Frans leren: spreken, schrijven en lezen

Frans leren: spreken, schrijven en lezen Het leren van deze vreemde taal is niet makkelijk, omdat het heel anders is dan het Nederlands. Toch zijn er heel erg veel manieren waardoor je Frans kunt leren, maar voordat je begint met het leren van deze taal moet je wel weten of je voornamelijk Frans wil spreken, schrijven of lezen. Als je Frans wil spreken moet je op hele andere dingen letten dan als je alleen Franse boeken wil kunnen begrijpen. Bij deze drie onderdelen is woordenschat erg belangrijk, maar hoe kun je het beste een Franse woordenschat opbouwen?

Waarom de Franse taal leren

Het is natuurlijk logisch dat je met de Franse taal met Fransen kunt communiceren. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat in Frankrijk kun je iets vragen of zelfs bevriend raken met iemand, maar dit kan alleen als ze je begrijpen. Waarschijnlijk spreken de meeste mensen Engels in het buitenland, maar niet alle Fransen kunnen Engels. Door Frans te spreken, respecteer je de cultuur meer en je wordt beter begrepen. Ook heb je met een extra taal op je CV meer kans om ergens aangenomen te worden, want bij veel bedrijven kiezen ze liever iemand die een vreemde taal beheerst. Je arbeidskansen worden dus vergroot en in het buitenland word je ook sneller aangenomen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het Frans, maar voor alle vreemde talen. Met het leren van het Frans zul je je eigen taal ook beter begrijpen, want je gaat nadenken over het verschil tussen het Nederlands en het Frans. We weten allemaal wat we wanneer moeten zeggen in het Nederlands, maar een vreemde taal kan ervoor zorgen dat je ook weet waarom we dat op die manier zeggen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die een vreemde taal aan het leren zijn beter presteren bij wiskunde en Nederlands.

Frans spreken

Veel mensen willen Frans leren, zodat ze met Fransen kunnen communiceren. Als je alleen de taal wil spreken, kun je het beste oefenen met audio, want dat komt het meeste overeen met een gesprek in die taal. Het heeft natuurlijk minder zin om Franse boeken te gaan lezen, want je moet juist je luistervaardigheid trainen.

Ook is het heel erg belangrijk om een grote woordenschat te hebben. Door veel te kijken naar Franse YouTube filmpjes, Franse films of bijvoorbeeld naar het nieuws onthoud je veel nieuwe woorden. Naast het kijken van films kun je ook naar de radio luisteren. In het begin zal het begrijpen van films erg lastig zijn, dus zet de Nederlandse ondertiteling aan, want dan kun je de woorden beter plaatsen in het Nederlands.

Frans lezen

Het kan ook zijn dat je alleen wil kunnen lezen in het Frans, dus dan moet je natuurlijk aan je leesvaardigheid werken. Bij het lezen van teksten is het belangrijk dat je de grammatica goed beheerst en vooral alle tijden. Als je alle tijden kent, weet je bijvoorbeeld of iets in het heden of het verleden is gebeurd. Ook hier is je woordenschat weer heel belangrijk, maar die bouw je langzaam op door het lezen van teksten. Je kunt je leesvaardigheid goed trainen door Franse kranten en magazines te lezen. Als je een woord niet begrijpt kun je dat woord gerust opzoeken in het woordenboek, maar ga niet alles vertalen. Probeer de tekst te begrijpen met de woorden die je kent. Ook kun je Franse (kinder)boeken lezen.
Vaak worden bepaalde woorden in bijna alle teksten een keer gebruikt, dus het is handig als je zulke belangrijke woorden kent. Je kunt bijvoorbeeld een woordenlijst maken waarop je alle veelgebruikte woorden zet die je niet kent.

Frans schrijven

Het schrijven in het Frans is voor de mensen die net beginnen met het leren van deze taal best lastig, want je moet de grammatica goed beheersen en een grote woordenschat hebben. Begin met het opbouwen van Franse woordenschat, dus kijk bijvoorbeeld fimpjes op YouTube om je woordenschat uit te bereiden.
Het kijken van filmpjes is vaak erg leuk en het is erg leerzaam. Daarnaast is het belangrijk dat je zinnen kunt maken, dus leer de grammatica. Op internet vind je veel uitleg over de grammatica. Als je de grammatica beheerst, kun je oefenen met het schrijven van teksten.

Conclusie

Het leren van het Frans of een andere vreemde taal is niet makkelijk, maar er zijn veel manieren om het op een leuke manier te leren. Waarschijnlijk vindt iedereen het wel leuk om films te kijken, blogs te lezen, magazines te lezen of naar de radio te luisteren, dus als je al die activeiten in het Frans doet in plaats van in het Nederlands leer je er heel veel van. Naast het Frans leren via het internet of vanuit een boek kun je natuurlijk ook op Franse les gaan. Op die manier kun je veel oefenen en vragen stellen.
© 2015 - 2024 Milou123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taalcursus: cursus Frans volgenTaalcursus: cursus Frans volgenEr zijn verschillende mogelijkheden voor mensen die de Franse taal willen leren. Het Frans is een van de meest gesproken…
Maanden, dagen en cijfers in het FransMaanden, dagen en cijfers in het FransIk leer op school verschillende woorden in het Frans, als jullie nog niet zo goed Frans kunnen, dan wil ik jullie hierdo…
Gratis een nieuwe taal leren: online mogelijkheden en appsGratis een nieuwe taal leren: online mogelijkheden en appsHeb je altijd al goed Frans willen spreken, maar is alles wat je op school hebt geleerd weggezakt? Wil je je drankjes op…
Frans leren: Tips en trucsFrans leren: Tips en trucsHoewel je bij Duits veel begrippen kunt afleiden van onze eigen taal omdat het hier ook om een Germaanse taal gaat, is d…

Leesproblemen: radend lezenLeesproblemen: radend lezenEen radende lezer is een vlotte lezer die veel fouten maakt bij het lezen en deze zelf niet opmerkt. De lezer leest bijv…
De drie instructieprincipes van het taalonderwijsDe drie instructieprincipes van het taalonderwijsDe Nederlandse taal bestaat uit zo'n 60 miljoen woorden. Natuurlijk kent de mens niet elk woord en zijn er vele woorden…
Bronnen en referenties
  • http://www.deseine.nl/100%20woorden%20met%20vertaling_kleur.docx
  • http://french.about.com/od/basics/fl/I-Want-To-Learn-French-Where-Do-I-Start.htm
  • http://www.fluentin3months.com/french-is-not-hard/
Milou123 (13 artikelen)
Laatste update: 30-08-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.