Sites en applicaties om gratis je Frans bij te spijkeren

Sites en applicaties om gratis je Frans bij te spijkeren Vind je een taal aanleren ook zo saai? Vooral bij Frans haken vele mensen nogal snel af omdat er zoveel grammatica aan te pas komt. Toch kan je op een leuke manier je Frans zelf een beetje bijspijkeren, oefeningen maken en woordenschat bijleren. Op het internet zijn heel wat leuke applicaties te vinden om te oefenen. Ook het ontcijferen van liedjesteksten, het luisteren naar de radio en het kijken naar Franse films, eventueel met onderschriften voor doven en slechthorenden, kan helpen om je woordenschat te vergroten en om uitdrukkingen te leren. Frans is een moeilijke taal. Dat gaat niemand ontkennen. Denk je dat je het eindelijk begrepen hebt, dan is er wel weer een uitzondering die je het leven komt vergallen. En toch is het een heel mooie taal. Een rondleiding door een hoop leuke sites waar je spelenderwijs iets aan je grammatica of woordenschat kan doen. Sommige zijn zelfs leuk en toegankelijk voor kinderen.

lexiquefle.free.fr

Een leuke site, ook voor absolute beginners. Heel gevarieerd materiaal. Aan de hand van tekeningen leer je enkele basisbegrippen, je krijgt uitleg, het wordt voorgezegd en je wordt verbeterd. Onderverdeeld in vier categorieën. De eerste is woordenschat, met thema's als het lichaam, de weg, het station, de familie, enz., met oefeningen die verbeterd worden. De tweede zijn sprookjes, met tekst die voorgelezen wordt en grammaticaoefeningen op de tijden. De derde is een categorie spelletjes voor kinderen over de cijfers. De vierde is een categorie "overschot", met bijvoorbeeld een oefening op de accenten. Een voordeel is ook dat je alles gratis kan downloaden, zodanig dat je niet altijd internet bij de hand hoeft te hebben om te kunnen oefenen.

www.franel.eu

Hier ook gratis toegang, maar je moet wel inloggen met een paswoord. Deze site is al iets uitgebreider dan de vorige en opgesteld door o.a. de KU Leuven-Kortrijk. Deze site is vooral bedoeld voor particulieren, maar ook leerkrachten kunnen er gebruik van maken. Zij kunnen hun hele klas inschrijven, leerling per leerling en zo de vooruitgang van hun leerlingen volgen en ze elk individueel coachen. Binnen het programma heb je twee opties: een optie camera, met volop videomateriaal en een optie zoom waar je thema's vind zoals grammatica of woordenschat. Doorheen de hele site vind je videomateriaal, heel actueel en heel kort gehouden omdat onderzoeken hebben uitgewezen dat de aandacht na twee minuten verslapt. Het materiaal behandelt zowel de dagelijkse aspecten van het leven als economische aspecten. Vele reportages zijn afkomstig van Franse en Waalse televisiezenders. Op basis van het videomateriaal werden dan oefeningen gecreëerd. Deze oefeningen worden verbeterd en bij elke verbetering krijg je verschillende opties, verschillende synoniemen, etc. Je krijgt ook een soort rapport, een overzicht van je persoonlijke vooruitgang. Je vind er zowel algemeen Frans als zakelijk Frans. In de toekomst wordt de site nog uitgebreid. Er zal een soort quiz komen waarmee je prijzen kan winnen. Voor leerkrachten worden de thema's nog meer gediversifieerd en aangepast aan de richting waarin de leerlingen zitten. Voel je je geroepen, dan kan je ook meewerken aan het project en zelf artikels of oefeningen inbrengen.

