Geheugen: Beter onthouden door middel van muziek

Geheugen: Beter onthouden door middel van muziek Muziek luisteren kan een positieve uitwerking hebben op je concentratie en daardoor op je geheugen. Daarnaast kun je ritme en muziek gebruiken als hulpmiddel bij het leren. Door de informatie op muziek te zetten is het makkelijker te onthouden. Je hersenen zijn namelijk erg goed in het koppelen van muziek en taal. Niet voor iedereen zal deze geheugentechniek goed werken, maar het is zeker het uitproberen waard; ook voor mensen die geen muzikale aanleg hebben.

Muziek luisteren en het geheugen

Er wordt vaak beweerd dat sommige soorten muziek zorgen dat je je beter kunt concentreren. Met name door te luisteren naar klassieke muziek zou je in staat zijn meer te leren of te onthouden in een beperkte tijd. Het effect van klassieke muziek op je hersenen staat echter niet onomstotelijk vast. Ook zijn wetenschappers er niet over uit welke soorten muziek een positief effect hebben op je geheugen en welke niet.

Waar muziek in ieder geval wel voor kan zorgen is dat je het lezen of leren langer vol kunt houden. Veel ouders irriteren zich aan het feit dat hun (puberende) kinderen muziek luisteren tijdens het huiswerk maken. Het is echter helemaal niet bewezen dat muziek luisteren een negatief effect heeft op leerprestaties. Wanneer muziek luisteren het prettiger maakt om lange tijd te leren, dan is het zeker de moeite waard om uit te proberen wat voor effect dit heeft op je concentratie en de effectiviteit van je geheugen. Je hersenen zijn goed in staat om verschillende prikkels tegelijkertijd te verwerken. Lezen en luisteren tegelijkertijd zou voor je hersenen geen problemen hoeven op te leveren, zeker niet wanneer je je hier een beetje in oefent.

Als je muziek luistert tijdens het leren, dan is het wel zaak dat het gaat om achtergrondmuziek. Want hoewel je hersenen prima verschillende prikkels tegelijkertijd kunnen verwerken, is je concentratievermogen erg beperkt. Je kunt je eigenlijk maar op één ding tegelijkertijd echt goed concentreren. Het is daarom waarschijnlijk een stuk effectiever om muziek te luisteren die je kent. Ook valt er wat te zeggen voor het luisteren naar klassieke muziek en instrumentale jazz. Je hersenen zijn namelijk erg snel afgeleid, wanneer er stemmen te horen zijn. Jazz en klassiek bieden een uitgebreid repertoire van instrumentale muziek; dit in tegenstelling tot popmuziek.

Muziek als hulpmiddel om beter te onthouden

Muziek kan ook een hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld rijtjes te onthouden. Muziek en ritme zijn evolutionair gezien waarschijnlijk een stuk ouder dan taal. Muziek kan daardoor dieper in onze hersenen binnendringen. Muziek associëren we heel makkelijk met zaken die bij de muziek horen, of lijken te horen. Zo linken we een bepaald liedje of een bepaalde tune heel snel aan een product of aan een televisieprogramma. Ook kunnen we tekst makkelijker onthouden wanneer deze verbonden is aan een melodie en/of ritme.

Een voorbeeld hiervan is het leren van de verschillende naamvallen en geslachten van de Duitse naamvallen. Deze kun je leren door ze simpelweg op te zeggen en dat zo vaak te herhalen als maar nodig is. Je kunt ze echter ook leren door ze op de muziek te zetten van het klokkenspel van de Big Bang in Londen.

Er zijn veel meer van dit soort muzikale hulpmiddelen. Denk maar aan de manier waarop veel mensen het alfabet hebben geleerd (op de wijs van Altijd is Kortjakje ziek). Muziek en taal combineren lijkt een erg effectieve leer- en geheugenmethode te zijn. Wanneer je jezelf hier op toelegt kun je hier nog veel meer gebruik van maken. Je zult dan alleen wel zelf teksten bij (bestaande) melodieën moeten zoeken. In het begin zal dit waarschijnlijk erg veel tijd kosten, maar naarmate je er meer in oefent wordt het steeds makkelijker en effectiever.

