Sneller lezen door motivatie en concentratie

Sneller lezen door motivatie en concentratie Snellezen door het toepassen van technieken kan de leessnelheid behoorlijk verhogen, maar kost ook veel tijd en energie. Door specifiek aandacht te besteden aan motivatie en concentratie tijdens het lezen kan het leestempo op heel eenvoudige wijze verhoogd worden. Door afleiding van buitenaf buiten te sluiten en de concentratie zo lang mogelijk vast te houden kun je je leessnelheid verhogen van 200 woorden per minuut naar 400 woorden. Belangstelling voor de tekst die je leest kan daarbij enorm helpen. Volwassenen lezen net zo snel als kinderen
De gemiddelde volwassene leest met een snelheid van 200 tot 250 woorden per minuut. Sommige mensen lezen wat langzamer; andere wat sneller. Opvallend is dat dit ook de gemiddelde leessnelheid is van een kind van 12. Van een kind in groep 8 of in de brugklas mag je aannemen dat deze redelijk goed kan lezen, maar de opleiding van zo'n kind is nog lang niet voltooid. Wanneer er uiteindelijk een hbo- of universitaire opleiding wordt gedaan, is het kind amper op de helft van zijn schoolloopbaan op 12-jarige leeftijd. Toch is de leessnelheid van een volwassene vaak niet of nauwelijks hoger.

Enkele beroemde snellezers: lezen met meer dan 1000 woorden per minuut

De 200 tot 250 woorden per minuut vormen echter maar een klein deel van onze potentiële leessnelheid. Verschillende personen in de geschiedenis waren beroemde snellezers. De Amerikaanse presidenten Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy bijvoorbeeld wisten hun snelheid op te voeren tot boven de 1000 woorden per minuut. Ook John Stuart Mill was een zeer bedreven snellezer. Van hem wordt beweerd dat hij hele pagina's met één blik wist te absorberen. Tegenwoordig worden er wedstrijden snellezen gehouden. Recordhouder (2009) is Sean Adam met 3850 woorden per minuut.

Dubbele leessnelheid

Dit zijn natuurlijk ongelooflijke snelheden. Het kost behoorlijk wat inspanning om je de technieken eigen te maken die nodig zijn om met 1000 woorden per minuut te lezen (hoewel dit voor de meeste mensen wel tot de mogelijkheden behoort). Veel minder moeite kost het om de leessnelheid te verdubbelen van 200 naar 400 woorden per minuut. Dat betekent dezelfde hoeveelheid lezen in de helft van de tijd. Of, in dezelfde tijd twee keer zoveel lezen.

Sneller lezen door motivatie

De meeste studenten lezen een stuk sneller dan het gemiddelde kind van 12, maar ook dan de gemiddelde volwassene. Uit onderzoek blijkt echter dat zij qua techniek meestal weinig anders doen. Studenten lezen vaak met zo'n 400 woorden per minuut, doordat ze gemotiveerder zijn. Zij moeten voor hun studie vaak behoorlijk veel lezen; als ze dat niet doen is de kans klein dat ze hun examens halen. Onder deze druk voeren zij hun leessnelheid op van 200 woorden per minuut naar 400 woorden per minuut. Wanneer dezelfde student afgestudeerd is voor het werk vervolgens niet meer zoveel hoeft te lezen, verdwijnt de motivatie om snel te lezen, en daarmee zakt ook de snelheid vaak snel in.

Wanneer je dit weet is het dus belangrijk om gemotiveerd te starten met lezen. Zet jezelf licht onder druk, vraag jezelf af waarom je de tekst die je voor je hebt wilt lezen, en snel jezelf een kleine beloning in het vooruitzicht bij het volbrengen van omvangrijke leestaken.