www.duolingo.com

Gratis toegang tot deze leuke applicatie om een taal te leren. Niet alleen Frans maar ook andere talen. Vanuit het Engels of vanuit een andere taal. Je kan deze applicatie downloaden op je computer of op je smartphone. Bij Duolingo kan je kiezen uit vier niveau's, van beginner tot gevorderd. De bedoeling is om iedere dag een kwartier tot een half uur te oefenen. Installeer je de applicatie op je smartphone, dan kan dit overal. Terwijl je zit te wachten bij de dokter, op de bus, wanneer je wacht op kindlief aan de schoolpoorten, etc. Je begint met een of twee thema's. De andere thema's zijn "op slot". Wanneer je de eerste thema's hebt afgewerkt, worden de volgende thema's een voor een "geopend". De applicatie onthoudt jouw fouten en schotelt je ze geregeld terug voor. Je gaat zo van thema naar thema maar ondertussen moet je ook de verworven thema's onderhouden. Geregeld wijst de applicatie je er op dat je een bepaald thema moet oefenen. Onderhoud en oefening baren immers kunst! Erg verslavend!

www.tv5.org

Een heel leuke site. TV5 is een Canadese site, waar je verschillende dingen op kan vinden. Filmbesprekingen en nieuws o.a. Maar het leukste onderdeel om te leren is hun quiz. Je hebt een hele hoop categorieën, gaande van grammatica, over taalkunde, muziek, film, eten, etc. tot uitdrukkingen. Je vult per thema een quiz van tien vragen in, daarna wordt hij verbeterd, je krijgt een score en de antwoorden worden toegelicht. Heel interessant en leerzaam. Niet alleen voor Frans maar ook voor algemene cultuur.

www.languageguide.org

Een site waar je verschillende talen op kan leren. Onder woordenschat heb je weer verschillende thema's (familie, het huis, de dagen van de week, etc.). Onder grammatica vind je vooral theorie, uitgelegd in het Engels. Wel vrij volledig en correct. Onder "lectures" vind je teksten die uitgeschreven zijn en voorgelezen worden. Bij sommige teksten staan oefeningen. Interessant, maar vooral voor een Engelstalig publiek opgesteld.

https://kuleuven-kulak.be/weboscope

Hier ook een site van de KU Leuven. Vrij veel categorieën, met veel theorie et uitleg. Onder elke categorie kan je wel op bepaalde titeltjes klikken die je dan weer naar andere links leiden. Hier kan je uren in rondneuzen. Onder lezen vind je kranten, magazines, literaire teksten en poëzie. Klik je bijvoorbeeld op kranten dan kom je terecht op een site met de verschillende Franstalige kranten en klik je op de naam van een krant, dan kom je op hun site. En daar vind je dan een goudmijn aan artikeltjes. Onder schrijven vind je thema's zoals e-mails schrijven bijvoorbeeld. Of je kan een Franstalige pennenvriend zoeken. Onder luisteren vind je radiostations, liedjesteksten en sites met liedjes en oefeningen. Je hebt ook nog spreken, grammatica en woordenschat. Onder woordenschat vind je links naar (thematische) woordenboeken. Een echte schat aan materiaal en links!

www.bonjourdefrance.com

Een heel leuke site, ook voor leerkrachten. Veel ideeën voor oefeningen en opdrachten op alle vlakken, zowel grammatica, als woordenschat, als uitdrukkingen, als Franse cultuur. Zo vind je bvb. een opdracht om een heel trouwfeest op te zetten, van uitnodigingen tot bedankingen. Bij alle onderdelen staan oefeningen met verbetering. Heel uitgebreid.

www.françaisfacile.com

Om Frans te leren of om je kennis terug op te krikken. Op deze site staan verschillende onderdelen: woordenschat, grammatica, regels, spelling, vertalen, spelletjes, schrijfoefeningen. Na het invullen van de oefeningen druk je op "corrigeer" en je oefening wordt verbeterd. Er is ook een online woordenboek aanwezig op de site. Tevens kan je je gratis inschrijven om elke week een Franse les in je mailbox te krijgen. Op deze site kan je ook je Engels, je Duits, je Nederlands en je Spaans bijspijkeren of andere vakken als wiskunde. Leuk, handig en leerzaam.

