Spaans: gratis sites en apps om je Spaans bij te spijkeren

Spaans: gratis sites en apps om je Spaans bij te spijkeren Ga je in de zomer op vakantie naar Spanje of naar Zuid-Amerika? Ben je een Spaanse cursus aan het volgen en wil je nog wat extra oefenen? Of probeer je op jezelf Spaans te leren? Dan heb je vaak behoefte aan extra oefeningen of een beetje meer uitleg over iets. Of je wilt je woordenschat uitbreiden en je zoekt teksten om te lezen, met of zonder vertalingen erbij. Het internet bulkt van interessante sites en apps die je kunnen helpen je woordenschat uit te breiden, je grammaticale kennis aan te scherpen en je aangenaam bezig te houden.

Sites en apps om je Spaans te oefenen

Het internet bulkt van de interessante sites en apps om Spaans te leren op je eigen houtje of om de opgedane kennis te toetsen of uit te breiden. Anno 2020 leggen sommige sites de nadruk op het schoolse, andere op de grammatica, andere op de woordenschat en nog andere op de cultuur van Spanje of Zuid-Amerika. De meeste van deze sites zijn zelfs helemaal gratis, wat het natuurlijk nog interessanter maakt. Aangezien je vele applicaties kan downloaden op je smartphone, kan je je kennis overal bijspijkeren: in de tuin, in het bushokje, in je bed of op het strand. Aan de slag dus!

Sites met oefeningen

Sites met oefeningen allerlei zijn er in overvloed. Sommige sites zijn gespecialiseerd op de grammaticale problemen, andere mikken meer op woordenschat en nog andere mengen woordenschat, grammatica en cultuur.
 • www.espaans.nl/spaans-leren - op deze site vind je uitleg over de Spaanse grammatica, naast oefeningen op woordenschat. Je leert er nieuwe uitdrukkingen en kan er gratis e-books downloaden.
 • www.esfacil.eu/nl/werkwoorden/vervoeging.html - ook op deze site vind je naast uitleg over de grammatica en over de werkwoorden heel wat oefeningen met verbetering. Ook vind je op deze site liedjes.
 • http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/mividaloca/ep05/ - een Engelse site met handige en bruikbare dialogen die uitgeschreven zijn (op restaurant gaan, winkelen, Ö). Deze site wordt wel niet meer aangepast, maar wat er op staat, is zeker al de moeite waard.
 • http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/guide/facts_spanish.shtml - weetjes over Spanje en over de Spaanse taal. Net als de vorige site wordt ook deze site niet meer aangepast. Wat er op staat is zeker al interessant genoeg om eens een kijkje te gaan nemen.
 • www.spaanse-taal.net - grammatica, oefeningen, uitspraak en weetjes.
 • www.dedigitaledocent.net/talen/spaans - grammatica, oefeningen en luisteroefeningen met Spaanse teksten
 • www.linguatv.com - vele niveauís, leren met dialogen. Wel moet je je hier eerst aanmelden, maar dit is gratis.
 • www.practiquemos.com/mas - grappige filmpjes om Spaans te leren (met Engelse ondertiteling)
 • www.ouino.com - skip al de introís en je komt op woordenschatoefeningen met uitspraak. Ook uitleg en oefeningen over grammatica
 • https://www.youtube.com/channel/UCoHJ7PkM6T92LwgJgrnDhWA - ofwel 'español con Juan'. De Spaanse Juan maakt grappige filmpjes over de Spaanse taal en over de Spaanse cultuur. Soms ook over grammatica. Zeer duidelijk uitgelegd en uitgesproken.
 • www.videoele.com/ - videos om Spaans te leren. Voor alle niveauís, van A1 tot B2.
 • https://www.senorjordan.com/ - een interessante site met teksten, uitleg over grammatica, filmpjes met uitleg over woordenschat en cultuur, oefeningen met verbetering. Onder het kopje 'videos' vind je een overzicht van alle beschikbare thema's en onder ¿Por qué? vind je tips om Spaans te leren en nog andere sites. Kortom, een site waar je een tijdje mee zoet bent. De uitleg is soms wel in het Engels.
 • http://www.ver-taal.com/ - fragmenten nieuws, teksten, oefeningen en liedjes
 • https://aprenderespanol.org/ - grammatica, oefeningen, liedjes, kinderliedjes, video's en teksten allerlei
 • https://www.practicaespanol.com/ejercicios-en-practica-espanol/ - oefeningen, grammatica en video's
 • www.spaanshoekje.be - eenvoudige site gemaakt door een Belgische met praktische tips voor grammatica en woordenschat
 • https://www.lingohut.com/nl - site waarop je heel veel talen kan leren, en dus ook Spaans. Vooral om de basiswoordenschat te leren of te oefenen, met heel veel thema's zoals lichaam, winkelen, eten, restaurant en ga zo maar door. Met uitspraak en heel wat spelletjes om de woordenschat te oefenen (memory, flashkaarts, oxo)

