Geheugen: onthouden en gezonde voeding
Voeding heeft een grote invloed op het functioneren van je geheugen. Door bepaalde producten te eten verhoog je je concentratie en humeur, waardoor je beter in staat bent informatie te onthouden. Daarnaast zijn er producten die een direct effect hebben op de effectiviteit van je geheugen. Om goed te kunnen functioneren hebben je hersenen glucose nodig. Het is dus belangrijk om de hele dag door koolhydraten te eten. Tot slot is voldoende vocht essentieel, omdat glucose daarmee in je bloed komt.
Voedsel voor je geheugen
Wanneer we informatie in onze hersenen willen opslaan, zullen verschillende hersencellen of neuronen verbinding met elkaar moeten maken. Hiervoor zijn geleidingsstoffen nodig. De hersenen maken deze geleidingsstoffen zelf, maar om die stoffen te kunnen maken zijn wel weer andere stoffen nodig. Wat we eten heeft daardoor invloed op het functioneren van ons
geheugen. In lever, eieren, sojabonen, tarwekiemen en pinda's zit veel lecithine, een stof die een positieve invloed heeft op je hersenen. Studentenhaver is daarom niet zomaar een benaming; de pinda's die erin zitten helpen daadwerkelijk om het leerproces te optimaliseren.
Het is echter wel zo dat je door het eten van lever, eieren, sojabonen en pinda's niet per definitie slimmer wordt of een beter geheugen krijgt. Het werkt alleen maar in combinatie met het actief houden van de hersenen. Wanneer je niet regelmatig voor bijvoorbeeld een opleiding of je werk je
hersenen actief moet gebruiken, is het belangrijk om bijvoorbeeld regelmatig aan geheugentraining te doen.
Goede voeding voor veel energie, een goed humeur en beter onthouden
Naast het voedsel dat een directe uitwerking heeft op de werking van je hersens, is er ook veel eten dat indirect een positieve invloed heeft op je brein. Zalm, haring, schaal- en schelpdieren zorgen voor een energiek gevoel en een goed humeur. Beide hebben een positief effect op de prestaties van je geheugen. Ook chocola kan je een extra boost geven, wanneer je hersenen topprestaties moeten leveren.
Suiker in je hersenen
Om te kunnen presteren hebben je hersencellen glucose nodig.
Glucose komt uit suiker. In de meeste delen van je lichaam kunnen vetten en eiwitten omgezet worden in glucose. Daarnaast kunnen je spieren glucose opslaan. In je hersenen is noch dit omzettingsproces, noch het opslaan mogelijk. Voor je brein is het dus belangrijk dat je goed verspreid over de dag eet, zodat er een constante toevoer van glucose plaatsvindt. Glucose hoe je overigens niet direct uit suiker te halen; vezelrijk voedsel met veel koolhydraten werkt over het algemeen veel langer dan voedsel met veel suiker. Dat begint al bij het ontbijt.
Een goed ontbijt, een goed begin voor je geheugen
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat geldt niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Ook je hersenen hebben na de nachtrust behoefte aan voedingsstoffen, voornamelijk aan glucose. Je moet dus voldoende koolhydraten eten. Die kun je aan het begin van de dag binnenkrijgen door granen tot je te nemen in de vorm van bruin brood of muesli. Later op de dag kun je dit verder aanvullen met meer brood, aardappelen en/of pasta.
Wanneer je er 's ochtends niet voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of dit gedurende de dag niet goed aanvult, kun je last krijgen van concentratieproblemen, duizeligheid en verminderde concentratie op school of op je werk.
Veel water drinken en beter onthouden
Niet alleen eten is belangrijk. Ook voldoende drinken is essentieel om je hersens optimaal te laten functioneren. Vocht in je lichaam zorgt er namelijk voor dat je glucose in je bloed op kunt nemen. Naarmate je ouder wordt , wordt het dorstgevoel langzaam minder. Het blijft echter belangrijk om veel te drinken. Dat drinken hoeft niet per se water te zijn; ook thee, koffie, soep en (in beperkte mate) frisdrank zorgen voor de aanvoer van vocht in je lichaam.
Gezonde voeding is belangrijk voor het trainen en behouden van een goed geheugen. Het is echter niet voldoende om alleen maar goed te eten. Om je hersenen in vorm te houden en ze optimaal te gebruiken, is het ook belangrijk om je verschillende geheugentechnieken eigen te maken. Juist de combinatie van deze technieken en een gezonde voeding maakt dat je dingen beter kunt
onthouden en leerprestaties verbeteren.
Lees verder