www.leconjugueur.com

Een must om te vervoegen. Alle werkwoorden vind je hier in terug. Op het openingsblad kan je zelf een werkwoord invullen, dat wordt dan voor je vervoegd. Het heet wel "le conjugueur" (de vervoeger), maar je vind er ook een hoop andere tips op, namelijk over de schrijfwijze van bepaalde woorden en grammaticaregels over andere categorieën dan werkwoorden, bijvoorbeeld zelfstandige of bijvoeglijke naamwoorden, meervoud van samengestelde woorden, enz. Best moeilijke onderwerpen, klaar en duidelijk uitgelegd. Er staan oefeningen en spelletjes op. Je kan het programma ook downloaden, dus je hebt niet altijd internet nodig om er te kunnen op werken. Le conjugueur bestaat ook voor Spaans en Engels. Een aanrader.

www.Olyfran.org

Een leuke quiz, ook weer over allerlei onderwerpen, van puur grammaticaal over lexicaal. Je kan zelf je niveau kiezen, het aantal vragen, vanuit welke brontaal je wil vertrekken. Je opdrachtjes worden verbeterd en becommentarieerd. Je krijgt ook een score en een aanwijzing of je boven of onder het gemiddelde ligt. Heel leerzaam en verslavend!

www.connectigramme.com

Weer een Canadese website. Zeer goed gestructureerde grammatica, vooral theorie over allerhande onderwerpen. Onderaan elke theoretische uitleg staan links naar oefeningen en nog meer uitleg. Onderaan de homepagina staat een overzicht van alle onderwerpen en links naar nog meer sites. Heel duidelijk en overzichtelijk, met heel goed begrijpbare schema's.

www.paroles.net

Een leuke site voor teksten van liedjes. Ook zo kan je je Frans bijspijkeren en nieuwe woorden aanleren. Natuurlijk kan je ook altijd liedjesteksten opzoeken op YouTube. Hier vind je de liedjes met de teksten, de liedjes zonder de tekst en karaokeversies. Bovendien zie je ook de beelden, wat soms kan helpen om een liedje beter te begrijpen. En heb je dan nog problemen, dan vind je ook vaak de vertaling van een liedje in verschillende talen. Een onuitputtelijke bron om bij te leren dus.

www.Wrts.nl

Een overhoorsite, niet alleen voor Frans maar ook voor andere vakken. Wrts komt van Words, dat je wurts uitspreekt. Laat de u weg en je krijgt wrts. Moeilijk om uit te spreken, maar best cool. In het programma kan je woordenlijsten invoeren en ze opslaan. Eenvoudig door in te loggen met je e-mailadres en een paswoord. Daarna kan je je dan op verschillende manieren laten overhoren. Van taal A naar taal B, van taal B naar taal A, met multiple choice vragen, met puzzels van woorden, etc. Je kan ook de klank opzetten zodanig dat je de juiste uitspraak te horen krijgt. De woordjes kunnen ook door elkaar gehaspeld worden, zodanig dat het geen papegaaienwerk wordt.

www.nubeterfrans.nl

Op deze site moet je je inloggen met een paswoord en je e-mailadres. Dit is gratis. Je kiest ook je startniveau. Je kan kiezen tussen niveau 1 (beginner), niveau 2 (tussenniveau) en niveau 3 (gevorderd). Eens je dit gedaan hebt, krijg je iedere weekdag een mailtje in je mailbox. Met de link ga je naar de test van de dag. Deze test is heel kort. Je krijgt vier vragen met telkens vier antwoordmogelijkheden. Deze vragen kunnen gaan over grammatica, over spreektaal, over typisch Franse zaken, over synoniemen en ga zo maar door. Het is echt gevarieerd. Nadat je alles hebt ingevuld, druk je op verzend. Je krijgt onmiddellijk je uitslag met voor elke vraag een duidelijke (grammaticale) uitleg. Zo leer je elke dag iets bij. Heb je zin om op een ander niveau over te stappen of alle niveaus te doen? Ook dat is mogelijk. Je gaat gewoon naar scoreverloop in de linkerkolom. Hier zie je je eigen resultaten maar ook die van anderen in een grafiek per week. De testen die je hebt afgelegd staan in het groen, diegene die je nog niet hebt afgelegd in het grijs. Je kan ook alles opsparen en alle testen in het weekend afleggen. Gewoon op een grijze balk klikken en je krijgt de test van die dag. Een leuke en eenvoudige manier om bij te leren!

