Snellezen: is lezen met 1000 woorden per minuut mogelijk?

Snellezen: is lezen met 1000 woorden per minuut mogelijk? Snellezen met een snelheid van 1000 woorden per minuut, is dat mogelijk? Het lijkt er wel op, aangezien er al verschillende mensen zijn die over deze grens heen zijn gegaan. Sean Adam, kampioen snel lezen, leest zelfs met 3850 woorden per minuut. Door verschillende technieken voor snellezen toe te passen kan iedereen zijn leessnelheid verhogen. Om daadwerkelijk meer dan 1000 woorden per minuut te kunnen lezen, moet er echter wel veel tijd en energie worden geïnvesteerd.

Snel lezen met 1000 woorden per minuut: valse beloftes?

Bij veel cursussen en in veel zelfhulpboeken over snellezen (in het Engels speed reading) wordt beloofd dat je door bepaalde technieken toe te passen 1000 woorden per minuut zou kunnen lezen of zelfs meer. De gemiddelde Nederlander leest met niet meer dan 250 woorden per minuut. Dit gemiddelde wordt nog enigszins omhooggehouden door scholieren en studenten die vaak een score halen van 300 tot 400 woorden per minuut. De gemiddelde volwassen Nederlander komt niet verder dan 200 woorden per minuut. Voor de meeste mensen zou het volgen van zo'n cursus of het doornemen van zo'n zelfhulpboek minstens een verviervoudiging opleveren van de basissnelheid. De grote vraag is natuurlijk: worden deze beloftes ook waar gemaakt? En, is het werkelijk mogelijk om met 1000 woorden per minuut te lezen?

Kampioenen snellezen

Het simpele antwoord is: het is mogelijk om meer dan 1000 woorden per minuut te lezen. Zo is van de Amerikaanse president John F. Kennedy bekend dat hij 1400 woorden per minuut kon lezen. Ook econoom en filosoof John Stuart Mill en president Franklin Roosevelt wisten snelheden te behalen van meer dan 1000 woorden per minuut.

De huidige (2014) wereldkampioen snel lezen is Sean Adam. Hij leest met 3850 woorden per minuut en hij begrijpt heel goed wat hij gelezen heeft. Het gaat hier niet om aangeboren gaven of mensen met uitzonderlijke talenten. Zij hebben deze leessnelheid weten te bereiken door verschillende technieken toe te passen en deze te blijven oefenen.

Snel leren lezen

Voor vrijwel iedereen is het mogelijk om de leessnelheid aanzienlijk te verhogen en veel mensen die op dit moment nog met 200 woorden per minuut lezen zijn in staat om een gemiddelde te halen van meer dan 1000 woorden per minuut. Om je leessnelheid zo veel te verhogen is echter wel veel tijd en inspanning vereist. Het volgen van een cursus van enkele uren of het doorlezen van een zelfhulpboek zal niet direct een verviervoudiging van de snelheid betekenen, welke beloftes er door cursusleiders en op boekomslagen ook gedaan worden.

Sneller leren lezen begint met een verbeterde concentratie en motivatie gecombineerd met het creëren van de juiste omstandigheden om te lezen. Zo is het belangrijk dat je een actieve houding kunt aannemen tijdens het lezen en dat er voldoende licht op de leesstof kan schijnen. Hierdoor kun je je leessnelheid al gauw opkrikken van 200 naar 300 of zelfs 400 woorden per minuut. Daarna begint het echte werk: je moet jezelf technieken aan gaan leren die helpen sneller te lezen.

Snel lezen door andere leestechnieken toe te passen

In de eerste plaats kun je proberen om het aantal fixaties per regel te verkorten. Wanneer je leest maken je ogen sprongen door de tekst. Tussen elke sprong door maken je ogen een fixatie die normaal gesproken een kwart tot een halve seconde duren. Bij een normale lezer is er ongeveer één zo'n fixatie per woord. Door je blik te verruimen en 3 of 4 woorden per fixatie te lezen, kun je je snelheid behoorlijk verhogen. Om dit te doen moet je echter wel veel oefenen. In het begin zul je misschien proberen snel door de tekst heen te lezen, maar op die manier mis je veel woorden en dus veel informatie. Om dit te voorkomen gaan veel lezers sprongen terug maken in de tekst, waardoor de snelheid weer behoorlijk daalt en het begrip ook zeker niet beter wordt.

