Boekverslag Het gouden ei door Tim Krabbé

Boekverslag Het gouden ei door Tim Krabbé Het boek Het gouden ei is een mooi boek geschreven door Tim Krabbé. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit heb je kans dat je een boekverslag moet maken over dit boek omdat het in je boekenlijst staat.

Samenvatting van het verhaal

Rex Hofman en Saskis Ehlvest kennen elkaar al een tijdje en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even uit te rusten. Saskia gaat wat te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op. Saskia moest toen drie uur in de auto wachten totdatrex terug was met een jerrycan benzine. Ze waas helemaal overstuur, omdat ze een nachtmerrie heeft gehad. Ze droomde dat ze zat opgesloten in een gouden ei. Ondertussen wacht Rex al een tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken, maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze heen zouden gaan, maat ze is spoorloos verdwenen.

Raymond Lemorne heeft al zijn hele rare gedachten. Hij vraagt bijvoorbeeld op zijn 16e jaar wat er gebeurt als hij van een flatgebouw afspringt. Hierdoor ligt hij zes weken in het ziekenhuis met een gebroken been en een dubbele armbreuk. Eenentwintig jaar later is hij scheikundeleraar, getrouwd en heeft twee kinderen. Dan komt er weer een absurde gedachte bij hem op. Nadat hij eerst een kind van de verdrinkingsdood heeft gered, vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen. Vanaf dat moment begint hij met de voorbereidingen voor de perfecte misdaad nl. iemand levend te begraven. Hij doet net alsof hij zijn vakantiehuisje gaat opknappen. In het echt maakt hij alles gereed voor de misdaad.

Hij bedenkt een plan om zijn slachtoffer vanuit een benzinestation mee te lokken. Hij zal een vrouw terwijl hij zijn arm in een mitella houdt, vragen of ze hem wil helpen zijn aanhangwagen aan zijn auto te koppelen. Zijn eerste pogingen mislukken, omdat niemand in zijn auto durft te stappen. Een volgende poging lukt wel: een meisje (Saskia) vraagt hem naar de sleutelhanger die hij bij zich heeft. Hieraan hangt namelijk een grote R. Ze is heel geïnteresseerd en vraagt hem of ze er eentje kan kopen. Hij neemt haar mee naar zijn auto, bedwelmt haar en rijdt met haar weg. Daarvoor had hij 2 kampeerders doodgeschoten, omdat die voor zijn vakantiehuisje kampeerden.

Acht jaar later is Rex op vakantie in Italië met Lieneke, dit is zijn nieuwe vriendin. Op de vakantie vraagt hij haar ten huwelijk. Hij wil eerlijk aan Lieneke vertellen hoe hij over Saskia denkt. Lieneke merkt dat Rex ’s nachts nachtmerries heeft over het gouden ei. Ne de vakantie start Rex met een opsporing. Hij roept in advertenties mensen op die Saskia hebben gezien. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele is bruikbaar. Later belt Lieneke op: zij is bedroefd, omdat ze elkaar na de vakantie zo weinig hebben gezien. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich (Raymond). Rex herkent deze man: hij was de man met de mitella bij het tankstation, acht jaar geleden. Raymond wil hem wel vertellen wat er met Saskia is gebeurd, maar alleen als Rex hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe, terwijl hij weet dat hij dan zal sterven. Raymond neemt hem mee naar het tankstation en laat hem koffie met een slaapmiddel drinken. Dan vertelt hij wat er is gebeurd. Als Rex wakker wordt, ligt hij op een matras in een doodskist en weet hij dat hij (net als Saskia) levend is begraven. Lieneke zoekt Rex, maar van hem en Saskia werd nooit meer iets vernomen.

Het boek

Het boek heeft 4 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk gaat over Rex en Saskia. Het tweede hoofdstuk gaat over Lemorne en Lieneke. Het derde hoofdstuk gaat over de zoekactie naar Saskia en het vierde hoofdstuk gaat over hoe Rex erachter komt hoe Saskia dood is gegaan. Dus de losstaande verhalen komen pas in het laatste hoofdstuk samen.

Verhaalanalyse

Spanning

De spanning in het boek word opgebouwd door alle gebeurtenissen heel langzaam te beschrijven. Met flashbacks word Rex eraan herinnerd dat Saskia weg is en op wat voor manier dat is gebeurd. De hoofdgebeurtenis is alleen minder uitgebreid beschreven. Er word dus meer aandacht geschonken aan de bijzaken dan de hoofdzaken, om de spanning op te bouwen.

