Certificate of Proficiency in English (CPE)

Certificate of Proficiency in English (CPE) Het Certificate of Proficiency in English (CPE) toont aan dat je Engels op zeer hoog niveau beheerst, vergelijkbaar met een goed opgeleide moedertaalspreker. Wat is nu precies een hoog niveau? Wat moet je doen tijdens het examen? Hoeveel kost het? Waar kun je het certificaat gebruiken? En hoe kun je het halen?

Wat is CPE?

Het Certificate of Proficiency in English is een certificaat voor vergevorderde leerders van het Engels. Het test voor niveau C2 op het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor talen. Op dat niveau is de spreker tot het volgende in staat:

Spreken en luisterenLezenSchrijven
Kan adviseren of praten over complexe of gevoelige zaken en begrijpt daarbij spreektaaluitdrukkingen en gaat vol vertrouwen om met vijandige vragen.Kan documenten, correspondentie en verslagen begrijpen, met inbegrip van de fijnere nuances van complexe teksten.Kan brieven schrijven over elk onderwerp en volledige verslagen maken van vergaderingen of seminars en zich daarbij goed en nauwkeurig uitdrukken.

Kortom, op dat niveau kan de tweedetaalleerder functioneren als een moedertaalspreker.

Kenmerken van het examen

Het examen bestaat uit vijf onderdelen: lezen, schrijven, gebruik van het Engels, luisteren en spreken. De eerste vier zijn schriftelijke onderdelen en worden op één dag in die volgorde afgenomen. Het spreekgedeelte is op een andere dag en Cambridge geeft altijd een ruim tijdsbestek waarin dit kan worden afgenomen. Dit heeft uiteraard te maken met de beschikbaarheid van de afnemers welke moedertaalsprekers zijn en getraind in de afname. Centra kunnen niet altijd met de deelnemers rekening houden in de planning hiervan, dus ga ervan uit dat je twee dagen (en misschien dus redelijk ver uit elkaar liggende dagen) naar de afnameplaats moet reizen.

Elk schriftelijk deel vindt los van de andere plaats, d.w.z. je krijgt niet direct alle vragen te zien. Er is een duidelijk starttijd voor elk onderdeel. Je mag in het vragenboekje schrijven wat handig kan zijn bij twijfelgevallen. Je moet een H of HB potlood gebruiken en je mag bij geen enkel onderdeel tipp-ex gebruiken. Vaak word je gevraagd om in blokletters te schrijven zodat de computer het examen kan nakijken.

CPE wordt twee keer per jaar afgenomen bij voldoende deelname: in juni en december. Extra mogelijkheden in andere maanden kunnen worden toegevoegd als de vraag groot is. Als je speciale hulp nodig hebt bij de test, bijvoorbeeld vanwege een handicap, dan kun je deze aanvragen. Ook bij onverwachte omstandigheden binnen 10 dagen voor de test kan hiermee rekening worden gehouden, mits er een verzoek is ingediend.

In Nederland wordt CPE afgenomen in Amsterdam, Alkmaar, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Utrecht en Vlissingen en in België in Brussel. Let op dat niet alle centra met alle data meedoen, bijvoorbeeld Den Haag had geen maartsessie voor CPE in 2010. Je hoeft CPE niet te doen in eigen land, dus grensbewoners kunnen ook naar Duitsland, bijvoorbeeld Aachen, Bremen, Bremerhafen, Duisburg, Düsseldorf, Keulen en Münster. Dit kan het overwegen waard zijn, omdat prijzen ook per land verschillen. CPE kost 221 in Nederland, 212 in België en 173-185 in Duitsland.

