Geheugen: Beter onthouden door associatie en visualisatie
Het onthouden van een presentatie of toespraak wordt een stuk makkelijker wanneer je gebruik maakt van associatie en visualisatie. Ons geheugen is erg visueel ingesteld en werkt het beste met associaties. Door in gedachten door je eigen huis te lopen en op verschillende plekken stukken informatie neer te leggen, is het makkelijker om de presentatie te onthouden. Je moet wel even oefenen met deze techniek om je geheugen daadwerkelijk te verbeteren.
Onthouden door middel van associaties
Een verhaal, een mop, een presentatie of toespraak, woordjes in een vreemde taal en ingewikkelde formules zijn vaak moeilijk te
onthouden. We blijven herhalen en stampen, maar het kost heel erg veel tijd en moeite om de informatie zo goed op te slaan als we willen.
De oorzaak daarvan is dat we door enkel te herhalen de informatie niet linken aan wat we al weten. We spreken maar een beperkt aantal gebieden in onze hersenen aan. Dat ijkt niet zo'n groot probleem, maar dat is het wel. Ons geheugen werkt namelijk met associaties. We onthouden dingen doordat we die kunnen linken aan dingen die we al weten. Hoe meer associaties we hebben bij een nieuw stuk informatie, hoe beter het verankerd wordt in ons geheugen.
Als we van een bepaald onderwerp al veel weten is het daarom makkelijker om er iets nieuws bij te
leren. Als iets volkomen nieuw voor ons is, is het vaak moeilijk om associaties te maken en zullen we het makkelijk weer vergeten. Voor het ene onderwerp is het dus makkelijker associaties te maken dan voor het andere. We hoeven het maken van deze associaties echter niet helemaal over te laten aan het toeval en wat er in onze hersenen opkomt wanneer we een nieuw stuk informatie tegenkomen. We kunnen ook zelf associaties maken om daarmee ons geheugen beter te laten functioneren.
Het leuke is dat deze
associaties niet noodzakelijk iets te maken hoeven te hebben met de informatie waar het om gaat; je kunt daar heel
creatief mee omgaan. Het gaat er vooral om dat we datgene waarmee we associëren wel makkelijk kunnen onthouden. Aangezien onze hersenen erg visueel zijn ingesteld, is het vaak het handigst om bij het associëren gebruik te maken van visualisatie: plaatjes.
Een zeer effectieve methode voor het onthouden van verhalen, toespraken en presentaties is deze in te delen in hoofdstukken en elke hoofdstuk 'neer te leggen' in een andere ruimte van een gebouw dat je goed kent.
Een presentatie onthouden met behulp van associatie en visualisatie
Stel, je hebt een
presentatie gemaakt en deze wil je gaan doen zonder dat je al te veel op je papier hoeft te kijken. Wanneer de presentatie goed gestructureerd is, is het waarschijnlijk niet erg moeilijk om deze in te delen in verschillende hoofdstukken. Vervolgens loop je in gedachten door je eigen huis. In elke ruimte waar je komt leg je voorwerpen en eventueel personen neer die voorkomen in één bepaald hoofdstuk.
Je komt bijvoorbeeld binnen door de achterdeur en betreedt de bijkeuken. De bijkeuken associeer je dan met het begin van je presentatie. Je legt er in gedachten voorwerpen neer die te maken hebben met wat je wilt vertellen. Wanneer je voldoende in de bijkeuken hebt achtergelaten voor het begin van je presentatie, loop je door naar de keuken. Daar komen voorwerpen te liggen die te maken hebben met het tweede hoofdstuk van je presentatie. Zo loop je steeds door naar een volgende ruimte, totdat je door je hele presentatie heen bent.
Wanneer je moet gaan presenteren loop je in gedachten weer door je huis heen en vertel je in elke ruimte over wat je daar tegenkomt. Doordat je alles goed zichtbaar hebt neergelegd en je de route door je eigen huis weet, is de kans erg klein dat je dingen vergeet te vertellen of dat je je vergist in de volgorde.
Dit lijkt misschien een erg omslachtige methode, die alleen maar erg veel tijd kost en nauwelijks iets oplevert. Het is echter een zeer beproefde methode, die al door de Grieken en Romeinen werd gebruikt om toespraken voor te bereiden, rond het begin van de jaartelling.
In het begin zal het inderdaad veel tijd kosten om een presentatie goed voor te bereiden, maar door veel te oefenen met deze vorm van visualisatie, zul je er steeds beter in worden. Uiteindelijk kun je veel meer en beter onthouden en kost het veel minder tijd om een presentatie voor te bereiden.
Deze methode is op veel soorten informatie toe te passen en doordat onze hersenen sterk zijn ingesteld op visualisatie, kan het een heel krachtig hulpmiddel worden om het
geheugen effectiever te gebruiken. Je hoeft natuurlijk niet (altijd) de ruimtes in je eigen huis te gebruiken. Zo kun je ook in gedachten van je huis naar je school of werk rijden en onderweg alle stukjes informatie neerleggen die je wilt onthouden.
Kijk wat voor jou het prettigst is en wat het beste werkt. Neem in ieder geval de tijd om je deze methode eigen te maken. Het zal in het begin zeker wat tijd en energie kosten, maar die zul je op den duur makkelijk terugverdienen.
Lees verder