Waarom Latijn te kiezen op een gymnasium

Waarom Latijn te kiezen op een gymnasium Latijn, een oude taal, wordt nergens meer gesproken, voegt op het sociale vlak dus niks meer toe en is bovendien ook niet makkelijk om te leren. Kortom genoeg redenen dus om dit vak niet te kiezen en voor de twijfelaars van de basisschool, een goede reden om voor het atheneum te kiezen. Maar door Latijn te leren leer je toch meer dan je denkt. Veel gymnasiasten vinden namelijk Latijn een vak dat echt iets toevoegt en dus behouden moet worden. Er zijn namelijk genoeg redenen om voor Latijn en dus ook voor een gymnasium te kiezen.

Geschiedenis

Als je voor het vak Latijn kiest, kies je indirect ook voor het vak geschiedenis. Bij Latijn leer je veel van de zeer grote Romeinse geschiedenis en de talrijke grote gebeurtenissen van die tijd. Het Romeinse volk heeft zich namelijk in een korte tijd ontwikkeld tot een welvarende samenleving en ontwikkelde ver voor het tijdperk van Christus goedwerkende macht- en rechtssystemen. Maar de Romeinse geschiedenis kent veel meer mythes en legendes. Wat te denken van de vete tussen Romulus en Remus over het stichten van de stad Rome. Of de zwerftochten van Aeneas, die als een tweede Odysseus de Middellandse zee over zwierf. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een heel arsenaal van verhalen.

Algemene ontwikkeling

Latijn is zeer goed voor je algemene ontwikkeling en je algemene kennis. Dit komt doordat je veel klassieke thema’s zult herkennen in bijvoorbeeld films of toneelstukken. In films worden bijvoorbeeld veel motieven uit de klassieke geschiedenis gebruikt, bijvoorbeeld het Aeneas-motief. Aeneas ontsnapte met zijn vader op z’n rug uit de brandende stad Troje en ging op zoek naar nieuw land om een nieuwe stad te stichten. Een film met zo’n dergelijke verhaallijn wordt ook wel getypeerd door het Aeneas-motief.

Mocht je vaak naar Italië op vakantie gaan, heb je vast wel eens een kerk bezocht. In de Italiaanse kerken staan vaak allerlei geschriften die in het Latijn geschreven zijn. Met de basiskennis Latijn die je opdoet kan je daarmee een deel ervan vertalen en de essentie uit de stukken tekst halen. Of wat dacht je van de Romeinse jaartallen die op gebouwen staan, die je door Latijn gemakkelijk kunt ontcijferen.

Latijn als basis van de moderne vreemde taal

Ook is Latijn handig bij het leren van een moderne vreemde taal zoals Frans, Italiaans of Spaans. Deze talen zijn net zoals Latijn een Italische taal en vertonen dus overeenkomsten met Latijn. Zo zijn er in het Frans veel woorden afgeleid uit het Latijn en vertoont Italiaans zelfs grammaticale kenmerken van het Latijn. Zelfs het Nederlands vertoont Latijnse trekjes. De woorden museum en datum hebben een meervoud dat eindigt op een “a”, namelijk musea en data en niet de voor de hand liggende “s” erachter geplakt. Door de kennis van het Latijn is het een stuk makkelijker een taal te begrijpen en dus te leren, hoewel het Chinees natuurlijk een vak apart is.

Spreekwoorden

Vele spreekwoorden komen uit het Latijn. Eén van de bekendste is misschien wel “veni, vidi, vici” ooit uitgesproken door Julius Caesar. Het betekent “ik kwam, zag en overwon”. Dit is slechts een enkel voorbeeld uit een uitgebreide lijst. Hieronder staan nog enkele bekende spreekwoorden die uit het Latijn komen.
  • Ad fundum (tot op de bodem)
  • Carpe diem (pluk de dag)
  • Cum Laude (met onderscheiding)
  • Facto non Verba (geen woorden maar daden)
  • Veni, vidi, vici (ik kwam, zag en overwon)

Lees verder

© 2013 - 2024 Mitchel110, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gymnasium in NederlandHet gymnasium in NederlandIn Nederland kennen we binnen het voortgezet onderwijs verschillende opleidingsniveaus. De opleiding met het hoogste niv…
Namen van de RomeinenDe meeste Romeinen hadden drie namen. Maar wat betekenden deze namen? Waarom staat Gaius Julius Caesar bekend als Caesar…
Julius Caesar – veni, vidi, viciHet derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rij…
Wel of niet naar het gymnasium: wat is wijsheid?Wel of niet naar het gymnasium: wat is wijsheid?Uw kind zit in groep 8 van de basisschool. Het wordt tijd om een keuze te maken voor een vervolgschool. Deze keuze is ui…

Het maken van een goede toets: validiteitHet maken van een goede toets: validiteitHet maken van een goede toets is van groot belang. Tenslotte wil je door middel van het toetsen meten of leerlingen geno…
Het ontwerpen van een toets: verschillende toetsvormenHet ontwerpen van een toets: verschillende toetsvormenLeerlingen vinden het misschien lastig om een toets te maken voor een bepaald vak, toch is het eigenlijk nog moeilijker…
Mitchel110 (10 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.