Wat kost de middelbare school?
Middelbaar onderwijs is in principe gratis voor alle Nederlandse leerlingen. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Dit artikel geeft aan welke kosten u kunt verwachten als uw kind leerling is van een middelbare school.
Leeftijd
In principe kan voortgezet onderwijs voor iedere leerling (bijna) gratis zijn. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. De eerste uitzondering betreft leerlingen van 18 jaar of ouder. Voor hen geldt dat er op een reguliere school voor voortgezet onderwijs géén lesgeld betaald hoeft te worden. Echter, volgt een leerling van 18 jaar of ouder VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs) of een MBO-opleiding dan is deze leerling wel lesgeld verschuldigd. Het gaat in het schooljaar 2012-2013 om €1065,- die zowel in één keer als in meerdere termijnen betaald kan worden. Hoewel de leerling zelf verantwoordelijk is voor het betalen van dit lesgeld, mag dit bedrag ook door een ander (bijvoorbeeld een ouder) betaald worden.
Leerlingen van 18 jaar en ouder die een opleiding volgen in het voortgezet onderwijs, VAVO of MBO komen in aanmerking voor een "tegemoetkoming scholieren." Deze tegemoetkoming is een gift van de overheid. Leerlingen jonger dan 18 jaar hoeven nooit lesgeld te betalen.
Schoolboeken
Hoewel er plannen zijn om vanaf het schooljaar 2015-2016 de gratis schoolboeken af te schaffen, zijn vrijwel alle schoolboeken in het reguliere voorgezet onderwijs (dus niet in het VAVO en MBO) nu nog gratis. Een school mag daarom geen kosten in rekening brengen voor het beschikbaar stellen van het volgende materiaal:
- leerboeken, werkboeken, projectboeken en tabellenboeken, examentrainingen en examenbundels, eigen leermateriaal van de school, bijbehorende cd's en/of dvd's die een leerling in dat leerjaar nodig heeft
- licentiekosten van digitaal leermateriaal
- lesmateriaal van extra (keuze)vakken
- lesmateriaal voor leerlingen met een leesbeperking, zoals visueel gehandicapten en leerlingen met dyslexie
Een school mag aan het gebruik van bovenstaand lesmateriaal wel eisen stellen. Zo kan de school bijvoorbeeld eisen dat er niet in werkboeken wordt geschreven. Doet een leerling dit toch, dan mogen de kosten van het werkboek in rekening worden gebracht bij de ouders.
Als de medezeggenschapsraad van een school hiermee heeft ingestemd mag een school aan ouders vragen om borg te betalen voor schoolboeken. Een ouder mag deze borg echter weigeren te betalen, tenzij de ouder hiermee reeds eerder is akkoord gegaan. Eenmaal akkoord met de borg dan kan een ouder het geld niet zonder meer terug eisen.
Voor een aantal lesmaterialen kan een school wel kosten in rekening brengen. Het gaat dan om bijvoorbeeld:
- atlas
- woordenboek
- agenda
- laptops
- rekenmachine
- sportkleding
- gereedschap
- schrift en multomap
- pennen en dergelijke
- excursies, introductiekamp
- buitenlandse reizen
De school kan er voor kiezen bovenstaande zaken zelf in te kopen en bij ouders in rekening te brengen. Hoewel een school dit vaak met korting kan, bent u niet verplicht om hierin mee te gaan. Een school kan dan wel van u verlangen dat u zelf deze materialen aanschaft.
Vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage (ook wel leerlingbijdrage, schoolfondsbijdrage, ouderbijdrage of bijdrage voor een specifiek
doel genoemd) die vrijwel iedere school aan ouders verzoekt te betalen is, zoals de naam al zegt, niet verplicht. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld een kluisje, introductiekamp, reis, sportdag, gymkleding, usb-stick enz. Het niet betalen van deze bijdrage kan wel resulteren in het uitsluiten van leerlingen van een bepaalde activiteit of het niet aanbieden van een service zoals bijvoorbeeld een kluisje.
Particulier onderwijs
Voor particulier onderwijs geldt dat u wel verplicht bent om (veel) schoolgeld en aanvullende kosten te betalen. Deze scholen ontvangen geen subsidie van de overheid en hebben in veel gevallen een winstoogmerk. In de praktijk betekent dit dat er voor één jaar onderwijs vaak al vele duizenden Euro's betaald moeten worden.
Schoolvervoer
In sommige gevallen kunnen ouders van hun gemeente een tegemoetkoming krijgen in de kosten van het schoolvervoer van een gehandicapt kind. Dit wordt echter per gemeente en per individueel geval besloten. Mocht u zich afvragen of u hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met uw gemeente en de beoogde school.
Lees verder