Persoonlijke brief: voorbeelden

Wat is een persoonlijke brief en hoe schrijf je een goede persoonlijke brief? Uitleg over de de indeling, inhoud en opbouw van persoonlijke brieven. Een aantal voorbeeldzinnen, standaardzinnen en voorbeelden bij adres, datum, aanhef, tekst, afsluiting en ondertekening bij het schrijven van een persoonlijke brief in het Nederlands.

Een persoonlijke brief schrijven

Een persoonlijke brief klinkt als de gemakkelijke variant van een zakelijke of formele brief. Voornamelijk in de eerste plaats omdat je veel meer vrijheid geniet. Hier zit echter wel een keerzijde aan. Wanneer je bij een zakelijke brief keurig de regels in acht neemt, wordt er niet zo snel een fout gemaakt. Toegeven, een gemaakte fout is wellicht schadelijker, maar in een persoonlijke brief maak je eerder een foutje. Dit komt aan de ene kant doordat je meer van je zelf er in moet stoppen en aan de andere kant omdat er meer inschattingsvermogen is vereist bij het bepalen van een geschikte toon die past bij de ontvanger. Daarnaast moet je bij persoonlijke brieven alsnog alle andere formaliteiten correct toepassen, zoals een juiste formulering van het adres en de datum etc. Dit is wellicht niet in alle gevallen van belang aangezien het vaak een brief naar een vriend zal betreffen, maar toch is het heel handig als je het briefverkeer overzichtelijk wilt houden. Hier worden alle essentiële onderdelen besproken en voorbeelden gegeven voor het schrijven van een goede persoonlijke of informele brief.

Juist op zoek naar zakelijke of Nederlandse brieven?
Persoonlijke en zakelijke brieven in het Nederlands met voorbeelden
Of geïnteresseerd in het schrijven van goede brieven in het Engels?
Informele en persoonlijke brieven in het Engels met voorbeelden
Uitgebreid overzicht aanhef en afsluiting van een Engelse brief

Waar moet je rekening mee houden wanneer je een persoonlijke brief schrijft?

Een aantal zaken zijn cruciaal wanneer je een goede persoonlijke brief wilt schrijven. Hier kun je per onderdeel uitleg en een voorbeeld vinden.
 • Adres
 • Datum
 • Aanhef
 • Tekst / Inhoud
 • Afsluiting
 • Ondertekening

Adres

Ook bij een persoonlijke brief is het van belang dat je het adres duidelijk schrijft en op de juiste plek plaatst. Daarnaast is het ook raadzaam om altijd je eigen adres te vermelden. Je weet nooit of iemand nog in het bezit is van jouw adres. Verder kan het ook handig zijn wanneer het door de post geretourneerd wordt. Als je de brief buiten Nederland verstuurt moet je The Netherlands onder aan zetten. Voor binnenlandse post is dit natuurlijk niet nodig.

Eigen Adres

Het eigen adres plaats je doorgaans op de lip van envelop aan de buitenzijde. Dus net boven de plakrand. In een Engelse brief plaats je ook vaak nog je eigen adres in de persoonlijke brief zelf, maar dat is in Nederland vaak niet het geval. Het mag wel; dat doe je dan boven aan aan de linkerzijde.

Voorbeeld van het eigen adres in een persoonlijke Nederlandse brief

 • Voornaam en Achternaam: Jan Smit
 • Straatnaam en nummer: Kalverstraat 30
 • Postcode en Stad: 8888 AH Amsterdam

Geadresseerde

In een persoonlijke brief komt het adres van de geadresseerde na de Datum (volgt hierna) aan de linkerzijde. Het is niet noodzakelijk in een persoonlijke brief, maar het is altijd handig. Natuurlijk moet je het wel sowieso aan de voorkant van de envelop plaatsen.

Voorbeeld adres van de geadresseerde in een persoonlijke Nederlandse brief

 • Voornaam en Achternaam: Jan Smit
 • Straatnaam en nummer: Kalverstraat 30
 • Postcode en Stad: AH Amsterdam
 • Land (eventueel): The Netherlands

Datum

In tegenstelling tot in andere landen wordt in Nederland vaak nog zowel de datum als de plaats genoteerd. Natuurlijk is dit in een persoonlijke brief niet heel belangrijk. Toch is het altijd leuk om dit wel te doen. Vooral als je later alle brieven bundelt kun je terugvinden waar en wanneer het geschreven is. De datum komt doorgaans tussen het eigen adres en het adres van de ontvanger. Heb je geen adressen ingevoerd, dan kun je het simpelweg boven de aanhef plaatsen.

