Waarom Grieks te kiezen op een gymnasium

Waarom Grieks te kiezen op een gymnasium Naast de Romeinse grootmacht bestond er voor de geboorte van Jezus Christus nog een zeer ontwikkeld volk: de Grieken. Het Griekse volk, met belangrijke namen zoals Archimedes, Pythagoras en Homerus, hadden zich al ver voor Christus ver ontwikkeld en hadden zo ook een eigen taal: het Grieks. Inmiddels heeft het Grieks duizenden jaren de tijd gehad om zich te ontwikkelen en lijkt deze taal nauwelijks meer op het Grieks van vroeger. Het lijkt dan ook niet meer nuttig om het oude Grieks te leren op bijvoorbeeld een gymnasium, maar niets is minder waar. Door het oude Grieks te leren leer je meer dan je denkt.

Geschiedenis

Het begin van de historie van de oude Grieken brengt ons duizenden jaren terug. Dankzij de Griekse schrijver Homerus, die leefde rond het jaar 800 v.Chr. hebben we talrijke Griekse mythes en legendes leren kennen. Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van Achilles, de onsterfelijke jongen die gedood werd in de Trojaanse oorlog door een pijl in zijn achillespees. Of de zwerftochten van Odysseus, die na de 10 jaar oorlog voeren in Troje er nog eens 10 jaar over deed om thuis te komen. De rijke historie van de Grieken is zeer interessant om te leren en voegt dan ook zeker iets toe aan het vak geschiedenis.

De oude Grieken hebben ook veel toegevoegd op wetenschappelijk niveau. Veel natuurkundige wetten vinden hun basis in het oude Griekenland. Een leuk voorbeeld is de wet van Archimedes. Deze Griekse natuurkundige kwam terwijl hij in bad ging erachter hoe hij kon bewijzen of de gouden kroon van de koning vervalst zou zijn door de edelsmid of niet. Hij sprong enthousiast uit bad en rende naakt door de straat schreeuwend het woord Eureka (ik heb (het) gevonden).

Naast natuurkunde deden de Grieken ook veel aan wiskunde. Pythagoras was zon wiskundige en bedacht dan ook de stelling van Pythagoras. Hij zocht namelijk een oplossing om de lengte van het dak van een tempel te berekenen. De daken van de Griekse tempels hadden namelijk de vorm van twee tegen elkaar liggende driehoeken.

Algemene ontwikkeling

Het kennen van alle mythes en legendes van de Grieken voegt ook iets toe aan je algemene ontwikkeling. De oorsprong van de naam Achillespees komt zoals al eerder beschreven dus van één van de Griekse mythes. Maar ook in het toneel wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de Griekse kennis. Zo bedachten de Grieken de tragedie, treurspellen die net zoals de vele mythes en legendes vele toneelmakers hebben geïnspireerd. Maar ook filmmakers maken gebruik van de oude verhalen van de Grieken. Zo bevindt de oorsprong van de haatverhouding tussen vader en zoon zich in het oude Griekenland.

Voor en nadelen op een rijtje

Een van de grote voordelen van het leren van het oude Grieks is de kennis die je ermee opdoet. De Grieken hebben zoveel kennis opgedaan op het gebied van natuurkunde, wiskunde en op andere wetenschappelijke vlakken. Vele wetenschappers zoals Einstein en Newton hebben de kennis van de Grieken overgenomen en hebben daarmee hun eigen stellingen en wetten geformuleerd. Maar niet alleen op wetenschappelijk niveau valt veel te leren. Ook op het gebied van toneel en indirect dus ook film en literatuur is er veel naar de Grieken gekeken. De Grieken hebben dus een zeer grote invloed op onze levensstijl gehad en om daarvan te leren zal je alleen maar ten goede doen.

Een nadeel is zeker dat je je niet verdiept in een bepaald vak. Grieks is eigenlijk alleen maar een vak dat jouw algemene ontwikkeling goed zou doen, maar is zeker geen vak waarmee de banen voor het oprapen liggen. Bovendien kost het leren van Grieks veel tijd en moet je je afvragen of je het de moeite waard vindt. Mocht je de keuze kunnen maken om het te leren op een gymnasium, dan is dat zeker aan te raden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Mitchel110, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gymnasium in NederlandHet gymnasium in NederlandIn Nederland kennen we binnen het voortgezet onderwijs verschillende opleidingsniveaus. De opleiding met het hoogste niv…
Wel of niet naar het gymnasium: wat is wijsheid?Wel of niet naar het gymnasium: wat is wijsheid?Uw kind zit in groep 8 van de basisschool. Het wordt tijd om een keuze te maken voor een vervolgschool. Deze keuze is ui…
Bijbelstudie voor diaconale jongerenreisBijbelstudie voor diaconale jongerenreisDe basis van een diaconale jongerenreis is het evangelie van Jezus Christus uitdragen in woorden en werken. Tijdens ontm…
Makkelijk en snel woordjes lerenHet leren van woorden is een vereiste bij veel vakken zoals Frans, Duits, Latijn, Grieks en Spaans. Veel mensen hebben e…

Wat kost de middelbare school?Wat kost de middelbare school?Middelbaar onderwijs is in principe gratis voor alle Nederlandse leerlingen. Er zijn echter wel een aantal uitzonderinge…
Taken en functies binnen een middelbare schoolTaken en functies binnen een middelbare schoolVan een leraar is het vaak wel duidelijk wat zijn rol is binnen een school, maar wat doen al die andere mensen binnen ee…
Mitchel110 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.