Handige woordenboeken en vertaalsites

www.mijnwoordenboek.nl

Mijnwoordenboek.nl is een online woordenboek waar je zelf je talen kan instellen. De vertalingen zijn accuraat en naast woorden kan je op deze site ook uitdrukkingen vertalen en kan je kijken hoe een bepaald werkwoord moet worden vervoegd in alle tijden. Onder een ander kopje kan je op zoek gaan naar synoniemen.

www.interglot.nl

Ook een woordenboek waarbij je je talencombinatie zelf kan kiezen. Onder Wordfun vind je heel wat leuke taalspelletjes om nog verder te oefenen.

deepl.com

Een heel betrouwbare vertaalsite waarop je je talen zelf kan instellen.

Apps om dagelijks wat Spaans te leren

Een taal leer je door te oefenen en te onderhouden. Daarom werden er verschillende apps ontwikkeld om dagelijks te oefenen.

Duolingo

Een handige app voor op de telefoon of op de computer. Het grappige uiltje leidt je door vier levels met dagelijkse oefeningen. Voordeel is dat deze app gratis is en eenvoudig in gebruik. Nadeel is dat het niet erg vooruit gaat, dat je vaak woordenschat leert die je niet echt nodig hebt en dat wanneer je een paar dagen niet oefent, je terugvalt op een lager niveau. Je kan ook je niveau niet kiezen. Iedereen moet bij het begin beginnen. Daardoor krijg je soms het gevoel om ter plaatse te blijven trappelen.

Nu Beter Spaans

Drie niveaus met dagelijks vier meerkeuzevragen over grammatica, woordenschat, uitdrukkingen of Spaanse cultuur. Je schrijft je in met een paswoord en je e-mailadres. Iedere dag krijg je een reminder dat er een oefening klaarstaat. Je hoeft echter niet elke dag je oefeningen te maken. Je kan er ook voor kiezen om een keer per week de oefeningen van de hele week op te lossen. In het begin kies je je niveau. Dat is je startniveau. Maar ook hier kan je van afwijken. Ga je naar scoreverloop aan de linkerkant van het veld dan kan je ook de twee andere niveaus oplossen. Je antwoorden worden gecheckt en je krijgt een duidelijke uitleg over het hoe en waarom. Je kan zien hoeveel mensen die dag hebben deelgenomen en hoe je kennis is in verhouding tot de anderen. Erg leuk en verslavend!

WordsofWonders

Een gratis app voor op je smartphone. Stel zelf je taal in en zoek woorden van drie, vier, vijf, zes of zeven letters en zet ze in het kruiswoord. Verslavend!

