Beter Onthouden wat je Leest: 10 Tips

Beter Onthouden wat je Leest: 10 Tips Een tekst lezen is niet hetzelfde als een tekst onthouden. Ons geheugen slaat niet automatisch alles op wat we lezen, maar we kunnen wel beïnvloeden wat we onthouden. Met onderstaande tips laat je je geheugen effectiever werken tijdens het lezen. Veel daarvan is erop gericht teksten beter te begrijpen, zodat er ook meer blijft hangen in je geheugen. Andere tips verhogen de focus tijdens het lezen zodat je nieuwe informatie makkelijker koppelt aan bestaande kennis. Veel zaken die je leest zou je graag willen onthouden. Dat geldt niet alleen als je aan het studeren bent, maar ook voor dingen die je in boeken, in de krant of op internet leest. Door onderstaande tips toe te passen kun je al deze zaken beter onthouden. Sommige tips kosten wat moeite en oefening. Andere tips zijn vrijwel direct toe te passen.

1. Sneller lezen

Wanneer je sneller leest zie je makkelijker verbanden tussen verschillende stukken tekst, en kun je makkelijker begrijpen en daardoor beter onthouden. Je hoeft niet bang te zijn dat je bepaalde stukken mist: wat echt belangrijk is hangt niet af van één enkele passage. En uiteindelijk kun je toch niet alles onthouden. Hoewel het misschien lijkt alsof je minder onthoudt door sneller te lezen, is het tegendeel waar.

2. Onthouden door visualiseren en mindmappen

Mensen zijn over het algemeen behoorlijk visueel ingesteld. Dit kun je gebruiken wanneer je een tekst wilt onthouden. Probeer de kern van de tekst om te zetten in een plaatje. Dat kun je bijvoorbeeld doen door mindmappen. Wanneer je de informatie uit de tekst terug wilt halen, hoef je dat niet in de vorm van woorden te doen, maar roep je het plaatje op dat je er zelf van gemaakt hebt. Je maakt gebruikt van visualisatie om beter te onthouden.

3. Vertel over wat je wilt onthouden

Wanneer je iets gebruikt kun je het beter onthouden. Wanneer je ergens over gelezen hebt dat je wilt onthouden, is het daarom heel verstandig om de kern van het stuk samen te vatten voor iemand anders. Wanneer je hierdoor ook nog eens in gesprek raakt over het onderwerp raakt de stof nog beter verankerd in je geheugen.

4. Lees door over hetzelfde onderwerp

Dingen onthoud je doordat je ze kunt koppelen aan zaken die al in je geheugen zitten. Wanneer je veel leest over eenzelfde onderwerp vergroot je langzaam de kennis die je over dat onderwerp hebt. Er ontstaan steeds meer koppelingen tussen de nieuwe en bestaande informatie. Dit werkt veel beter dan wanneer je telkens met een nieuw onderwerp begint.

5. Twee keer lezen

Wanneer je vroeger op school woordje of plaatsen moest leren deed je dit waarschijnlijk door te stampen: herhalen, herhalen, herhalen. Dat kun je met teksten ook doen. Wanneer een tekst belangrijk genoeg is kun je ervoor kiezen om deze twee keer te lezen. Wanneer je een tekst twee keer op dubbele snelheid leest, onthoud je er meer van dan wanneer je dezelfde tekst één keer op normale snelheid leest.

6. Onthouden door aantekeningen

Het maken van aantekeningen kan helpen om een tekst beter te onthouden, maar je moet ervoor zorgen dat het je leestempo niet te veel naar beneden brengt. Aantekeningen maak je het best na afloop van het lezen van de tekst. Dan weet je ook beter wat echt belangrijke informatie is en wat je werkelijk wilt onthouden.

7. Geen afleiding

Als je meer van een tekst wilt onthouden, is het belangrijk dat je je goed concentreert. Het is daarvoor van belang dat er zo min mogelijk afleiding is. Dat betekent zo min mogelijk geluiden, zo min mogelijk mensen en een opgeruimde omgeving.

8. Beter onthouden door aan één stuk door te lezen

Wanneer je een tekst wilt onthouden is het belangrijk om de tekst goed te begrijpen. Je tekstbegrip kun je verhogen door de tekst aan één stuk te lezen, dus zonder onderbrekingen. Als de tekst daarvoor te lang is, zorg er dan voor dat je onderbrekingen op logische plekken laat plaatsvinden.

9. Onthouden door vragen stellen

Het kan enorm helpen wanneer je van tevoren duidelijk voor ogen hebt wat je wilt onthouden. Als je enigszins weet waar een tekst over gaat, stel dan een aantal vragen op wat je zou willen weten. Tijdens het lezen ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen. Hierdoor ben je veel bewuster met de tekst bezig.

10. Maak gebruik van de structuur van de tekst

Als de tekst een goede opbouw heeft zou de structuur je moeten helpen om de tekst beter te onthouden. Ga bij elk kopje na wat de essentie is onder dat kopje en hoe dit samenhangt met de totale tekst.

Lees verder

© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelgericht studeren: toetsen van de leerstofDoelgericht studeren: toetsen van de leerstofDoelgericht studeren met als resultaat betere studieresultaten wil iedere student wel! Door het volgen van vier bepaalde…
Doelgericht studeren: herhalen van de leerstofDoelgericht studeren: herhalen van de leerstofHoe kan je betere examen resultaten halen? Hoe kan je betere tentamen resultaten behalen? Hoe kan je betere studie resul…
Leren tijdens de slaap: mythe of feit?Leren tijdens de slaap: mythe of feit?Reclamemakers maken gebruik van ons onderbewuste. Door beelden te tonen hopen ze dat je hun producten gaat kopen. De vra…

SteveJobsSchool  Luie hersenen door de computer?SteveJobsSchool Luie hersenen door de computer?Kinderen zitten vaak en lang achter de computer. De discussie over de slechte invloed van de computer op het brein van d…
De ademhaling, de controle hiervan en de patronenDe ademhaling, de controle hiervan en de patronenIn dit artikel zal ik een klein stukje achtergrondinformatie vertellen over de ademhaling in het algemeen, hoe deze geme…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.