Hier geldt echter: de aanhouder wint. Je ogen zijn namelijk heel goed in staat om verschillende woorden tegelijkertijd te lezen; alleen je hersenen moeten er aan wennen om meer informatie per fixatie op te nemen. Ook moet je jezelf aanwennen om te vertrouwen op je leesvaardigheid. In meer dan 90% van de gevallen is het namelijk helemaal niet nodig om terug te springen in de tekst.

Door bovenstaande techniek te verfijnen kun je makkelijk boven de 500 woorden per minuut komen. De 1000 halen is echter moeilijker. Daarvoor is nog meer inspanning vereist en zul je de beschreven techniek moeten combineren met andere technieken.

Een aantal van deze technieken is erop gericht om je blikveld zo optimaal te benutten. Het gaat dan niet meer om het absorberen van enkele woorden in één fixatie, maar om hele regels of hele alinea's in één keer. Het hangt enigszins af van het soort tekst en de moeilijkheid van de tekst, maar vaak is het niet nodig om de tekst van het begin tot het eind te lezen. Als je je er in oefent kun je daarom 2 regels tegelijk lezen, of zelfs meer.

Door slim gebruik te maken van de structuur van een tekst, kun je onderscheid maken tussen verschillende tekstgedeeltes. Sommige moet je met veel aandacht lezen, andere kun je heel snel doorlezen en nog andere hoef je misschien helemaal niet te lezen. Dat laatste is voor veel mensen misschien wat onwennig, maar in veel gevallen is het verstandig om je aan te wennen een selectie te maken van wat je wel en wat je niet leest. Wanneer je voor je werk of studie namelijk veel moet lezen, blijft er uiteindelijk vaak leesstof liggen, die je eigenlijk wel had moeten lezen. Door zelf te bepalen wat je wel en niet leest, kun je de belangrijkste stof eerst en lezen en het overige laten liggen. Mocht je tijd over hebben, dan kun je de stukken die in eerste instantie aan de kant had gelegd alsnog lezen.

Er zijn nog veel meer andere leestechnieken en de verschillende technieken kunnen weer op allerlei manieren met elkaar gecombineerd worden. Tijdens een cursus snellezen zul je waarschijnlijk verschillende van deze technieken aangeboden krijgen. Juist de combinatie van de verschillende technieken kan de leessnelheid namelijk enorm verhogen.

Is lezen met 1000 woorden of meer mogelijk?

Concluderend is te stellen lezen met een snelheid van 1000 woorden per minuut of meer voor veel mensen heel goed mogelijk is. Door een klein beetje energie te steken in je leesgewoontes, kun je vrij makkelijk met 300 tot 400 woorden per minuut gaan lezen, in plaats van met 200. Echter, om vervolgens de stap te zetten naar 1000 woorden of meer, is een stuk moeilijker. Het zal veel tijd en inspanning kosten. Daar tegenover staat wel dat je deze snelheid dan wel de rest van je leven kunt gebruiken om welke tekst dan ook te lezen. De geïnvesteerde tijd betaalt zichzelf dus zeker terug.

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snellezen en sneller lezenSnellezen en sneller lezenSnellezen is een manier om zeer snel teksten en stof op een efficiënte wijze door te nemen, zonder het risico dat de tek…
Snellezen: oude leesgewoonte aflerenSnellezen: oude leesgewoonte aflerenAls je veel te maken krijgt met het lezen van teksten, bijvoorbeeld op je werk of voor je opleiding, is het handig als j…
Hoe kun je sneller leren lezen: de basisHoe kun je sneller leren lezen: de basisAls je dagelijks veel moet lezen voor je werk of voor school, is het handig dat je snel en begrijpend kun lezen. Iederee…
Sneller lezen en leren met snellezenDoor middel van lezen kun je informatie opnemen. Op deze manier kun je nieuwe dingen leren. Langzaam lezen zou het begri…

Geheugen: Beter onthouden door eenvoudige techniekenGeheugen: Beter onthouden door eenvoudige techniekenJe geheugen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Door enkele eenvoudige technieken toe te passen kun je veel zake…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 25-10-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.