Snellezen en sneller lezen

Snellezen en sneller lezen Snellezen is een manier om zeer snel teksten en stof op een efficiënte wijze door te nemen, zonder het risico dat de tekst niet volledig wordt begrepen of dat de gelezen tekst weer snel vergeten wordt. Snellezen is dan ook een effectief middel om door grote stapels met documenten heen te komen, rapporten te lezen of verslagen door te nemen. De kunst van het snel lezen kan worden aangeleerd door bijvoorbeeld een training of cursus te volgen.

Zelf leren snellezen

Wie graag wil proberen om zelf te leren een tekst snel te kunnen lezen, kan daartoe gebruik maken van verschillende instrumenten, die als deze met regelmaat worden toegepast tot een bevredigend resultaat zullen leiden. De basis van snellezen is er op gericht om op een efficiënte manier te lezen, en dus hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden.
  • Een van de instrumenten die gebruikt kan worden voor het snellezen is het doel te bepalen van het lezen van de tekst. Bij zakelijke teksten is het doel vaak duidelijk, en daardoor is de belangrijke informatie, met het doel voor ogen, sneller te vinden en te onthouden.
  • In alle teksten is een structuur te vinden, zoals een inleiding, opbouw en afsluiting, maar als de structuur onduidelijk is aangebracht zal dit leiden tot een lager leestempo. Het is dan de bedoeling om zelf snel en efficiënt een eigen structuur in de tekst aan te brengen, waar het doel van de tekst bij aansluit.
  • Een van de andere instrumenten zijn de herkenning van belangrijke signaalwoorden en sleutelwoorden die in de tekst te vinden zijn.
Oefening baart kunst en bij het herhaaldelijk toepassen van bovenstaande instrumenten is het mogelijk om teksten snel te lezen en de belangrijke informatie te onthouden.

Cursus snellezen volgen

Het kan lastig zijn om de theoretische instrumenten zelfstandig toe te passen in de praktijk om zo te leren snellezen, en daarom kan er overwogen worden om een cursus snellezen te gaan volgen. Een dergelijke cursus bestaat al met een duur van een dag en het kan dan ook zeker de moeite waard zijn om deze tijdsinvestering te doen. Het begin van de training of cursus snellezen is erop gericht om meer inzicht te krijgen in de werking van het brein. Daarna wordt er aandacht besteed aan verschillende soorten technieken van snellezen, en vervolgens wordt de techniek Mindmappen aangeleerd. Mindmapping is een belangrijk onderdeel van de training snellezen en daarbij komt het erop neer dat er gewerkt wordt met sleutelwoorden en afbeeldingen, die toegepast worden om de informatie sneller en beter te kunnen onthouden. Er zijn in Nederland verschillende locaties waar een training of cursus snellezen gevolgd kan worden.

Boek over snellezen

Er zijn ook boeken te vinden over snellezen, waarmee men zich zelf kan aanleren om snel te lezen. Een voorbeeld van een dergelijk boek is het boek met de titel Snellezen van de auteur Tony Buzan. Door toepassing van de instrumenten die in het boek gegeven worden, is men in staat om de leessnelheid per minuut met meer dan 1000 woorden te verhogen.

Niet snellezen, maar sneller lezen

Lezen is voor veel mensen een hobby, maar er zijn ook personen die op grond van hun werkzaamheden dagelijks veel rapporten, verslagen en andere teksten door moeten nemen. Als lezen een hobby is dan kan dit in het eigen leestempo worden gedaan, maar als er vele teksten moeten worden doorgenomen is het prettig om deze sneller te kunnen lezen dan bijvoorbeeld een leesboek ter ontspanning. Het lezen van teksten neemt namelijk aardig wat tijd in beslag en als dit een dagelijks onderdeel is van de werkzaamheden, dan kan er veel tijd mee gewonnen worden door teksten sneller te lezen. In dit artikel wordt u informatie aangeboden over diverse mogelijkheden om sneller te leren lezen en de voordelen van sneller lezen.

