Studeren: concentratie moeilijkheden

Studeren: concentratie moeilijkheden Concentratie problemen tijdens het studeren? Problemen met de concentratie tijdens de studie is hinderlijk! Hoe ontstaan concentratie problemen? Hoe ontstaan moeilijkheden met de concentratie tijdens de studie?

Goed concentreren tijdens de studie

Interessante leerstof en leerdoelen zijn zeer bevorderend voor de concentratie van iedere student. Een boeiende en een juist gekozen studie ook. Tijdens het begin van een avond studeren zal de student zich moeten orienteren op de komende leerstof. Door zich te orienteren stelt de student zichzelf automatisch vragen. De student gaat op zoek naar antwoorden en zie daar: de student is geconcentreerd bezig met de studie!

Voorwaarde goede concentratie:

Je gekozen studie moet op zijn minst interessant en boeiend voor je zijn, met onderwerpen die je echt aanspreken! Besef dat iedere student met een saai gedeelte te maken krijgt.

Oorzaak concentratieproblemen

Hoe ontstaan concentratie problemen? Hoe ontstaan problemen met de concentratie tijdens het studeren?
Een gekozen studie en studierichting om anderen te plezieren, is vaak funest voor een goede concentratie! Zeker als de studie totaal niet in jouw straatje past! Heb je echt grote concentratieproblemen en ben je niet tevreden met de gekozen studie? Trek aan de bel! Ga naar de studiebegeleider. Onderneem actie!

Afleiding

Afleiding, en welke vorm dan ook, is funest voor de concentratie van een student. De concentratie van de student tijdens het studeren raakt verstoort door storende en afleidende factoren van buitenaf. Familieleden, studievrienden, huisgenoten, vrienden en enz. lopen binnen tijdens het studeren. Mobiel en telefoon zijn ook grote storende factoren die de student geheel uit de concentratie kan halen!

Geluidsoverlast:

Geluidsoverlast is funest voor de concentratie! Buitengewoon hinderlijk is geluidsoverlast tijdens het studeren voor de student. Zeker als de student studeert voor een tentamen. Geluidshinder is funest voor de concentratie van iedere student! Zoek een andere -stillere - studieplek op als geluidsoverlast niet uit te banden is.

Gedachten dwalen steeds af

Als de gedavchten tijdens het studeren steeds afdwalen veroorzaakt dat een zeer slechte concentratie. Tijdens het studeren lukt concentreren op de studie niet omdat de gedachten van de student afdwalen. Er zijn dingen die de student nog moet doen en zaken die absoluut niet vergeten mogen worden. Leg een notitieblok in de buurt: iedere keer als de student tijdens het studeren een inval krijgt, kan hij deze opschrijven en verder gaan met studeren.

Rommel

Er zijn studenten die uitstekend weten te funcioneren tenmidden van chaos. Er zijn studenten die door de rommel en chaos om hen heen, totaal uit hun concentratie gehaald worden. Grote rommel en chaos op en rondom de studieplek van een student kan niet goed zijn voor de concentratie. Het risico is te groot dat de gedachten van de student afdwalen.

Rituelen

Studenten kunnen eigenaardige studiegewoonten hebben. De een moet eerst de afwas doen, de was opvouwen en een kopje thee zetten, de ander moet eerst een blokje hardlopen, douchen, Mozart opzetten en een appel eten om tot studeren te kunnen overgaan. Dit soort studeerrituelen kunnen voor een uitstekende concentratie tijdens het studeren zorgen! Heb jij een studeer ritueel nodig om goed te kunnen studeren? Voer je ritueel uit!

Vermoeidheid

Als de student TE lang, TE geconcentreerd bezig is met studeren, raakt de student TE vermoeid!
Daarom: las rustpauzes in tijdens het studeren. Na een half uur studeren 5 minuten rust, na het 2de half uur studeren 5 minuten rust, na het 3de half uur studeren 15 minuten rust en na het 4de half uur studeren echt een grote pauze nemen. Voer actief fysieke activiteiten uit om geestelijk tot rust te komen: je komt er door in balans.
Ruim voldoende iedere nacht slapen doet de concentratie erg goed!

Studeren: breng afwisseling

Voortdurend geconcentreerd bezig zijn met het bestuderen van de leerstof, vallen sommige studenten zwaar. Breng afwisseling. Wissel het te bestruderen leerdeel af door:
 • Aantekeningen te maken,
 • Grafieken te bestuderen,
 • Voorbeelden en verbanden te bedenken en
 • Bekijk illustraties.

Studeren: ontspan!

Tussen de studeersessies moeten er zeker momenten zijn van absolute ontspanning.
 • Luister naar je favoriete muziek,
 • Neem een bad,
 • Maak een wandeling,
 • Ga naar de film,
 • Bezoek het theater,
 • Kijk naar een lachfilm en
 • Spreek af met goede vrienden.
Goede en kwalitatief hoge ontspanning, doet de concentratie van de student goed! Doe iets wat jij leuk vindt om te doen, dan ontspan je beter!

Fysieke en lichamelijke activiteiten

Een grote aanrader voor iedere student die hard aan het studeren is: wissel de mentale inspanning af door lichamelijk actief te zijn voor, na maar ook tijdens het studeren. Flink fysiek bezig zijn zal je concentratie ten goede komen! Regelmatig bewegen in de frisse buitenlucht is voor iedereen uitstekend die veel moet studeren!

Heel veel succes en sterkte met de studie!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Concentreren ten topConcentreren, we moeten het zo vaak, maar het kan o zo lastig zijn.Voor de één is het gemakkelijker dan voor de ander. J…
Leren leren: Hoe pak je concentratieproblemen aan?Leren leren: Hoe pak je concentratieproblemen aan?Concentratie is het vermogen om de aandacht sterk te richten. Het is een vaardigheid die je tijdens een examenperiode ni…

Doelgericht studeren: bestuderen van de leerstofDoelgericht studeren: bestuderen van de leerstofHoe kan de student het beste zijn leerstof bestuderen? Welke tips zijn er om beter de tekst te bestuderen? Is het versta…
Studeren: onthouden van kennis, hoe?Studeren: onthouden van kennis, hoe?Hoe kan de student zijn bestudeerde leerstof beter onthouden tijdens de studie? Enkele aanwijzingen voor de student voor…
Bronnen en referenties
 • http://www.leren.nl/rubriek/persoonlijke_vaardigheden/concentreren/
 • http://studietips.leidenuniv.nl/concendo.html
 • http://studietips.leidenuniv.nl/asv/asv11.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.