www.readlang.com

Site met teksten in verschillende niveaus. Je vind er teksten van liedjes, uit boeken, uit de krant en ga zo maar door. Je leest de tekst en begrijp je een woord niet, dan kan je er op klikken. Je krijgt dan een vertaling te zien. Nadat je de hele tekst hebt doorgenomen, krijg je flashcards te zien. Op deze kaartjes staan de moeilijke woorden uit de tekst. Aan jou om ze juist te vertalen. Lukt het? Dan verdwijnt die flashcard. De andere flashcards blijven terugkomen tot je alle woorden juist hebt. Leuk om je woordenschat uit te breiden en bij te schaven.

https://www.lingohut.com/nl

Een leuke site waarop je heel wat talen kan leren, dus ook Frans. De basiswoordenschat wordt in heel wat thema's gegoten. Denk hierbij aan cijfers, winkelen, op restaurant gaan, eten en drinken, het lichaam, het vervoer en ga zo maar door. Je krijgt een tiental woorden per thema met uitspraak. Daarna ga je er zelf mee aan de slag door middel van een aantal leuke spelletjes. Flashcards, memory, oxo etc. Op een leuke en eenvoudige manier spijker je zo je basiswoordenschat bij.

thefablecottage.com/french

Een leuke Engelse website waar je aan de hand van sprookjes woordenschat en uitspraak leert. Een Franstalige persoon leest een sprookje voor. Perfecte uitspraak dus. De tekst kan je mee lezen op je scherm. Begrijp je een woord of een zin niet, dan kan je een paragraaf laten vertalen, in het Engels weliswaar. Ontspannend en ook leuk om te doen met kinderen die wat Frans willen leren. Schrijf je in en je krijgt een melding telkens er een nieuw sprookje bijkomt.

De meeste van deze sites werden samengesteld door vrijwilligers, wat maakt dat je ze soms met een korreltje zout moet nemen en dat er soms wel fouten durven instaan. Sommige van deze sites komen uit Canada, dus zitten er soms wel typisch Canadese woorden en uitdrukkingen in. Soms wel grappig, want ze hebben toch wel een speciale woordenschat. De sites samengesteld door Universiteiten zijn natuurlijk wel 100% betrouwbaar. Veel plezier!
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frans leren: spreken, schrijven en lezenFrans leren: spreken, schrijven en lezenHet leren van deze vreemde taal is niet makkelijk, omdat het heel anders is dan het Nederlands. Toch zijn er heel erg ve…
Verschillen in de uitspraak tussen het Spaans en FransVerschillen in de uitspraak tussen het Spaans en FransHet Spaans en Frans hebben veel met elkaar gemeen, omdat ze samen behoren tot dezelfde talenfamilie: de Romaanse talen.…
Gratis een nieuwe taal leren: online mogelijkheden en appsGratis een nieuwe taal leren: online mogelijkheden en appsHeb je altijd al goed Frans willen spreken, maar is alles wat je op school hebt geleerd weggezakt? Wil je je drankjes op…
Taalcursus: cursus Frans volgenTaalcursus: cursus Frans volgenEr zijn verschillende mogelijkheden voor mensen die de Franse taal willen leren. Het Frans is een van de meest gesproken…

Cursus GroningsCursus GroningsWie eens naar het noorden van het land reist komt geheid in aanraking met de stad Groningen. De stad wordt het metropool…
Franse literatuur in de middeleeuwen en de 17e eeuwFranse literatuur in de middeleeuwen en de 17e eeuwHet Frans is ontstaan uit het Latijn (le latin), maar het heeft ook invloeden uit het Keltisch (la langue celtique). Dez…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.