Sneller lezen door concentratie

Concentratie heeft voor een groot deel te maken met de motivatie. Wanneer je gemotiveerd bent om een leestaak snel en goed uit te voeren, zal je je extra concentreren. Maar bij concentratie komt meer kijken:

Timing van het lezen

De ene persoon kan zich 's ochtends beter concentreren; de andere beter in de avond. Vooral wanneer je moeilijke teksten moet lezen of als er veel afhangt van het onthouden en/of begrijpen van een tekst, kan het heel zinvol zijn om na te gaan wanneer jij je het best kunt concentreren. Ook voor de leessnelheid kan dit van groot belang zijn.

Interrupties

Net zo belangrijk als de innerlijke mogelijkheden die je hebt om je te concentreren, zijn de uiterlijke mogelijkheden. Die heb je niet altijd helemaal in de hand, maar je hebt er voor een groot deel wel invloed op. Zo kun je veelal zelf bepalen waar je gaat zitten lezen: op de ene plek is er nu eenmaal meer afleiding dan op de andere. Een telefoon kun je tijdelijk uitzetten; collega's of huisgenoten kun je vragen om je even niet te storen. Interrupties tijdens het lezen brengen de leessnelheid verder omlaag dan je zelf misschien beseft. Als je namelijk weer begint te lezen moet je weer opzoeken waar je was, en het kost vaak ook tijd om weer 'in het verhaal' te komen; ook dat zal je snelheid verder vertragen.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan een grote rol spelen in het afgeleid worden. Als je moe bent dwalen je gedachten eenvoudig af, en laat je je ook eerder afleiden door externe invloeden. Als je weet dat je veel moet lezen, zorg dan voor een goede nachtrust. Geef je ogen rust door vóór het lezen, en eventueel ook tussendoor, te focussen op verafgelegen objecten.

Sneller lezen door meer belangstelling

Wanneer je meer belangstelling hebt voor het onderwerp waar je over leest zul je sneller gaan lezen. Je bent minder snel afgeleid, leest langer door en voert de snelheid op omdat je wilt weten wat er nog meer geschreven staat. Belangstelling hangt voor een groot deel af van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Maar belangstelling kun je voor een deel ook opwekken door jezelf voor het lezen een aantal vragen te stellen.
  • Wat verwacht je van de tekst?
  • Wat weet je al van het onderwerp?
  • Wat zou je er nog meer van willen weten?
  • Wie kan je blij maken met de informatie die je denkt te gaan vinden?

Als het echt niet lukt met positieve belangstelling, kun je het ook proberen met negatieve belangstelling. Lees zo kritisch mogelijk en probeer zo goed mogelijk voor jezelf te verwoorden (en relatie met de tekst) waarom het onderwerp zo stom is, of waarom je het totaal oneens bent met de schrijver. Ook dit houdt je aandacht bij de tekst en kan je leessnelheid aanzienlijk verhogen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneller lezen en leren met snellezenDoor middel van lezen kun je informatie opnemen. Op deze manier kun je nieuwe dingen leren. Langzaam lezen zou het begri…
Snellezen en sneller lezenSnellezen en sneller lezenSnellezen is een manier om zeer snel teksten en stof op een efficiënte wijze door te nemen, zonder het risico dat de tek…
Snellezen: oude leesgewoonte aflerenSnellezen: oude leesgewoonte aflerenAls je veel te maken krijgt met het lezen van teksten, bijvoorbeeld op je werk of voor je opleiding, is het handig als j…
De techniek van het snellezenOverkomt het jou ook weleens? Je moet voor je studie nog een dikke pil doorspitten en je hebt nog maar één dag de tijd.…

Hoe schrijf je een goed reflectieverslag?Hoe schrijf je een goed reflectieverslag?Het is een vaak terugkerend item binnen opleidingen: het schrijven van een reflectieverslag. Er zit een aanzienlijk vers…
Hoe kan ik de spelling van mijn kind extra oefenen?Hoe kan ik de spelling van mijn kind extra oefenen?Naast rekenen en taal is spelling een belangrijk onderdeel binnen de schoolvaardigheden van je kind. Spelling werd vroeg…
Bronnen en referenties
  • Tony Buzan (1971). The speed reading book.
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-11-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.