Persoonlijke brief in het Engels: voorbeeld

Hoe moet je een persoonlijke brief schrijven in het Engels? Niet alleen uitleg bij aanhef en afsluiting, maar ook bij het daadwerkelijk schrijven van een Engelse persoonlijke brief. Voorbeeldzinnen, standaardzinnen, indeling, opbouw en taalgebruik en algemene voorbeelden.

Een persoonlijke brief in het Engels

Een persoonlijke brief schrijven in het Engels is niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Niet alleen omdat je alsnog bepaalde formaliteiten en indeling aan moet houden, maar ook omdat je goed moet peilen wat voor taalgebruik en omgangsvormen je toe moet passen. Dit hangt natuurlijk in de eerst plaats af van naar wie je de Engelse brief schrijft en hoe je relatie met deze persoon is. Vervolgens is het goed om te beseffen dat persoonlijke brieven in het Engels afwijken van persoonlijke brieven in het Nederlands. Ook maak ik hier het onderscheid tussen informele Engelse brieven en persoonlijke brieven. Waar informele brieven ook geschreven kunnen worden naar personen die je niet goed kent maar wel graag informeel wil adresseren, zijn persoonlijke brieven meer bedoelt om internationale vrienden aan te schrijven. Hier kun je lezen en voorbeelden vinden over hoe persoonlijke brieven geschreven worden in het Engels. Hoe goed je zo ook denkt te kennen in geschreven Engels is het altijd net iets anders communiceren dan met Nederlandse vrienden.

Juist op zoek naar zakelijke of persoonlijke Nederlandse brieven?
Persoonlijke en zakelijke brieven in het Nederlands met voorbeelden
Of geïnteresseerd in het schrijven van goede brieven in het Engels?
Informele en persoonlijke brieven in het Engels met voorbeelden
Uitgebreid overzicht aanhef en afsluiting van een Engelse brief

Overzicht Briefindeling persoonlijke Engelse brief: adres, datum, aanhef, tekst en afsluiting

Laten we eerst snel in vogelvlucht door de indeling en opbouw van een persoonlijke brief in het Engels gaan. Voor een een uitgebreider overzicht met meer voorbeelden kun je terecht bij mijn bovenstaande 'informele brief in het Engels'. Hier vind je bijvoorbeeld waar het adres precies geplaatst moet worden etc.

In het kort met een paar voorbeelden in een persoonlijke Engelse brief

Voorbeeld eigen Adres

Straatnaam en nummer: Ketelweg 30
Postcode, Stad: 7777 PP Rotterdam
Land: The Netherlands

Voorbeeld adres ontvanger

Voor en Achternaam: Adam Apple
Straatnaam en nummer: 55 Oxford road
Postcode, Stad: IF 050 Manchester
Staat of Provincie: North West London
Land: United Kingdom

Voorbeeld Datum

  • Engeland: 28 November, 2011
  • Amerika: November 28, 2011

Voorbeeld aanhef in een persoonlijke Engelse brief

  • Dear John,
  • Hi John,

Voorbeeld afscheidsgroet / ondertekening in een persoonlijke Engelse brief

  • Best Wishes,
  • Best Regards,
  • Kind Regards,
  • Lots of Love
  • Love,

Tips bij het schrijven van een persoonlijke brief in het Engels

Bij het schrijven van een persoonlijke brief, ongeacht in welke taal, zijn er een paar belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerst moet je proberen de brief zo natuurlijk mogelijk te houden, maar moet je er voor zorgen dat het wel duidelijk blijft. Vaak als iemand op een zelfde manier schrijft als ie spreekt, wordt de brief te rommelig en chaotisch. Vandaar dat een duidelijke structuur van belang is. Ook moet je de andere persoon en je relatie met hem of haar goed inschatten. Wat voor onderwerpen kunnen er wel of niet aangesneden worden en wat voor taal bezigen we meestal. Daarnaast moet het Engels wel correct blijven.

Tip 1: Voorbeeld structuur in een persoonlijke Engelse brief

Helemaal wanneer je Engels nog niet vloeiend is, is het van belang om duidelijk op te schrijven wat je bedoelt. Om te vermijden dat je brief te rommelig wordt, moet je goed voor ogen houden wat het doel tot schrijven is. Het is handig om je brief in te delen in alinea's per onderwerp. Kondig eerst aan waarom je schrijft en ga in de volgende alinea's daar ook op in. Als je in reactie schrijft op een andere brief is het verstandig om daar meteen naar te verwijzen. Sluit uiteindelijk af met een afzonderlijke alinea waarin je kort en bondig samenvat wat voor jouw belangrijk is of waarin je plannen maakt voor de toekomst. Zo spring je niet constant van de hak op de tak. Je moet dit natuurlijk niet al te stijfjes aanpakken, aangezien het wel een vriend betreft. Een persoonlijke Engelse brief moet natuurlijk nog wel een bepaalde persoonlijkheid en warmte uitstralen.

