Onverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toets

Onverwacht slechte Cito-score? Overdoen? De NIO-toets De score voor de Cito-toets is in belangrijke mate bepalend voor de keuze van een vervolgopleiding van een kind. Is de score hoog dan kan het een vwo-advies worden. Bij een lage score gaat het advies al snel richting vmbo. Maar wat nu wanneer je weet dat je kind het niveau van de havo prima aan moet kunnen maar de score van de Cito-toets wijst op een vmbo-advies? Wanneer je door de basisschool van je kind onvoldoende gesteund wordt in je keuze voor een hogere vervolgopleiding dan kun je een NIO toets overwegen, een vorm van het overdoen van de Cito-toets, maar dan op een andere manier.

NIO-toets


Hoe belangrijk is de Cito-score?

De Cito-score bepaalt samen met het advies van de basisschool naar welk type brugklas een leerling doorstroomt. De score ligt altijd tussen de 500 en de 550. Vaak kan door een goede leerkracht voor de toets tot op ongeveer vijf punten de uitslag worden voorspelt. Wijkt de score erg af van de verwachting dan kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Stress, faalangst, een black-out, ziekte of een vervelende gebeurtenis kort voor de testafname kunnen redenen zijn voor slecht presteren. Daarnaast kan het ook gewoon zo zijn dat een leerling zijn dag niet had. Een slechte score van dan nare consequenties hebben.

Welke score hoort bij welk advies?

Wanneer je deze meetlat gebruikt voor het bepalen van de meest passende vervolgopleiding, dan is het overzicht al volgt:

Cito-scoreBrugklastype
501-520Basisberoepsgerichte leerweg
519-525Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg
524-528Kaderberoepsgerichte leerweg
529-533Gemengde / theoretische leerweg
532-536Gemengde / theoretische leerweg en havo
535-541Gemengde / theoretische leerweg en havo / vwo
537-540Havo
540-545Havo / vwo
545-550Vwo (atheneum / gymnasium / tweetalig vwo)

Wat als de score niet overeenkomt met de verwachting?

Gelukkig hoeft een slechte Cito-score niet bepalend te zijn voor de brugklas waar een kind uiteindelijk naartoe gaat. Het advies van de basisschool speelt hier namelijk een belangrijke rol bij. Zoals te zien in bovenstaande tabel met scores zijn er ook nogal wat overlappingen. Scoort een kind 536 punten, dan kan dit zowel mavo/havo worden als havo/vwo worden. Ook bij een score van 520 kan de keuze tussen bbl of bbl/kbl lastig worden. Het advies van een school geeft dan meestal de doorslag.

Maar het kan ook voorkomen dat van een kind een score tussen de 535 en 540 wordt verwacht maar er uiteindelijk een score van 531 uitkomt. Dit kan betekenen dat een leerling niet naar de school van zijn keuze kan omdat hij naar een vmbo-school moet in plaats van een school met een tl/havo brugklas. Wanneer een basisschool bijvoorbeeld vanwege de houding en het gedrag van een leerling niet bereid is het advies naar boven aan te passen, dan komen ouders soms voor een voldongen feit te staan. Omdat je toch het beste wilt voor je kind moet je dan wellicht een andere weg bewandelen om zijn of haar kwaliteiten op een andere manier te bewijzen. Dit kan door middel van een NIO-toets. Je kunt een Cito-toets namelijk niet overdoen of herkansen, zelfs niet wanneer de reden van het mindere presteren is achterhaald.

Wat is een NIO-toets?

De Niotoets (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) is een intelligentietest die speciaal is ontwikkeld voor het bepalen van het beste onderwijsniveau. Laat de uitslag van deze test zien dat een kind wel degelijk een hoger niveau aan kan, dan kan dit een middelbare school doen besluiten een leerling ondanks een te lage score bij de Cito-test toch toe te laten.

De NIO-toets wordt afgenomen door een psycholoog, orthopedagoog of een andere gekwalificeerde testassistent. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd. De afname duurt ongeveer twee uur en bestaat uit de onderdelen taal, rekenen en ruimtelijk inzicht. Hiervoor hoeft een kind niet te oefenen. Het is een assessment van iemands vaardigheden, geen overhoring van ingestudeerde stof.
© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (opvolger van de Cito-toets) is een toets die door de meeste basisscholen gekozen wordt als eindto…
De Cito-toets oefenenDe Cito-toets oefenenDe Cito-toets in groep 8 bepaalt voor een groot deel naar welk niveau de kinderen zullen gaan op het voortgezet onderwij…
Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)Uitslag Cito toets 2019 (de centrale eindtoets 2019)De uitslag van de Cito eindtoets 2019 (de centrale eindtoets 2019) is bekend. De gemiddelde uitslag van de Cito eindtoet…
De normering van CitoDe normering van CitoMet ingang van het schooljaar 2014/2015 is de normering van het Cito aangepast. Sindsdien werken alle basisscholen die g…

Blaaskatheterisatie bij een man (+protocol)Hoe wordt een verblijfskatheter ingebracht bij een man? In dit artikel wordt beschreven wat de aandachtspunten hierbij z…
Mindmapping als hulp bij je studieMindmapping als hulp bij je studieVolg je een studie, dan gaat hier veel tijd in zitten. Om je tijd goed te kunnen indelen, kun je gebruik maken van mindm…
Bronnen en referenties
  • http://www.cito-toets.com
  • http://www.niotoetsen.nl/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-03-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.