Kenmerken van het certificaat

Het mooiste aan het CPE certificaat is dat het een leven lang geldig is. Andere examens, zoals IELTS, zijn maar twee jaar geldig. Voor CPE geldt dat als je eenmaal hebt aangetoond dat je niveau hebt behaald, dan kun je dat de rest van je leven aantonen.
Voorbeeld Candidate ProfileVoorbeeld Candidate Profile
Iedere deelnemer krijgt een certificaat als 60% of hoger is gescoord. Afhankelijk van de hoogte van je score krijg je ook een letter: C (60-74%), B (75-79%) of A (80-100%). Deze letter wordt op het certificaat genoemd, inclusief het bereik ervan, maar je daadwerkelijke score wordt alleen aan jou zelf bekend gemaakt. Je kunt circa zes weken na het examen het resultaat op internet bekijken, maar je krijgt dit overzicht ook toegestuurd. Het certificaat ontvang je binnen drie maanden.

Op het overzicht staan je naam en de plaats waar het examen is afgenomen. Je totaalscore wordt gegeven, maar staat niet onderverdeeld in exact hoeveel punten je voor elk deel gescoord hebt. In plaats daarvan zie je in een tabel (Candidate Profile) hoe jij gepresteerd hebt ten opzichte van alle andere kandidaten die op datzelfde moment het examen deden. Hoewel dit dus geen score is, kan het wel aantonen waar je zwakkere en sterkere punten liggen.

Het CPE certificaat gebruiken

De Cambridge certificaten worden wereldwijd erkend als graadmeter van iemands Engels. Waar wordt dit certificaat geaccepteerd?

Nederland

OnderwijsBedrijf
International Institute for Geo-Information
Science and Earth Observation
Allen & Overy LLP
Maastricht UniversityCare Nederland
Radboud Universiteit NijmegenIBM
Roosevelt AcademyUndutchables Recruitment Agency
Rotterdam School of Management,
Erasmus University
Van Oord
Saxion Hogescholen
Technische Universiteit Delft
Universiteit Leiden
Universiteit Utrecht
Universiteit van Amsterdam
Universiteit van Tilburg
University College Utrecht
Vrije Universiteit Amsterdam
Wageningen Universiteit

België

OnderwijsBedrijfPublieke Dienst
College of EuropeAWTC EuropeEuropean Personnel and Selection Office (EPSO)
Solvay Brussels School of Economics and
Management - Université Libre de Bruxelles
Vesalius College - Vrije Universiteit Libre
de Bruxelles

Elders

LandOrganisatie
ArgentiniëIBM
AustraliëUniversity of Sydney
AustraliëCharles Darwin University
CanadaUniversity of Toronto
CanadaUniversity of British Columbia (UBC)
DuitslandBosch
DuitslandDeutsche Bank
DuitslandMaersk Line
DuitslandTechnische Universität Berlin
DuitslandSaxony Regional Ministry
FrankrijkBarclays Bank PLC
FrankrijkMinistry of Foreign Affairs
Nieuw-ZeelandVictoria University of Wellington
PolenAdidas
PolenHewlett-Packard
PolenPhilips
SpanjeCanon
SpanjeCoca Cola
SpanjeKPMG
SpanjeRover
SpanjeScwarzkopf
TaiwanMotorola
TurkijeCarrefour
Verenigd KoninkrijkCredit Suisse
Verenigd KoninkrijkGlaxoSmithKline (GSK)
Verenigd KoninkrijkNestlé
Verenigd KoninkrijkPeugeot
Verenigd KoninkrijkSony
Verenigd KoninkrijkUniversity of Oxford
Verenigd KoninkrijkUniversity of Cambridge
Verenigde StatenState University of New York
Verenigde StatenUniversity of California
Verenigde StatenUniversity of Miami
ZwedenSaab
ZwedenVolvo

Noot: Dit zijn slechts enkele voorbeelden van enkele landen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambridge examenCambridge examenEr zijn verschillende diploma's te behalen om je kennis van de Engelse taal aan te tonen bij opleidingen of bedrijven. H…
FCE examen cambridgeHet FCE examen is een engelstalig examen. FCE betekent First Certificate in English. Het is voor mensen die door middel…
Certificate in Advanced English (CAE): Informatie en tipsCertificate in Advanced English (CAE): Informatie en tipsEen handig overzicht voor studenten die een Certificate in Advanced English (CAE) of Cambridge Examen willen behalen. He…
Je Engels testen: welke Cambridge ESOL toets is geschikt?Je Engels testen: welke Cambridge ESOL toets is geschikt?Als je een internationale Master wilt doen, als je naar een Engelssprekend land wilt verhuizen of als je simpelweg bewij…

