Geheugen: Beter onthouden door eenvoudige technieken
Je geheugen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Door enkele eenvoudige technieken toe te passen kun je veel zaken beter onthouden. Door een hogere concentratie, herhaling, actief waarnemen en visualisatie kun je je geheugen al veel effectiever gebruiken. Visualiseren is simpelweg het maken van plaatjes in je hoofd. Doordat de hersenen visueel zijn ingesteld kun je informatie beter onthouden wanneer je het verwerkt in een plaatje.
Een goed geheugen: aangeboren of een kwestie van de juiste technieken?
De ene mens lijkt meer moeite te hebben met het onthouden van dingen dan de ander. Veel mensen beweren dan ook dat een goed geheugen aangeboren is. Dit is echter maar ten dele waar. Erfelijkheid heeft zeker invloed op de werking van ons geheugen, maar dat betekent niet dat er niets aan te doen is. Door een aantal simpele technieken kun je je geheugen verbeteren en vergeetachtigheid tegengaan. Wetenschappers beweren zelfs dat, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, een fotografisch geheugen niet werkelijk bestaat; mensen die een fotografisch geheugen lijken te hebben beschikken alleen over goede geheugentechnieken.
Beter onthouden door concentratie: actief waarnemen
Beter onthouden begint met actief kijken en luisteren. Waarom weten we niet meer wat er gisteren op het journaal was of wat voor kleren onze partner vanochtend aan had? Omdat we er niet voldoende aandacht aan geschonken hebben. Je hersenen kunnen maar aan één ding tegelijk werkelijk aandacht besteden - wij zijn heel slecht in
multitasken. Wanneer we ons niet op iets focussen, springt onze concentratie van hier naar daar. Wanneer je iets wilt onthouden zul je deze focus dus in eigen hand moeten nemen.
Beter onthouden door herhaling
Ook herhaling is onderdeel van actief waarnemen. Wanneer we dingen willen onthouden, is het vaak nodig om er meerdere keren aandacht aan te besteden. Door je op iets te concentreren komt het namelijk in het kortetermijngeheugen terecht, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook blijft hangen en in ons langetermijngeheugen wordt opgeslagen.
Beter onthouden door plaatjes te maken
Met actief waarnemen kun je een heel eind komen, maar voor veel zaken betekent het wel dat je veel tijd kwijt bent om iets te onthouden. Denk maar aan de manier waarop je normaal gesproken iets leert op school. Om welk vak het ook gaat, de leermethode is eigenlijk alleen maar gestoeld op het herhalen (stampen) van de leerstof. Op zich is dat een goed methode, maar deze kan veel effectiever worden wanneer het gecombineerd wordt met andere technieken.
Visualiseren is vaak veel effectiever
De menselijke hersenen zijn erg visueel ingesteld. Hoewel we tijdens het leren met name gefocust zijn op tekst, zijn we eigenlijk veel beter on het onthouden van plaatjes. Hier kun je handig gebruik van maken wanneer je iets moet leren of onthouden. Door een tekst, informatie of een situatie te onthouden, kan het veel helpen om deze te visualiseren. Je gaat dan dus plaatjes maken van wat je wilt onthouden. Door creatief te zijn kun je deze techniek in veel meer situaties toepassen dan je in eerste instantie misschien denkt.
Visualisatie vergt creativiteit
Wanneer je je auto parkeert op een grote parkeerplaats of in een parkeergarage, dan zijn de verschillende afdelingen vaak aangeduid met cijfers en/of letters. Stel dat je je auto parkeert in sectie C3. Je kunt dan proberen om simpelweg het gegeven C3 te onthouden. Dat is misschien niet erg moeilijk, omdat het hier maar om 2 stukjes data gaat, maar je kunt het jezelf nog makkelijker maken. De C kun je een betekenis geven door er een woord van te maken, bijvoorbeeld Circus. Om de 3 ter verwerken kun je je 3 auto's voorstellen die zo snel mogelijk achter elkaar door een piste van een circus racen.
Dit lijkt misschien wat omslachtig, omdat je het misschien helemaal niet moeilijk vindt om het gegeven 'C3' te onthouden, maar door jezelf te oefenen in het maken van plaatjes, zul je steeds complexere data kunnen onthouden. De truc met het visualiseren is dat je van verschillende stukjes data één gegeven maakt. Dus van de 'C' en de '3', die niets met elkaar te maken hebben, maak je één plaatje van een piste met daarin 3 auto's.
Een beter geheugeh door plaatjes aan elkaar te koppelen
Door visualisatie wordt het vaak een stuk makkelijker om dingen te onthouden, maar daarmee kun je nog een stuk verder gaan dan wat hierboven beschreven is. Door verschillende foto's aan elkaar te koppelen en er een nieuwe situatie of zelfs een verhaal van te maken, kun je nog meer informatie nog makkelijker onthouden. Stel je hebt je auto in een parkeergarage gezet in sectie C3 om boodschappen te doen. Als je daarmee klaar bent moet je nog even naar het postkantoor om een pakketje weg te brengen. Je bent bang dat je dit vergeet en om dat te voorkomen verander je de 3 auto's in de piste in postauto's. Wanneer je nu terugloopt naar je auto en je herinnert je door de visualisatie dat je auto in C3 staat, dan weet je ook meteen dat je nog naar het postkantoor moet.
Uiteraard kan je ook visualiseren dat je auto in sectie C3 staat. Je maakt dan gewoon een plaatje in je hoofd van waar je auto werkelijk staat. Ook kun je visualiseren dat je vanuit de parkeergarage doorrijdt naar het postkantoor om daar het pakketje weg te brengen. Dat lijkt makkelijker en in het begin is het dat misschien ook. De truc met het maken van een visualisatie is echter dat het opvalt. Door de plaatjes absurd, grappig, kleurrijk en bewegend te maken kun je ze makkelijker herinneren. Bovendien heb je met het plaatje van de postauto's in de piste maar één plaatje om te onthouden.
In het begin is het misschien wat onwennig om bij alles wat je wilt onthouden plaatjes te gaan maken, maar als je er handiger in wordt, zal het veel makkelijker worden om dingen te onthouden.
Lees verder