Gratis een nieuwe taal leren: online mogelijkheden en apps

Gratis een nieuwe taal leren: online mogelijkheden en apps Heb je altijd al goed Frans willen spreken, maar is alles wat je op school hebt geleerd weggezakt? Wil je je drankjes op vakantie op het terras voortaan in vloeiend Spaans of Italiaans bestellen? Bij veel mensen staat het leren van een nieuwe taal of het beter leren spreken van een tweede of derde taal hoog op het verlanglijstje. Taalcursussen kunnen best duur zijn. En soms wil je gewoon sneller of meer dan een keer per week les krijgen. Er zijn een aantal goede mogelijkheden om gratis een taal te leren of je taalcursus te ondersteunen, zodat je in vliegende vaart vooruit gaat.

Taal leren: een kwestie van oefenen

Bij het leren van een nieuwe taal gaat het vooral om vlieguren maken. Hoe meer je met de taal in aanraking komt, hoe sneller je de taal leert. Dat kan lastig zijn als je niet in het land bent waar de taal wordt gesproken. Gelukkig zijn er veel manieren om een taal te oefenen zonder dat je ervoor in het vliegtuig hoeft te stappen.

Beheersing van een taal: zes aspecten en zes taalniveaus

Je kunt het niveau waarop je een taal beheerst verdelen in zes aspecten: lezen, luisteren, schrijven, spreken, woordenschat en grammatica. Afhankelijk van de reden dat jij een nieuwe taal wilt leren of je taalvaardigheid wilt verbeteren, kun je bepalen welke aspecten voor jou het meest belangrijk zijn. Wil je echt goed worden in een taal, dan zul je je aandacht over de verschillende aspecten moeten verdelen. Het is handig om dan eerst eens te bepalen waar je staat. Het kan namelijk best zijn dat je al aardig wat van de grammatica weet, maar dat het verstaan van de taal je nog veel moeite kost. Of andersom.

Europees referentiekader

Om te kunnen inschatten hoe goed iemand een taal beheerst, is het Europees referentiekader talen ontwikkeld. Hierbij wordt het taalniveau ingedeeld in A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Bij niveau A1 is de kennis zeer basaal, C2 is een perfecte beheersing.

Gratis niveautest

Een goede, gratis test is Dialang. Dit programma is ontwikkeld door de Universiteit van Lancaster. Je kunt je kennis van veel Europese talen testen op vijf aspecten: lezen, luisteren, schrijven, woordenschat en grammatica. De score die het programma geeft is gebaseerd op het Europees referentiekader. Het kan dus zijn dat je bij Frans bijvoorbeeld op woordenschat B1 scoort en op grammatica A2. Zo weet je precies waar je aan moet werken.

Zelf oefenen vanuit het Engels: Duolingo

Een manier om spelenderwijs de basis van een nieuwe taal te leren is de app Duolingo. Je kunt virtuele punten verdienen, nieuwe niveaus ontgrendelen, sparen voor extra's en de vorderingen van je vrienden volgen. Omdat het een app is, kun je op elk onbewaakt ogenblik even snel een paar oefeningen maken. Door de spelelementen is het behoorlijk verslavend. Het enige (mogelijke) nadeel is dat je alleen andere talen kunt leren vanuit het Engels. Je stelt de app dus in op Engels-Frans, Engels-Spaans, Engels-Italiaans en heel veel andere talen, maar vanuit het Nederlands kun je alleen Engels leren.