Spaanse teksten lezen en begrijpen

Heb je al een basis en wil je je woordenschat uitbreiden, dan is het belangrijk om teksten te lezen en te begrijpen. Een aantal sites geven je een breed aanbod aan teksten, sommige zelfs met uitleg en oefeningen.

www.readlang.com

Een leuke site om allerlei Spaanse teksten te lezen, met klikfunctie om woorden te vertalen. Van bepaalde woorden worden flashcards gemaakt, waarmee je dan de nieuwe woordenschat kan oefenen. Deze flashcards komen regelmatig terug, tot je de woorden kent. Op deze site ook links naar YouTube filmpjes in het Spaans en naar Spaanstalige krantenartikelen. Het niveau is aanpasbaar van A1 naar C2. Je kan dus zelf kiezen voor welk niveau je gaat. Ook het aantal woorden in de tekst zelf is vrij te kiezen. Leuk om kennis te maken met de Spaanse taal en de Spaanse literatuur.

thefablecottage.com/spanish

Voor wie houdt van sprookjes is deze site fantastisch! Aan de hand van sprookjes leer je nieuwe woordenschat. De teksten zijn ingelezen door Spaanstaligen, dus met een mooie uitspraak. Je kan de tekstfragmenten laten vertalen in het Engels. Zo kan je kijken of je alles begrepen hebt of een woord dat je niet kent even checken. Er komen regelmatig nieuwe sprookjes bij. Schrijf je je in, dan krijg je een melding wanneer er een nieuw sprookje aan de site wordt toegevoegd. Ook leuk om met Spaanstalige kinderen te doen.

elpais.com

Voor wie al gevorderd is, is er natuurlijk de Spaanse krant El País. Iedere dag kan je hier heel wat artikels gratis lezen. Voor wie van koken houdt, is er elcomidista.elpais.com. Hierop vind je recepten en tips in verband met koken. Ook wordt er regelmatig uitleg gegeven over typisch Spaanse recepten.

Sites en apps waar je voor moet betalen

Gratis is natuurlijk handig en goedkoop maar sommige zijn niet erg betrouwbaar of altijd even accuraat. Daarom vragen sommige sites of apps om betaling. Vaak is de service en de kwaliteit dan ietwat beter.

www.babbel.com

Een app voor op de telefoon of voor op de computer. Deze site is betaald. Hier kan je wel zelf je startniveau kiezen, in tegenstelling tot het gratis Duolingo waar je heel het programma moet doorlopen. Je oefent dagelijks en maakt dus sneller vooruitgang.

https://www.tuescueladeespanol.es/

Betalende cursus online met privé-leerkracht. Op deze site kan je ook handige samenvattingen kopen van heikele thema's zoals por o para, ser o estar, en ga zo maar door. Op het YouTubekanaal van de Spaanse profesora vind je heel wat video's die je gratis kan bekijken. Of je kan je anno 2020 abonneren voor 15 euro per maand en dan heb je toegang tot alles.

Zelf sites zoeken om je Spaans bij te spijkeren

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere sites en apps te vinden op het net. Je kan bijvoorbeeld intypen: 'ejercicios de español' of 'ejercicios de escucha español' en je krijgt heel wat interessante sites met veel bruikbaar materiaal om te oefenen. Heb je een grammaticaal probleem, dan tik je je vraag in het Spaans in. Denk bijvoorbeeld aan 'por o para?'. Er zijn heel wat sites waar iemand je een antwoord op je vraag zal geven, soms zelfs met oefeningen.

Spaanse woordenschat uitbreiden dankzij films en liedjes

Wil je graag de tekst van een Spaans liedje vinden? Dan tik je dit gewoon in en YouTube zal je wel helpen. Ook het bekijken van een Spaanse film kan je helpen je woordenschat uit te breiden. Zet de Spaanse ondertiteling voor doven en slechthorenden aan en je kan luisteren en lezen tegelijkertijd. Sommige films vind je ook online of kan je bekijken op sites als Netflix of Play van Telenet.
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taalcursus: cursus Spaans volgenTaalcursus: cursus Spaans volgenVeel mensen willen een cursus Spaans volgen. Er zijn verschillende taalcursussen die worden aangeboden op verschillende…
De Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal wordt veelvuldig gebruikt in muziek. Heel veel mensen vinden de Spaanse taal erg mooi, maar in Noord-Eur…
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…

Franse grammatica: het persoonlijk voornaamwoordFranse grammatica: het persoonlijk voornaamwoordFranse grammatica, het is me wat. Een van de moeilijkheden is het gebruik van het persoonlijk voornaamwoord (le pronom p…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.