Levende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taal

Wat zijn Levende Boeken
PrentenboekenLevende boeken zijn prentenboeken, die geanimeerd zijn. De boeken zijn digitaal gemaakt met bewegende beelden, stemmen, muziek en geluidseffecten. Ze lijken een beetje op tekenfilms. Het verschil is, dat kinderen op Levende boeken kunnen reageren tijdens het vertelde verhaal. Het lijkt wel een beetje op een poppenkastvoorstelling, maar dan met veel meer mogelijkheden.
Betrokken
Er worden aan het kind vragen gesteld die goed beantwoord moeten worden. Op de bladzijde staan mogelijkheden tot het aanklikken van het juiste antwoord. Na het antwoord gaat het verhaal weer verder. Natuurlijk kan een kind een fout antwoord geven. Via tips die gegeven worden, kan het kind toch tot het juiste antwoord komen. Kinderen ervaren dit als inspirerend en willen graag het juiste antwoord geven. De kinderen blijven op die manier goed bij het verhaal betrokken.
Taalontwikkeling
MeedoenDe Levende boeken zijn bij uitstek geschikt om de taalontwikkeling te stimuleren. Als ouders (of leerkrachten) voorlezen, zal er zeker ook interactie plaatsvinden door vragen en/of opmerkingen. Uitleg zal ook worden gegeven. Maar door het zien van het verhaal en het meedoen erin, zal de taalontwikkeling sneller gaan. Kinderen gaan beter mee in nieuwe woorden en zinsconstructies.
Taalachterstand
Vooral voor kinderen met een taalachterstand zal de woordenschatontwikkeling aanzienlijk sneller gaan. Uit onderzoek is gebleken, dat kinderen via Levende boeken 5-6 woorden per half uur leren. Normaal leren kinderen 3 nieuwe woorden per dag. Natuurlijk zal een Levend prentenboek meerdere malen aan een kind moeten worden voorgelezen en zal het meerdere malen interactief meedoen. Nieuwe woorden worden dan ingeslepen.
Denkontwikkeling
Ook het denkvermogen zal worden bevorderd. Door mee te kijken naar situaties in het Levende boek, zal een kind ook meehelpen met het oplossen van vragen die over situaties in het boek gaan. Het kind ziet en hoort wat er gebeurt en zal de situaties beter begrijpen. Oplossingen voor problemen in het boek zullen sneller voor handen zijn. Vragen als: 'Wat zou er nu gaan gebeuren?' laten het kind het voorgelezen prentenboek opnieuw beleven en het weet al een en ander van het verhaal. Dat stimuleert kinderen tot meedenken.Ouders en voorlezen
In boekwinkels en op bibliotheken zijn Levende boeken voorradig. Ouders kunnen thuis hun kroost het prentenboek voorlezen en hen daarna laten deelnemen aan de interactie waarmee het Levende boek nog eens met de kinderen het verhaal herhaalt.Het verhaal zal voor de kinderen nog meer een rol gaan spelen dan alleen met het voorlezen van het prentenboek.
Enkele titels van Levende boeken
- Met opa op de fiets, geschreven door S. Boeren en M. Meijer (uitgeverij Clavis)
- Kleine kangoeroe, geschreven door G. van Genechten (uitgeverij Clavis)
- Beer is op Vlinder, door A. van Haeringen (uitgeverij Leopold)
- Bolder en de boot, door A. Hoogstad (uitgeverij Pimento)
- Lieve lieve, door M. Praagman ( uitgeverij Lannoo)
- De olifant en de krokodil, door M. Velthuijs (uitgeverij Leopold)
- Na-apers, door T. Veldkamp en K. de Boer (uitgeverij Lannoo)
- Lieve, stoute beer Baboen, door B. Westera en S. Diederen (uitgeverij Hillen)
- Rokko Krokodil, geschreven door I. de Wijs en N. van den Hurk (uitgeverij Ziederis)
Gelukkig zien ouders en leerkrachten steeds meer in dat voorlezen zo belangrijk is. Levende boeken helpen hen om het voor hun kinderen nóg leuker te maken en nóg leerzamer.