Boekverslag Au pair door Willem Frederik Hermans

Boekverslag Au pair door Willem Frederik Hermans Het boek Au Pair is een prachtig boek geschreven door Willen Frederik Hermans. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting van het verhaal

Het verhaal wordt verteld door de ogen van iemand die zelf meespeelt in het verhaal, maar diegene komt zelf niet in het verhaal voor. Paulina is een meisje van 1.92m uit Vlissingen en na haar examen Gymnasium wil zij Frans en kunstgeschiedenis gaan leren in Frankrijk. Haar ouders proberen haar te overtuigen om in Nederland te laten studeren, omdat haar nicht ook Frans in Nederland studeert, maar dat wil Paulina niet. Ze gaat als au pair werken in Parijs en komt terecht bij het advocatenechtpaar Pauchard en hun verwende 13-jarige zoon Hughes. Ze woont daar in een vies en klein zolderkamertje waarvan ze de deur niet op slot kan doen. Als ze op een middag op Hughes moet passen wordt ze ontslagen omdat mevrouw Pauchard denkt dat ze het hoofd van hun zoontje op hol brengt.

Paulina gaat naar het bureau voor au pairs en krijgt een adres van een oude generaal Emile de Lune. De generaal is steenrijk en ze krijgt allemaal cadeaus waar ze niets voor hoeft te doen. Paulina werd ontvangen door een butler, kreeg nieuwe reiskoffers en een voorschot van 2500 frank. Ze ontmoet de oudste zoon van de generaal Armand, en samen met zijn vrouw Jacqueline drinken ze wat. Ze praten veel over hun zoon Edouard die, net als Paulina, heel erg lang is. Omdat Jacqueline veel over een bruidsschat en Edouard praat begint Paulina te denken dat ze willen dat Paulina met Edouard trouwt.

Paulina is eigenlijk geen au pair, ze hoeft alleen maar naar de verhalen over de schilder Constantin Guys te luisteren waar de generaal geobsedeerd door is. De generaal heeft bijna alle tekeningen van hem en kan uren lang over hem praten. Paulina heeft nog nooit van Guys gehoord en zoekt informatie over hem op in oude dikke encyclopedieën, ze komt erachter dat Guys in Vlissingen is geboren.

Later leert Paulina de jongste zoon van de generaal kennen, Michel. Michel speelt al heel erg lang piano en doet niets anders dan dat. Hij vind de stukken van de componist Alkan erg goed, hij oefent erg veel en laat Paulina stukken horen. Paulina wordt nog steeds erg verwend, ze krijgt allerlei kleding, schoenen, geld. De vrouw van de generaal vind dat Paulina eigenlijk make-up moet gaan gebruiken en geeft hare allerlei make-up, geurtjes en crèmes. Paulina vind het maar vreemd, ze hoeft er immers niets voor te doen, alleen maar de generaal gezelschap houden. Omdat het appartement van Armand en Jacqueline af is geven ze een feest. Op dat feest ontmoet Paulina hun zoon Edouard. Edouard is erg rijk en weet veel van de financiën af. Van Edouard hoort ze waarom ze als au pair aangenomen is bij de generaal en waar de generaal erg mee zit.

Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg de generaal een koffer met geld van zijn joodse buurman. Na de tweede wereldoorlog is er nooit meer iets van die buurman vernomen en de nabestaanden van hem weten niets van de geldkoffer. De enige erfgenaam is man die in Duitsland woont en vroeger een SS-er was, ze vermoeden dat ook hij niets van het geld weet. Het geld is erg veel geworden, omdat er mee belegd werd. De generaal voelt zich schuldig en wil wat met het geld doen, maar hij wil het niet aan de erfgenaam geven. Hij wil het geld over de grens smokkelen en dan aan een joodse organisatie Beth-abara geven. Samen met Edouard praat Paulina erover en Paulina stelt zelf voor om de koffer de grens over te smokkelen.

De generaal weet van niets, hij heeft er wel met Paulina over gepraat maar hij moest naar het ziekenhuis omdat hij erg ziek werd. Paulina moet alleen met de trein naar Basel om daar het geld af te geven, ze komt een raar mannetje tegen die zegt dat ze naar Luxemburg moet. Ze komt aan in Luxemburg en geeft het geld af aan Duitssprekende mensen. Ze gaat naar haar hotel en daar komt ze Michel tegen, hij stelt voor om naar Londen te gaan en daar overnachten ze in een hotel. Paulina belt Edouard op om te zeggen dat het geld goed is aangekomen, Paulina zegt zelfs dat ze hem een beetje leuk vindt, maar Edouard reageert heel bot. Paulina krijgt ruzie met hem omdat hij zo bot doet en Edouard smijt de hoorn op de telefoon.