Tijd

Het boek is geschreven met vertragingen en versnellingen. Het boek is verteld met deels flashbacks.

Perspectief

Het verhaal is geschreven in de hij/zij-perspectief. Het verhaal word namelijk beschouwend beschreven.

Karakters

Saskia Ehlvest is 24 jaar oud en de vriendin van Rex, maar ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft 'roodgespoeld wriemelhaar' ze is 'ongegeneerd ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft last van claustrofobie. Ook wil ze nooit alleen opgesloten zitten. De relatie tussen Saskia en Rex is goed. Dat merk je wel aan de manier waarop ze met elkaar omgaan. Soms zit Rex Saskia een beetje te jennen, maar dat komt volgens hem omdat hij echt van haar houdt. Dit is een flat character.

Rex Hofman is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan zijn vriendin Saskia. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet hij graag gedachtenspelletjes. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd, dat hij dit raadsel niet kan oplossen. Hij is liever dood dan dat hij door moet leven met een vraag die niet zou kunnen worden beantwoord. En hij krijgt inderdaad het antwoord op de vraag met als gevolgd dat hij dood gaat. Hij heeft verschillende vriendinnen, waaronder Lieneke, maar alleen bij Saskia had hij er werkelijk naar verlangd een met haar te worden. Een met haar wordt Rex inderdaad, hij sterft op dezelfde manier en is eindelijk tevreden. Hij komt een beetje gefrustreerd over en heeft, evenals Saskia, ook lichtelijk last van claustrofobie. Hij krijgt immers ook de droom van het gouden ei. Het is een round character.

Raymond Lemorne is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, gelukkig getrouwd en heeft twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn eigen perfecte misdaad voor, zonder daar de gevolgen van in te zien. Het enige wat telt is het experiment. Hij is erg doelgericht. Hij wil koste wat kost zijn doel bereiken en heeft daar alles voor over. Hij repeteert veel, alles moet perfect zijn. Hij is perfectionistisch en slim. Hij is een round character.

Lieneke is net als Saskia niet zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' relatie met haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn om van iemand te houden, maar na zijn nachtmerrie over het gouden ei blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan. Ook Lieneke is een flat character.

Titelverklaring

De schrijver heeft deze titel gekozen, omdat in het begin van het verhaal Saskia droomt over het gouden ei dat door de ruimte heen zweeft en waar ze in opgesloten zit. Dit komt aan het einde in het boek terug, omdat Rex droomt over het gouden ei. Op het einde van het verhaal worden ze beide levend begraven en dat lijkt op opgesloten zitten in het gouden ei, Saskia’s ergste nachtmerrie.

Thema

Het thema in dit boek is liefde en moord. Het gehele boek draait om de liefde van Rex voor Saskia en dat hij koste wat het kost wil weten wat er met haar is gebeurd.

Motieven

  • Ruzies.
  • Moord op Saskia en Rex.
  • Opsporingsactie naar Saskia.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schooltypen middelbare schoolEr bestaan drie schooltypen op de middelbare school. Vmbo, havo en vwo. Wat is het verschil tussen deze schooltypen?
Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Wat is Havo? (hoger algemeen voorgezet onderwijs)Je zit in groep 8 en maakt de Citotoets om erachter te komen op welk niveau jij thuis hoort. Als je op de basisschool zi…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Gezakt voor de Havo! Wat nu?Gezakt voor de Havo! Wat nu?Je hebt hard gestudeerd en gezwoegd, maar het mocht niet baten: je bent gezakt. Balen! En nu? Hoe moet je verder zonder…

Boekverslag Twee vrouwen door Harry MulischBoekverslag Twee vrouwen door Harry MulischHet boek Twee vrouwen is een mooi boek geschreven door Harry Mulisch. Wanneer je in Havo 4, Havo 5, VWO 5 of VWO 6 zit h…
Profielwerkstuk onderwerpenProfielwerkstuk onderwerpenIn Havo 5 en VWO 6 moet je een profielwerkstuk maken, afgekort PWS. Hiervoor moet je een onderwerp kiezen die bij je hoo…
Bronnen en referenties
  • Boeken: Het gouden ei, Schrijver: Tim Krabbé, Uitgeverij: Prometheus, Plaats en jaar: Amsterdam, 2009, Aantal bladzijden: 98 pagina’s, Genre: Avontuurlijke roman
Dazzeltje (96 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.