Concentratie bij het studeren
Multi-tasken is de laatste jaren een gewaardeerde kwaliteit geworden die van veel mensen verwacht wordt en waarvan nog meer mensen beweren dat ze hem hebben. De realiteit is echter dat niemand twee dingen tegelijkertijd met de volle aandacht kan doen. Waar multi-taksen wordt omschreven als het doen van meerdere dingen tegelijk, doe je dus eigenlijk meerdere dingen door elkaar heen. Daar komt bij dat je niet echt inkomt in de taken die je doet, omdat je aandacht steeds verspringt. Uiteindelijk ben je dus óf meer tijd kwijt óf lever je slechter werk wanneer je uit efficiëntie-oogpunt probeert meerdere dingen tegelijk te doen.
Het is dus belangrijk om tijdens het werken en studeren maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat jij je aandacht bij het onderwerp kunt houden. Hoewel dit in deze tijd van digitale afleiding steeds zeldzamer wordt, is het niet moeilijk om er voor te zorgen dat deze afleiding zo minimaal mogelijk is. Met de tips uit dit artikel kun je ervoor zorgen dat je met je volle aandacht aan je werk kunt zitten
Tip 1: Zorg voor een stimulerende leeromgeving
Voor de één is de rust van de bibliotheek de beste plek om te studeren, voor de ander de eigen studentenkamer of een bankje in het park. Waar jij je precies het meest in staat voelt om goed te studeren maakt niet zoveel uit, als je daar maar heen gaat. Het is erg belangrijk om van jezelf te weten waar je geconcentreerd kunt studeren. Misschien denk jij wel dat je het niet in je hebt om langer dan een kwartier je concentratie te kunnen behouden, maar ligt het er eigenlijk aan dat je op je studentenkamer teveel afleiding hebt. Experimenteer eens met andere omgevingen zoals de universiteit, de woonkamer of de trein en ervaar waar jij je het beste kunt concentreren op het werk dat je moet doen. Zorg er vervolgens ook voor dat je deze plek consequent opzoekt als je weer gaat studeren.
Tip 2: Zet afleiding uit
Als je dan tot de conclusie komt dat je eigen kamer toch de beste leeromgeving is, zorg er dan voor dat je hier ongestoord kunt werken. Als je voortdurend een signaal krijgt wanneer er een nieuwe mail of Facebookbericht binnenkomt wordt jij ook voortdurend afgeleid. Ook kan bij jou de drang erg groot zijn om éventjes je mail te checken, waarna je vervolgens weer een kwartier bezig bent om je nieuwe berichten te beantwoorden en het volgende halfuur zit te chatten met een studiegenoot aan wie je even snel wilde vragen of paragraaf 5.6 van hoofdstuk 8 ook tot de verplichte stof behoort.
Zorg er daarom voor dat de stap die je moet nemen om afleiding toe te laten zo groot mogelijk is. Als je een hoofdstuk uit een boek moet leren heb je de computer niet nodig, zet deze dan ook uit. Het proces om even je mail te checken is dan veel langer en de kans dat je halverwege stopt en teruggaat naar je boek is dan ook veel groter. Als je wel je computer nodig hebt, log je facebook en mail dan uit. Als je echt geconcentreerd wil studeren zet dan ook de telefoon uit en doe de deur op slot, je huisgenoot wacht maar even.
Tip 3: Zorg voor een opgeruimde omgeving
Een omgeving zonder afleiding betekent ook een omgeving zonder rommel. Als je blikveld vol ligt met kleren, boeken en spelletjes is de verleiding groot om er iets uit te pakken en daar de aandacht aan te besteden die eigenlijk bij je studieboek hoort te liggen.
Tip 4: Neem regelmatig rust
Ook als je in een perfect stimulerende omgeving studeert zonder enige afleiding zitten er grenzen aan je concentratiespanne. In de regel heb je na drie kwartier studeren behoefte aan een kwartier rust. Neem dan ook echt rust, ga niet je mail of Facebook checken, want dan krijg je weer allemaal nieuwe informatie te verwerken en krijg je dus geen echte rust. Ga koffie zetten, loop een rondje door de tuin of zet even wat stimulerende muziek op. Na een kwartier ga je weer verder met studeren. Heb je de neiging deze pauzes uit te laten lopen? Zet dan een wekker.
Tip 5: Actief studeren
Een boek lezen en alle informatie tot je nemen is niet voor iedereen de beste studeermethode. Als je hierbij snel wegsuft of afdwaalt kan het helpen om de stof meer tot leven te laten komen. Door ieder hoofdstuk dat je leest samen te vatten kun je jezelf een concreet doel geven tijdens het leren en heb je iets om voor te werken. Dit kan helpen om je aandacht bij het boek te houden. Een andere insteek is om kritisch te lezen en tijdens het leren letterlijk en figuurlijk kanttekeningen bij de stof te zetten. Kijk wel uit dat je hier niet te ver in mee gaat, want dan ben je weer meer met je eigen gedachten bezig dan met de stof.
Tip 6: Losse gedachten opschrijven
Voor wie tijdens het studeren vaak wordt afgeleid door gedachten die het wel verdienen om wat uitgebreider de aandacht te krijgen kan het helpen om deze op te schrijven. Leg een kladblok naast je boek en maakt hierin een korte aantekening als je weer moet denken aan al die andere dingen die nog gedaan moeten worden. Je hoeft je er dan op dat moment geen zorgen om te maken en kunt rustig verder studeren zonder bang te zijn dat je het vergeet.
Tip 7: Voer de druk op
Heb je tijdsdruk en wil je het aantal pagina’s dat je per uur leest opvoeren? Onderstaande methode is erg effectief om in relatief korte tijd veel stof te verwerken. Misschien is de methode te intensief om altijd te gebruiken, maar in stressvolle situaties kan het zeker van pas komen. Het grote voordeel van deze methode is dat je heel erg doelmatig aan het werk bent, door jezelf een strak tijdschema op te leggen leg je ieder uur verantwoording af en lever je ook ieder uur een product af waardoor je ervaart dat je goed op weg bent.
- Zoek een rustige studeeromgeving en leg je studieboek, pen, papier en een wekker klaar.
- Maak een inschatting van het aantal pagina’s dat je per uur kunt lezen en deel, aan de hand hiervan, het boek op in stukken van deze omvang.
- Maak een indeling van de tijd die je nodig zult hebben om al deze stukken te lezen en van wanneer je dit gaat doen. Zorg ervoor dat je aan het eind ongeveer een dag speling overhoudt.
- Zet de wekker op vijftien minuten en begin het eerste stuk te lezen. Als de wekker afgaat kijk je de pagina’s die je gelezen hebt nog even over en ga je na of de stof ook is blijven hangen.
- Herhaal stap 4 voor het tweede en derde kwartier met de volgende pagina’s.
- Na drie kwartier controleer je of je de voorgenomen planning kunt halen. Je hebt nog een kwartier om het voorgenomen aantal pagina’s te lezen, als je denk dat dat gaat lukken ga je door met stap 7. Lig je achter of voor op je schema, ga dan terug naar stap 2 en maak een nieuwe tijdsplanning.
- Als het gelukt is om binnen het uur je voorgenomen aantal pagina’s te lezen neem je even de tijd om de stof weer over te kijken. Heb je geconcentreerd genoeg gelezen? Is het duidelijk wat de essentie is van de pagina’s die je tot nu toe hebt gehad?
- Als je klaar bent voor die dag kijk je nog even naar je tijdsindeling en de inhoudsopgave. Kijk hoever je bent en welke onderwerpen volgende keer aan de orde komen.
Lees verder