Deze methode werkt overigens niet voor iedereen. Je moet er een bepaalde aanleg voor hebben. Dat betekent niet dat je er ook per se muzikaal voor moet zijn. Ook als je geen muzikale aanleg hebt, is het de moeite waard om deze geheugentechniek uit te proberen. Lukt het niet, dan zijn er voldoende andere geheugentechnieken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Hoe wordt je geheugen beter?Hoe wordt je geheugen beter?Bijna iedereen is wel eens vergeetachtig. Je loopt een kamer in maar bent vergeten wat je daar ging doen, of je bent in…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…
Effectief leren, beter onthoudenEffectief leren, beter onthoudenDoor op een speciale manier te gaan leren, kunt u dingen beter onthouden. De tips uit dit artikel zijn uit onderzoek van…

Snellezen: met dubbele snelheid lezen en meerSnellezen: met dubbele snelheid lezen en meerSnellezen begint met het verhogen van je motivatie en concentratie. Uit onderzoek blijkt dat je alleen hiermee je leessn…
Hoe schrijf ik een vakblad artikel?Een vakblad artikel is weer anders te schrijven dan een ander artikel. De grondslag van een vakblad artikel is de samenv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • 'Slaap je slim! Hoe win je tijd zonder iets te missen' Guus Pijpers (2009)
Reacties

Maria, 09-05-2018
Beste mevrouw van Egmond,
Pas nu lees ik deze pagina en zie uw vraag. Ik ben wél thuis in deze materie, ben heel lang musicus geweest met cons. opleiding en thans werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs.
Bij kleuters zou ik kiezen voor muziekstukken die met de natuur te maken hebben, luchtige, vrolijke en herkenbare muziek.
Bijv. de muziek van Sibelius, de jaargetijden van Vivaldi en vooral muziek, waarin het thema terugkomt, dus herkenbaar is.
Het is misschien een idee om de kinderen te laten dansen op de muziek, vrije expressie en bewegen door de ruimte.
Of zoek versch. stijlen uit en laat de kinderen mee kiezen welke muziek het wordt. Succes!
ik stuur mijn antwoord wél in, want wellicht is het nuttig voor iemand anders! Reactie infoteur, 15-05-2018
Dank dat je dit deelt! Heel waardevol!

Cathy, 27-04-2014
Goedemorgen,

Heel graag zou ik het volledige artikel willen lezen in het kader van mijn PGO (Master SEN). Mijn onderzoek gaat over de toegevoegde waarde van muziek in de begeleiding van leerlingen met dyslexie.
Is het mogelijk om dit artikel te lezen en mag ik ernaar verwijzen in mijn onderzoeksverslag?

Vriendelijke groet,

Cathy Reactie infoteur, 27-04-2014
Beste Cathy,

Het artikel zoals dat hier op Infonu staat is het volledige artikel. Meer informatie kan ik je dus niet geven. Als je een juiste bronvermelding gebruikt is het geen probleem om hier informatie van te gebruiken in je onderzoeksverslag.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Onno, 29-11-2012
Beste Brempie,
Ik ben werkzaam in het voortgezet speciaal onderwijs en veel van mijn leerlingen willen graag met muziek op werken. Daarom wil ik graag een praktijkonderzoek doen over welke effecten het luisteren van muziek heeft op de leerprestaties van pubers. Hiervoor wil ik verschillende onderzoeken naast elkaar zetten en ben ik op zoek naar literatuur over dit onderwerp. Zou jij mij kunnen helpen met literatuur?

groeten Onno Reactie infoteur, 29-11-2012
Beste Onno,

Misschien heb je hier wat aan: http://www.surfsharekit.nl:8080/get/smpid:2773/DS1
Een scriptie van een studente van de Hogeschool Ede. Op pagina 39 van de scriptie vind je een vrij uitgebreide literatuurlijst.

Succes!
Groet,

Brempie

Ria van Egmond, 25-10-2012
Geachte Heer/Mevrouw,
Ik ben leerkracht op een basisschool en werk momenteel bij de kleuters. Graag zou ik de werkles willen combineren met klassieke muziek. Ik weet echter niet met welke muziek ik zou kunnen beginnen. Zou U me daarmee kunnen helpen?
Graag zie ik Uw reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Ria van Egmond. Reactie infoteur, 26-10-2012
Beste Ria,

Ik ben niet heel erg thuis in deze materie, maar wat het eerste in mij opkomt is 'Peter en de Wolf' van Sergej Prokofjev. Ik hoop dat je daar wat aan hebt.

Succes!
Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 25-10-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.