Voorbeeld datum in een persoonlijke Nederlandse brief

 • Amsterdam, 23 november 2011

Aanhef

Ook bij de aanhef is er veel vrijheid. Nu begint het belangrijk te worden om te inschatten hoe je relatie met de ontvanger is. Is degene aan wie je schrijft een goede vriend of is het een goede bekende waarbij een formele toon zou misstaan maar een te informele toon ook niet gepast is? In het geval van goede vrienden maakt het natuurlijk eigenlijk niet uit. Je kunt het gewoonweg bij Hallo, Hoi, Dag of andere groeten die je met je vrienden gebruikt houden. Als het tot een familie lid is zijn beste of lieve goede opties. Bij een bekende is het toch nog altijd het meest gepast om beste te zeggen.

Voorbeelden aanhef in een persoonlijke brief

 • Dag Jeroen,
 • Hoi Jeroen,
 • Hallo Jeroen,
 • Lieve Oma,
 • Beste Jeroen,

Tekst / Inhoud - Tips

Wanneer je de persoon aan wie je de persoonlijke brief schrijft goed kent

Nu komen we eigenlijk pas bij het gedeelte waar het lastig wordt. Zelfs bij vrienden die je goed kent, is het opeens heel anders om je woorden op papier te zetten in plaats van te praten. Als het goed is, weet je al hoe jullie met elkaar om gaan en op wat voor manier jullie met elkaar spreken. Dit kun je gewoon vasthouden, maar zorg ervoor dat het duidelijk en geordend blijft; als er niet een structuur in de persoonlijke brief zit wordt een brief al snel een onoverzichtelijke bende. Probeer dus wel je alinea's in te delen per onderwerp. Natuurlijk moet het niet te precies allemaal, maar een beetje structuur is erg prettig voor de lezer.

Wanneer je de persoon aan wie je de persoonlijke brief schrijft niet zo goed kent

Hier wordt het belangrijk om in de persoonlijke brief een goede balans te vinden tussen formeel en informeel taalgebruik. Het moet dus niet te stijfjes, maar ook niet meteen te persoonlijk. Hierbij is het van belang dat je de persoon een beetje probeert in te schatten. Als je schrijft met een duidelijk doel moet je proberen dit goed voor ogen te houden. Leuk het slechts op met enkele off-topic sociale aardigheden om de persoon niet het gevoel te krijgen dat je alleen maar iets van hem wilt hebben. Aan de andere kant is het ook niet nodig om in de persoonlijke brief meteen je hele levensverhaal uit de doeken te doen. Daar zit niet iedereen op te wachten en te veel informatie kan ook ongemakkelijk zijn. Er wordt vaak met formele brieven aangeraden om de brief niet met 'ik' te beginnen en eigenlijk is dat ook wel iets prettiger in een persoonlijke brief.

Afsluiting

Een aantal standaardzinnen voor goede afsluiters van een persoonlijke brief:
 • Ik kan niet wachten om je binnenkort weer te treffen,
 • Ik hoop dat alles een stuk duidelijker is geworden,
 • Bedankt voor de tijd en aandacht,
 • Hoop je snel weer te zien,
 • De beste wensen aan de familie,
 • Fijn dat ik eindelijk mijn kant van het verhaal heb kunnen vertellen,
 • Mocht je nog vragen hebben over de informatie dan ben je meer dan welkom om contact op te nemen

Ondertekening

Ook hier is het weer afhankelijk van hoe je relatie is met de persoon aan wie je de persoonlijke brief schrijft.

 • Groetjes,
 • Vriendelijke groeten,
 • Met vriendelijke groet,
 • Met vriendelijke groeten,

Lees verder

© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een persoonlijke brief schrijven in het DuitsEen persoonlijke brief schrijven in het DuitsVoor school hoef je niet alleen zakelijke brieven voor Duits te schrijven, maar ook persoonlijke brieven. Ondanks dat he…
Aanhef en afsluiting Nederlandse briefAanhef en afsluiting van een Nederlandse brief voor zowel een zakelijke / formele brief als voor een persoonlijke / info…
Engelse e-mail voorbeeld - Zakelijk of PersoonlijkEngelse e-mail voorbeeld - Zakelijk of PersoonlijkHoe schrijf je een goede Engelse zakelijke e-mail? En hoe een persoonlijke of informele email? Hier advies bij het opste…
Informele brief FransIn dit artikel: handige standaardzinnen die je kunt gebruiken voor je brief, de inhoud en opbouw van een persoonlijke br…

Tekstbegrip van een tekst testen met een cloze-testTekstbegrip van een tekst testen met een cloze-testElke tekst is bedoeld voor een bepaalde doelgroep. Die tekst is dan als het goed is aangepast op een doelgroep, zodat de…
Frans leren: Tips en trucsFrans leren: Tips en trucsHoewel je bij Duits veel begrippen kunt afleiden van onze eigen taal omdat het hier ook om een Germaanse taal gaat, is d…
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 14-12-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.