Cursus sneller lezen

Het volgen van een cursus sneller lezen is wellicht de meest effectieve methode om op korte termijn sneller te kunnen lezen. Bij een cursus sneller lezen, die ongeveer een dag tijd in beslag neemt, leert men aan de hand van bepaalde instrumenten om teksten sneller te kunnen lezen.
  • Concreet betekent het volgen van een cursus sneller lezen dat het leestempo aan het einde van de cursus verveelvoudigd zal zijn ten opzichte van het begin van de cursus. Een cursus sneller lezen is opgebouwd uit een aantal fasen, waarbij er eerst aandacht is het voor de werking van de hersenen met betrekking tot het opnemen van informatie, en ook wordt het principe van geheugenkaarten uitgelegd dat ook wel mindmappen wordt genoemd.
  • De geheugenkaarten zijn een belangrijk onderdeel van de manier om sneller te leren lezen, omdat daarmee de tekst visueel in het brein wordt weergegeven, waardoor de tekst uiteindelijk weer makkelijker te onthouden is.
  • Een van de technieken die tijdens een cursus snellezen ook aan bod kan komen is het lezen van de tekst met gebruik van een vinger of een pen die de te lezen tekst volgt.
Alle technieken om sneller te lezen die tijdens de cursus aan bod komen, zullen enige tijd moeten worden volgehouden voordat men zal merken dat het sneller lezen automatisch zal gaan.

Boeken over sneller lezen

Wie niet de tijd of moeite wil nemen om een dag lang een cursus sneller lezen te volgen, kan toch meer inzicht krijgen in de technieken die gebruikt worden, door boeken te kopen die gaan over het thema sneller lezen. Het boek met de titel Sneller lezen, sneller schrijven van de auteurs J. van den Braak en J. Winterkamp is een dergelijk boek. De inhoud van het boek is er onder meer op gericht om mensen te leren zakelijke teksten sneller te kunnen lezen. Naast het sneller lezen wordt er in het boek ook aandacht besteed aan het sneller leren schrijven van zakelijke teksten, en verder is er ook nog informatie te vinden over het lezen van teksten op het beeldscherm.

Online sneller lezen

Er zijn online verschillende mogelijkheden om de techniek van het sneller lezen eigen te maken. Zo zijn er websites waar handige tips en instrumenten worden aangereikt, maar ook kan een online cursus sneller lezen gevolgd worden. Wie geïnteresseerd is in het sneller leren lezen, maar niet direct een boek wil aanschaffen of een cursus op locatie wil volgen, wordt aangeraden om eerst de online mogelijkheden te onderzoeken.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneller lezen en leren met snellezenDoor middel van lezen kun je informatie opnemen. Op deze manier kun je nieuwe dingen leren. Langzaam lezen zou het begri…
Snellezen en snel leren lezenSnellezen en snel leren lezenZie jij ook zo vaak op tegen die enorme stapel papers die je nog door moet lezen? En heb je ook moeite om je studieboeke…
Hoe kun je sneller leren lezen: de basisHoe kun je sneller leren lezen: de basisAls je dagelijks veel moet lezen voor je werk of voor school, is het handig dat je snel en begrijpend kun lezen. Iederee…
Snellezen: is lezen met 1000 woorden per minuut mogelijk?Snellezen: is lezen met 1000 woorden per minuut mogelijk?Snellezen met een snelheid van 1000 woorden per minuut, is dat mogelijk? Het lijkt er wel op, aangezien er al verschille…

Begrijpend lezenBegrijpend lezenBegrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van het leren lezen op de basisschool. Om begrijpend te kunnen lezen zal er…
Vastdenken – het probleem vergrotenVastdenken – het probleem vergrotenMet vastdenken vergroten we het probleem terwijl we naarstig op zoek zijn naar een oplossing. Ons handboek is Ja, maar……
Bronnen en referenties
  • Boek: Sneller lezen, sneller schrijven
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.