Taaluitwisseling via Skype: Italki

Een veelzijdige optie is het online platform Italki. Op deze website zitten anno 2016 ruim 2 miljoen mensen die een taal willen leren en hun eigen taalkennis willen delen. De site biedt verschillende mogelijkheden:
  • Je kunt er online privéles boeken van echte docenten of zogenaamde hulpdocenten (mensen die je willen helpen met hun moedertaal). Je krijgt dan een uur les, bijvoorbeeld via Skype. Hiervoor betaal je een bescheiden uurtarief (niet gratis dus). Maar om het wel gratis te maken, kun je bijvoorbeeld ook jezelf aanbieden als hulpdocent Nederlands en van het geld dat je daarmee verdient lessen inkopen bij een andere docent.
  • Via een taalpartner kun je gratis je spreek- en luistervaardigheid verbeteren. Je zoekt dan iemand die jouw moedertaal wil leren en die jou wil helpen met zijn of haar moedertaal. Je spreekt elkaar via Skype en spreekt van tevoren af dat je bijvoorbeeld het eerste halfuur Nederlands met elkaar spreekt en het tweede halfuur Frans, Italiaans of Spaans (of welke taal je maar wilt leren).
  • Je kunt op Italki ook zelf een tekst typen in de taal die je aan het leren bent. Andere gebruikers reageren dan op je tekst en halen de fouten eruit. Hiermee kun je dus je schrijfvaardigheid oefenen.

Zelf oefenen vanuit het Nederlands: Memrise

Memrise is een app waarmee je tientallen talen kunt leren, ook vanuit het Nederlands. Memrise is naar eigen zeggen opgebouwd uit drie ingrediënten: wetenschap, plezier en de gemeenschap (iedere gebruiker kan zelf lessen toevoegen). Anders dan Duolingo maakt Memrise geen gebruik van the wisdom of the crowd: lessen kunnen worden toegevoegd, maar kunnen niet worden gecontroleerd of verbeterd door andere gebruikers. Maar voor wie liever vanuit het Nederlands een taal leert dan vanuit het Engels, is het wel een uitkomst.

Taaluitwisseling via een app: Go Speaky

Go Speaky lijkt op Italki, alleen komt hier geen geld aan te pas. Het is meer een internationale community van mensen om mee te kletsen in een andere taal. Volgens sommige gebruikers lijkt het daarom soms wel een beetje een verkapte datingapp. Het is in ieder geval een laagdrempelige manier om een leeftijdsgenoot te vinden om bijvoorbeeld Chinees mee te spreken.

Andere (offline) gratis mogelijkheden

Leen een boek in de taal die je wilt leren uit de bibliotheek en ga het met het woordenboek op schoot lezen. Maak van alle woorden die je niet kent een woordenlijst en leer die woorden uit je hoofd. Luister via internet naar de Franse, Spaanse of Italiaanse radio. Kijk films en soapseries in de taal die je wilt leren. Benoem als je op de fiets zit alles wat je ziet in je nieuwe taal. Zoek thuis op wat je niet wist. Maak zoveel mogelijk vlieguren en heb er lol in!
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis een taal leren met DuolingoGratis een taal leren met DuolingoAltijd al een taal willen leren? Dan hoef je niet eens een dure cursus te volgen. Je kunt ook de app Duolingo gebruiken…
Italki: geld verdienen met het geven van online taallesItalki: geld verdienen met het geven van online taallesItalki is een internationaal online platform voor taalstudenten en taaldocenten. Je kunt er privélessen boeken die vervo…
De Italiaanse taalCiao! Een welbekend Italiaans woord. Het Italiaans maakt deel uit van de groep Romaanse talen, waar onder andere ook het…
De Indo-Europese taalfamilie en het Proto-Indo-EuropeesDe Indo-Europese taalfamilie is een taalfamilie waartoe vooral talen uit Europa en West-Azië behoren. In totaal spreken…

Engelse verzamelnamen (collective nouns) van dierenEngelse verzamelnamen (collective nouns) van dierenEen verzamelnaam is een naam van een verzameling van dieren of dingen van dezelfde soort. Nederlandse verzamelnamen van…
Frans: de vraagzinFrans: de vraagzinEen vraagzin is een zin waarin een vraag gesteld wordt. Je hebt vraagzinnen in alle talen en dus ook in het Frans. Het m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Deans Icons, Pixabay
  • http://www.erk.nl/docent/niveaubeschrijvingen/niveaucriteriaAlle.pdf/ bezocht op 08/08/2016
  • www.duolingo.com bezocht op 08/08/2016
  • www.italki.com bezocht op 08/08/2016
  • http://www.memrise.com/about/ bezocht op 06/10/2016
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.