Tip 2: Voorbeeld inhoud van een persoonlijke Engelse brief

Natuurlijk is de inhoud van een persoonlijke Engelse brief helemaal aan je zelf. Toch moet zijn een paar elementen altijd van belang. Zo moet je niet zoals veel Nederlanders gewend zijn meteen en alleen schrijven over wat je van de persoon in kwestie wilt. Veel buitenlanders, zoals Engelsen en Amerikanen, zijn niet gewend aan onze directheid. Zorg er dus voor dat je ook ruimte maakt om interesse te tonen en beleefde vragen te stellen. Ook is het leuk om even aan te halen wat jullie samen beleeft hebben of waar jullie al over geschreven hebben. Vooral Amerikanen zullen dit erg op prijs stellen. Voorbeelden van beleefde vragen zijn terug te vinden in mijn artikel 'Informele Engelse brief' bovenaan. Ook is het van belang om even goed te gaan zitten voordat je alles op papier zet. Onthoud dat het postverkeer wat langer zal duren en daarom is het zonde als je bepaalde zaken vergeet of als je te onduidelijk bent. Denk daarom na over hoe de ontvanger je brief zal lezen en wat voor vragen misschien in hem of haar opkomen. .Probeer daar van te voren al invulling aan te geven.

Tip 3: Voorbeeld taalgebruik in een persoonlijke Engelse brief.

Hier is het van belang om je goed in te beelden hoe de verbale gesprekken verliepen toen jullie elkaar in het echt spraken. Wat voor taalgebruik werd er gehanteerd en hoe hoog is het niveau van de ontvanger? Probeer in dit geval te schrijven alsof de persoon in kwestie daadwerkelijk voor je staat. Neem ook in ogenschouw dat vooral veel Engelsen en Amerikanen niet altijd even vrij zijn als wij. Ze stellen prijs op bepaalde formaliteiten en houden van netjes taalgebruik. Ondanks dat wij denken dat vloeken veelvuldig voorkomt is dat voor veel mensen niet het geval. Daarnaast komt incorrect taalgebruik op papier nog vele malen sterker over en vaak ook dommer. Vandaar dat het veiliger is om iets netter te schrijven dan je wellicht in spreektaal zou hebben gedaan. Hou de zinnen overzichtelijk en gebruik niet te veel lange zinnen met veel komma's. Wanneer het Engelse taalgebruik voor jou al een beetje onduidelijk is, zal dat voor een native speaker zeker het geval zijn. Als je daarom niet zo goed Engels spreekt zijn korte duidelijke zinnen in een persoonlijke Engelse brief aan te raden. Vergeet ook de bovenstaande tips niet. Ook is het niet de bedoeling dat je afwijkt van correct Engels. In mijn 'informele Engelse brief' bovenaan staan de meest gemaakte fouten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Engelse e-mail voorbeeld - Zakelijk of PersoonlijkEngelse e-mail voorbeeld - Zakelijk of PersoonlijkHoe schrijf je een goede Engelse zakelijke e-mail? En hoe een persoonlijke of informele email? Hier advies bij het opste…
Engels: een formele brief schrijvenEngels: een formele brief schrijvenDe Engelse taal is dé internationale taal. Heb je een internationale baan, of wil je daarvoor solliciteren is het dus be…
Aanhef en afsluiting Nederlandse briefAanhef en afsluiting van een Nederlandse brief voor zowel een zakelijke / formele brief als voor een persoonlijke / info…
Engelse zakelijke brief: voorbeeld en adviesEen zakelijke brief in het Engels schrijven. Niet alleen voorbeelden bij adres, aanhef, datum, afsluiting en ondertekeni…

Tekstbegrip van een tekst testen met een cloze-testTekstbegrip van een tekst testen met een cloze-testElke tekst is bedoeld voor een bepaalde doelgroep. Die tekst is dan als het goed is aangepast op een doelgroep, zodat de…
Frans leren: Tips en trucsFrans leren: Tips en trucsHoewel je bij Duits veel begrippen kunt afleiden van onze eigen taal omdat het hier ook om een Germaanse taal gaat, is d…
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 14-12-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.