Michel vertelt haar daar dat het geld niet goed is aangekomen en nu in de handen is van de erfgenaam, dit komt mede door Edouard. Paulina denkt dat ze gefaald heeft en wordt erg boos. Michel krijgt in het hotel een telefoontje dat het erg slecht gaat met zijn vader en vertrekt de volgende dag naar huis. Paulina blijft nog in Londen, na een paar dagen besluit ze een eigen woonruimte in Frankrijk te zoeken van het geld dat ze had gekregen en studeert verder.

Verhaaltechniek

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich op het begin af in Nederlands, Vlissingen. Als Paulina Frans en kunstgeschiedenis gaat studeren speelt het verhaal zich af in Frankrijk, Parijs. Wanneer Paulina de geldkoffer weg moet brengen speelt het zich af in Luxemburg en in Engeland, Londen. Het speelt zich af rond het jaar 2000.

Personen

  • De hoofdspersoon is Paulina, een 19-jarig meisje uit Vlissingen. Ze is 1.92m lang, wat ze zelf wel eens vervelend vind omdat er bijna geen mannen zijn die langer zijn dan haar, en flaporen. Paulina is erg slim, ze spreek vloeiend Frans. Na haar gymnasium examen wil Frans en kunstgeschiedenis gaan leren in Frankrijk.
  • Emile de Lune is vroeger tijdens de tweede wereldoorlog generaal geweest. Hij is een oude en lange man, zijn zonen zijn ook lang. Hij is geobsedeerd door Guys, een schilder die uit Vlissingen komt.
  • Armand is de zoon van Emile de Lune en is ook erg lang. Hij maakt gedichten, maar hij is er niet beroemd mee geworden. Hij drinkt erg veel en hij en zijn vrouw Jacqueline vinden dat je altijd eerlijk moet zijn.
  • Michel is de andere zoon van Emile de Lune, is ook erg lang en doet niets anders dan piano spelen. Hij probeert al jaren een stuk perfect te spelen.
  • Edouard is de zoon van Armand en Jacqueline. Hij ziet zijn familie erg weinig en weet veel van financiën af. Door hem is het bedrag wat in de koffer zat enorm gestegen.

Motieven

Een motief is dat Paulina allerlei cadeaus krijgt; kleding, schoenen, make-up, crèmes en nog veel meer terwijl ze er niets voor hoeft te doen. Ze wordt daar als au pair aangenomen, maar heeft alle tijd om te studeren en hoeft geen huishoudelijke klusjes te doen, en dat is wel erg vreemd als je een au pair bent.

Een ander motief is dat Edouard begon te praten over de koffer met geld en de generaal er ook over begon te praten, terwijl de generaal niet wist dat Paulina de koffer met geld al de grens over zou brengen.

Thema

Het thema van dit boek is vertrouwen. Wanneer Paulina aankomt in Parijs wordt ze bedolven door cadeaus, ze is meteen welkom in het huis. Ze hoeft niets te doen en heeft alle tijd voor haar studie. Dan komt het koffertje, ze is zo dankbaar voor alle cadeaus dat Paulina blij is iets terug te kunnen doen voor de generaal en stelt bijna direct voor de koffer de grens over te smokkelen. Dan wordt duidelijk dat meerdere meisjes dit hebben gedaan, en dat het hun niet gelukt is. De familie heeft dus toneelgespeeld, haar cadeaus gegeven om ervoor te zorgen dat Paulina de koffer de grens over smokkelde. Nadat de koffer is afgeleverd belt Paulina Edouard op. Edouard reageert heel erg bot, waarschijnlijk omdat hij haar niet meer nodig heeft, terwijl Paulina hem stiekem leuk vond en hem vertrouwde.

Titelverklaring

Het boek heet “Au pair” omdat Paulina na haar examen Gymnasium als au pair naar frankrijk wil om daar Frans en kunstgeschiedenis te gaan studeren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

Boekverslag Lange dagen door Pia de JongBoekverslag Lange dagen door Pia de JongHet boek Lange dagen is een prachtig boek geschreven door Pia de Jong. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit…
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Bronnen en referenties
  • Boek: Au pair, Auteur: Willem Frederik Hermans, Uitgave: Uitgeverij Wolters-Noordhoff, Amsterdam, 2002, negende druk, 453 bladzijden. (eerste druk 1989), Genre: Roman
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 03-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.