Examentips Frans, scheikunde en wiskunde B voor havo en vwoHet is bijna zover. Je examens komen eraan. Hoe ga je dit nu aanpakken? Hier zijn alvast een paar tips.
Eindexamen geschiedenis: samenvatting Vietnam HAVO en VWOEindexamen geschiedenis: samenvatting Vietnam HAVO en VWOIn 2012 is (net als in 2010 en 2011) één van de thema's van het eindexamen geschiedenis "DEKOLONISATIE EN KOUDE OORLOG I…
Bronnen en referenties
  • http://taalunieversum.org/onderwijs/gemeenschappelijk_europees_referentiekader/bijlage_d/
  • Docentenhandboek CPE (met testvragen)
  • http://www.cambridgeesol.org/exams/general-english/cpe.html
  • www.britishcouncil.nl
  • http://www.cambridgeesol.org/recognition/search.php
Reacties

Sandy, 12-11-2015
Misschien stomme vraag maar WAAR kan ik deze opleiding volgen, of eigenlijk hoe en wat zijn de totale kosten? Reactie infoteur, 13-11-2015
Beste Sandy,

CPE is geen opleiding maar een toets. Er zijn vele aanbieders die voorbereidingscursussen aanbieden voor allerlei prijzen. De toets is onafhankelijk en vindt alleen op bepaalde plekken plaats.

Jantrrao

W. Millaard, 25-02-2013
Een website gewijd aan taalonderwijs, en dan lees ik:

'De Cambridge certificaten worden wereldwijd erkent als graadmeter van iemands Engels.'

Tenenkrommend noem ik zoiets. Reactie infoteur, 26-02-2013
Sorry, foutje. Kan iedereen overkomen, toch? Bedankt voor het opmerken.

Jantrao

Nicole Anthonissen, 22-04-2012
Mijn engels is redelijk. Ik heb na mijn havo een jaar aan een internationale HBO opleiding gestudeerd en beheers de taal behoorlijk. Op het moment weet ik niet wat mijn niveau is van de taal. Dit is echter lastig, omdat ik graag over een jaar in Australie of Amerika wil woon- werken. Ik met maatschappelijk werkster en wil graag de engelse taal optimaal beheersen. Weet u waar ik mezelf kan scholen om de CPE te behalen? Ik woon in Amsterdam en heb ongeveer een jaar om te werken aan mijn engels. Reactie infoteur, 22-04-2012
Beste Nicole,

Er zijn vast een aantal talencentra in Amsterdam die cursussen aanbieden. Kijk eens in de Gouden Gids onder talencentrum. Goedkoop is het meestal niet, maar ze kunnen daar wel je niveau inschatten.

Wat ik echter eerst zou doen, is uitzoeken of je wel een certificaat nodig hebt en zo ja, welke dan. Australië erkent de Cambridge testen, maar misschien is CAE wel genoeg. Wat je voor Amerika nodig zou hebben, zou ik niet weten maar daar kun je vast achter komen.

Succes,
Jantrao

Tom van den Belt, 31-03-2012
Ik ben slechtziend en lees met een hulpmiddel (beeldschermlezer) en schrijf met vergrotingssoftware op de computer. Kunt u mij aangeven op welke wijze ik examen CPC zou kunnen doen? Heeft u ervaring met visueel gehandicapte kandidaten? Reactie infoteur, 01-04-2012
Beste Tom,

Je kunt het beste contact opnemen met het examencentrum waar je het examen zou willen doen. Ze hebben zeker speciale voorzieningen voor mensen met een beperking, maar hoe dat precies ingevuld wordt, hangt af van de persoonlijke situatie.

Succes,
Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.