kunnen worden. Vaak is dat jouw docent en een aantal anderen. Als je bij jouw docent wilt, is het een voordeel, vaak is het zo dat de docenten de leerlingen toegewezen krijgen die ze zelf lesgeven. Wil je echter bij een andere leraar? Ga dan een gesprekje aan met je toekomstige begeleider waarin je jouw onderwerp duidelijk maakt en aangeeft dat je graag die docent als begeleider wilt. Als de docenten zelf kunnen kiezen, heb je daardoor de kans dat ze jou kiezen.
3. Je eerste keus aangeven
Als je gelukt hebt, is er een kans dat je kan aangeven welke leraar je begeleider wordt. Vaak moet dit wel een leraar zijn die lesgeeft in het vak van je profielwerkstuk. Het ligt aan de school hoe je bij je eerste keus terecht komt, vaak zal het gaan via sollicitatiebrieven. Door een goede sollicitatiebrief te maken maak je meer kans, al heb je minder kans als er veel leerlingen bij dezelfde begeleider willen. Dan is het slim om te kijken wat anderen doen en juist bij een andere docent te solliciteren voor een plaats voor je profielwerkstuk. Hierdoor vergroot je de kans dat je bij de leraar van je eerste keus uitkomt. Als je niet bij je favoriete begeleider geplaatst wordt, is er of een tweede ronde of wordt er een leraar uit dat vakgebied toegewezen als begeleider. Houdt er rekening mee dat als er een tweede ronde is om bij een begeleider te komen, er veel minder begeleiders nog iemand kunnen begeleiden.
4. 100% zeker bij jouw favoriete begeleider
Als je geluk hebt, kan het zo zijn dat iedereen een begeleider kiest en je altijd de begeleider krijgt die je wilt. Als je school deze techniek toepast, dan kun je er van uit gaan dat de docent die je kiest je begeleider wordt. Het is daarom slim om echt goed te kijken of de begeleider die je kiest wel de perfecte begeleider is, want je hebt deze begeleider zelf gekozen, waardoor wisselen moeilijker gaat.
Maar wat is dan de perfecte begeleider?
Als je een begeleider kiest en je kan zelf kiezen, dan is het slim om een begeleider te kiezen waar je wat aan hebt. Je hebt namelijk niks aan een aardige leraar die bij iedere deadline zegt dat het goed is en op het eind veel kritiek heeft, terwijl daarvoor altijd alles goed was. Ook een leraar die totaal geen moeite steekt in het profielwerkstuk is niet slim om te kiezen, je wilt namelijk wel een goed cijfer ervoor halen en daarvoor heb je soms de hulp nodig van je begeleider.
Daarom een aantal punten waar je op moet letter bij het kiezen van een begeleider.
- Je favoriete leraar. Het is altijd lastig om iemand die je aardig vindt te beoordelen op zijn kwaliteiten. Je favoriete leraar kan namelijk wel heel aardig zijn, maar dat betekent nog niet dat hij een goede begeleider is.
- De instelling van de begeleider. Je begeleider moet ook enthousiast zijn over het onderwerp en je profielwerkstuk, anders zal hij er toch minder aandacht aan besteden wat in jouw nadeel werkt. Kies dus een leraar die enthousiast is over jouw onderwerp/vak.
- Kijk of je goed dingen kan regelen met je docent. Je moet namelijk veel regelen als het gaat om experimenten doen en enquêtes houden. Het is handig als je leraar met je meedenkt en je helpt met het regelen ervan door bijvoorbeeld de apparatuur voor het experiment op te zoeken.
- Kijk of de leraar veel op school te vinden is. Je zult namelijk ook soms een gesprek moeten hebben met je begeleider over de vorderingen in je profielwerkstuk of voor uitleg. Dan is het handig als je leraar veel op school te vinden is en je hem niet alleen in de verplichte uurtjes ziet.
- Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Zorg er dus voor dat je begeleider duidelijk is over het onderwerp, het is namelijk niet fijn als je eerst een heel profielwerkstuk gemaakt hebt en het uiteindelijk niet goed genoeg is, terwijl je docent heel de tijd zei dat het wel goed was.
- Zorg ervoor dat je weet of je veel zelfstandig zal moeten doen of juist veel hulp krijgt bij je begeleider, dan kom je niet voor verassingen te staan als je liever juist hulp krijgt terwijl je alles zelf moet doen. Je kunt gewoon bij je toekomstige begeleider gewoon vragen of hoe zelfstandig hij de leerlingen laat werken aan het profielwerkstuk.
- Tot slot: vraag om informatie bij leerlingen die een jaar hoger zitten, die weten precies bij welke begeleider je het beste kunt zitten!
Als je eenmaal een geschikt
onderwerp hebt en je een goede begeleider toegewezen gekregen hebt, kun je beginnen aan het maken van je profielwerkstuk!