Levende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taal

Levende boeken stimuleren de ontwikkeling van de taal Voorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Kinderen komen door voorlezen in andere situaties terecht dan die ze kennen van hun omgeving. Kinderen kunnen daardoor hun mondelinge vaardigheid ontwikkelen. Ook is het voorlezen een voorbereiding op het latere leren lezen en het begrijpend lezen. Ouders die inzien dat (voor)lezen erg belangrijk is, kunnen tegenwoordig gebruik maken van Levende boeken naast het voorgelezen prentenboek.

Wat zijn Levende Boeken

Prentenboeken

Levende boeken zijn prentenboeken, die geanimeerd zijn. De boeken zijn digitaal gemaakt met bewegende beelden, stemmen, muziek en geluidseffecten. Ze lijken een beetje op tekenfilms. Het verschil is, dat kinderen op Levende boeken kunnen reageren tijdens het vertelde verhaal. Het lijkt wel een beetje op een poppenkastvoorstelling, maar dan met veel meer mogelijkheden.

Betrokken

Er worden aan het kind vragen gesteld die goed beantwoord moeten worden. Op de bladzijde staan mogelijkheden tot het aanklikken van het juiste antwoord. Na het antwoord gaat het verhaal weer verder. Natuurlijk kan een kind een fout antwoord geven. Via tips die gegeven worden, kan het kind toch tot het juiste antwoord komen. Kinderen ervaren dit als inspirerend en willen graag het juiste antwoord geven. De kinderen blijven op die manier goed bij het verhaal betrokken.

Taalontwikkeling

Meedoen

De Levende boeken zijn bij uitstek geschikt om de taalontwikkeling te stimuleren. Als ouders (of leerkrachten) voorlezen, zal er zeker ook interactie plaatsvinden door vragen en/of opmerkingen. Uitleg zal ook worden gegeven. Maar door het zien van het verhaal en het meedoen erin, zal de taalontwikkeling sneller gaan. Kinderen gaan beter mee in nieuwe woorden en zinsconstructies.

Taalachterstand

Vooral voor kinderen met een taalachterstand zal de woordenschatontwikkeling aanzienlijk sneller gaan. Uit onderzoek is gebleken, dat kinderen via Levende boeken 5-6 woorden per half uur leren. Normaal leren kinderen 3 nieuwe woorden per dag. Natuurlijk zal een Levend prentenboek meerdere malen aan een kind moeten worden voorgelezen en zal het meerdere malen interactief meedoen. Nieuwe woorden worden dan ingeslepen.

Denkontwikkeling

Ook het denkvermogen zal worden bevorderd. Door mee te kijken naar situaties in het Levende boek, zal een kind ook meehelpen met het oplossen van vragen die over situaties in het boek gaan. Het kind ziet en hoort wat er gebeurt en zal de situaties beter begrijpen. Oplossingen voor problemen in het boek zullen sneller voor handen zijn. Vragen als: 'Wat zou er nu gaan gebeuren?' laten het kind het voorgelezen prentenboek opnieuw beleven en het weet al een en ander van het verhaal. Dat stimuleert kinderen tot meedenken.

Ouders en voorlezen

In boekwinkels en op bibliotheken zijn Levende boeken voorradig. Ouders kunnen thuis hun kroost het prentenboek voorlezen en hen daarna laten deelnemen aan de interactie waarmee het Levende boek nog eens met de kinderen het verhaal herhaalt.
Het verhaal zal voor de kinderen nog meer een rol gaan spelen dan alleen met het voorlezen van het prentenboek.

Enkele titels van Levende boeken

  • Met opa op de fiets, geschreven door S. Boeren en M. Meijer (uitgeverij Clavis)
  • Kleine kangoeroe, geschreven door G. van Genechten (uitgeverij Clavis)
  • Beer is op Vlinder, door A. van Haeringen (uitgeverij Leopold)
  • Bolder en de boot, door A. Hoogstad (uitgeverij Pimento)
  • Lieve lieve, door M. Praagman ( uitgeverij Lannoo)
  • De olifant en de krokodil, door M. Velthuijs (uitgeverij Leopold)
  • Na-apers, door T. Veldkamp en K. de Boer (uitgeverij Lannoo)
  • Lieve, stoute beer Baboen, door B. Westera en S. Diederen (uitgeverij Hillen)
  • Rokko Krokodil, geschreven door I. de Wijs en N. van den Hurk (uitgeverij Ziederis)

Gelukkig zien ouders en leerkrachten steeds meer in dat voorlezen zo belangrijk is. Levende boeken helpen hen om het voor hun kinderen nóg leuker te maken en nóg leerzamer.

Lees verder

© 2011 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taalonderwijs: hoe creëer je een stimulerende leeromgeving?Taalonderwijs: hoe creëer je een stimulerende leeromgeving?Tegenwoordig is woordenschat één van de lastige onderwerpen in het basisonderwijs. Om de woordenschat te vergroten is he…
Spelen met prentenboeken; maak een verteltafelSpelen met prentenboeken; maak een verteltafelHet voorlezen van prentenboeken is van groot belang voor peuters en kleuters. Het voorlezen van prentenboeken heeft voor…
De taalontwikkeling bij jonge kinderenDe taalontwikkeling bij jonge kinderenDe taalontwikkeling bij kinderen gaat anders dan veel ouders denken. Zij willen bovendien altijd graag dat hun kinderen…
Interactief voorlezenHet onderwijs van nu is interactief. Zelf bij het voorlezen is interactiviteit belangrijk. Het blijkt dat kinderen meer…

Spreekwoorden en gezegden met aapSpreekwoorden en gezegden met aapIn heel veel spreekwoorden en gezegden komt de naam van een dier voor. Zo komt ook het woord aap wellicht vaker voor dan…
Lezen op de basisschoolDe belangrijkste vakken op de basisschool zijn rekenen en lezen. Het leesonderwijs op de basisschool zit echter nogal in…
Bronnen en referenties
  • Levende boeken, K. Broekhof en H. Cohen de Lara
Reactie

Thea de Ridder, 12-06-2015
De inhoud van het artikel is mij al langer bekend. Enkele jaren geleden was ik geabonneerd voor het gebruik binnen mijn logopedische praktijk op een website die de genoemde boeken digitaal aanbood. Volgens mij: levendeboeken.nl. Alle boeken heb ik toendertijd aangeschaft. Nadat deze website gestopt is ben ik op zoek naar deze DVD's, en heb die van Tim op de tegels en de kleine kangoeroe kunnen bemachtigen omdat deze in een boek zaten. Maar de anderen dus niet. De verhalen worden prachtig voorgelezen met bijpassende geluiden en muziek. Zulke verfilmingen van prentenboeken komen niet zo vaak voor. Waar kan ik deze verhalen op DVD krijgen. Of kan ik deze ergens op een andere manier bemachtigen? Ik vond het altijd een meerwaarde geven binnen mijn praktijk.

Met vriendelijke groet, Thea de Ridder Reactie infoteur, 15-06-2015
Hallo Thea,
Als je intypt:' prentenboeken op dvd' krijg je een hele lijst. Eén daarvan is bol.com en ook Paagman in Den Haag heeft ze. Paagman heeft ook een site en ze versturen ook boeken. Je kunt ook de titel van een boek intikken, met dvd.
Ik hoop dat het je lukt ze te vinden. Want kinderen vinden het prachtig. En ik begrijp dat je ze in je praktijk een meerwaarde vindt hebben.
Vriendelijke groet, Wil

Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.